Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, o 15:22 
Przyjaciel forum

Wyczytałem w prasie, że firma która wygrała przetarg na wykonanie pierwszej pierzei - nie podjęła prac
ponieważ nie dostała kredytu bankowego. Kredytu nie dostała, ponieważ nie jest właścicielem gruntu.
Nie jest właścicielem, ponieważ miasto się zabezpiecza przed niesolidnym inwestorem, i prawo własności
przejdzie na firmę dopiero po wykonaniu inwestycji. Zakończenie pata jeszcze nieznane.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, o 15:26 
Przyjaciel forum

Zupełnie jak w Warszawie :-P

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, o 15:20 
a tutaj nawiązanie do ostatniej wypowiedzi Okiego44 ;p znalazłem artykuł w internecie poświęcony Staremu Miastu http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/4/1046#galeria

Kod:
Opóźnia się rozpoczęcie odbudowy Starówki

KWIDZYN. Samorządowcy czekają na akceptację zmian w umowie z gdańską firmą deweloperską, która zamierza budować kamienice na Starym Mieście. Deweloper ma problemy z uzyskaniem kredytu na budowę.

Grunt, na którym mają powstać, należy do Towarzystwa Budownictwa Społecznego, spółki, która w całości jest własnością samorządu. Deweloper chciałby przejąć grunt na własność, gdyż ma problemy z uzyskaniem kredytu na budowę. Burmistrz Andrzej Krzysztofiak wyjaśnia, że zmiany, które przyjęto w umowie, powinny wystarczyć, aby firma przystąpiła do budowy.
- Obecnie deweloper zapoznaje się ze zmianami w umowie. Mam nadzieję, że osiągniemy w końcu kompromis w tej sprawie. Nie chciałem dopuścić do sytuacji, w której jako samorząd stracimy kontrolę nad tym szczególnym terenem - mówi Andrzej Krzysztofiak.
Rozwiązaniem ma być weksel, który da miastu gwarancję, że przedsięwzięcie zostanie zrealizowane, zgodnie z przyjętymi ustaleniami. Pozwolenie na zabudowę pierwszego kwartału Starego Miasta zostało wydane w maju tego roku.
Kwidzyńskie Stare Miasto zostało całkowicie zburzone i spalone tuż po wojnie przez stacjonujących tu żołnierzy radzieckich. Pozostał jedynie fragment muru ratusza. Kilkanaście lat temu pojawił się pomysł jego odbudowy (rewitalizacji, czyli wybudowania nowych budynków na wzór historycznych). Na razie udało się jedynie postawić w stanie surowym jedną z kamienic – jej właścicielem jest Kościół. Gdańska firma deweloperska jest jedynym zainteresowanym inwestorem. Maja tam powstać kamienice z parterami przeznaczonymi na siedziby firm, podziemne parkingi, nowoczesna infrastruktura.

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2007, o 12:31 
Przyjaciel forum

Szymon24 napisał(a):
A co do Starego Miasta, to zaczęto już prace budowlane ?

Dowiedzialem sie dzisiaj w firmie G-C, ktora posredniczy w sprzedazy mieszkan na odbudowywanej starowce, ze prace budowlane sa opoznione takze dlatego, ze zmieniony zostal wykonawca. W tej chwili ostaly sie juz tylko 2 firmy (jakas z Bydgoszczy i Celbud z Kwidzyna), z ktorych wybrany zostanie ten ostateczny wykonawca. Wiazac sie to bedzie prawdopodobnie ze wzrostem cen lokali (ok 20%). Prace budowlane maja sie zaczac w lutym 2008. Planowany termin zakonczenia inwestycji to IV kwartal 2008 ale to nic pewnego bo zalezy od pogody.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2007, o 15:48 
ponownie uzupełniam informacje. Tym razem dopełniam wypowiedź Mega. Całość artykułu dostępna jest na stronie: http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/789639.html

Starówka z poślizgiem

Kod:
Budowa pierwszego kwartału kamienic na Starym Mieście w Kwidzynie miała się rozpocząć w czerwcu tego roku. Nie rozpoczęła się do dziś. Inwestor zapowiada, że prace ruszą w lutym 2008 roku i dodaje, że mimo tego opóźnienia termin zakończenia inwestycji - czerwiec 2009 roku - będzie dotrzymany.

Budowa odwleka się z powodu nieuregulowanych kwestii własności gruntu. Zgodnie z podpisaną umową inwestor, firma Pro-Invest z Gdańska, miał się stać właścicielem ziemi, gdy w ciągu dwóch lat wybuduje kamienice.
- To pewna forma zabezpieczenia. Chcieliśmy uniknąć sytuacji, do jakich dochodziło w innych miastach, gdzie podobne inwestycje ciągnęły się latami - informował krótko po podpisaniu umowy Mirosław Góralski, główny architekt miasta.
Okazało się jednak, że to znacznie skomplikowałoby sprzedaż lokali na starówce, bo większość klientów kupuje mieszkania na kredyt, a banki nie chcą ich udzielać bez prawa własności gruntu. Ze względu na zmianę okoliczności Pro-Invest zwrócił się więc do TBS o wcześniejsze przekazanie gruntów. Samorząd przystał na tę propozycję, ale z zabezpieczenia nie zrezygnował. Teraz będzie nim weksel podpisany przez dewelopera.
Inwestor przyznaje też, że jest jeszcze jeden powód opóźnienia - sytuacja na rynku budowlanym. Wzrost cen materiałów budowlanych, boom inwestycyjny oraz odpływ pracowników, a co za tym idzie wzrost kosztów pracy sprawiły, że Pro-Investowi niełatwo było znaleźć wykonawcę.
Kamienice będą liczyły trzy lub cztery kondygnacje. Powstanie tam 12 lokali użytkowych oraz 48 mieszkalnych o różnym standardzie. Ceny pierwotnie miały się wahać od 2,6 tys. zł za m kw. do 3,7 tys. zł za m kw.

- Niestety, wraz ze wzrostem cen w budownictwie ceny lokali też wzrosną,o około 15-20 proc. - mówi prezes Pol-Investu.

Załączniki:
Komentarz: Tak mają wyglądać kamienice na kwidzyńskiej starówce
40_789639_1_d_4718.jpg [39.51 KiB]
Pobrane 1077 razy

Ostatnio edytowano 16 listopada 2007, o 17:41 przez nowm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, o 15:10 
Zbanowany

pomijając komentowanie pomysłów na odbudowę starówki - zarówno tych złych jak i tych gorszych ;) odniosę się do pomysłu ze skwerem i większej przestrzeni.

Kiedyś Kwidzyn był ciasno zabudowanym miastem, od kilku lat są przestrzenie jak na morzu bałtyckim a chyba ni eo to chodzi. ostatnio siedząc na swoim ulubionym peronie zobaczyłem wierzę katedry - nigdy wcześniej jej z tego miejsca nie widziałem - nie spodobał mi się ten widok - coraz więcej przestrzeni, coraz mniej sensu. Ścisła zabudowa to urok miast typu Kwidzyn, a ostatnio jedyne co widać to kolejne burzenie aby powiększyć przestrzeń - po co? Wiatru mamy za mało?

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, o 16:03 
magzeust napisał(a):
ostatnio jedyne co widać to kolejne burzenie aby powiększyć przestrzeń
nie chcę być wścibski, ale gdzie nie wiem, o czym piszesz :razz: gdzie to zauważyłeś?

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, o 16:59 
Zbanowany

nowm napisał(a):
magzeust napisał(a):
ostatnio jedyne co widać to kolejne burzenie aby powiększyć przestrzeń
nie chcę być wścibski, ale gdzie nie wiem, o czym piszesz :razz: gdzie to zauważyłeś?

Jeśli dobrze zrozumiałem - a miałem problemy ;) to zadałeś pytanie, gdzie są te przestrzenie?

nigdy nie widziałem siedząc na peronie nr 1 (3 ławki od końca) katedry, obecnie widać wieżę. miedzy kościuszki, chopina, kopernika było wszystko zabudowane - ogrody, drzewa drobna zabudowa, obecnie - gigantyczna parcela i wyciętych kilka naprawdę starych drzew - na ich miejscu nie ma nic! Jest ogólna tendencja to wycinania wszelkich płotów, ogrodzeń, żywopłotów itp - po co to? Coraz mniej ogrodów coraz więcej prześwitów. Kiedyś idąc ul kopernika od PKS w stronę chopina było jakoś tak przytulniej, dzisiaj idąc tą drogą widzę zarówno PKP, podwórka Chopina a w niektórych momentach nawet 15 sierpnia. To samo jest za urzędem miasta - kiedyś ten park była jakiś taki mniejszy, bardziej zamknięty, przytulniejszy, dzisiaj siedząc na ławce obserwuję i słucham sobie ul. Jagiełły.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2008, o 00:19 przez magzeust, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, o 21:01 
magzeust napisał(a):
Jeśli dobrze zrozumiałem - a miałem problemy ;) to zadałeś pytanie, gdzie są te przestrzenie?
przyznaję, przez pomyłkę źle sformułowałem pytanie, nie wiem jak to mogłem zrobić..

a co do tych pustych przestrzeni, to spowodowane jest to chyba tym, że są one charakterystyczne dla dużych miast i widocznie władze miasta chcą miasto zrobić przez to "większym". Mnie sie ten zabieg podoba. Nie zauważyłem co prawda tych zmian, o których piszesz, ale jak dla mnie to nic złego :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, o 16:13 
Cytuj:
Jednak odbudują Starówkę

KWIDZYN. W tym roku rozpocznie się odbudowa kwidzyńskiej Starówki. Tak przynajmniej twierdzi burmistrz Andrzej Krzysztofiak.

Burmistrz otrzymał zapewnienie od firmy deweloperskiej z Gdańska, że nie zrezygnowała z inwestycji, mimo problemów, jakie napotkano po drodze.
- Najpoważniejszym kłopot to niestabilność gruntu w tym rejonie miasta. Musi on zostać utwardzony za pomocą specjalnych technik budowlanych. Jak mnie zapewniono stanie się to w tym roku - mówi Andrzej Krzysztofiak. - To podnosi koszt inwestycji. Jednak podczas mojego ostatniego spotkania otrzymałem obietnicę, że budowa rozpocznie się w tym roku. Pierwsze prace będą polegały na przygotowaniu stabilnego gruntu pod budowę kamienic. Nie zmienia się koncepcja odbudowy. Na początku odbudowany zostanie jeden kwartał Starego Miasta - mówi Andrzej Krzysztofiak.
Pozwolenie na budowę zostało wydane w ubiegłym roku. Parter kamienic będzie wykorzystywany do działalności usługowej. Swoją siedzibę znajdą tam między innymi banki i sklepy. Kamienice mają różnić się kolorystyką. Zaplanowano także budowę podziemnego garażu. Zgodnie z sugestiami Wiesława Gałkowskiego, powiatowego konserwatora zabytków, Starówce ma zostać przywrócony dawny staromiejski klimat.
Koncepcja odbudowy Starego Miasta powstała 11 lat temu. Miasto przeprowadziło kilka ogólnopolskich kampanii, których celem było zachęcenie do inwestowania na historycznym terenie. Dopiero firma z Gdańska, które zajmuje się budową apartamentowców, zdecydowała się na budowę kamienic w Kwidzynie.

Czytaj też w „Kurierze Kwidzyńskim”

źródło: http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/4/2709

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2008, o 10:09 
Kolejne świeżutkie i dobre informacje :smile:

Cytuj:
Kwidzyn. Stare Miasto w oczekiwaniu na wbicie pierwszej łopaty

W poniedziałek (10.03) w miejscu gdzie ma zostać wybudowany pierwszy kwartał kamienic rynku Starego Miasta powinni się pojawić pierwsi robotnicy - tak przynajmniej zapewnia prezes Pol-Investu, dewelopera, który będzie realizował tę inwestycję.

Już tydzień temu pisaliśmy o żmudnych przygotowaniach poprzedzających rozpoczęcie tej długo wyczekiwanej inwestycji i przeszkodach które napotyka na swej drodze. Niemal w ostatniej chwili pojawiła się jeszcze jedna.

- Okazało się, że musieliśmy nieco opóźnić złożenie zawiadomienia o rozpoczęciu robót, bo Inspektor Nadzoru wskazany przez jednego z podwykonawców miał niewystarczające kwalifikacje. Jednak już udało nam się pokonać tę przeszkodę - informuje Bolesław Figas, prezes firmy Pol-Invest.

Już dziś w miejscu gdzie ma zostać wybudowany pierwszy kwartał kamienic ma się pojawić geodeta, który zweryfikuje granice działek pod zabudowę. Natomiast w poniedziałek mają się pojawić robotnicy odpowiedzialni za przygotowanie budowy. Na początku na placu budowy pojawi się firma, która będzie odpowiedzialna za umocnienie wykopów na Starówce. Ich praca polegać będzie na wbiciu pali, na których potem posadowione będą kamienice.

- Ten etap robót nie powinien trwać dłużej niż 5-6 tygodni, a więc zakończy się najprawdopodobniej pod koniec kwietnia - zapewnia prezes firmy deweloperskiej.

Potem na Starówce pojawi się ekipa głównego wykonawcy. Na razie trudno powiedzieć ile zajmie budowa samych kamienic, bo po drodze mogą się jeszcze pojawić pewne trudności.

- Chodzi o to, że wąski pas ziemi o długości kilkunastu metrów nie został jeszcze poddany badaniom archeologicznym. Nie było tego zrobić wcześniej, bo wymagałoby to rozebrania chodnika i fragmentu parkingu - mówi Bolesław Figas.

W zakresie prac konserwatorsko-archeologicznych deweloper jest zresztą zobowiązany przez władze miasta do współpracy z dr Antonim Pawłowski, archeologiem i kierownikiem Muzeum Zamkowego w Kwidzynie. A kolejny poślizg mógłby być związany właśnie z pracami archeologicznymi na wspomnianym skrawku gruntu. Ewentualne ciekawe znaleziska w tym miejscu znów mogłyby wstrzymać prace, ale inwestor jest dobrej myśli i liczy, że więcej przeszkód na drodze odbudowy kwidzyńskiej Starówki już nie będzie.

Przypomnijmy, że projekt budowy pierwszego kwartału kamienic zakłada, że powstanie tam 48 lokali mieszkalnych, o różnym standardzie i powierzchni od 25 m kw. do 80 m kw. Będą to zarówno kawalerki, jak i mieszkania 4-pokojowe. Partery wszystkich budynków ma być przeznaczone na działalność handlową i usługową. Łącznie powstanie tam 12 lokali użytkowych o pow. od 20 m kw. do 175 km kw. Kamienice będą liczyły trzy lub cztery kondygnacje, a pod nimi usadowiony będzie podziemny parking z z 33 miejscami garażowymi oraz 22 komórki (piwnice) dla lokatorów.

Droga pełna przeszkód

Nim deweloper rozpoczął budowę projekt musiał zatwierdzić powiatowy konserwator zabytków. Wiesław Gałkowski duży nacisk położył na detale, m.in. elewację, szyldy. Wszystko po to, by odbudowana starówka wyglądała jak za czasów świetności. Po wielu konsultacjach wreszcie złożył podpis pod koncepcją rewitalizacji starówki.

- Młodzi projektanci byli otwarci na wszelkie sugestie i chyba udało im się uchwycić klimat na jakim nam zależało - krótko potem chwalił autorów projektu Wiesław Gałkowski.

Potem były jeszcze problemy z kwestiami dotyczącymi własności gruntów, czy wreszcie z samym gruntem, a właściwie jego niestabilnością.

Co ciekawe pierwsza koncepcja odbudowy Starego Miasta powstała już 12 lat temu, a opracowali ją gdańscy architekci Bazyli Domst i Andrzej Rożeński. Od tamtego czasu projekt ewoluował, miasto szukało inwestora, archeolodzy prowadzili prace odkrywkowe przy fundamentach dawnej Starówki, ale tak długo wyczekiwana rewitalizacja tego fragmentu Starego Miasta nie została rozpoczęta do dziś. Miejmy nadzieję, że właśnie do dziś.

Rafał Cybulski - POLSKA Dziennik Bałtycki

źródło: http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/826848.html

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2008, o 10:42 

Niedawno byłem na Starym Mieście,
tam gdzie obecnie są wykopki i ma być odbudowana Starówka.
Po tych wykopkach zostało odkryte wiele starych fundamentów,murów, fragmentów piwnic, etc..
Myślę że warto by było te resztki starówki uwiecznić na fotkach i umieścić na naszym forum,
przed rozpoczęciem budowy na dobre,
takiej okazji już nie będzie
A więc prośba do naszych forumowych fotografów :
-"Na spacer panowie i panie z aparatami na starówkę dopóki tego nie zasypią , przebuduję ,albo zabudują.-"

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2008, o 21:35 

krzyzak napisał(a):
"Na spacer panowie i panie z aparatami na starówkę dopóki tego nie zasypią , przebuduję ,albo zabudują.-"

Byliśmy, byliśmy. W zeszłym roku. Trzeba tylko pogrzebać po płytkach. ;)

Obok koszmarka na Starym Mieście pojawiły się zbrojenia pod słupy nośne. Czyli jednak coś się rusza w temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2008, o 22:55 
Dziennik Bałtycki napisał(a):
...Partery wszystkich budynków ma być przeznaczone na działalność handlową i usługową. Łącznie powstanie tam 12 lokali użytkowych ..
Lokale te będą droższe niż gdzie indziej, a wiadomo jakie branże brylują na rynku. Istnieje więc niebezpieczeństwo, że na Starym Mieście kwidzyniacy będą mieli głównie duży wybór agencji dla zaciągnięcia kredytu, oraz bogatą ofertę telefonów.
Dzielnica, w której knajpki, kawiarnie, kluby, cukiernie i atrakcyjne sklepy powinny być obok siebie, nad i pod sobą, po godz.17.00 ma szansę zostać kolejną sypialnią z jedyną atrakcją regularnego bim-bam.

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2008, o 23:00 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Dzielnica, w której knajpki, kawiarnie, kluby, cukiernie i atrakcyjne sklepy powinny być obok siebie, nad i pod sobą, po godz.17.00 ma szansę zostać kolejną sypialnią z jedyną atrakcją regularnego bim-bam.

Właśnie boje się że nasze stare miasto podzieli los elbląskiego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1