Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: NIE CHCEMY WIATRAKÓW
PostNapisane: 21 marca 2013, o 14:02 

je można spamować:D

btw może ktoś na jakieś mapce wskazać gdzie to ma być?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 marca 2013, o 14:10 
Przyjaciel forum

a może jeszcze Cie tam zawieźć :?: :D

Tutaj masz numery działek:
http://bip.gdansk.rdos.gov.pl/index.php ... &Itemid=41

PostNapisane: 21 marca 2013, o 14:11 

qwertyqaz napisał(a):
Właśnie zarejstrowałem swoje konto bo nie mogę już znieść opini użytkowników kapec,

Schlebiasz mi, dziękuję ;)
Możesz zatem przedstawić konkrety? Nie wyssane z palca pierdoły o zdruzgotaniu wsi a konkrety. Ile metrów od lokalizacji wiatraków mieszkasz, gdzie jest najbliższa działka/pole/cokolwiek, co użytkujesz i oczywiście nie masz zamiaru sprzedać. Jakie widzisz alternatywne źródła energii odnawialnej w naszej okolicy? Czym zamierzasz zasilić swój komputer, skoro nie potrzebujesz prądu? To tak na początek.

PostNapisane: 21 marca 2013, o 14:42 

Każdy chce inwestycji, byle nie u siebie...
Dlaczego zawsze szukamy dziury w całym, zawsze znajdzie się jakiś maruder, co mu się nic nie będzie podobać, gożej jak taki maruder ma "jako-takie" wpływy i miesza (jak było z naszym mostem i pseudo-ekologami).
Chyba lepszy wiatrak niż komin elektrociepłowni?

PostNapisane: 21 marca 2013, o 14:53 
Przyjaciel forum

Tym, którzy chcą oprotestować inwestycję polecam http://stopwiatrakom.eu/

Cytuj:
Chyba lepszy wiatrak niż komin elektrociepłowni?

Dobrze, że dodałeś znak zapytania na końcu :)

PostNapisane: 21 marca 2013, o 15:00 

Przecież to proste. Jeżeli ktoś uważa, że taka inwestycja jest szkodliwa społecznie to należy ją zablokować. Można oprotestowywać, czasem przez kilka lat. Można skutecznie zniechęcać inwestora, można robić blokady dróg, pisać petycje itd itd. Instrumentów jest dużo. Ale jeżeli taka inwestycja nie jest szkodliwa, co potwierdza zapewne raport oddziaływania na środowisko, a jedynym argumentem jest nie bo nie, ewentualnie nie, bo mi działka stanieje, a właśnie miałem ją pokroić na kawałki i opylić jeleniom po 100zl/m2, to taka argumentacja do mnie nie dociera. Czyjeś te działki są i ktoś ma prawo (w granicach prawa oczywiście) sobie robić z nimi co chce.
Dla przykładu. Jeżdżę sobie czasem rowerem z Kwidzyna w kierunku Sadlinek. Po lewej stronie, zaraz za Kwidzynem mieszka śmierdziel. Śmierdziel wywala gnój od świń koło swojej chlewni. Wywala tak sprytnie, że swoją chatę ma osłoniętą ową chlewnią właśnie, a pryzma gnoju leży koło chaty sąsiada. Może? Chyba może, skoro tak robi. Mi dużo bardziej przeszkadzałaby zapewne taka kupa niż wiatrak. Ale co tam kto woli. Myślę, że wszyscy poruszający się tamtą drogą doskonale wiedzą o którą chałupę chodzi, bo fetor czasem jest taki, że można się udusić a z racji tego, że z reguły tą górkę lecę pod górkę, wjazd na bezdechu, żeby nie wąchać jest niemożliwy.

PostNapisane: 21 marca 2013, o 16:07 

Wiem kapec o jakiej chałupie mówisz, bo sam jeżdżę z Sadlinek do Kwidzyna odkąd pamiętam, przejeżdżam tam i w tym miejscu zawsze śmierdzi w okolicach godzin popołudniowych. Muszę przyznać jednak, że podziwiam tamtejszych sąsiadów tej chałupy, którzy muszą na co dzień znosić takie "wiejskie klimaty".

Co do wiatraków - przyda się koło Kwidzyna jakakolwiek elektrownia, najlepiej ekologiczna, to oczywiste, nawet ta wiatrowa. Można będzie liczyć na tańsze rachunki za prąd. ;)

PostNapisane: 21 marca 2013, o 17:21 

LisuCFH napisał(a):
. Można będzie liczyć na tańsze rachunki za prąd. ;)

Obyś się nie przeliczył :shock:
:D

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:12 

kapec, to nie jest nie, bo nie :) To jest nie, bo mi wiatrak rozpuści styropian, bo mi gęsi i świnie mało będą przybierać na wadze, nie- bo globalne ocieplenie, to szwindel, nie- bo mamy węgiel i.... nie, bo Unia nam to nakazuje.
Ta strona jest tak tendencyjna (właściwie taka musi być) i podtrzymana nazwiskami doktorów...postrzeleńcow, którzy usiłują zawracać kijem Wisłę.

kapec, LisuCFH, .. co do gnoju. Sadlinki, to kurde wieś :D przykro mi, ale takie są fakty.
Chociaż tak na poważnie- sąsiedztwo śmierdziela, to chyba najgorsze, to mogłoby mnie spotkać. Nie obrzydza mnie w sumie nic- poza takimi właśnie zapachami. Makabra.

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:25 
Przyjaciel forum

Gnój to jeszcze przynajmniej tzw swojski zapach ale co dopiero mieszkanie przy wysypisku śmieci... Wiatraki moim zdaniem nie są tak złe, no chyba że mam działkę na handel. Bo przecież wyniosłem się z wielkiego miasta 1.1km dalej właśnie po to żeby mieć: święty spokój, świeże powietrze i wodę z górskich źródeł...

PostNapisane: 25 marca 2013, o 09:29 
Cytuj:
Elektrownie wiatrowe poza nadzorem

W ostatnich latach Polska przeżywa prawdziwy boom wiatrakowy. Buduje się już nie tylko pojedyncze elektrownie wiatrowe, ale nawet całe farmy. Tylko w 2011 r. odnotowano ponad 100-procentowy wzrost produkcji prądu w tego typu elektrowniach.

To jednak dopiero początek. Bo obecna produkcja prądu w elektrowniach wiatrowych stanowi zaledwie 2 proc. wytwarzanej w Polsce energii. Docelowo ze źródeł odnawialnych mamy wytwarzać 15 proc. ogółu produkowanej energii. Większość będzie pochodziła właśnie z farm wiatrowych.

Prof. Grzegorz Pojmański z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego zwraca uwagę, że energię, z jaką kręci się turbina wiatrowa umieszczona na wysokości 100-150 m, można porównać do rozpędzonej wielkiej lokomotywy.

Tymczasem żaden urząd nie kontroluje tego typu urządzeń, nie wymaga badań kontrolnych ani certyfikatów. - Certyfikat Urzędu Dozoru Technicznego konieczny jest dla podnośnika, na którym opuszcza się skrzynki z ciężarówki, ale nie dla turbin wiatrowych - irytuje się naukowiec.

http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,E ... omosc.html

PostNapisane: 25 marca 2013, o 10:25 

Pamiętam jak kupiłem sobie pierwszą antenę satelitarną .
Sąsiedzi całym stadem chodzili z petycjami do magistratu .
Pod Dobrzyniem rolnicy stoczyli regularną bitwę - każda
wieś chciała mieć wiatraki u siebie - a i tak wygrał
nowy właściciel POM-u ( teraz inaczej się nazywa ) .

PostNapisane: 25 marca 2013, o 11:30 

Cytuj:
Tymczasem żaden urząd nie kontroluje tego typu urządzeń, nie wymaga badań kontrolnych ani certyfikatów. - Certyfikat Urzędu Dozoru Technicznego konieczny jest dla podnośnika, na którym opuszcza się skrzynki z ciężarówki, ale nie dla turbin wiatrowych - irytuje się naukowiec.

Dobrze NOWY(L), że podałeś ten artykuł, bo ciekawie nawiązuje on do bzdur wypisywanych w Pulsie Kwidzyna:

Cytuj:
Nie emitują ponadnormatywnego hałasu

Faktem jest, że elektrownie wiatrowe emitują fale akustyczne, czyli dźwięk. Jednakże producenci turbin wiatrowych mają do spełnienia cały szereg wytycznych i norm, ściśle określających poziom natężenia dźwięku (hałasu), który dana turbina może emitować na terenach ochrony akustycznej, czyli w pobliżu siedzib ludzkich. Wiatraki posadowione zgodnie z przyjętymi normami emitują dźwięk, którego poziom natężenia w żaden sposób nie wpływa na zdrowie ludności zamieszkującej w pobliżu elektrowni wiatrowej. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 14 czerwca 2007 r. w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku (Dz. U. nr. 120 poz. 826). Dopuszczalny poziom hałasu w ciągu dnia wynosi 50-60 dB, natomiast w ciągu nocy 40-45 dB. Zostało zmierzone, że hałas w odległości 350 m od turbiny wynosi 40dB (np. odkurzacz generuje hałas o natężeniu 70 dB). Warto dodać, że poziom szumu, na który jesteśmy „narażeni” codziennie w domu, pracy czyli w przeciętnym pomieszczeniu to ok. 40-50 dB. Nowoczesne turbiny wietrzne są tak ciche, że można stać tuż pod nimi i prowadzić swobodną rozmowę bez podnoszenia głosu. Instalowane w dzisiejszych czasach, nowoczesne turbiny wiatrowe ciężko usłyszeć nawet z niewielkiej odległości.

Nie wiem kto zapłacił za ten artykuł, ale redaktorka się nie popisała. Nigdy nie słyszała zapewne o infradźwiękach i o tym, że nie będą pewnikiem przeszkadzały w rozmowie, bo są niesłyszalne dla ludzkiego ucha.

Nie wiem, czy wiecie, że farma wiatrakowa ma powstać także w Tychnowach. W dokumentach opisujących wpływ farmy na środowisko znalazł się zapis, iż poziom hałasu w miejscach zamieszkania będzie wynosił 44,9 dB (porównajcie z dopuszczalnymi poziomami wyżej). Ciekawe w jaki sposób dokonano tak dokładnych pomiarów i kto będzie gwarantował, że poziom hałasu nie ulegnie zmianie przez najbliższe kilkanaście lat (np. w wyniku zużycia wału turbiny lub złego wyważenia łopat śmigła), skoro farmy wiatrowe nie podlegają nadzorowi UDT i innych instytucji kontrolnych?

Jak widać można napisać artykuł bez sponsoringu:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... ieki_.html

P.S. Już raz zostałem nazwany ekologiem przy okazji akcji ze spalarnią odpadów. Oświadczam, że ekologiem nie jestem i mi osobiście farmy wiatrowe nie przeszkadzają, pod warunkiem budowania ich w odległościach ponad 2 km od miejsc zamieszkania. Jest mnóstwo takich miejsc, wystarczy ich poszukać. Skoro gmina chce zarabiać na wiatrakach, powinna uwzględnić obawy mieszkańców i przedstawić dogodne lokalizacje inwestorowi nie bacząc na to, że teren ten nie należy do przyjaciół królika i owi przyjaciele na tym nie zarobią.

PostNapisane: 25 marca 2013, o 11:44 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
Skoro gmina chce zarabiać na wiatrakach, powinna uwzględnić obawy mieszkańców i przedstawić dogodne lokalizacje inwestorowi nie bacząc na to, że teren ten nie należy do przyjaciół królika i owi przyjaciele na tym nie zarobią.

To wiadome jest już od lat, tylko jak z tym walczyć. Urzędnicy są zdeprawowani i przekupni (oczywiście nie wszyscy) a pieniądze za nic, kocha każdy.

PostNapisane: 26 marca 2013, o 08:12 

Witam,

No to jedziemy:
@kapec - komputer zasilał będę tak samo jak robię to do tej pory czyli prądem :) może byc nawet z elektrowni wiatrowej ale oddalonej przynajmiej o 2-3km od miejsca zamieszkania.
@Drifter - ciekawe jak byś śpiewał gdyby to pod Twoim domem mieli postawić...
@Piotr_J podpisuję się pod Twoim postem
@Lilith - nie opieramy się na zasadzie nie bo nie, my rozmawialiśmy z wieloma ekspertami w tej dziedzinie, profesorami uniwersyteckimi, rozmawialiśmy z ludźmi, którzy muszą żyć w sąsiedztwie takich elektrowni, organizowaliśmy spotkania z w/w ekspertami w gminie i dla gminy !!!
@electro_nick - kto próbuję Cię okłamać??

Zapraszam również na stronę internetową naszego stowarzyszenie:

http://kamionka.com.pl

oraz polecam obejrzeć materiał z sobotniej panoramy tvp info:
(akcja od 5:30) ;)

http://www.tvp.pl/gdansk/informacja/pan ... 0/10501668

Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1