|
Jawty Wielkie - [Gross Jauth]
Na obu fotkach przewija się widok dworku. Wiele tego typu posiadłości mniej lub bardziej okazałych rozsianych
było po okolicznych zapomnianych wioskach. Do dzisiaj zachowało się jeszcze parę budynków w zapominanych przez PKP i PKS odludziach. Te budynki które miały szczęście zostały wykupione przez prywatne osoby i przywrócono im ich dawna funkcjonalność. Ale jeszcze parę tego typu dworków istnieje zamieszkałych przez dawnych pracowników PGR-ow lub zamienionych zostało w magazyny, chlewiki lub po prostu popadły w ruinę. Zdarzyło mi się jakiś czas temu "włócząc" po okolicznych wioskach natknąć na takie zapuszczone obiekty, niestety w tedy jeszcze nie pomyślałem o próbie ich utrwalenia na zdjęciach pozatym i tak nie dysponowałem aparatem. Co gorsza, będąc wtedy przeważnie tylko pasażerem nie jestem teraz w stanie określić gdzie te budowle widziałem. Piszę o tym dlatego że na paru fotkach z tematu "Dawniej ..." przewijają się archiwalne zdjęcia okazałych domów i dworków które popadły w zapomnienie i w większości w nieodwracalną ruinę. Może by warto pomyśleć o zachowaniu tego co ocalało na fotkach póki jest jeszcze co fotografować.
Pzdr.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
_________________ Gdy tak wspominam ten miniony czas Jak dobrze że to nie poszło w las Dużo bym dał by przeżyć to znów Wehikuł czasu - to byłby cud
|