Aleksander napisał(a):
Chciałbym poprosić Was o pomoc - poszukuję jakichkolwiek informacji i śladów po Anastazji Kilian. Ostatnie miejsce zamieszkania w Kwidzynie to mieszkanie na parterze w domu przy ul. Chopina 17 (przy skrzyżowaniu z ul.Kopernika) - w tym domu, w miejscu gdzie teraz jest garaż, był dawniej warsztat kamieniarski pana Sidora (chyba tak miał na nazwisko - tyle pamiętam z dzieciństwa). Anastazja, głównie znana jako "Kilianka" była przez wiele lat moją nianią i opiekunką, kiedy mieszkaliśmy w Kwidzynie. Wiem, że wcześniej pracowała jako sprzątaczka w szkole pielęgniarek przy ul. Chopina. Przyjaźniła się z sąsiadką z piętra - panią Kopp (lub Kopf), ale ona - z tego co wiem - już też nie żyje
Ostatni kontakt z Kilianką miałem w latach 70-tych, potem kontakt się urwał, podejrzewamy że zmarła - już wtedy była starszą osobą. Niestety, próby znalezienia jej grobu spełzły na niczym - próbowałem przez internet, ale niestety - nic. Jakby nigdy nie istniała.
Może ktoś z Was, lub Waszych znajomych będzie coś wiedział?
Aleksandrze, Ksiądz Proboszcz z Parafii na Słowackiego nazywa się Kilian (Janusz) z tym tylko ze On pochodzi z Trzciana (znam go od lat 70-tych) , być może być to jakaś Jego krewna ,w sumie rzadko go obecnie widuję ,ale nieomieszkam spytać o tę Osobę, kiedy to nastąpi to Sam niewiem ,ale mam w pamięci jak coś