Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, o 16:17 
Przyjaciel forum

Großvater napisał(a):
Zdjęcia są bardzo podobne ale różne

czy na pewno:

Załączniki:
enigma_dzajant.JPG
enigma_dzajant.JPG [ 251.39 KiB | Przeglądane 3143 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, o 16:23 

Großvater napisał(a):
I tu Panowie Drosik & Großvater się chyba mylicie.

Jak Ty to zdanie napisałeś!? Rozdwojenie jaźni? :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, o 17:42 

drosik napisał(a):
Großvater napisał(a):
Zdjęcia są bardzo podobne ale różne

czy na pewno:

:oops: Przyznaję się do pomyłki, a wystarczyło tylko wykonać lustrzane odbicie jednej z fotek i porównać zdjęcia :grinka: (wychodzi moje lenistwo). Ale powtórzę się że "Zdjęcia są bardzo podobne ale różne (chyba że zostały przycięte)." To te przycięcie i dodatkowo biała ramka widoczna wokół enigma03.jpg i enigma04.jpg wprowadziły mnie w błąd, byłem przekonany że są to dwie fotki wykonane jedna po drugiej i dlatego np. niewiasta z bochnem chleba widoczna na enigma03.jpg już nie występuje tak okazale na enigma04.jpg no i te różne balkony na poszczególnych fotkach pogłębiły moją pomyłkę.
Próbowałem obie fotki połączyć w poziomie w a'la panoramę ale bez wprawy to z marszu trudno coś twórczego stworzyć.
Niezależnie od tego co napisałem powyżej, nic nie zmienia faktu że to Drosik miał rację :grinka:

Rachel napisał(a):
Großvater napisał(a):
I tu Panowie Drosik & Großvater się chyba mylicie.

Jak Ty to zdanie napisałeś!? Rozdwojenie jaźni? :-D

Zdanie napisałem prawidłowo, po prostu w dociekaniu prawdy nawet dla siebie nie uznaję taryfy ulgowej :grinka: . A swoją drogą jest to wygodne rozwiązanie bo aktualnie opowiedziałem się za wszystkimi opcjami odnośnie ww. zdjęć i czym by się to nie skończyło to zawsze mam rację :523: :576: :524: .

Pzdr.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, o 22:15 

Großvater napisał(a):
P.S.

Podejrzewam że jedynym miejscem skąd mogą pochodzić te fotki to może być osiedla Hallera, jest tam dość rozległy teren z w miarę urozmaiconymi blokami. Fakt że oba sąsiadujące ze sobą bloki mają różny typ balkonów powinien ułatwić ustalenie ich lokalizacji (jeżeli jest to w ogóle Kwidzyn).

muszę cię zawieść. Osiedle Hallera to zwielokrotnienie trzech rodzajów klocków, różniących się od siebie tylko na skutek różnic w układzie mieszkań

typ 1 (ich najmniej) to blok gdzie na każdym piętrze są trzy mieszkania w tym jedna kawalerka -tylko dwa takie bloki: Połomskiego 8 i Hallera 25a (te bloki jako jedyne nie mają kształtu prostopadłościanu, są klockami o nieco bardziej skomplikowanej strukturze)

typ 2 (takich już trochę więcej)po dwa mieszkania na piętrze, "niesymetryczne" jedno dwu- drugie czteropokojowe. jest pięć takich bloków: dwa przy miedzianej, Połomskiego 2 i 9 i Hallera 27a.

typ 3(ich najwięcej) na każdym piętrze po dwa (lustrzane) mieszkania trzy pokojowe. Prawie wszystkie bloki - cała(!) ulica Odrowskiego, kamienna 1 i 1a, oba bloki przy toruńskiej, Połomskiego 1,4,5,6,7, Kołłątaja 2) a więc 17 identycznych(!) bloków(jedynie nieco odróżnia się blok przy Kołłątaja 2 bo jest wielokrotnym klonem samego siebie)

wszystkie bloki, bez względu na typ, mają takie same balkony

obok wymienionych jest jeszcze kilka bloków nie-z-szablonu: trzy bloki "wojskowe" i trzy postawione po 89-tym roku. rzeczywiście jeden z bloków "wojskowych"(11-go listopada 6)
ma balkony "niewystające" ale ukształtowanie terenu i układ przestrzenny zdecydowanie go wykluczają.

ja stawiałbym albo na słowackiego albo spółdzielczą - i ona wydaje mi się bardziej prawdopodobna za względu na to że budowana była między starymi domami.

Großvater napisał(a):
P.S.

Uczepiłem sie tych fotek :grinka: bo interesują mnie nie tyle te "paskudy" w tle co ten mały, biały domek widoczny na pierwszym planie.

Pzdr.

obawiam się że mały biały domek już dawno nie istnieje..:(

Ostatnio edytowano 7 kwietnia 2008, o 22:20 przez Ruby blue, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2008, o 11:53 

yhmm błąd...
wyliczenia robiłem z pamięci siedząc w Toruniu. Oglądałem dziś kwidzyńskie zdjęcia i zobaczyłem że statystyki bloków są inne niż napisałem... :(
typ 2 - to 11 a nie, jak pisałem 5 bloków (należą do niego, prócz wymienionych, dwa bloki przy Toruńskiej i cztery przy Odrowskiego - równoległe do ulicy)
typ 3 - sztuk 11 (a nie 17)

Bloki zewnętrznie różnią się tylko rozmieszczeniem okien i balkonów (na tyle to się nie rzuca w oczy, że choć tam się urodziłem i wychowałem nie potrafiłem z pamięci ich rozróżnić).

Nie zmienia to faktu że całe osiedle składa się z niemal identycznych bloków, co wyklucza tezę o pochodzeniu zdjęcia.

Ostatnio edytowano 9 kwietnia 2008, o 15:05 przez Ruby blue, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1