Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2010, o 15:44 

Ps.Mają czas do Poniedziałku jak nie to sam biorę łopatę i zaczynam robotę:))

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2010, o 18:55 
Przyjaciel forum

Ciiiiiiiii, wybory do samorządów dopiero jesienią. Nie można się tak od razu wystrzelać :D
Prace zapewne idą swoim zaplanowanym tokiem ale jeszcze nie czas by się chwalić.

Swoją drogą, zastanawiam się czy wybory nie powinny być co, powiedzmy, dwa lata :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2010, o 21:01 

Grzegorz Gniew napisał(a):
Też mnie to martwi. Przecież wiadomo, że wygra Budimex, po co te czekanie?

Trzeba sprawdzić każdą ofertę równie dokładnie (nie tylko Budimexu), żeby potem nie było odwołań - takie są przepisy. Zobaczycie - tak jak pisałem już od jakiegoś czasu - początek budowy w sierpniu.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 06:08 
Przyjaciel forum

Paweł napisał(a):
Trzeba sprawdzić każdą ofertę równie dokładnie (nie tylko Budimexu), żeby potem nie było odwołań - takie są przepisy. Zobaczycie - tak jak pisałem już od jakiegoś czasu - początek budowy w sierpniu.

Niestety więszkość ludzi nie zna przepisów ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Ja osobiście serdecznie współczuje tym, którzy to sprawdzają i oceniają.

P.S. Kto powiedział, że ten Budimex wygra? Może to równie dobrze, zgodnie z przepisami, być druga lub każda inna oferta.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 06:28 

Budimex zachowuje się tak jakby już wygrał... Szukają już inżynierów na tę budowę... Głównym kryterium oceny była cena więc Budimex miał najkorzystniejszą ofertę. Ofert było 11, chyba w ciągu dnia można ocenić dwie oferty i po 5 dniach wyłonić wykonawcę... A tu dni mijają i dużo wskazuje na to, że z rozpoczęciem budowy, bynajmniej tym oficjalnym trzeba będzie poczekać do kampanii samorządowej.... Gdyby dzisiaj ktoś przeciął wstążkę, mieszkańcy mogliby zapomnieć, kto to był... Szkoda, że ten most stanie się wyborczą kiełbachą...

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 06:40 
Przyjaciel forum

Szkoda, że ten most stanie się wyborczą kiełbachą

Ciekawe kto w Gniewie będzie wypinał klatę po ordery jako pierwszy :065:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 08:40 

Zastanawia mnie czemu została podana data rozpoczęcia budowy na 15 czerwca??minęły już 3 tygodnie i nic może jak większość tu pisze wyborcze obiecanki cacanki...

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 08:47 

CIekawe ile potrzebują czasu aby sprawdzić jedną ofertę - dzień, dwa?
Za tydzień minie już prawie miesiąc od czasu gdy otwarto oferty...

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 08:58 
Przyjaciel forum

Głównym kryterium oceny była cena więc Budimex miał najkorzystniejszą ofertę. Ofert było 11, chyba w ciągu dnia można ocenić dwie oferty i po 5 dniach wyłonić wykonawcę...

Mniemam, że z zamówieniami nigdy nie miałeś nic wspólnego.
Termin 5 dni na ocenę 11 ofert w takim przetargu jest absolutnie nierealiny. Zanim dojdzie do wyboru najkorzystniejszej oferty i wcale nie musi to być oferta Budimexu, trzeba wcześniej sprawdzić czy oferent może w takim postępowaniu brać udział, czy może trzeba go z postępowania wykluczyć, trzeba sprawdzić czy spełnia wymagania stawiane przez zamawiającego, w razie braków w dokumentach wezwać do ich uzupełnienia lub wyjaśnienia, natępnie trzeba sprawdzić czy oferta jest zgodna ze siwz, a na końcu wybrać (tu tylko na podstawie ceny) z ofert niepodlegającch odrzuceniu, ofertę najkorzystniejszą. Trzeba dodatkowo zachować wszelkie terminy określone przez PZP.
Myślę, że termin o jakim wcześniej wspominał kolega Paweł, czyli 45 dni jest bardziej realny.

beges napisał(a):
CIekawe ile potrzebują czasu aby sprawdzić jedną ofertę - dzień, dwa?
Za tydzień minie już prawie miesiąc od czasu gdy otwarto oferty...

Przeczytaj cały siwz do tego przetargu i całą do niego załączoną dokumentację, później pomyśl ile czasu będziesz potrzebował na porównanie jednej oferty z taim siwz i dodaj pewnie jeszcze z 25% wyniku jaki Ci wyjdzie na wszelkie nieprzewidziane działania, które się pojawią w trakcie. Dodatkowo musi to zrobić, każdy z członków powołanej komisji przetargowej.
Oferta w takim przetargu to nie jest jedna kartka A4 na której jest napisane, że firma XYZ ma ochotę zbudować most za X plnów. Taka oferta to jest pewnie całkiem spory tom dokumentów, formularzy, oświadczeń, wyliczeń itp. itd.

Dajcie spokój z tym umyślnym przeciąganiem roztrzygnięcia do wyborów, bo to bzdura na maxa. Każdy kto ma choć odrobinę doświadczenia albo wyobraźni powienien sam dojść do wniosku, że taki przetarg to jest masakryczna ilości kwitów, które trzeba sprawdzić, dodatkowo z zachowaniem wszelkich terminów i procedur określonych w przepisach w celu uniknięcie odwołań i protestów ze strony oferentów.

Zdecydowanie lepiej poczekać te kilka dni, niż później mieć pretęsje, że źle sprawdzili i trzeba było przetarg unieważnić, bo ktos go oprotestował. Ekolodzy w związku z tym, że oferty w przetargu nie złożyli, przestali być stroną i nie mają prawa wnosić odwołań i protestów.

P.S. Dodam tylko, że mam doświadczenie w zamówieniach publicznych poniżej progów unijnych, a tam procedury są znacznie uproszczone a i tak często ciągną się całymi tygodniami.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:17 

drosik napisał(a):
Szkoda, że ten most stanie się wyborczą kiełbachą

Ciekawe kto w Gniewie będzie wypinał klatę po ordery jako pierwszy :065:

Tzn, nie wiem czy ciekawe, bo wiem kto będzie. A kto w Kwidzynie? Też ciekawe...

reflexes napisał(a):
Mniemam, że z zamówieniami nigdy nie miałeś nic wspólnego.
Termin 5 dni na ocenę 11 ofert w takim przetargu jest absolutnie nierealiny. Zanim dojdzie do wyboru najkorzystniejszej oferty i wcale nie musi to być oferta Budimexu, trzeba wcześniej sprawdzić czy oferent może w takim postępowaniu brać udział, czy może trzeba go z postępowania wykluczyć, trzeba sprawdzić czy spełnia wymagania stawiane przez zamawiającego, w razie braków w dokumentach wezwać do ich uzupełnienia lub wyjaśnienia, natępnie trzeba sprawdzić czy oferta jest zgodna ze siwz, a na końcu wybrać (tu tylko na podstawie ceny) z ofert niepodlegającch odrzuceniu, ofertę najkorzystniejszą. Trzeba dodatkowo zachować wszelkie terminy określone przez PZP.
Myślę, że termin o jakim wcześniej wspominał kolega Paweł, czyli 45 dni jest bardziej realny.
Dobrze mniemasz, ale nie pisałem tego na podstawie swojej wątpliwej znajomości procedur zamówień tylko na podstawie ciągłych deklaracji o terminach wybrania ofert i rozpoczęcia budowy składanych przez GDDKiA - a oni mówiąc takie słowa chyba już muszą znać się na zamówieniach i terminach??

Ostatnio edytowano 8 lipca 2010, o 10:21 przez Grzegorz Gniew, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:24 

reflexes napisał(a):
Ekolodzy w związku z tym, że oferty w przetargu nie złożyli, przestali być stroną i nie mają prawa wnosić odwołań i protestów.
w przetargu nie, ale w procedurach administracyjnych ciągle mają możliwości odwoławcze. Nie zapominajmy o tym...
drosik napisał(a):
Ciekawe kto w Gniewie będzie wypinał klatę po ordery jako pierwszy
- masz jakieś typy, że tak pytasz?

Niepotrzebna ta dyskusja! Budowa ruszyła!!!!! :shock: http://www.youtube.com/watch?v=bvzxYYtnwmw

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:38 

Budowa ruszyła!!!!!

Taaa, 1,5 miesiąca to oni budowali, a nie przeglądali kwity. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:42 
Szczerze mówiąc nie wierzyłem, że budowa ruszy. Po tylu obiecankach w ciągu ostatnich kilku lat...

No, ale jak czytam teraz, że Budimex, oferty, kwity, to wypada się tylko cieszyć i może wkrótce .... wrócić ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:44 

Szacuneczek tak się buduje mosty:)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 10:48 
A ja mam nadzieję, że takiego mostu jak w '44tym nie postawią nam teraz :-D

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1