Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GNIEW-KWIDZYN jak widzimy siebie na wzajem ?
PostNapisane: 29 lipca 2013, o 20:36 

Też jestem zwolennikiem przejęcia zamku :) Moim zdaniem, to że Nasz zamek jest filią muzeum w Malborku, to jego największa bolączka. Malbork nie raz robił pod górkę wielu inicjatywom, które mogłyby ożywić mury Naszej warowni i zwiększyć jej atrakcyjność dla turystów. Może malborskie muzeum boi się, że Kwidzyn mógłby stać się w ten sposób drugim Gniewem??? Gniew to świetny przykład, jak z ruin można było stworzyć świetną atrakcję turystyczną, stworzyć tam ciekawe ekspozycje, czy dzięki działalności grup rekonstrukcyjnych stworzyć widowisko przyciągające rzesze przyjezdnych :) Jednak samo przejęcie zamku przez miasto zamku to nie wszystko. Potrzeba przede wszystkim ludzi, z wizją i pasją, którzy sprawią, że zamek stanie się Naszą perełką :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 lipca 2013, o 21:39 
Myślę, że na początek wystarczyłby jakiś duży billboard w okolicy Gniewa zachęcający do zwiedzenia Kwidzyna. Nasz zamek z Katedrą robi wrażenie na zdjęciach i w sam w sobie zachęcałby do odwiedzin. Na dodatek postawiłby jeszcze jeden przed zamkiem w Malborku.

PostNapisane: 29 lipca 2013, o 22:00 

Każdy pomysł jest dobry ale pamiętajcie że to jest oferta dla dorosłych i na kilka godzin a tu jest potrzebna oferta dla wszystkich i żeby potencjalny turysta chciał tu zostać kilka dni.

PostNapisane: 29 lipca 2013, o 22:11 

MACIEKZB napisał(a):
Myślę, że na początek wystarczyłby jakiś duży billboard w okolicy Gniewa zachęcający do zwiedzenia Kwidzyna. Nasz zamek z Katedrą robi wrażenie na zdjęciach i w sam w sobie zachęcałby do odwiedzin. Na dodatek postawiłby jeszcze jeden przed zamkiem w Malborku.

Oj Maćku, przypuszczam, że wielu malborczanom gul by skakał, jakby zobaczyli Nasz zamek na billboardzie przed ich warownią :)
Adam1966 napisał(a):
Każdy pomysł jest dobry ale pamiętajcie że to jest oferta dla dorosłych i na kilka godzin a tu jest potrzebna oferta dla wszystkich i żeby potencjalny turysta chciał tu zostać kilka dni.

Zgadza się, ale większość turystów poświęca na zwiedzanie kilka godzin - góra 1 dzień. Ciekawym rozwiązaniem mogłaby być współpraca zamków w Malborku, Gniewie i Kwidzynie, i stworzenie wspólnej oferty dla turystów, czy biur podróży, organizujących wycieczki. Przykładowo dnia pierwszego zwiedzanie zamku w Malborku, drugiego w Kwidzynie a trzeciego w Gniewie :)

PostNapisane: 29 lipca 2013, o 22:33 

Ciekawy pomysł ale w ubiegłym roku zaczepiło mnie kilku rurystów na rowerach z zapytaniem gdzie mogliby rozbić namiot a ja nie wiedziałem co im powiedzieć.

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 09:28 

Adam1966 napisał(a):

Zgadza się, ale większość turystów poświęca na zwiedzanie kilka godzin - góra 1 dzień. Ciekawym rozwiązaniem mogłaby być współpraca zamków w Malborku, Gniewie i Kwidzynie, i stworzenie wspólnej oferty dla turystów, czy biur podróży, organizujących wycieczki. Przykładowo dnia pierwszego zwiedzanie zamku w Malborku, drugiego w Kwidzynie a trzeciego w Gniewie :)[/quote]

To byłaby fajna opcja jednego biletu na 3 zamki w cenie np o 20- 30% tańszego od kupowanych osobno.

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 09:49 
mlyniu napisał(a):
Oj Maćku, przypuszczam, że wielu malborczanom gul by skakał, jakby zobaczyli Nasz zamek na billboardzie przed ich warownią :)
I o to chodzi :twisted: . Niedawno odwiedziłem zamek w Malborku. Przypadkowo przysłuchiwałem się przewodnikowi, który mówiąc o jakichś pochowanych w Malborku komturach, ledwo wspomniał o naszych Mistrzach, zupełnie fakt ten bagatelizując a nie mówiąc już o tym, że nie wspomniał, że jest świetnie zorganizowana krypta, muzeum, zamek... Drugie nie przyjemne zdarzenie. Oglądając stoisko z pamiątkami, zwróciłem uwagę, że są drobiazgi z Gdańskiem, Gniewem, Tczewem a nawet z Elblągiem. Zapytałem czy ma coś z Kwidzynem i usłyszałem, że nie ma i nie będzie :|
Adam1966 napisał(a):
Myślę, że sukcesem byłoby gdyby np. turysta zwiedzający zamek w Malborku czy Gniewie choć na 2-3 godziny wjechał do Kwidzyna. To już dałoby kilkadziesiąt tysięcy turystów rocznie.

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 10:30 
Przyjaciel forum

W lecie ciekawą byłaby oferta Malbork - Gniew - Kwidzyn wodą, ze śluzowaniem w Białej Górze. Problemem jest to że nasza Wisła jest w pewnym oddaleniu od zamku, ale może jakiś kanał by wykopać albo zainstalować kolejkę gondolową, a co nie stać nas? Pieniądze z UE szły na większe głupoty. Trochę prowokacyjnie to zabrzmiało, ale tak naprawdę trudno nam będzie zanęcić turystów - bo niby czym? Zamek i katedra jest ok. muzeum już niekoniecznie, liche zbiory, jakaś wypchana sianem fauna, trochę glinianych garów i narzędzi rolniczych. Gniew improwizuje, paru osiłków okłada się maczugami, są jakieś panny w strojach z epoki, strzały z armaty - to już coś jest. My mamy niezłą bazę hotelowo-gastronomiczną, ale na ulicach wieczorami i weekendowymi popołudniami hula wiatr.

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 10:32 

Adam1966 napisał(a):
Ciekawy pomysł ale w ubiegłym roku zaczepiło mnie kilku rurystów na rowerach z zapytaniem gdzie mogliby rozbić namiot a ja nie wiedziałem co im powiedzieć.

Świetnym rozwiązaniem było by utworzenie pola namiotowego pod Gdaniskiem na rzeką Liwą..

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 11:02 
Przyjaciel forum

Cytuj:
zainstalować kolejkę gondolową

Ciekawy pomysł!

Co do pola namiotowego w naszej okolicy to ja kojarzę w okolicach Dziwna, Jaromierza i Orkusza. Wszystkie znajdują w odległości kilkunastu kilometrów od Kwidzyna.
Przy okazji mam pytanko, czy pamięta ktoś domki letniskowe na stadionie? Czy to moja pamięć płata mi figle :roll:

Załączniki:
DSC_4658 kopia.JPG
DSC_4658 kopia.JPG [ 218.79 KiB | Przeglądane 11740 razy ]

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 11:19 

Adam1966 napisał(a):

Dokładnie kilka dni temu pod zamek przyjechała rodzinka na rowerach która podróżowała po Polsce a właśnie przyjechali trasą z Iławy do Kwidzyna i też zadali pytanie gdzie tu jest pole namiotowe.
A że następnym celem był Malbork to jedyne miejsce to Brachlewo i takim to sposobem musieli gnać żeby gdzieś przenocować a była to juz godz po 19-stej.
Na stadionie faktycznie był teren z domkami i w wakacje pamietam że turystów było.
Tylko pewnie problem był jeden kasa na remont dlatego zlikwidować najlepiej i zasiać trawe i zrobić niby mini pole golfowe.

Ostatnio edytowano 30 lipca 2013, o 11:24 przez krzychoo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 11:21 

Maćku, to o czym nam opowiedziałeś, to przykład na to, jak Malbork ma gdzieś kwidzyński zamek. Przecież przewodnik, pracownik muzeum, powinien o takich rzeczach informować, gdyż tym samym reklamowałby swojego pracodawcę - w końcu zamki w Malborku i Kwidzynie tworzą jedno muzeum...
Twoja pamięć nie płata figli Drosiku. Wspomniane domki i ja pamiętam, a znajdowały się one w miejscu pola do mini golfa :)

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 11:48 

Miejsca na pole namiotowe nad Balatonem, to byłoby cos. Taka miejscówka, która kiedyś ambitnie miała wrócic do stanu kąpieliska miejskiego zarasta trawą i krzakami. Woda, pomost, widok na zamek, ścieżka rowerowa nad Wisłe, spacerek do miasta szlakiem kolejki wąskotorowej, lub pod górkę do centrum, ja to widzę w ty miejscu. Szkoda, że nic się tam nie robi, chyba że jest cos o czym nie wiem.

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 11:56 

W pełni się z Tobą zgadzam Wiśnia :) Też mi taki pomysł wpadł do głowy po tym, jak zobaczyłem zdjęcie wklejone przez Drosika :) Przypuszczam, że wielkich milionów nie trzeba by było inwestować, by utworzyć tam kąpielisko dla mieszkańców zachodniej części miasta czy Marezy, a jednocześnie miejsce to jest na tyle urokliwe, że można by pokusić się tam o stworzenie takiego pola namiotowego :)

PostNapisane: 30 lipca 2013, o 12:01 

drosik napisał(a):
czy pamięta ktoś domki letniskowe na stadionie?

Domki to nie wiem, czy były, ale mam wrażenie, że pamiętam coś na podobę kempingu w miejscu, gdzie teraz jest kort i pole do minigolfa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1