Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2010, o 10:03 
Piotr_J napisał(a):
nie znajdziesz :-)
znajdziesz :-) :-)

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2010, o 10:07 

No to masz lepsze źródełko. Wg mojego wszystko było kupowane na Janków Kowalskich ze wsi okolicznych. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2010, o 10:14 
W końcu to ani zbrodnia, ani grzech. A Canario ma rację, że "za cenę mostu można to przełknąć". I gdyby mostu miało (tfu!) nie być, to by była pokuta za pazerność. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2010, o 10:16 

Budslavsky napisał(a):
pokuta za pazerność

Wciąż twierdzę, że wykup już nastąpił, więc żadna pokuta. :-)

No chyba, że dla tych co sobie przygotowali działeczki pod stację benzynową lub inny motelik. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2010, o 22:58 
Przyjaciel forum

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/2 ... ,id,t.html

Czyżby następna przeszkoda w rozpoczęciu budowy mostu w 2010 r :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2010, o 14:29 

aszastra napisał(a):

Czyżby następna przeszkoda w rozpoczęciu budowy mostu w 2010 r :-D

Nie no, to pomału robi się śmieszne. Ciekawe co jeszcze stanie na drodze tego mostu ;-).

Chociaż muszę przyznać, że to mnie nawet zainteresowało. Pozostałości po naszych przodkach, które mam nadzieję trafią do naszego muzeum zamkowego.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2010, o 15:03 
Spokojnie, do czasu wbicia pierwszej łopaty teren zdążą "posprzątać" z tych średniowiecznych resztek. Bardziej prawdopodobne wydaje się już zablokowanie decyzji przez ekologów, którzy sprawę oddziaływania mostu na środowisko mogą skierować do sądu.

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 00:28 
Zbanowany

Przeglądając starsze wątki natrafiłem na taki fragment:

nowm napisał(a):
mi jest wiadomo tylko o 3 projektach. Chcecie, to wmawiajcie sobie dalej, że go nie postawią. Założę się, że na początku 2009 roku, jak to piszą, ruszy budowa. Jeśli się mylę, stawiam piwo albo lody :wink:

[Wysłany: |23 Kwi 2008| ]

Ciekaw jestem ile jeszcze lodów i piwa będzie się w tej sprawie stawiać :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 10:49 
magzeust napisał(a):
Ciekaw jestem ile jeszcze lodów i piwa będzie się w tej sprawie stawiać

już dawno o tym zapomniałem :lol: Pisząc to, tylko żartowałem :-D

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 11:36 

jak to mówią "rzuciłeś słowa na wiatr" :697:

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 11:40 
nowm napisał(a):
tylko żartowałem
Twoje żarty to małe piwo (i co najwyżej lody). Niestety są żarty znacznie kosztowniejsze, jak ten trwający już przez kilka zmarnowanych lat podporządkowanych teraz nagle zaniechanej zachciance.

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 13:05 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
Pisząc to, tylko żartowałem

Czyż nie lepszym byłoby użyć sformułowania - "Myliłem się, przepraszam"?!

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 22:02 

Ciekawe, czy to wygrzebią z ziemi podczas budowy mostu i dróg dojazdowych trafi chociaż do zamkowego muzeum... :?:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2010, o 21:42 

Cytuj:
Most wciąż zwodzony, zamek i elektrownia. Gmina gospodarczą potęgą?

POMORZE/GNIEW. Most przez Wisłę, a właściwie jego brak, zamiast od dawna łączyć, wciąż dzieli dwa brzegi Wisły. Rzeki, która w XXI wieku stanowi barierę nie do przeskoczenia dla gospodarki i dla społeczności lokalnej. Most stał się już symbolem biurokracji, nieudolności poszczególnych rządów
.

Rok 2009 w gminie Gniew minął pod znakiem wielkich szans na dynamiczny rozwój gospodarczy. Szans na szczęście nie do końca jeszcze straconych. Plany budowy mostu przez Wisłę łączącego gminę z Kwidzynem, elektrowni węglowej w Opaleniu oraz sprzedaż zamku – te trzy projekty, które odmieniłyby oblicze gospodarcze gminy, niestety, nie doczekały się w ub. roku rozstrzygnięć.

Te wielkie inwestycje, choć kluczowe dla regionu, wciąż są pod wielkim znakiem zapytania. Jeżeli się uda, gmina Gniew może stać się gospodarczą potęgą. Jeżeli nie wyjdzie, Gniew pozostanie zaściankiem województwa pomorskiego. Gmina stoi więc przed ogromną szansą rozwoju. Rok 2010 okaże się decydującym.

Most wciąż zwodzony...

Most przez Wisłę, a właściwie jego brak, zamiast od dawna łączyć, wciąż dzieli dwa brzegi Wisły. Rzeki, która w XXI wieku stanowi barierę nie do przeskoczenia dla gospodarki i dla społeczności lokalnej. Most stał się już symbolem biurokracji, nieudolności poszczególnych rządów, symbolem cierpliwości samorządów, kluczowych dla regionu przedsiębiorstw, symbolem polskiej mentalności – zamiast budować, dyskutujemy, kłócimy się, robimy sobie nawzajem “pod górkę”.
W 2009 r. most był w zasięgu ręki. Stąd też irytacja mieszkańców, którzy dość mają czekania na tę inwestycję. Wyszli na ulicę, blokowali drogę krajową, o wsparcie poprosili ogólnopolskie media. Presja społeczna jest ogromna. Według zapewnień Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad – most powstanie. Budowa ma ruszyć w drugiej połowie tego roku. Czy to tylko przedwyborcze obiecanki? Okaże się wkrótce. Wszyscy z nadzieją oczekują zgody na budowę, którą wydać ma wojewoda pomorski.

Zamek perłą, ale bez blasku

Most połączyć ma wschód z zachodem, Kwidzyn ze światem, z Trójmiastem, z autostradą. Z Kwidzynem - Gniew i Opalenie. Przeprawa przez rzekę ożywiłaby gospodarczo region i gminę, a Kwidzynianie mogliby m.in. podziwiać zabytki Gniewu. W tym zamek. Obecnie widzą go tylko przez rzekę, kiedy widoczność jest dobra. Gniew i zamek czekają nie tylko na most, czekają również na nowego właściciela.

(...)

Autor: (G.)

źródło

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2010, o 21:21 

Mimo zimy i pozornej ciszy w temacie,jednak coś się rusza :grinka: .Proponuję zapoznać się z linkami:
http://gddkia.gov.pl/article/oddzialy/g ... e2f02ac13#
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 18&page=17

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1