Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 4 lutego 2013, o 18:25 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
A tak na marginesie:
Od dawna widać jaki to jest stres (dla niektórych ) ta budowa mostu.
Żal mi ich, naprawdę, strasznie to przeżywają, żeby czasami źle się to dla nich nie skończyło.
Ciekawe czy wytrzymają psychicznie do końca budowy. :x
Może lepiej by było dla nich, żeby ta budowa nigdy nie doszła do skutku. :sad:

:D :D

Oj Krzyżak, Krzyżak, jak Ty wszystko upraszczasz zakładając że Twoje jest najtwojsze. Powtarzasz wyświechtany argument pochodzący z pewnych kręgów że jak się czekało tyle lat to rok w tę czy w tamtą stronę to żadna różnica. Otóż jest różnica, bo myślę że zostało to wkalkulowane i będzie dopłacone akurat przez tych którzy to tak mocno przeżywają i nie tylko będą to z trudem znosić psychicznie ale też materialnie, poprzez ciągle rosnące daniny będące ukrytą formą podatku. Jest to cena za niefrasobliwe zarządzanie wydatkami. Nie słyszałeś przypadkiem ostatnio o ustawkach przy przetargach związanych z tego typu inwestycjami? Nie wszystko da się przykryć głupawymi uśmieszkami.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 18:53 

A nie mówiłem?? :P :P
"Uderz w stół a ......" :shock: :shock:

:D :D :D :D :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 18:55 
Przyjaciel forum

Anduel nie wiem czym się w życiu parasz. Ja akurat często uczestniczę w przetargach, nie spotkałem się w nich ze 100% uczciwością i transparentnością.
Fakt do tego trzeba dążyć, ale nie za wszelką cenę, bo wyjdzie tak jak z Chińczykami. :sad:

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:00 

krzyzak napisał(a):
Masz rację!!
Przecież ci budowlańcy to też są ludzie .

Widzę, że niektórym ciężko jest zrozumieć, że wbrew pozorom można tą robotę zorganizować tak, żeby toczyła się 24h. Jak to zrobić? To proste. Zamiast zatrudnić 100 osób, do tej samej roboty zatrudnia się 300 osób i dzieli ich na 3 zmiany. Minusem, dla którego firmy za cholerę nie chcą tak zrobić jest to, że trzeba będzie zapłacić ZUS za 300 osób a nie za 100, że prawdopodobnie tym, którzy pracowaliby w nocy czy w weekendy wypadałoby zapłacić więcej. Nikt nie każe jednemu człowiekowi pracować 16 godzin chociażby dlatego, że wydajność takiego pracownika dramatycznie spada. I nie mów, że dla tylu ludzi nie byłoby tam roboty. Byłaby. Przy takich inwestycjach, przynajmniej do pewnego momentu, roboty jest od cholery.

krzyzak napisał(a):
Czekaliśmy na most dwadzieścia lat, poczekamy jeszcze rok jak będzie trzeba.
\
Dość dziwny tok myślenia, ale cóż, przywykłem. Ja mam to do siebie, że jak się z kimś na coś umawiam, to dotrzymuję słowa. Jak się umawiam na godzinę X to jestem o godzinie X a nie 5 min później, bo przecież i tak poczekają. Jak umawiam się na wykonanie konkretnej roboty, to niezależnie od tego czy potknąłem się na oszacowaniu czasu, materiału czy zakresu robót, robotę robię. Najwyżej jestem w plecy, albo negocjuję cenę ze względu na zwiększenie zakresu. Tłumaczenie, że tyle poczekaliśmy to i poczekamy dlużej jest żałosne. Komuną mi trąca. Prewnie, że poczekamy, bo co mamy zrobić? Utopić się w rzece przy próbie przeprawy wpław? Czy może zakasując rękawy w imię czynu społecznego pójść z pomocą? Wykonawca za tak poważny poślizg powinien dostać ostro po d.... Może wtedy i on i inni nauczyliby się terminowości i odpowiedniego zarządzania inwestycją.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:12 
Przyjaciel forum

Krzyżak
Mówiłeś, mówiłeś ale jakby nie na temat.
Darek
Jeśli Budimex po tej inwestycji zbankrutuje to znaczy że przetarg był zrobiony uczciwie, szkoda by było tylko ludzi tam zatrudnionych. Z drugiej strony specjalnie i tak nie będą mieli nowych zajęć i ewentualne bankructwo może nie być miarodajne.
Kapeć
Podpisuję się pod tym co napisałeś.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:16 

kapec, CHOPIE!!!!!Nie podniecaj się i nie przeżywaj, bo jak już pisałem : możesz otwarcia nie doczekać. :grin:
A ja naprawdę, tego bym nie chciał.
Wież mi.

Czy to dla Ciebie aż tak ważne jest
żeby tym mostem jeździć jak najwcześniej??.

Jak ty sobie dawałeś radę do tej pory?

Tyle lat przeżyliśmy bez mostu. Jakoś do tej pory dawaliśmy radę.
PRZEŻYJEMY!!Wież mi.
Bynajmniej tak mi się wydaje. ;)
A może nie przeżyjemy. :shock:

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:25 

anduel napisał(a):
Jeśli Budimex po tej inwestycji zbankrutuje to znaczy że przetarg był zrobiony uczciwie, szkoda by było tylko ludzi tam zatrudnionych.

Przy tego typu inwestycjach dużo częściej od wygrywacza przetargu bankrutują jego podwykonawcy. No chyba, że bankructwo głównego wykonawcy jest częścią taktyki wydojenia podwykonawców - vide przebudowa Słowackiego w Gdańsku. Majstersztyk polskiego cwaniactwa bez skrupułów, kiedyś zwanego po prostu skurwy.....wem.

Krzyżakowi i Darkowi się nie śpieszy z mostem bo to wilki morskie. Im woda nie straszna.

Uprzedzając jak zwykle celną ripostę Darka - wóda zapewne też.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:32 

Michał napisał(a):

Krzyżakowi i Darkowi się nie śpieszy z mostem bo to wilki morskie. Im woda nie straszna.

O widzisz Michałku,i już Cię lubię! ;)

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:46 

krzyzak napisał(a):
kapec, CHOPIE!!!!!Nie podniecaj się i nie przeżywaj, bo jak już pisałem : możesz otwarcia nie doczekać.

Odnoszę wrażenie, że to raczej ty się niezdrowo podniecasz za każdym razem, kiedy ktoś napisze, że wnerwia go fakt marnowania naszych, wspólnych pieniędzy i robienia sjupier !! z ludzi w temacie informacji o postępie robót. Mi osobiście lotto to, czy on będzie teraz, jutro czy za 2 lata. Zweryfikować też chyba muszę swoje prorocze słowa sprzed prawie roku, że most będzie odpalony 23 czerwca. Teraz stawiam na 23 listopada sądząc po tempie nawlekania lin.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:50 
Przyjaciel forum

Kapec zna Krzyżaka od lat, On się tylko zdrowo podnieca! :grin:

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:52 

krzyzak napisał(a):
Michał napisał(a):

O widzisz Michałku,i już Cię lubię! ;)

Krzyzak też Ciebie lubię, choć wkurza mnie, że jesteś posiadaczem dużo większego optymizmu życiowego niż ja. Ale to zwykła zazdrość.

Nie chciałbym jednak by to, że się lubimy było przyczynkiem to nowej zażyłości internetowej. W związku z powyższym składam serdeczną prośbę być nie tytułował mnie Michałkiem. Jestem za stary by pisać tak na serio i za młody by pisać tak dla jaj. I to w dodatku w sposób wytłuszczony. Na to natomiast jestem za chudy.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 19:57 

Michał napisał(a):
Nie chciałbym jednak by to, że się lubimy było przyczynkiem to nowej zażyłości internetowej.

Ależ broń Panie Boże!

MICHALE przepraszam! Nie wiedziałem że jesteś stary.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 20:06 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
Krzyzak też Ciebie lubię, choć wkurza mnie, że jesteś posiadaczem dużo większego optymizmu życiowego niż ja. Ale to zwykła zazdrość.

Nie chciałbym jednak by to, że się lubimy było przyczynkiem to nowej zażyłości internetowej. W związku z powyższym składam serdeczną prośbę być nie tytułował mnie Michałkiem. Jestem za stary by pisać tak na serio i za młody by pisać tak dla jaj. I to w dodatku w sposób wytłuszczony. Na to natomiast jestem za chudy.

To mi tak trochę trąca zakamuflowaną opcją..... Wszyscy się lubią, zazdroszczą sobie większego "optymizmu", jest o zażyłości, lubieniu się, o jajach i niezgodzie na charakterystykę figury. No dobra to był z mojej strony gruby żart ale Michale (nie Michałku), jak się wczytać w to co napisałeś to skojarzenia same się nasuwają.

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 20:12 

kopec 100% racji. Mam wrażenie, że Wykonawca jest za bardzo pewny siebie. Patrząc na to co się wyprawia z opóźnieniami i nieegzekwowaniem kar (nie tylko na tej budowie), to aż się coś w kieszeni otwiera. Wykonawcy startują do przetargów z fikcyjnym kosztorysem i harmonogramem, wygrywają przetarg, a potem zaczynają story wg własnego ja, z nowymi żądaniami.
krzyzak bynajmniej jest zaprzeczeniem słowa przynajmniej. Poza tym myślę że Twoja wiara ma niewiele wspólnego z wieżą :)

PostNapisane: 4 lutego 2013, o 20:18 

anduel napisał(a):
To mi tak trochę trąca zakamuflowaną opcją..... Wszyscy się lubią, zazdroszczą sobie większego "optymizmu", jest o zażyłości, lubieniu się, o jajach i niezgodzie na charakterystykę figury. No dobra to był z mojej strony gruby żart ale Michale (nie Michałku), jak się wczytać w to co napisałeś to skojarzenia same się nasuwają.

Widać anduel, że mocno siedzisz w polskiej polityce. Widać to po skojarzeniach. Które się nasuwają. No no, zakamuflowaną opcją jeszcze nie byłem. Nie spodziewałem się, że będę. A już na pewno nie w wątku o budowie mostu. Aż strach napisać, że Ciebie też lubię. Więc nie napiszę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1