Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 00:04 

od 1 sierpnia pracę wakacyjną podejmę. Później w trakcie studiów również będę szukać, bo muszę odłożyć. Żadna praca nie hańbi. Mówiąc o McDonaldach, miałam na myśli studentów, którzy zamiast zajmować się poszerzaniem horyzontów, a o to chyba chodzi w studiowaniu, wydają hamburgery. Szacunek do ludzi pracy mam ogromny. Jednak umówmy się, że studia podejmuje się po to, by być pracownikiem umysłowym a nie fizycznym. A chyba doświadczenie w Mc-u, gdy starasz się o taką pracę, nie będzie wymagane w CV. Studia to praca intelektualna, od licealistów nie wymaga się pracy zarobkowej i tak samo powinno być na studiach. a że nie jest to odrębna kwestia. Dlatego powtarzam, że studenci nie mogący się samodzielnie utrzymać na studiach powinni dostawać godziwe stypendia.

Owszem nie każdy może być kierownikiem, ja sama nie mam zamiaru nim być, bo nie mam predyspozycji. Proszę mi nie imputować pogardy dla klasy pracującej bo 90% mojej rodziny do niej należy. Od zawsze mówię, że jeśli ktoś chce być fryzjerem, to proszę bardzo. Więcej zarobi jako dobry fryzjer, niż absolwent ze śmieciowym dyplomem. Sama chciałam iść na kurs cukierniczy. Z tym, że nasz system edukacji został skonstruowany w taki sposób, że zawodówki zlikwidowano i wszyscy idą do ogólniaków.

Do buntowników robiących rewolucję za pieniądze mamy się nie zaliczam. Jedyna trasa jaką robię to pociągiem 2 klasy z gdańska do kwidzyna. Więc bogactwo ze mnie nie kapie.

Ja nie zabraniam nikomu studiować. Tylko mówię o pewnych faktach. W końcu uczelnie nierenomowane są płatne i jest to inwestycja ludzi na nie idących. ale oglądając ranking prestiżu według pracodawców bardzo często jest to inwestycja nietrafiona a więc kasa zmarnowana. Wolałabym, żeby dyplom miał swoją wartość a nie ulegał inflacji. Dlatego postulowałabym zwiększanie szans młodzieży na awans społeczny poprzez większą pracę nad nimi w przedszkolach i podstawówkach, a później finansowanie ich nauki ze stypendiów.

Studiowanie zaoczne ma o tyle sens, jeśli pracujesz w zawodzie i zdobywasz w ten sposób potrzebne doświadczenie. Dodatkowo kierunek kierunkowi nierówny. I nie jest tak, że oto teraz mówię, że na zaoczne chodzą kretyni, bo obraziłabym wielu moich znajomych, których bardzo cenię. napisałam tylko, że po konsultacji z ludźmi którzy tam uczą, odradzili mi tego, bo program jest uboższy a i studenci różnią się jeżeli chodzi o podejście do nauki. Więc pretensje do nich proszę kierować, mogę dać namiary :-) po 17.00 pójdę do teatru ale do 17.00 siedzę na uczelni. Może od razu dzienne studia zlikwidujmy skoro to taka wylęgarnia obiboków. Zarzucasz mi, że z wyższością traktuję studentów zaocznych, a sam mnie tak traktujesz. Twierdząc, że w to co robię wkładam mniej pracy i mniej te studia szanuje. Wcale tak nie jest. I tyle chciałam powiedzieć.

Co do reformy służby zdrowia, myślę że wszystko wyjdzie w praniu, a przy okazji wyjdzie bokiem. Ale nie ma co gdybać. Jesteśmy na dobrej drodze, by spełniły się wasze marzenia.

aha. Oprócz debatujących lewaków, są także debatujący prawacy. Debata jest podstawą społeczeństwa obywatelskiego. W Atenach też debatowano. Ferment intelektualny jest potrzebny.

Również mówię dobranoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 00:28 

I ostatnia rzecz. Wypominanie z czyich podatków jestem utrzymywana jest nie na miejscu, bo moi rodzice również je płacą i nie mają pretensji do dzieci swoich znajomych, że uczą się w publicznych szkołach za ich pieniądze.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 08:38 

Didi napisał(a):
Szacunek do ludzi pracy mam ogromny. Jednak umówmy się, że studia podejmuje się po to, by być pracownikiem umysłowym a nie fizycznym.

A wiesz ze pracując umysłowo możesz być bardziej wyczrpana niż wydając hamburgery? Żeby sie wypowadać na temat pracy to najpierw trzeba trochę popracowąc, jako klener w MC i jako pracownik umysłowy.. Gu..no wiesz o życiu i probujesz pouczać ludzi starszych od siebie.. nasłuchasz się na wykładzie i powtarzasz tezy których chyba sama do końca nie pojmuesz.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 08:52 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Dlatego powtarzam, że studenci nie mogący się samodzielnie utrzymać na studiach powinni dostawać godziwe stypendia.

Przecież są studia dla pracujących, pracując i studiując poznaje się smak życia.

Słowo powinni dostawać już jest dzisiaj nieaktualne :grinka:

PS. słuchając żali wylewanych przez dużą grupę młodzieży, myślę iż większość z nich, nawet tej nie studiującej ma problemy z samoutrzymaniem :-P

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 11:54 

Slay napisał(a):
Didi napisał(a):
Szacunek do ludzi pracy mam ogromny. Jednak umówmy się, że studia podejmuje się po to, by być pracownikiem umysłowym a nie fizycznym.

A wiesz ze pracując umysłowo możesz być bardziej wyczrpana niż wydając hamburgery? Żeby sie wypowadać na temat pracy to najpierw trzeba trochę popracowąc, jako klener w MC i jako pracownik umysłowy.. Gu..no wiesz o życiu i probujesz pouczać ludzi starszych od siebie.. nasłuchasz się na wykładzie i powtarzasz tezy których chyba sama do końca nie pojmuesz.

A wiesz, że pracowałam smażąc karkówki, szorując grilla i stoły, po 12 godzin dziennie? Pracowałam również w charakterze pracownika umysłowego. Wiesz o tym? Pewnie nie, bo gdybyś wiedział, to byś nie pisał takich głupot.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 12:35 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
w charakterze pracownika umysłowego

Czyli mam rozumieć, że na co dzień i przy wykonywaniu innych czynności umysłu nie używasz :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 13:48 

Darek napisał(a):
Didi napisał(a):
w charakterze pracownika umysłowego

Czyli mam rozumieć, że na co dzień i przy wykonywaniu innych czynności umysłu nie używasz :grinka: :grinka: :grinka:

A skąd taki wniosek jeśli można spytać? Bo ciekawa jest Twoja interpretacja tego co napisałam. Praca w charakterze pracownika umysłowego i używanie umysłu na co dzień to dwie różne rzeczy. Chyba, że za używanie umysłu przy innych czynnościach Tobie się płaci. Wtedy zazdroszczę :-D

Widać jak na dłoni, że nie da się mnie przyporządkować do ekipy zblazowanych bogatych dzieci, które życie znają tylko z książek, a jednak próbujecie niestrudzenie albo mi wmówić że mózgu nie używam, albo że pracy nie poznałam, albo że za dużo się uczę, albo że za mało, albo że za mało cierpię na tych studiach, bo w przerwie między pracą a uczelnią powinnam być jeszcze biczowana. Przykro mi, ale nie będę czuć się winna z powodu tego, że nie płacę za studia. Próby napuszczania na siebie studentów dziennych i zaocznych są żałosne, bo według mnie każdy powinien mieć prawo do zgłębiania wiedzy w niczym nieograniczony sposób. łączenie nauki z pracą jest rzeczą godną podziwu i na pewno nie jest łatwo, ale studiowanie powinno mieć inny charakter. Chyba, że uważamy studia nie za kuźnie kadr, tylko halę produkcyjną, z której wychodzą przeciętniaki. Tyle na ten temat.

Ostatnio edytowano 28 lipca 2010, o 14:17 przez Didi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:07 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
A skąd taki wniosek

Wniosek płynie stąd, że mając 21 lat używasz sztucznego podziału na pracowników fizycznych i umysłowych.
To opracowali i kultywowali komuniści a nie ludzie inteligentni :-P

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:10 
Darek napisał(a):
To opracowali i kultywowali komuniści a nie ludzie inteligentn

A co sie dziwisz,przeciez to lewaczka :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:13 
Przyjaciel forum

NOWY(L) napisał(a):
A co sie dziwisz,przeciez to lewaczka :grinka:

W moim wieku trudno jest mnie zdziwić, martwi mnie jednak ignorancja młodych osób. :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:27 
Spokojnie Dareczku,Duch w młodzieży nie ginie :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:34 

Kochany Darku, to co piszesz jest wręcz nieprawdopodobne. Czyli, że nie ma różnicy między pracą wykonywaną przez budowlańca, a tą wykonywaną przez menadżera średniego stopnia? Pojęcia white i blue collar worker nie obowiązują? Właściwie to jesteśmy homogeniczną masą? Ciekawe nie powiem,,, tylko zupełnie nie pokrywające się z prawdą, ponieważ prawica również używa tego podziału i ignorancją jest twierdzenie, że go nie ma. Ale domyślam się o co Ci chodziło. Chodzi o to, że nie istnieje teraz klasyczna w ujęciu Marksistowskim klasa robotnicza, ponieważ w epoce postindustrialnej zanikła i zastąpili ją pracownicy związani z sektorem usług i co do tego się z Tobą zgadzam. Zakładam więc, że troszkę pomyliłeś fakty i teraz wypadałoby się przyznać. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:38 

ooo. a tutaj znalazłam komunistyczną firmę, która zamieszcza niepoprawną politycznie ofertę pracy:

http://www.infopraca.pl/praca/pracownik ... la/2672214

oooo, a tu kolejni heretycy:

http://praca.gazetapraca.pl/200,4001,,8 ... rapido0610

Inteligencja w narodzie upada :-D

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:39 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Zakładam więc, że troszkę pomyliłeś fakty i teraz wypadałoby się przyznać. :-D

Jeżeli szukasz winnych, to nawet możesz mnie oskarżyć o katastrofę pod Smoleńskiem :grinka:

Didi napisał(a):
Czyli, że nie ma różnicy między pracą wykonywaną przez budowlańca, a tą wykonywaną przez menadżera średniego stopnia?

Oczywiście, że jest murarz zawsze coś zbuduje, menedżer zawsze coś spieprzy.

Bez murarzy nie da się żyć, bez menedżerów odwrotnie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:45 

:-D Przyjmuję przeprosiny :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1