Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Noc muzeów w Malborku
PostNapisane: 20 maja 2007, o 21:01 

Najazd i po najeździe.

Otwarta noc muzeów w Malborku za nami. Silna ekipa w składzie... no właśnie sami się przyznajcie kto brał wczoraj odwet na Malborku :razz:

Jakoś się zebraliśmy, wymieniliśmy "towarem" w zapieczętowanych torebeczkach i bez czasowego poślizgu dotarliśmy na miejsce spotkania pod wieżą ciśnień w Malborku. Po wylądowaniu podjeżdża do nas człek w granatowym autku (zabijcie nie pamiętam co to było) i pyta "Wy też z Marienburga?" na co wrzasnęłam że tak, niestety chyba nie dosłyszał albo ja już tak cicho piszczę bo sobie odjechał na inne miesce miast koło nas klapnąć. Dał później upust swemu żalowi że nie przynaliśmy się do tej samej wycieczki co "lekko" mnie "zaskoczyło" :)
Jako że z parkingu pod zamek daleka droga nie jest to w te pędy po zbyt długim oczekiwaniu ze zdenerwowanym naczelnym fotografem wycieczki w pierwszej linii pognaliśmy cwałem pod zamek wijącymi się schodami coś a'la nasze kawowe lecz znacznie bardziej skomplikowane :)
Nie obyło się oczywiście bez łapania słońca przez naszego zdenerwowanego fotografa i zdjęcia grupowego "po drodze". Efekt "słonecznego nerwa" jest w galerii :)
Niestety nie chciano nas wpuścić zbyt wcześnie co rusz odprawiając spod bram kolejną niezorientowaną grupę "bo to jeszcze nie czas". Oj, żałowałam iż nie zabrałam ze sobą zbroi - na pewno nie musielibyśmy potem czuć się jak wsysani w zbyt wąski odpływ :) Oczywiście nie mogłam sobie odmówić przyjemności sprowokowania "malborczyka" do sprawdzenia czy klaskon w meleksie jest sprawny co poskutkowało tym iż jeszcze długo za nami co rusz postanawiano tę "sztuczkę" powtarzać.
Wreszcie... udało się! Wessani przez tłum zostaliśmy wypluci na drewniany pomost łączący przedzamcze z Zamkiem Średnim. Idziemy, szukamy się wzajemnie i zaczynamy wycieczkę...

Resztę relacji zdają pozostali uczestnicy - ja tylko powiem że niesamowitym przeżyciem było posłuchanie chóru Lutnia w zamkowych ścianach, spacer w wielu miejscach gdzie światło niekoniecznie dochodziło i na koniec koncert prawdziwego jazzu a nie tego co usiłują nam serwować w różnej maści lokalach :grinka:

Fotki tylkoj cztery bo nie miałam głowy, mieliśmy natomiast swojego fotografa który obiecał iż nie skończy tylko na galerii :grinka:

Załączniki:
DSC04684.JPG
DSC04684.JPG [ 30.06 KiB | Przeglądane 7707 razy ]
DSC04688.JPG
DSC04688.JPG [ 36.15 KiB | Przeglądane 7707 razy ]
DSC04697.JPG
DSC04697.JPG [ 67.03 KiB | Przeglądane 7707 razy ]
DSC04701.JPG
DSC04701.JPG [ 54.76 KiB | Przeglądane 7707 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, o 23:02 

jako jeden z uczestników wyprawy powiem że impreza bardzo fajna i szkoda, że w naszym Kwidzynie czegoś takiego nie organizują :(

trochę przeraziła mnie liczba zainteresowanych oraz brak podstaw dobrego zachowania co niektórych uczestników, ale tego się można spodziewać na "masowej" imprezie

poniżej kilka zdjęć z tego co można tam było zobaczyć :)

PS. małgoś jeszcze raz wielkie dzięki :roll:

Załączniki:
Komentarz: no to zaczynamy naszą małą wyprawę ...
DSC_9468.jpg
DSC_9468.jpg [ 127.58 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: nie tylko my czekaliśmy ...
DSC_9474.jpg
DSC_9474.jpg [ 109.19 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: Niesamowite co mistrzowska ręka może zrobić z bursztynu
DSC_9509.jpg
DSC_9509.jpg [ 84.45 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: Pełne oblicze mistrza Hermana ...
DSC_9527.jpg
DSC_9527.jpg [ 97.11 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: jak widać poseł Cymański delektuje się atmosferą
DSC_9548.jpg
DSC_9548.jpg [ 108.69 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: Chór "Lutnia" niesamowity klimat!!
DSC_9546.jpg
DSC_9546.jpg [ 127.72 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
DSC_9545.jpg
DSC_9545.jpg [ 148 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
DSC_9533.jpg
DSC_9533.jpg [ 142.91 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
Komentarz: Koncert Jazzowy
DSC_9572.jpg
DSC_9572.jpg [ 139.43 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
DSC_9599.jpg
DSC_9599.jpg [ 75.64 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
DSC_9510.jpg
DSC_9510.jpg [ 154.68 KiB | Przeglądane 7677 razy ]
DSC_9567.jpg
DSC_9567.jpg [ 143.08 KiB | Przeglądane 7677 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 05:28 

Świetne foty Lord !

Dzięki za przyjazd :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 06:55 

lord vader napisał(a):
szkoda, że w naszym Kwidzynie czegoś takiego nie organizują :(

Faktycznie to fajna sprawa. W Gdańsku NM przyciąga tłumy, a muzeów jest to obejścia tyle, że nie sposób się wyrobić czasowo. Nam starczyło czasu jedynie na 3, a i tak nie poświęciliśmy im tyle czasu, ile chcielibyśmy. W Gdańsku to był trzeci rok takiej akcji i widać, że z roku na rok akcja się rozkręca - otwieranych jest więcej placówek, robi się imprezy dla dzieci, wprowadza się dodatkowe atrakcje (np. musztrę wojsk z 1807 z możliwością pomacania ich broni ;-) ).

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 07:21 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
że w naszym Kwidzynie czegoś takiego nie organizują

Bardzo fajne fotorelacje, troszkę całość psuje znany pseudopolityk, ale coż też człowiek. :grinka:
Co do cytatu, to przecież zależy od takich ludzi jak Wy, czy będzie taka impreza. Moja myśl idzie niestety dalej, niewiele miast tak naprawdę skorzystało na medialnej popularności (wiem, turyści, pieniądze, handel) natomiast przeciętni mieszkańcy nigdy, albo z małymi wyjątkami. :oops: ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 07:30 

Szkoda, że nie mogliśmy tam być z Wami. Klimaty bardzo mi odpowiadają. Na szczęście nie zmarnowaliśmy tego czasu i wygraliśmy coś. Także dla Was. Ale o tym w osobnym wątku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 10:40 

Lord - przyłączę się do zachwytów Azaziza - fotki suuuper! Spiżowy Herman wygląda jak żywy :wink: Aż żal serce ściska, że nie mogłem tam być, choć o imprezie trąbiono już odpowiednio wcześnie. Ostatnimi czasy, dziwnym trafem zbyt dużo imprez, koncertów, spotkań mnie omija, ale przysięgam sobie w tym oto miejscu - TO OSTATNI RAZ ! :-D

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."
Special agent of FBI, Dale Cooper

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 11:08 
Przyjaciel forum

Myśmy też tam byli ale miodu i wina nie piliśmy
bo początkowy tłok nie najlepiej nastroił moje panie
i nie dotrwaliśmy do końca imprezy :oops:

A fotki nocne przewspaniałe.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 15:53 
Przyjaciel forum

ogarnęłam trochę życie "zawodowe" :P więc moge parę słów napisać :)

mi również się podobało, szkoda tylko, że aż tylu chętnych było bo hałas straszny się wytworzył i nie można było w pełni "poczuć" tych tajemnych murów :) i oczywiście to wspólne napieranie na bramę... :D dobrze, że przed wejściem rodzinnie posililiśmy się lodami, co by mieć więcej sił na przeciskanie się :) chociaż CSM spożytkowała pewnie szybciej tą energię na robienie cienia do fotki Lorda :P

mój numer 1 imprezy to wystep chóru...warto było robić potrójne podchody do wejścia na górę (były takie tłumy, że skutecznie nas odstraszały od schodów) oraz zgubić grupę z przewodnikiem, do której "na krzywy ryj" się doczepiliśmy :) w końcu udało się pokonać te schody i nasze uszy zostały uraczone pięknym śpiewem (oraz nawoływaniem o ciszę i spokój przez posła C. :P)
a te przepiękne bursztyny...moje oko "sroki" zostało w pełni zaspokojone :) co to były za cuda,...jaka dokładność i precyzja wykonania...pięknie ;)

a droga powrotna przyniosła ciekawą przeszkodę...akurat jechal transport części do wiatraków...co to byly za kolosy... ;) bo jak jeszcze nie wiecie, to już mówię, że w okolicach Gościszewa budują wiatraczki...na dzień dzisiejszy, stan z godziny 14:00, stoi już noga drugiego wiatraka :P

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 20:08 

grin_ajz napisał(a):
stan z godziny 14:00, stoi już noga drugiego wiatraka

Stan z godziny 19 dnia dzisiejszego: stoją 2 kompletne wiatraki. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, o 23:48 

smutno mi bo niemoglam byc z wami :( ale ciesze sie ze e-kwidzyn tam byl :)

Strefa czasowa: UTC + 1