Dowody na to, że karmieni jesteśmy jedną, wielką ściemą:
1.Cytuj:
Spalarnia będzie produkować ciepło, funkcjonować jako elektrociepłownia. Do pracy takiego zakładu potrzeba dużych ilości wody - podkreślał dr Andrzej Tyszecki, dyrektor Biura Ekokonsult. - Skąd w Szadółkach ją weźmiemy?
Czy osoby wskazujące lokalizację w Szadółkach o tym nie wiedziały? Nawet taki laik jak ja zwrócił na to uwagę.
2.Cytuj:
Po uruchomieniu spalarni znacznie zwiększy się natężenie ruchu samochodów na trójmiejskiej obwodnicy, na której już teraz jest ciasno.
Gdy podniosłem taką samą tezę w Kwidzynie próbowano mnie zignorować twierdząc, że wzrost natężenia ruchu samochodowego będzie znikomy. Dla porównania obwodnica jest 2 pasmowa. Ulica Grunwaldzka i dojazd do mostu już nie.
3. Cytuj:
Nazajutrz, Andrzej Bojanowski, zastępca prezydenta Gdańska, prezes zarządu Związku Miast i Gmin Morskich, poinformował zebranych, że przygotowania do budowy mogą zacząć się za półtora roku - wtedy ruszy projektowanie i zaczną się poszukiwania inwestora, chętnego zrealizować tę inwestycję w ramach PPP - partnerstwa publiczno-prywatnego, czyli we współpracy z gminą Gdańsk.
W końcu karty zostały odkryte. Wiadomo już, że samorząd Gdańska spóźnił się z wnioskiem o uzyskanie dotacji unijnej i teraz wymyślił alternatywny sposób. Oczywiście PPP będzie znacznie droższe od inwestycji dotowanej. Czy ktoś za to odpowie? Nie sądzę.
Powyższa wypowiedź pokazuje kierunek władz Gdańska, które są zbieżne z wypowiedziami Pana Krzykowskiego:
Cytuj:
Dla nas sprawa spalarni nie jest tematem zamkniętym i prędzej czy później wróci.