Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 19:05 

punky napisał(a):
pytanie jest takie jesli Rafikk nie widzial tego goscia przed wjazdem na skrzyzowanie to wykonal manewr zgodnie z przepisami
jesli go widzial to zlamal przepisy

punky napisał(a):
ze skoro mijasz znak STOP to jestes na drodze z pierwszenstwem i wtedy dzida bo wjezdzajacy od dolu - skrecajacy w lewo ma Ciebie z prawej

A ja wczoraj na początku pisałem: Rafikk dopóki stał na stopie to stał.. jak już wjechał na drogę pogrubiona na znaku to już był gościu i miał w tej syt pierwszeństwo

coś tam zaczyna dzwonić już..

cd. tutaj: http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=5214

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 19:23 
Przyjaciel forum

Slay napisał(a):
czyli nie wiesz i nie znasz..

Jeśli Cię to uszczęśliwi to niech będzie jak myślisz. ;)

Punky odnoszę wrażenie, że Twoje starania poszły na marne. Tak jak Ci pisałem w PW - niektórzy muszą uczyć się tylko i wyłącznie na błędach własnych lubtak jak KrzaQ w pojedynkach fizycznie. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 23:50 

Slay napisał(a):
A ja wczoraj na początku pisałem: Rafikk dopóki stał na stopie to stał.. jak już wjechał na drogę pogrubiona na znaku to już był gościu i miał w tej syt pierwszeństwo

a teraz Slay juz chodzi o twierdzeniepowyzsze i te ktore napisal GSXR i ty to potwierdziles.

ze skoro mijasz znak STOP to jestes na drodze z pierwszenstwem i wtedy dzida bo wjezdzajacy od dolu - skrecajacy w lewo ma Ciebie z prawej

jest to blad bo:

1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

na tej drodze znajduje sie wjezdzajacy na skrzyzowanie od Marezy

Rafikk znajduje sie na drodze:
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

Zasada ustapienia nadjezdzajacemu z prawej odnosi sie do drog o tej samej randze
Rafikk byl na podporzadkowanej.

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 00:28 

punky napisał(a):
Zasada ustapienia nadjezdzajacemu z prawej odnosi sie do drog o tej samej randze

Slay napisał(a):
Rafikk dopóki stał na stopie to stał.. jak już wjechał na drogę pogrubiona na znaku to już był gościu i miał w tej syt pierwszeństwo

punky z uporem maniaka od kilku postów się powtarzasz... Twoje zadanie to udowodnić że Rafik nie miał prawa ruszyć z miejsca. Jakie warunki musiały być spełnione żeby rafik mógł ruszyć ze STOPu :?:

A facet:

punky napisał(a):

z niej zjeżdżał, więc:

punky napisał(a):

musisz zapytać Rafika gdzie był samochód z marezy jak on wjechał na skrzyżowanie i wtedy się okaże. Ja już wiem że na tym skrzyżowaniu o pierwszeństwie decyduje:

MACIEKZB napisał(a):
Jak już napisałem w różnym czasie (momencie) może zmieniać się twoje pierszeństwo na drodze.

A tak w ogóle to jak już tak drążysz temat to zadaj sobie pytanie i może zapodaj na tym forum prawnym.. Czy nasze "nieszczęsne" skrzyżowanie, to jedno skrzyżowanie 2 dróg, czy może skrzyżowanie jednej drogi z pierwszeństwem z dwiema drogami podporządkowanymi :?:

Nie zrozum źle mojego posta... ja tylko zadaję pytanie, nie trudź się żeby odpowiadać, ale jak byś zechciał to weź pod uwagę wszystko co teraz napisałem i ile z tych rzeczy jesteś w stanie powiedzieć na pewno. Jeśli chodzi o mnie to pisze bez żadnych emocji... każda dyskusja jest dobra, jeśli można się dowiedzieć czegoś nowego, nie ma dyskusji bez sensu, czasami tylko niewłaściwe osoby dyskutują ze sobą.

PS: zanim napiszesz kolejnego posta pamiętaj jeszcze o jednym:

punky napisał(a):
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem

pamiętaj że to ta pogrubiona droga na znaku i tylko jadąc tą pogrubioną masz bezwzględne pierwszeństwo.

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 07:43 
Wczoraj specjalnie przyjrzałem się sytuacji na tym skrzyzowaniu. Nie ma siły, jadący z Chopina w prawo musi ustąpić. Początkowo sądziłem, że odcinek drogi do pokonania z Chopina na Bat.Chłopskich w prawo jest dużo dłuższy ale praktycznie od razu skręca się. Oczywiście trzeba ustąpić zanim wjedzie sie na skrzyżowanie inaczej to według mnie będzie wymuszenie pierszeństwa.

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 07:54 
Przyjaciel forum

[/quote]
Slay napisał(a):
prawo jazdy kupione za kaczki i później tak jeżdżą

KrzaQ napisał(a):
ludziom chodzącym w kaskach przyswojenie tej prostej reguły może jednak sprawiać problem

Obrazek

Slay napisał(a):
punky, bez obrazy.. prawo jazdy jak masz to chyba nie słusznie, pojęcie o przepisach blade.

Slay napisał(a):
i proponuje na kurs jazdy się zapisać..

Chciałbym powyższych autorów cytatów przeprosić. Przepraszam. Mieliście rację.

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 08:50 

Slay napisał(a):
Twoje zadanie to udowodnić że Rafik nie miał prawa ruszyć z miejsca. Jakie warunki musiały być spełnione żeby rafik mógł ruszyć ze STOPu :?:

tylko jeden
jesli nie widzial jadacego droga glowna mogl ruszyc ze Stopu

Slay napisał(a):
A facet:

punky napisał/a:

z niej zjeżdżał, więc:

punky napisał/a:

zgadza sie facet zjezdzal z drogi glownej wiec:

1)droge z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

kluczowe jest slowo zblizajacy sie
bo jak ucza instruktorzy pierwszenstwo okresla sie przed wjazdem na skrzyzowanie a wykonuje na nim.

Slay napisał(a):
A tak w ogóle to jak już tak drążysz temat to zadaj sobie pytanie i może zapodaj na tym forum prawnym.. Czy nasze "nieszczęsne" skrzyżowanie, to jedno skrzyżowanie 2 dróg, czy może skrzyżowanie jednej drogi z pierwszeństwem z dwiema drogami podporządkowanymi :?:

Drazylem juz i te wersje taka dali odpowiedz:

nasze skrzyzowanie okresla znac T-6c - skrzyzowanie jednej drogi z pierwszenstwem z 2 podporzadkowanymi

Slay napisał(a):
PS: zanim napiszesz kolejnego posta pamiętaj jeszcze o jednym:

punky napisał/a:
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem

pamiętaj że to ta pogrubiona droga na znaku i tylko jadąc tą pogrubioną masz bezwzględne pierwszeństwo.

no wlasnie
jadac pogrubiona masz pierwszenstwo
skrecajac z niej w lewo dziala zasada nadjezdzajacego z prawej droga o tej samej randze (czyli ta ktora jest pogrubiona na znaku)

raffik wjezdzajac na skrzyzowanie musi ustapic tym co sa na drodze glownej bo okresla to definicja drogi z pierwszenstwem ktora tak usilnie powtarzam i tego slowa Zblizajacy

musi tez ustapic nadjezdzajacym droga podporzadkowana bo ma ich po swojej prawej

dodatkowo ma tez przed soba znak stop:

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:

1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

To takze swiadczy o tym ze Raffik krzyzowal sie bezposrednio z droga z pierwszenstwem

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 09:51 

Hej

Heh, ale rozwiniety temat.... tylko nie wiem czemu taka dluga dyskusja nad taka prosta sprawa. Jasne, ze A ma pierwszenstwo. Mogło byc tak, ze pojaz B widzial zblizajacy sie pojazd A i myslal ze zdazy skrecic - ale to jest wlasnie wymuszenie. Jesli widac samochod jadacy od marezy (tam jest gorka) to juz jest na skrzyzowaniu i juz ma pierwszenstwo.

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, o 10:07 
Przyjaciel forum

A ma pierwszeństwo i to powinno być jasne dla wszystkich. Niestety są tacy, którzy mają inne zdanie. Dziwne, ale prawdziwe nawet w tak podstawowych prawach ruchu drogowego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1