Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 28 maja 2012, o 18:13 

Dzisiaj siedząc sobie na 2-giej zmianie dowiedziałem się, że od przyszłego tygodnia zlikwidowana zostaje kolejna linia produkcyjna. Tak więc coraz mniej będzie do przenoszenia na Miłosną, no i "lżej". Na moim dziale pozostają 3 linie pracujące na 2 zmianach, gdzie ponad rok temu było 9 "chodzących" w 4 zmianach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 maja 2012, o 09:15 

Nie tylko jabil zwalnia. W tej chwili dostali wypowiedzenie w lacroix i w fpk.
:sad:

PostNapisane: 29 maja 2012, o 09:20 

Jeżeli takie firmy jak FPK opierały się głównie na produkcji dla Jabila to wcześniej czy później musiało dojść do redukcji zatrudnienia. Lacroix chyba nie udało się przyjąć jakiegoś konkretnego projektu, bo też mieli plany zatrudnienia na ten rok.

PostNapisane: 29 maja 2012, o 13:27 

Witam

Nowe dane z urzędu pracy :
bezrobocie spadło do 17,4% (-0,6% mdm) obecnie bezrobotnych około 6005 osób(-264 osób mdm).
Prawdopodobnie sezonowe prace ruszyły , innego wytłumaczenia nie widzę.Żadne zakład chyba nie tworzy obecnie nowych etatów?

Oby kolejne miesiące przynosiły podobne dane.

soho

PostNapisane: 29 maja 2012, o 13:44 

chester napisał(a):
Jeżeli takie firmy jak FPK opierały się głównie na produkcji dla Jabila to wcześniej czy później musiało dojść do redukcji zatrudnienia.

FPK produkuje głównie dla LG, chyba nic dla jabila już nie robi.

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 06:34 

Mam pytanie:

Ile jest dni (i jakich? kalendarzowych czy pracowniczych) na rejestrację z prawem do zasiłku?
I jak to się ma do tego, że zakład pracy spóźnia się ze świadectwem pracy?

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 06:58 

Na rejestrację jest siedem dni kalendarzowych (nie roboczych). Zakład może wystawić zaświadczenie o okresie zatrudnienia, więc konieczna jest dodatkowa wizyta u pracodawcy. Teraz wychodzi jakich ignorantów zatrudniają w biurach zakładów elektroniki i u pośredników pracy. Swoją drogą ciekawe jak tam dzisiaj w PUPie z obsługą tłumu petentów sobie poradzą.

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 07:07 

pytam bo nie mogłam znaleźć informacji, wczoraj moja koleżanka się rejestrowała i powiedziała mi, że 14 dni jest na rejestrację

z drugiej strony jaka paranoja, pracodawca ma również 7 dni na wystawienie świadectwa

-- 1 cze 2012, 2012 07:23 --

domi25 napisał(a):
pytam bo nie mogłam znaleźć informacji, wczoraj moja koleżanka się rejestrowała i powiedziała mi, że 14 dni jest na rejestrację

z drugiej strony jaka paranoja, pracodawca ma również 7 dni na wystawienie świadectwa

nigdzie nie wyczytałam, że jest 7 dni na rejestrację,

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 07:45 

tekst ze strony twojafirma.pl:
trochę stary ale może jeszcze aktualny

W jakim terminie należy wydać pracownikowi świadectwo pracy
14:41 21.06.2007

ABC firmy
Pytanie: W jakim terminie należy wydać pracownikowi świadectwo pracy? Czy chodzi o 7 dni roboczych, czy 7 dni kalendarzowych? W jaki sposób najszybciej i najkorzystniej rozwiązać z pracodawcą umowę o pracę na czas nieokreślony, zaznaczam, że mam jeszcze do wykorzystania ponad 20 dni urlopu z 2006 r. i urlop z 2007 r. - pyta księgowa z Torunia.

Odpowiedź: Jeżeli chodzi o pierwsze pytanie to informuję, że świadectwo pracy należy wydać pracownikowi w dniu rozwiązania stosunku pracy. Jeżeli wydanie świadectwa w tym dniu nie jest możliwe, pracodawca, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyła świadectwo pracy pracownikowi lub osobie upoważnionej do odbioru za pośrednictwem poczty albo doręcza go w inny sposób. Termin wydania świadectwa pracy liczymy w dniach kalendarzowych. W sytuacji opisanej w pytaniu najlepiej będzie rozwiązać z pracodawcą umowę o pracę za porozumieniem stron.

Proszę pamiętać, że w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy (stanowi o tym art. 97 § 1 Kodeksu pracy, dalej kp). Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą. Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania, pracodawca wydaje świadectwo pracy bezpośrednio pracownikowi albo osobie upoważnionej przez pracownika na piśmie - w dniu, w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy.

Jeżeli wydanie świadectwa pracy pracownikowi albo osobie przez niego upoważnionej nie jest możliwe, pracodawca, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyła świadectwo pracy pracownikowi lub tej osobie za pośrednictwem poczty albo doręcza go w inny sposób.

Ustawodawca nie określił w sposób szczególny dni dotyczących terminu wydania świadectwa pracy. Na podstawie art. 110 Kodeksu cywilnego termin ten liczymy w dniach kalendarzowych.

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 08:37 

zadzwoniłam właśnie i wygląda to tak

-jeżeli powracam na zasiłek to mam na to 14 dni

-jeżeli od nowa to nie ma ustalonego terminu, chodzi o to, że w ciągu ostatnich 18 miesięcy 12 trzeba przepracować z najniższą krajową

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 08:46 
Przyjaciel forum

ptomson, wprowadzasz ludzi w błąd.

Pierwszą i podstawową sprawą jest to w jakim celu się rejestrujesz. I tak:
1. Jeżeli rejestrujesz się bez prawa do zasiłku to możesz się nie rejestrować w ogóle albo zarejestrować się w dowolnie wybranym przez siebie momencie. Rejestracja w urzędzie nie jest obowiązkowa.

2. Jeżeli rejestrujesz się z prawem do zasiłku to też nie obowiązuje żadne ustawowy termin, jednakże trzeba pamiętać, że prawo do zasiłku przysługuje osobie która w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni była zatrudniona i osiągała przynajmniej minimalne wynagrodzenie.

3. Jeżeli wracasz na poprzednio przyznany zasiłek to osoba, która utracił status bezrobotnego na okres krótszy niż 365 dni z powodu podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, pozarolniczej działalności lub uzyskiwania przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięcznie ma 14 dni licząc od momentu ustania zatrudnienia na zarejestrowanie się. Prawo do zasiłku przysługuje na okres skrócony o okres pobierania zasiłku przed utratą statusu bezrobotnego.

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 09:29 
Dzięki reflexes za te info.
Tak właśnie mi coś niepasowalo w wypowiedź kolegi.
Niedługo sam przetestuje ten osławiony urząd.....
Zobaczymy czy moje zdanie ulegnie zmianie .

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 11:29 

Za błąd przepraszam!
Kwestia tylko, rejestrując się z prawem do zasiłku od kiedy ten zasiłek będzie liczony?
Od dnia rejestracji, czy dnia utraty zatrudnienia.
Zależy nam chyba o możliwie jak najszybszym uzyskaniu zasiłku.

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 11:35 

Prawo do zasiłku nabywa się 7 dni od rejestracji więc wtedy zostaje naliczany

PostNapisane: 1 czerwca 2012, o 11:41 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Kwestia tylko, rejestrując się z prawem do zasiłku od kiedy ten zasiłek będzie liczony?
Od dnia rejestracji, czy dnia utraty zatrudnienia.

Prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy a w przypadku powrotu na poprzednio pobierany zasiłek od dnia rejestracji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1