Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: karnawał w KWIDZYNIE
PostNapisane: 28 stycznia 2011, o 18:17 

Witam !!! Zapraszam wszystkich ( niezależnie od wieku ) na zabawę karnawałowA do BALKEGO -mam nadzieje że kwidzyniacy wiedzą kto to był :). Zabawa przy super muzyce i przednim jedzonku .
Zainteresowani - odsyłam na stronę naszego hotelu www.hotelbalke.pl ( dla niewtajemniczonych stara hotelowa)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: karnawał w KWIDZYNIE
PostNapisane: 28 stycznia 2011, o 20:39 
Balke napisał(a):
Zapraszam wszystkich ( niezależnie od wieku ) na zabawę karnawałowA do BALKEGO -mam nadzieje że kwidzyniacy wiedzą kto to był :). Zabawa przy super muzyce i przednim jedzonku .
Oczywiście, kwidzyniakom znane jest nazwisko, ale tylko podobnie brzmiące. Można się domyślać, że chodzi tu o założyciela naszego miasta Hermana von Balk, ale jak to jest z nazwiskami ważna jest tu poprawna pisownia.
"Nasz" Balk ma w pisowni taką samą końcówkę nazwiska po polsku, jak i po niemiecku. Nawet jeśli myślano o nazwie "Hotel (kogo?) BALKA", to po niemiecku to też by to inaczej brzmiało niż "Hotel BALKE".
Cytuj:
Hermann von Balk - Landmeister in Preußen († 5. März 1239 in Würzburg; auch Hermann Balko, Hermann Balco, Hermann Balk) :arrow: http://de.wikipedia.org/wiki/Hermann_von_Balk

Chyba że obecna nazwa hotelu pochodzi od którejś z 15 osób o konkretnym nazwisku BALKE, ale o tym to już kwidzyniacy nic nie wiedzą.

Jestem przekonany, że zabawy, muzyka i jedzonko w tym lokalu będą super, i że jedna błaha literka w niczym temu nie przeszkodzi.

(Jeremi Przybora mawiał: "Cieszę się jak dzicko, któremu przywrócono uprzednio utraconą literkę e".
Balk zapewne cieszyłby się , gdyby mu taką samą literkę odjęto z nazwy hotelu w (jakby nie było) jego mieście.)

Tytuł: Re: karnawał w KWIDZYNIE
PostNapisane: 29 stycznia 2011, o 11:16 

Dzięki za informacje . Warto siE nad tym zastanowić .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1