Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 20:33 

Czy piszecie się na piątkową blokadę jedynki w okolicach Gniewu? Proszę o info, kto chciałby przeprawiać się promem w Korzeniewie? Jeszcze jedno - kto podjąłby się rozmowy ze Związkami Zawodowymi z Kwidzyna? Ostatnio deklarowali udział w akcji. Czasu niewiele - bo blokada miałaby być już za trzy dni. Pod prom w Opaleniu podstawimy autobus. Mam też ulotki z zaproszeniem na blokadę. Czekam na chętnych do współpracy!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 20:41 
Przyjaciel forum

A czy podasz chociaż godziny akcji :?:

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 21:44 

11.30? Czekam na Wasze sugestie. Ulotki są, transparenty są, ale mile widziane w kwidzyńskiej wersji :) Co do reszty - jeśli nie ma chętnych, to jutro dzwonię do przewodniczącego Związków w IP. Mam nadzieję, że związki nie zawiodą. Muszę mieć do jutra info, czy podstawiać autobus pod prom w Opaleniu. Policję informujemy jutro o akcji. Zobaczymy, czy nie będzie przeciwskazań. To ma być krótka (ok. 2 godzinna) spektakularna akcja. Media informujemy w czwartek. Mam nadzieję, że i tym razem nie zawiodą. Nastawiamy się na częściowe wstrzymywanie ruchu na przejściu dla pieszych i rozdawanie ulotek. Główne przesłanie akcji: STOP DLA LIBERUM VETO!!!! hasła: NAJPIERW TORUŃ TERAZ OTOP!!!, GNIEW I KWIDZYN RAZEM DLA MOSTU!!, OTOP przestań!!! no i trochę wykorzystując główne hasło OTOP - MOST DLA PTAKÓW i LUDZI. Jest też pomysł, by nagłośnić miejsce blokady - muzyka, głosy ptaków. Do OTOP-u musi popłynąć jeden sygnał - panowie z Zarządu tej organizacji swoją postawą robią więcej szkody ptakom niż pożytku. To co udało się osiągnąć tu w regionie w zakresie świadomości ekologicznej mieszkańców, ich wrażliwości na ochronę ptaków przez taką idiotyczną postawę zostaje zniweczone.

Ostatnio edytowano 25 sierpnia 2009, o 21:57 przez Grzegorz Gniew, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 21:44 

Grzegorz Gniew napisał(a):
Czy piszecie się na piątkową blokadę jedynki w okolicach Gniewu?

ja (stety lub niestety) nie piszę się na jakiekolwiek blokowanie drogi. Takim działaniom jestem przeciwna ale oczywiście nie będę mędrkować i zabraniać, czy drwić z działań e-kwidzyniaków i Gniewa. W razie jakiś wariackich działań i szalonych pomysłów - melduję się na miejscu ale w tym przypadku mówię "nie". Rozumiem emocje, rozumiem desperację ale jestem też kierowcą mocno uprzedzonym do wszelkich blokad drogowych i tworzących się z tego powodu korków.
W każdej innej sprawie możecie na mnie liczyć ale nie w tym przypadku. Z jednej strony chciałabym być z Wami wszystkimi, z drugiej strony zaś mam potężne opory więc proszę o zrozumienie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 22:08 

Jak najbardziej rozumiem. Jednak Gniew jest mocno zdeterminowany. Tego mostu mówiąc po męsku prawdopodobnie k... nie będzie przez wiele wiele najbliższych lat. Prawdopodobnie - bo tylko ogromny bunt społeczny, wsparty przez intensywne działania mediów pozwoli, że problem braku mostu, faktycznie uznany będzie przez opinię społeczną (już ogólnopolską) za problem. Tym razem media niech walą gromami w ministra Grabarczyka, w rząd, który pozwala na funkcjonowanie liberum veto dla kluczowych inwestycji. Jak ma się te kilka minut przestanych w korku k. Gniewa do całej wieczności przeczekanej w korkach na krajowej 55-tce? To desperacki krok, ale też desparacja uzasadniona. OTOP będzie bombardował inwestycję. Skończy się zapewne NSA i Komisją Europejską! Będzie jeszcze wiele działań, także MAŁGOS znajdziesz coś dla siebie!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 22:10 

MAŁGOS znajdziesz coś dla siebie!!!!

na to liczę :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 22:11 
Przyjaciel forum

Postaram się wziąć urlop i przyjechać.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 22:17 

Jutro walimy info o blokadzie do TVN24, POLSATU, TVP, RADIO ZET, RMF, RADIO GDAŃSK do prasy lokalnej i regionalnej. Kolejną inicjatywą niech będzie DEBATA - relacjonowana na żywo - 30 minut przez jakąś tv z udziałem szanownych gości z Zarządu OTOP, inwestora i rządu. Niech się panowie dogadają po męsku przy okrągłym stole! Niech OTOP przedstawi swoje argumenty, niech wreszcie poprze je jakimiś badaniami. Niech inwestor powie dlaczego tak uparcie brnie w projekt extradosed a Grabarczyk lub Tusk niech doda - czy jest o czym gadać, czy kasa już dawno poszła na coś innego. Niech mamy jasność czy most będzie, czy nie i czy nie lepiej zająć się swoimi sprawami, zamiast sterczeć na drodze, zwoływać telewizje, pisać transparenty, czy też przepływać pontonami przez Wisłę!!!! Taki program - debata to cel kolejny zaraz po blokadzie!!!!

Jeśli będzie taka potrzeba będziemy dzwonili jutro do firm z prośbą o zwolnienie na piątek pracowników.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 23:42 

Czy piszecie się na piątkową blokadę jedynki w okolicach Gniewu?
11.30?

Piątek tak, ale dopiero po 16stej.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 00:17 
Bombka napisał(a):
Piątek tak, ale dopiero po 16stej.

ustalmy w końcu tę godzinę.. jednym pasuje rano, drugim nie. Mówi się trudno. Nie każdemu jest dane być na manifestacji.

Dałem informację na stronę o piątkowej blokadzie, że rozpocznie się o 11:30. Grzegorz, jak już wybierzesz tę ostateczną godzinę, daj mi znać jak najszybciej, żebym w razie czego zmienił info na stronie akcji, by uniknąć wprowadzania ludzi w błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 07:33 

Nie ukrywam, że cieszy mnie nikle zainteresowanie mieszkańców Kwidzyna lepperiadą wymyśloną przez Gniewian.
Na szczęście nie próbują przenosić głupich pomysłów do nas tylko robią to u siebie.
Tylko wyjątkowo naiwny (lub zadufany w sobie) człowiek może myśleć, że poprzez blokowanie drogi i wk.....nie kierowców wpłynie na stanowisko władz lub OTOP-u.
Najzabawniejsze jest w tym wszystkim wciąganie związków zawodowych i dzwonienie do firm aby oddelegowali pracowników.
Cuchnie to jak lokal Samoobrony po wiejskim zebraniu.
Dobrze, że na tym forum są mądrzy ludzie podzielający moje zdanie.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 10:08 
Jestem szczerze oddany każdej akcji służącej szybszej budowie mostu. Na miarę swych możliwości poprę każdą zadymę w tym celu.
Muszę się jednak podzielić swymi wątpliwościami, które wynikają z dotychczasowych działań, a raczej zamierzeń.
Zbyt wiele wskazuje, że z zadymy może pozostać tylko bicie piany. Bardziej niż o innych efektach, to myślę tu o możliwym zmarnotrawieniu zapału ludzi jeszcze chętnych do udziału w jakichś zdecydowanych działaniach. Planowana przez organizatora akcja jest jedynie „blokadopodobna”. Przy odpowiednio dużej liczbie uczestników mogłoby to jedynie polegać na gremialnym przechodzeniu przez przejście dla pieszych, ale to nie jest blokada, która mogłaby postraszyć jakichś decydentów od mostu.
Zebrałem to do kupy, co zostało już tu powiedziane:
- Czy piszecie się na piątkową blokadę jedynki w okolicach Gniewu?
- To ma być krótka (ok. 2 godzinna) spektakularna akcja
- kilka minut przestanych w korku k. Gniewa
- Nastawiamy się na częściowe wstrzymywanie ruchu na przejściu dla pieszych i rozdawanie ulotek.
- w piątek blokada krajowej jedynki z udziałem TVN24
- Policję informujemy jutro o akcji.
Wg mnie, najgorszy wariant, jakiego można się spodziewać, to przydrożna manifestacja, która „rozbroi” społeczne nastroje, a do jakichś kolejnych akcji jeszcze trudniej będzie znaleźć uczestników. Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 13:03 

11.30 - ostatecznie. Dzięki za troskę, ale póki co zainteresowanie u nas jest coraz większe!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 13:16 

Na otrzeźwienie proponuje posłuchać CB w okolicy blokady, najlepiej jeszcze nagrać bluzgi kierowców i umieścić to na YouTube.
Pod tytulem "jak spieprzyć fajną inicjatywę" lub "nie tędy droga do mostu".
Stop Lepperiadzie
To tyle ode mnie :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 13:24 

Zdjęcia mojej osoby pojawiły sie w trakcie wieszania banera na filarze i w trakcie nagrywania programu dla TVN24.

Nie chciałbym jednak przez to, aby ktokolwiek i kiedykolwiek utożsamiał moją osobę z akcją blokowania drogi.

Dziękuje za uwagę.

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1