Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 14:00 

No to kamień z serca. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 21:33 

warzek napisał(a):
Jesteśmy otwarci na wszelkie konstruktywne uwagi.

Trzeba iść za ciosem, przygotować list z merytorycznymi uwagami i przesłać go także do lokalnych mediów.

Tytuł: List w sprawie ścieżek
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 13:49 

Skleciłem taki o to list i przesłałem go na adresy p. burmistrza Krzysztofiaka, p. burmistrza Halagiery, oraz adres Rady Miejskiej.

Cytuj:
Szanowny Panie Burmistrzu!

Jestem aktywnym uczestnikiem ruchu rowerowego, oraz miłośnikiem miasta Kwidzyna.

W związku z pojawieniem się w naszym mieście oznakowanych ciągów rowerowych pojawił się szereg uwag co do jakości ich wykonania, oraz zgodności z polskim prawem. W szczególności problem stanowi zbyt mała szerokość oznakowanych ciągów rowerowych, co jest niezgodne z zapisami § 47 ust. 1 rozporządzenia Miinistra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 43, poz. 430)

W rozporządzeniu czytamy, że szerokość ścieżki rowerowej powinna wynosić nie mniej niż:
1) 1,5 m - gdy jest ona jednokierunkowa,
2) 2,0 m - gdy jest ona dwukierunkowa,
3) 2,5 m - gdy ze ścieżki jednokierunkowej mogą korzystać piesi.

Większość, jeżeli nie wszystkie kwidzyńskie ścieżki owego wymogu nie spełniają, co stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa zarówno rowerzystów jak i pieszych.

Aby na przyszłość uniknąć wprowadzania w życie błędnych i niebezpiecznych rozwiązań proponuję utworzenie Zespołu Konsultacyjnego odpowiedzialnego za opiniowanie inwestycji drogowych pod kątem ich przydatności dla rowerzystów. Zespół Konsultacyjny składający się z przedstawicieli Urzędu Miejskiego, oraz osób związanych z ruchem rowerowym opierałby się na ustalonych wcześniej standardach technicznych i wykonawczych systemu rowerowego.

Zdaję sobie sprawę, że stworzenie katalogu standardów jest zadaniem trudnym, lecz nie karkołomnym. Przy jego tworzeniu można oprzeć się na wzorcowych programach ustanowionych w Krakowie i Gdańsku. Ze swojej strony służę społeczną pomocą i jestem gotów przygotować wersję standardów dla miasta Kwidzyna, którą będzie można następnie poddać dyskusji w ramach powołanego Zespołu Konsultacyjnego. W załączeniu przesyłam plik ze standardami dla miasta Krakowa pozytywnie zaopiniowany m.in. przez ekspertów z Politechniki Gdańskiej.

Dzięki wprowadzeniu jednolitej polityki miasta Kwidzyna w zakresie inwestycji rowerowych możliwe stanie się stworzenie wzorcowego przykładu jak należy rozwijać infrastrukturę rowerową w miastach do 50 tys. mieszkańców. Niejednokrotnie władze Kwidzyna dawały przykład innym miastom. Mam nadzieję, że również i tym razem wspólnie będziemy pionierami.

Z poważaniem,

Piotr J[...]

Załącznik znajduje się tutaj: http://www.rowery.org.pl/standardy.pdf

I jeszcze e-mail z dzisiaj:

Cytuj:
Bardzo proszę o potraktowanie poniższego listu jako listu otwartego, ponieważ pozwoliłem sobie na umieszczenie go na najpopularniejszym kwidzyńskim forum internetowym http://forum.e-kwidzyn.pl w wątku dotyczącym ścieżek rowerowych w naszym mieście.

Tymczasowy adres wątku to:
http://www.kwidzyn.webd.pl/joomla/forum ... php?t=1477

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 13:55 
Przyjaciel forum

Piotr_J,
gratuluje, świetny list i podpisuje się pod nim obiema łapkami i również jestem skłonny przyłączyć się do pomocy.

EDIT
a może warto napisać artykuł na stronie naszego portalu :?:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 13:59 

drosik napisał(a):
a może warto napisać artykuł na stronie naszego portalu

Jak tylko dostanę odpowiedź, to będzie artykuł ze zgromadzoną dokumentacją zdjęciową. Drosik, jak zatwierdzą propozycję, to Twoja pomoc na pewno się przyda. Sam nie wiedziałem na co się porywam. Nocami studiuję podręcznik CROW i czytam te wszystkie standardy. Już niedługo będę mógł projektować drogi (rowerowe oczywiście) :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 14:05 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Już niedługo będę mógł projektować drogi (rowerowe oczywiście)
Pokładam w Tobie większą nadzieję niż w budowniczych autostrad ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 14:43 

Darku, zapomniałeś w cytacie o tym : :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 15:06 
Przyjaciel forum

Bo to było na poważnie, choć z lekkim przymrużeniem oka, tym bardziej rodzinna ciągłość zawodu to gwarantuje, Ty odróżniasz teodolit od niwelatora ja mam problem :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 15:19 

Darek napisał(a):
odróżniasz teodolit od niwelatora ja mam problem

Jak ma tylko limbus to jest niwelator. Jak ma również koło pionowe to jest teodolit. Teodolit może działać jak niwelator. Odwrotnie się nie da. Tak jak napisałeś pod zdjęciem. Ale o czym my tu piszemy jak teraz i tak wszyscy z tachimetrami biegają w teren. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 15:41 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
tachimetrami

Widziałem ostatnio coś takiego i nawet miałem na celowniku aparatu, ale niekiepska studentaka geodezji całkowicie mnie rozproszyła. Działkę mamy w takim miejscu że chmary młodzieży biegają z takimi kolorowymi laserowymi cudeńkami, jedni się uczą inni opalają. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 15:58 
Przyjaciel forum

Piotr_J, bardzo dobre pismo. Podoba mi się jego ton i strona merytoryczna.
Podpisuję się pod nim.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 17:11 

Oki, cieszy mnie to niezmiernie. Ton jest jaki jest. Pyskować też potrafię, ale najczęściej przynosi to skutek odwrotny do zamierzonego.

Darku, założę się, że chłopaki patrzą przez lunetki niekoniecznie celując w okienko lusterka trzymanego przez ślicznotki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 17:20 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Ton jest jaki jest. Pyskować też potrafię, ale najczęściej przynosi to skutek odwrotny do zamierzonego.

Dokładnie tak, jak powiedziałeś. Nie raz, nie biorę udziału w jakiejś dyskusji czy inicjatywie
z powodu napastliwego tonu i insynuacji. Z mojego doświadczenia też wynika, że przynosi to
skutek odwrotny do zamierzonego. Można za kimś nie przepadać, ale jak go lekko pogłaszczesz,
to zwykle udaje się uzyskać zamierzony efekt.

Moje pytanie zawsze brzmi: czy chcesz załatwić sprawę, czy sobie pogadać?

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 17:47 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
czy chcesz załatwić sprawę

Chcę, gdzie mapy, ja się pytam? :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, o 17:51 
Przyjaciel forum

Dareczku, właśnie dziś pan listonosz przyniósł przesyłkę.
Mapki sa właśnie pakowane i jutro wyjadą do Ciebie :-D

Cytuj:
1. Dolina Dolnej Wisły
2. Z biegiem Wisły - Grudziądz – Gdańsk
3. Kanał Elbląski, Jeziorak i okolice
4. Trójmiejski Park Krajobrazowy – część południowa
5. Trójmiejski Park Krajobrazowy – część północna
6. Bory Tucholskie
7. Bory Tucholskie, Kociewie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1