Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Czy SkatePark w Kwidzynie jest potrzebny
Ankieta wygasła 17 września 2011, o 02:40
100% Tak 25%  25%  [ 19 ]
100% Tak 25%  25%  [ 19 ]
80% Tak 3%  3%  [ 2 ]
80% Tak 3%  3%  [ 2 ]
60% Tak 0%  0%  [ 0 ]
60% Tak 0%  0%  [ 0 ]
Całkiem prawdopodobne 4%  4%  [ 3 ]
Całkiem prawdopodobne 4%  4%  [ 3 ]
Nie sądzę 9%  9%  [ 7 ]
Nie sądzę 9%  9%  [ 7 ]
Pewnie że tak! 9%  9%  [ 7 ]
Pewnie że tak! 9%  9%  [ 7 ]
Liczba głosów : 76
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skate Park - KCSiR
PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 02:40 

Witam serdecznie
Jako że nie ma typowo wątku, postanowiłem sam rozpocząć działania do poruszenia tematu Skateparku.
Nie chcę za bardzo się rozwodzić na ten temat, lecz sumienie mi na to po prostu nie pozwala.
Problem jest znacznie szerszy, niż można by sobie jakkolwiek to wyobrazić.
Zacznę może, od wyjaśnienia sensu istnienia takowego placu treningowego, i jakie korzyści mogą płynąć z tego.
Skate park, jako swoistą rolę ma ujarzmienie emocji, nadmiaru energii, talentu nie tylko młodych ludzi i skumulowanie go w inwencje twórczą. Moim, i pewnie nie tylko moim zdaniem, lepiej i bardziej ekonomicznie jest zapewnić i wyznaczyć młodzieży miejsce, w którym mogłaby w konstruktywny dla siebie, a nawet i dla miasta sposób spożytkować energię drzemiącą w każdym z nas. Młodzież mogłaby się rozwijać sportowo (nie ograniczajmy się przecież tylko do "typowych" dziedzin sportowych), a tym samym stała by się ikoną naszego miasta. Młodzi ludzie mieliby "wyznaczone" miejsce dzięki czemu potencjalnie zmniejszyłoby to ilość aktów wandalizmu. Z braku laku przewróćmy śmietnik, strzelmy grafa na ścianie, porysujmy miejskie poręcze, tylko dlatego że nie ma co robić. Ludzie różnią się od siebie i nie każdemu przecież damy piłkę do kosza/nogi w celu jego usatysfakcjonowania. Jakiś czas temu poruszałem ten temat na forum KCSiR, lecz tamte forum nie wystartowało za dobrze (opieram się o frekwencje) więc czekanie na odpowiedź jest zupełnie obłudne. KLICK Jak we wspomnianym wyżej temacie uwzględniłem iż, miejsce wyznaczone jest, lecz to za mało. Własna inicjatywa - owszem. Wielokrotnie coś tworzyliśmy - mówię tu o wspólnocie- bo skatepark to nie tylko miejsce uprawiania sportów, lecz miejsce spotykania się, poznawania, rozmawiania na wiele interesujących tematów. To nie tylko rozwój w sferze fizycznej, sprawnościowej lecz również w sferze psychologicznej. Właśnie, wracając do myśli, niejednokrotnie na własną rękę coś tu budowaliśmy, rurki, boxy, murek, mówiąc jednym słowem - przeszkody które są nam niezbędne! Lecz to szybko ginęło - ZŁOMIARZE - KARMA WRACA !!!! Ginęło, dlaczego - bo na własną rękę to możemy z pomocą dziadka/sąsiada pospawać rurki, i przynieść na stadion, sklepać box-a (w wersji ubogiej paleciaka). Lecz nie jest to profesjonalne i przymocowane na stałe - a co za tym idzie, ZŁOMOŻERCY aż się ślinią!!!
Z perspektywy czasu - bo nie jeżdżę na Rolkach od wczoraj - (opierając się na własnych obserwacjach z okresu ok 10 lat) stwierdzam że zarząd KCSiR chyba to lubi wykorzystywać - Piszczą że coś chcą, potem sami coś sobie zrobią no i mamy spokój na jakiś czas. Pokolenie się zmienia, znowu "rewolucja" -> Bum > cisza.
Skatepark był obiecywany i z roku na rok to samo - Rozplanowanie funduszu na ten rok było w zeszłym roku, ale w przyszłym roku to uwzględnimy. Osób które uprawiają sporty agresywne w naszym mieście jest trochę - choć ich nie widać na skateparku ( bo nie ma co tam robić) to nadal są aktywni w swojej "zajawce". Poza tym zauważyłem znaczne zainteresowanie się tym, jak i większą frekwencję młodego pokolenia!!!

Tak na podsumowanie dodam, iż coraz więcej miast może się cieszyć naprawdę pięknymi skateparkami, lecz nadal nie Kwidzyn. Dodam iż jest to problem który można rozwiązać wspólnie - bo nie sztuką jest wydać pieniążki na coś co zaraz się zniszczy - np : nieprofesjonalny sprzęt
Gdyby był podstawowy SkatePark myślę, iż końcu można byłoby zorganizować triadę/Zawody rolkowo/deskorolkowo/bmxowo/zośkowe/beatboxowe/ulicznego tańca etc etc :)

Co o tym sądzicie ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Skate Park - KCSiR
PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 06:44 
Przyjaciel forum

Co prawda ze Skate parków nie korzystam ale kilka dni temu będąc w Gdańsku miałem okazję przejść się pięknym parkiem jaki miasto zafundowało (oczywiście przy wsparciu UE) swoim mieszkańcom. Park ciągnie się od Brzeźna do Przymorza http://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=54. ... oramio.all . Sporo alejek, ławeczek, stawek, wybiegi dla psów, miejsce na ognisko i kilka placów zabaw. Jednym z jego elementów jest również skate park i tor dla rowerów, który skłania mnie tylko do stwierdzenia, że ten nasz kwidzyński to popierdółka a nie park. Współczuje, że musicie się na nim męczyć i życzę powodzenia w walce o nowy.

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 07:46 

Ostatnio sama trochę o tym myślałam...Chyba..nawet na pewno trzeba coś z tym zrobić!!!
Fajnie byłoby wiedzieć ,że można liczyć na władze naszego miasta nie tylko w kwestii rond...A sami wszystkiego nie zrobicie- to fakt...Nasz Skate park nie jest w najlepszym stanie ,ale to nie tylko kwestia wandalizmu..w zasadzie chodzi o to,że niszczeje,bo jest używany...Przecież nie został zrobiony po to żeby się na niego patrzyć!!!
Dlatego myślę,że z tą sprawą można(a nawet powinno się) zwrócić do Rady Miasta..nie wiem -napisać jakieś pismo ,pójść tam samemu...
Trzymam kciuki i mam nadzieję ,że ktoś zauważy twoje starania i pomoże!!!

Bułeczka:)

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 09:30 

osobiście nie śmigam na rolkach ani na innym tego typu sprzęcie, ale wiem jak biedny jest nasz skatepark także jestem za i życzę wam powodzenia w walce o niego.

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 09:37 

Hmm...ja osobiście nie lubie jak ktoś posługuje się określeniem "skatepark". Kwidzyn nie posiada skateparku, to co znajduje się na stadionie jest drogą przeciwpożarową na której stoi złom. Jedyną rzeczą, którą łączy to miejsce ze skateparkiem jest tablica informująca o tym, że jest to skatepark (tak na dobrą sprawę rzeczona tabliczka to jedyna rzecz w jaką zarząd stadionu zainwestował przez ostatnie kilka lat) wszystko inne jest stworzone przez skaterów - dla skaterów, własnymi nakładami finansowymi. Jeżeli chodzi o komunikacje z Miastem to na przestrzeni lat wysyłane były stosy papierów, jednakże nic z tego się nie stało. Pomijam fakt, że lokalni politycy posługują się argumentem budowy skateparku od lat i zawsze ten punkt jest sztandarowym hasłem nie jedneko cwaniaczka w koszuli i krawacie - co owocuje łatwym i przystępnym głosem od młodzieży kwidzyńskiej. Kolejnym absurdem związanym z kwidzyńskim "skateparkiem" jest fakt, że podczas dni Kwidzyna "skatepark" zamienia się w parking dla samochodów albo tak jak miało to miejsce w tym roku siedzibą kina 5d...?? Trenowanie na kwidzyńskim skateparku to jak trenowanie przed slalomem gigantem na górce przed blokiem. I tym oto akcentem pozdrawiam każdego kto to przeczyta. Elo.

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 09:57 

Bu. napisał(a):
A sami wszystkiego nie zrobicie- to fakt...

To co obecnie znajduje się na skateparku to :

- quatery - 2 połączone w 1
- jumper - przestawiony na trawnik (jak co roku z racji dni kwidzyna - tylko nie odstawiony z powrotem)
- dwururka (mała zielona)

- rurka skośna (zielona)
- rurka boczna (wbita w ziemię "niebieska")
- rurka do kolana (pomarańczowa prywatna przypinana przed złomiarzami)
- murek skośny (a raczej jego resztki - zarząd potrzebował bloków chodnikowych)
- ławeczka
- box (biedny paleciak 2x2 z kątownikiem)

To co Zielone - otrzymane od miasta na pewno ponad 12 lat temu i więcej
To co Czerwone - zrobione przez nas - kiedyś i teraz

Dodam że było tego więcej, lecz jak wspomniałem na początku - ZŁOMIARZE!!!

Bu. napisał(a):
Nasz Skate park nie jest w najlepszym stanie ,ale to nie tylko kwestia wandalizmu..w zasadzie chodzi o to,że niszczeje,bo jest używany
- Fakt, to ze względu na to, że sprzęt wykonany przez nas ( 100% własny wkład który się nie zwraca - bo nim się obejrzymy, ktoś coś ukradł) nie jest nawet w 1/25 profesjonalny. Nie każdy z nas śpi na pieniądzach - a jednak władamy w to nie tyle funduszy ile serca!!!

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 10:18 
Przyjaciel forum

Zbierzcie się w grupę, napiszcie porządne pismo do Burmistrza i poczekajcie na reakcję (kopia dla Was z podpisem), albo spróbujcie pogadać z jakimś stowarzyszeniem czy nie przygarną Was pod swoje skrzydła.
Może Stowarzyszenie Bezpieczny Kwidzyn albo jakieś rowerowe.

Pamiętajcie, aby wszystko załatwiać drogą oficjalną.

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 11:07 
Przyjaciel forum

Cytuj:
To co obecnie znajduje się na skateparku to :

A tak swoją drogą to zastanwiam się co stało się ze sprzętem, który znajdował się na terenie byłej jednostki wojskowej. Jakiś czas temu skatpark za pupem przerobiono na parking a o ile dobrze pamiętam jakieś sprzęty tam stały do samego końca.

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 14:05 

Tak - ten "sprzęt" znajduje się na terenie szkoły podstawowej nr 2 (ul.staszica).
I ten sprzęt jest sprzed 15paru lat - a sporty extremalne od tamtego czasu poszły o niebo w górę !!!
Więc może przedstawię sytuacje następująco - skatepark wygląda tak :

Kozie Głowy pod Poznaniem
Obrazek

Skateplaza - wymieniona kilka postów wyżej

Obrazek

albo nowo otwarty w Kowalewie pomorskim :
http://youtu.be/jRbhNC-528s

-- 18 sierpnia 2011, o 15:47 --

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=7723

PostNapisane: 18 sierpnia 2011, o 14:54 

Warto dodać, że aby powstał skatepark w miarę zadowalający (oczywiście, że nie ma co się spodziewać potężnego zadaszonego kompleksu), nie potrzeba wielkiego nakładu pieniężnego. Moim zdaniem miasto mogłoby pozwolić sobie na taki wydatek, i pomóc młodzieży aktywnie się rozwijać. Przyłączam się do akcji :)

PostNapisane: 6 września 2011, o 13:39 

Sam pisałem petycje itp. sprawy kiedyś i jeszcze troszkę ponad rok temu jak wróciłem do tematu BMX niestety na te chwilę co mi wiadomo na miejscu gdzie jest nasz piękny "skatepark" nie może powstać nowy niby z racji drogi przeciwpożarowej, która tam przebiega. Takie są tłumaczenia wszelkich władz, a miejsca na nowy na tę chwilę nie ma. Były składane propozycje o skateprak w górkach na miejscu byłej gorzelni lub omijając ten, który jest na stadionie i wybudować go w miejscu trawnika tam gdzie są 3 choinki ładnie odgrodzone okrągłym murkiem, które by się ładnie wpasowały w infrastrukturę parku.

PostNapisane: 7 września 2011, o 22:01 

Mi się marzy jakieś miejsce, gdzie można będzie w miarę komfortowo pojeździć na rolkach.
Bo jazda po chodnikach albo ścieżkach rowerowych wykonanych z fazowanej kostki brukowej nie jest zbyt przyjemna.
Na przykład takie coś: http://www.zos.koszalin.pl/sportowa_dolina.html

PostNapisane: 20 października 2011, o 20:59 

Nie chcę Was zawstydzać, ale nawet w Sadlinkach mamy skatepark;) oświetlony i z profesjonalną nawierzchnią. Uważam że taki obiekt powinien znaleźć miejsce w Kwidzynie, mało tego uważam że ten teren co jest na stadionie jest stanowczo za mały. Powiększyć to cudo x2 i zorganizować coś na wzór tego co pokazał xwegex. Akurat takie rzeczy działają na korzyść przy ogólnym wizerunku miasta, a tak na marginesie myślę, że przed końcem roku można by było się zastanowić nad rozmowami z jakąś firmą która ma za duży dochód i zamiast płacić podatku wolałaby umieścić swoje logo na przeszkodach w skateparku;). Życzę powodzenia, macie moje błogosławieństwo jako gościa który dalej w pokoju ma deskorolkę na której przeżyłem najfajniejsze chwile w życiu, dzięki której nabrałem wielu przydatnych umiejętności.

PostNapisane: 30 października 2011, o 19:22 

Hm, a na jakiej ulicy jest ten cały skatepark w Sadlinkach? Dysponujesz jakimiś zdjęciami? Profesjonalna nawierzchnia i oświetlenie to już coś, ale to w dalszym ciągu połowa sukcesu. Napisz chociaż gdzie to się znajduje to już samemu sobie to obadam, ale muszę przyznać, że jestem w szoku bo nic mi na ten temat nie było wiadomo a z informacji w sieci dowiedziałem się, że on powstał na przełomie 2005-2006 roku. Pozdrawiam!

PostNapisane: 17 listopada 2011, o 23:41 

ryba, Powstał po 2 spotkaniach z Panią Wójt, chwała jej za branie na poważnie i wysłuchanie pomysłu, na 1 spotkaniu powiedzieliśmy że coś takiego jest fajne itd, za miesiąc zadzwoniła żebyśmy określili co by się przydało;). A sam skatepark mieści się na ulicy brzozowej (pytać o bloki w Sadlinkach), będąc tam każdy pokieruje;). A nie uważam że to połowa sukcesu, bo jak na taką wieś to wystarczy w zupełności, po coś lepszego można się już wybrać, a podstawa jest.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1