Witam
Dzięki za skany. Fajne teksty. Po naszej stronie też piszą: Gazeta Tczewska, portalpomorza.pl, Dzienik B., Nowiny Gniewskie,
www.gniew.pl.
Celowo nie włączałem się do dyskusji pt. Kto powinien być inicjatorem akcji, kto powinien mówić do kamery i kto komu odebrał głos". Wiem, że miażdżąca większość udzielających się w temacie uznała za jedyny cel tej akcji powstanie mostu, nie zaś szansę na wypromowanie się w mediach, czy też kampanię przedwyborczą. Jednak jak przeczytałem w kwidzyńskiej prasie, że zaczęły się jakieś przepychanki to nie wytrzymałem i chcę wyjaśnić:
1. Przy każdej inicjatywie, jest człowiek, lub grupa ludzi, która rozpoczyna akcję. W naszym przypadku też była grupa ludzi i najważniejsze jest to co robimy a nie kto to robi!
2. Nie pchałem się do kamery podczas programu, dziennikarz sam podstawił mikrofon.
3. Bardzo angażuję się sprawę mostu, gdyż jest to dla Gniewu być albo nie być. Znam też temat od strony ekologicznej (ptasiej), gdyż wiele lat zajmuje się ochroną przyrody (głównie ptaków) i swego czasu działaliśmy bardzo aktywnie jako Gniewska Grupa OTOP. Nie zgadzam się ze stanowiskiem OTOP. Uczestniczyłem w spotkaniu z Zarządem OTOP w Warszawie i powiedziałem to panom z Zarządu prosto w oczy. Uważam, że OTOP popełnia błąd i straci na tym idea ochrony ptaków.
4. Chciałbym by z takich śmiesznych powodów nasza współpraca nie umarła. Mam świetny kontakt z Krzaqiem, z autorem strony chcemymostu.pl i cieszę się, że udało się nam spotkać.
Co do ulotki - nie dostałem info czy ją odebraliście z promu - jeśli tak, to musimy się wstrzymać z rozprowadzaniem jej, bo jest tam mowa o protestach OTOP-u, których w chwili obecnej nie ma. Mam jednak przeczucie, że OTOP zaskarży decyzję środowiskową Pani Wójt.... Wtedy ulotka znowu będzie aktualna. Oby się tak nie stało, ale widząc zacięcie członków zarządu podczas spotkania w W-wie, nie wierzę, że nagle odpuścili.....