Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy polski film "Operacja Dunaj"
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, o 23:01 
Zapowiedzi premiery nowego filmu są wielce obiecujące: O historii bez patosu
Cytuj:
Przez łamy prasy przetaczają się rozmaite dyskusje na tematy historyczne, a 70. rocznica wkroczenia polskich wojsk na Zaolzie i 40 rocznica inwazji na Czechosłowację zostały przemilczane. Stosunki polsko-czeskie pozostają niemal tematem-tabu. Trudno przyjąć nam, Polakom, że byliśmy okupantami. Wolimy się przedstawiać jako obrońcy wolności, kochamy bohaterską, romantyczną wizję naszej historii. (...)

Jacek Głomb, reżyser "Operacji Dunaj": Zawsze chciałem się do historii uśmiechać, podkreślam uśmiechać się co nie znaczy rechotać albo wyśmiewać. Bardzo uważałem, żeby nie przekroczyć granic dobrego smaku. Ale też nie ukrywam, że postanowiłem zrobić film dla szerokiej publiczności.(...)
Jeśli ktoś oczekuje od „Operacji Dunaj” prowokacji czy rozrachunku, lepiej niech od razu idzie na piwo, najlepiej czeskie. To jest opowieść o marzeniach.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, o 17:04 
Oby ten film odbiegał choć trochę od kanonu polskich filmów historycznych. Jeśli będzie on taki jak Katyń to nic ciekawego. Historia historią, ale jakość przekazu też powinna być w miare przyswajalna. Taka np. Lista Schindlera była wyreżyserowana wręcz perfekcyjnie. No nic poczekamy, zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 16:35 

przecież to nie jest film historyczny tylko komedia :) więc gdzie tu porównania z Katyniem lub Listą Schindlera....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 19:58 
Fakt, nie doczytałem. Za bardzo skupiłem się na tej inwazji wojsk Układu Warszawskiego :)

Strefa czasowa: UTC + 1