Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2010, o 11:15 
Offline

Dołączył(a): 21 maja 2007, o 20:40
Posty: 3718
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek napisał(a):
Krzyżak do wszystkiego trzeba mieć czuja, lub talent.

Mylisz się.
Pizza jest tak prostą potrawą, jak dobrą. Zawsze to co proste jest najlepsze.
Tylko trzeba chcieć. Przy tworzeniu pizzy jest ogromne pole do popisu. Można improwizować z dodatkami, i zawsze będzie zjadliwa. :smile:
Trzeba się zmobilizować i spróbować zrobić samemu.
Spróbujcie!
Namawiam !
Warto!

;) :grin:

_________________
Z fal ta najgorzej huczy,
co się ma rozbić na piasku.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2010, o 11:17 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2407
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
krzyzak napisał(a):
Gwarantuję Wam że na pewno wyjdzie taniej i smaczniej.

Dokładnie o tym chciałem pisać. Czas niezbędny na jej zrobienie jest zbliżony do czasu w jakim dostarcza pizzę pizzernia. Jest to, też świetna metoda na zrobienie tygodniowego przeglądu lodówki.

Przepisu niestety nie podam precyzyjnie, bo robię raczej na oko.
Ciacho:
Drożdże (oczywiście naturalne a nie instant) około pół kostki rozrobione z połową szklanki ciepłego mleka i szczyptą cukru. Odstawiamy i czekamy aż "ruszą",
Jajo albo 2 (zależy na ile osób), olej/oliwa 3-4 łyżki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (tak, dodaje do ciasta), mąka (oczywiście na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta drożdżowego). Ciasto rozłożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej olejem. Na to koniecznie grubo koncentrat pomidorowy i na to dodatki. Co do tego etapu nie będę się rozpisywał bo każdy lubi co innego (u mnie standardowo: pieczarki, kiełbaska podsmażona, cebula, papryka, pomidor, oliwki, kukurydza albo fasola czerwona) i do pieca nagrzanego do 200 st. C. Pod koniec pieczenia posypuje grubo tartym serem (po to żeby się nie przypalał). Podaje z majonezem, ketchupem albo własnej roboty sosem czosnkowym (co kto lubi) i coca colą albo sokiem pomarańczowym.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2010, o 12:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lutego 2007, o 13:24
Posty: 226
Lokalizacja: Europa
Płeć: Kobieta
:-D Już starożytni Grecy jedli placek z pieczonego chleba. Pokryty był on licznymi dodatkami, zwany plankuntos. Prawdopodobnie we wcześniejszych wiekach jadali go również Babilończycy.

Dziś pizza jest znana na całym świecie. Podróżujący są często zadziwieni tym, jak różne kultury potrafią dostosować ją do swoich gustów.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=CHaxT79NqJw


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2010, o 12:17 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Tosia napisał(a):
jak różne kultury potrafią dostosować ją do swoich gustów.


Stąd pewnie powiedzenie, pokaż mi swoją pizzę a powiem ci kim jesteś :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2010, o 12:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, o 03:43
Posty: 342
Lokalizacja: Kwidzyn / Rakowiec
Płeć: Mężczyzna
reflexes napisał(a):
krzyzak napisał(a):
Gwarantuję Wam że na pewno wyjdzie taniej i smaczniej.

Dokładnie o tym chciałem pisać. Czas niezbędny na jej zrobienie jest zbliżony do czasu w jakim dostarcza pizzę pizzernia. Jest to, też świetna metoda na zrobienie tygodniowego przeglądu lodówki.

Przepisu niestety nie podam precyzyjnie, bo robię raczej na oko.
Ciacho:
Drożdże (oczywiście naturalne a nie instant) około pół kostki rozrobione z połową szklanki ciepłego mleka i szczyptą cukru. Odstawiamy i czekamy aż "ruszą",
Jajo albo 2 (zależy na ile osób), olej/oliwa 3-4 łyżki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (tak, dodaje do ciasta), mąka (oczywiście na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta drożdżowego). Ciasto rozłożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej olejem. Na to koniecznie grubo koncentrat pomidorowy i na to dodatki. Co do tego etapu nie będę się rozpisywał bo każdy lubi co innego (u mnie standardowo: pieczarki, kiełbaska podsmażona, cebula, papryka, pomidor, oliwki, kukurydza albo fasola czerwona) i do pieca nagrzanego do 200 st. C. Pod koniec pieczenia posypuje grubo tartym serem (po to żeby się nie przypalał). Podaje z majonezem, ketchupem albo własnej roboty sosem czosnkowym (co kto lubi) i coca colą albo sokiem pomarańczowym.



reflexes do ciasta raczej nie dodaje jajek, dzięki temu nie jest takie twarde, ale oczywiści to kwestia gustu ;) ja jednak jajka odradzam.
Zamiast samego przecieru na wierzch ciasta, proponuję trochę przecieru + więcej ketchupu + zioła ( mogą być przyprawy typowe do pizzy, kupione w sklepie :lol: ) Mieszam wszystko razem i wykładam na przygotowane ciasto. Na wszystko układam to co lubię, pieczarki, kiełbasę, podsmażoną cebulkę, paprykę a fajny kontrast smakowy dodaje ogórek konserwowy.
Polecam :lol:

_________________
Jesteśmy e(L)itą, nie tłumem. W sercach nosimy dumę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 14:45 
Offline

Dołączył(a): 4 kwietnia 2009, o 13:15
Posty: 53
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Zdecydowanie Zygis i Piwnica reszta niestety dno... swego czasu Marcelo ale teraz totalna klapa

_________________
"Wspomnienia To Najważniejsze Co Nam Pozostaje"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 19:21 
kowal1985 napisał(a):
Zdecydowanie Zygis i Piwnica reszta niestety dno... swego czasu Marcelo ale teraz totalna klapa


Mam nadzieje ,że kolega będzie czesciej się wypowiadał na tym znakomitym forum. :D :D


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 15:54 
Offline

Dołączył(a): 4 kwietnia 2009, o 13:15
Posty: 53
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Wiesz Nowy akurat w temacie kulinarnym moge troche powiedziec a jesli chodzi o pizze to nawet wiecej niz troche :) oczywiscie nie ja jeden bo jemy przewaznie w kilku tylko wszedzie te pizze sa za male no moze procz Tiesto te 60 cm robi wrazenie i mozna sie najesc :D

_________________
"Wspomnienia To Najważniejsze Co Nam Pozostaje"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 17:54 
Offline

Dołączył(a): 29 września 2010, o 10:07
Posty: 14
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
Ja tam najbardziej lubię z Kebaba (właściwie dla mnie od zawsze z "drewniaka") - taka domowa. Zaraz potem Zyggis (paola i extra), a na 3 miejscu DaGrasso - pizza nr 62, ale wędlinę zawsze wymieniam na kebaba z kurczaka. Niestety nie ma już pizzerii Mimmo – ich pizza byłaby na 1 miejscu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 15 listopada 2010, o 19:11 
Offline

Dołączył(a): 4 kwietnia 2009, o 13:15
Posty: 53
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Mimmo jak najbardziej numer 1 pare lat wstecz tanio i smacznie czyli tak jak byc powinno :) i dodawali prince polo orzechowe :P

_________________
"Wspomnienia To Najważniejsze Co Nam Pozostaje"


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 16 listopada 2010, o 23:25 
kowal1985 napisał(a):
jemy przewaznie w kilku tylko wszedzie te pizze sa za male


Już ja znam te grono :D
Jak Łuki wciąga tyle żarcia na mase,to pizza zawsze będzie mała.Dla niego kebaby z Centralnego są nawet za małe :lol: :lol:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 18 listopada 2010, o 14:31 
Offline

Dołączył(a): 22 czerwca 2010, o 10:02
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
gosiaczek napisał(a):
Ja tam najbardziej lubię z Kebaba (właściwie dla mnie od zawsze z "drewniaka") - taka domowa. Zaraz potem Zyggis (paola i extra), a na 3 miejscu DaGrasso - pizza nr 62, ale wędlinę zawsze wymieniam na kebaba z kurczaka. Niestety nie ma już pizzerii Mimmo – ich pizza byłaby na 1 miejscu.


Zgadzam się w zupełności co do Da grasso nr 62 - przebija wszystkie. Mimmo też miało świetne pizze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 23 listopada 2010, o 15:19 
Offline

Dołączył(a): 9 lutego 2010, o 14:24
Posty: 29
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Ja polecam Tiesto. Składniki i ciasto dobrej jakości.

Grasso nie najgorsze ale rewelacji nie ma.Często składniki bardzo niskiej jakości.Jest to sieciówka, więc pewnie dostawców mają z góry narzuconych (sery kielbasy i tak dalej.)

Co do reszty nie będę komentował bo większość to krótko mówiąc tragedia.

PS.Najlepsza jest pizza domowa :). Zrobić dobre ciasto, podklad na bazie przypraw i ketchupu Kwidzyńskiego :) , góra kto co lubi i dobrej jakości ser :).

Pozdrawiam
SOHO


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 28 stycznia 2011, o 13:05 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 września 2010, o 15:09
Posty: 883
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
ja osobiście polecam TIESTO od kiedy jadłem pizze IKAR , nic innego mi nie smakuje - ale mam swoje wymagania tzn : bez kabanosa , na cienkim cieście , dobrze wypieczona i proszę o dodanie papryczek chili TAKI ZESTAW MI SMAKUJE NAJBARDZIEJ :D

pizza ma wiele smaków i jest bardzo pikantna :P jak diabli

_________________
Nie staraj się zostać człowiekiem sukcesu, lecz człowiekiem wartościowym. Albert Einstein


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pizza, gdzie najlepsza?
PostNapisane: 29 stycznia 2011, o 18:53 
Offline

Dołączył(a): 7 lipca 2010, o 22:30
Posty: 30
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Najlepsza pizza w mieście to oczywiście ta z Biedronki ^^


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.