Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: chce pomóc
PostNapisane: 10 sierpnia 2011, o 19:18 

Od jakiegos czasu chodzi za mną myśl, ze mogłabym pomóc jakiejś potrzebującej rodzinie. Przeszukuję różne miejsca w necie, ale nie znalazłam tego, czego chciałam. Tzn interesuje mnie bezpośrednia pomoc, ze wskazaniem rodziny, a nie wpłaty na fundację.Chociaż i tych w Kwidzynie nie za wiele, tzn takich, które zajmowałyby sie biedą - przynajmniej nie wiele tego w necie. A mnie zalezy na Kwidzynie, bo z tego miasta pochodzę. Boje sie też naciągaczy - juz miałam okazję być oszukana :( Może ktoś z forumowiczów z autorytetem na forum :wink: może mi pomóc - dać znać o takiej rodzinie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: chce pomóc
PostNapisane: 10 sierpnia 2011, o 20:53 

proponuję wycieczkę do MOPS. być może tam pracownicy socjalni wskażą komu można pomóc i komu ta pomoc będzie naprawdę potrzebna.
tak mi przyszło na myśl po przeczytaniu Twojego postu.

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, o 22:11 

CAVE napisał(a):
proponuję wycieczkę do MOPS. być może tam pracownicy socjalni wskażą komu można pomóc i komu ta pomoc będzie naprawdę potrzebna..

Pracownicy socjalni?? żart? :D potrafią przydzielać zasiłki rodzinom w których każdy grosz topi się w tanim winie!

ina67 z obserwacji rodzin naprawdę potrzebujących, one nigdy pierwsze nie wyciągną ręki, nie skarżą się, nie czekają na "zasiłki", znam kilka takich w mojej okolicy, wielowielodzietne żyjące z tego co w lesie i na polu,

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, o 22:53 

GohaSamoHa, posiadasz informacje ile rodzin przypada na jednego pracownika socjalnego?

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, o 23:02 

Lilith napisał(a):
GohaSamoHa, posiadasz informacje ile rodzin przypada na jednego pracownika socjalnego?

Nie o ilość chodzi a o jakość ich poczynań! I choćby na każdą rodzinę przypadał jeden to i tak niewiele zmieni!

A teraz ciekawy przypadek z mojej wioski:
Pan nazwijmy go "Miecio" lat 54, mieszka z rodzicami, każdego miesiąca otrzymuję pomoc z MOPSU, sąsiedzi mówią że to "renta alkoholowa", ponieważ nie ma dnia aby Pan "Miecio" nie wracał "wężykiem" do domu.

A ile było straszenia: "Panie Mieciu, jeszcze raz zobaczymy Pana pod sklepem i zabierzemy zasiłek, nu nu nu Panie Mieciu"
I co? jak pił w krzakach tak pije dalej!

Nawet raz ostatnio z polecenia MOPSU policja zabrała go na odwyk,i co?
Po kilku godzinach Pan "Mieciu" wrócił grzecznie gdyż aby podpisać zgodę na leczenie musi być trzeźwy.

I tak działa pomoc chyba nie tylko w mojej gminie, niestety

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 05:36 

Zapraszam na priv. Samotna matka z dójką dzieci bez dachu nad głową ucieszy się z każdej pomocy...

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 06:15 
Przyjaciel forum

ina67, to wszystko jeszcze zależy jakiej pomocy chcesz udzielić. Czy ma to być pomoc tylko materialna czy może coś innego?

Jeżeli masz np. ubrania i jakieś drobne sprzęty domowe to możesz to oddać do SOSW na Brat. Narodów. Sporo jest w tej szkole dzieciaków z rodzin żyjących na skraju ubóstwa. Ja z żoną (która tam pracuje) zbieramy takie rzeczy od wszystkich znajomych i całej rodziny i oddajemy dzieciakom i ich rodzinom. Przez kilka lat jej pracy ubraliśmy wiele rodzin i wyposażyliśmy wiele domów w podstawowe sprzęty.

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 08:12 

GohaSamoHa, nie pamiętam jaka liczba porodzin przypada na jednego pracownika socjalnego,
ale z tego co kojarzę, to jest ich ok. 50.
Nie masz możliwości ogarnięcia tylu rodzin, zwłaszcza, że dochodzi im praca papierkowa.
Znam różnych ludzi i wiem, że jak mają z MOPSu przyjechać czy z kuratorium, to rodzina staje się wzorowa!
więc nie można winić samych pracowników, tylko mechanizm działania tego typu instytucji.

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 08:47 
GohaSamoHa napisał(a):
A teraz ciekawy przypadek z mojej wioski:
Pan nazwijmy go "Miecio" lat 54, mieszka z rodzicami, każdego miesiąca otrzymuję pomoc z MOPSU, sąsiedzi mówią że to "renta alkoholowa", ponieważ nie ma dnia aby Pan "Miecio" nie wracał "wężykiem" do domu.
I tak działa pomoc chyba nie tylko w mojej gminie, niestety
Wydaje mi się, że chodzi Ci o GOPS z Sadlinek a nie MOPS w Kwidzynie, w którym może być zupełnie inaczej i chyba jest inaczej. Rzeczywiście często taka pomoc idzie na "przelew".

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 09:05 

duzo jest rodzin ktore potrzebuja pomocy ale takie nie prosza o pomoc bo sie wstydza sama potrzebuje wsparcia finansowego coz radze sobie jak moge ale ciezko jest.

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 19:48 

Witam, dziekuje za wszystkie komentarze. Niestety wizyta w MOPSIE czy oddawanie ubrań, sprzetu nie wchodzi w rachubę bo mieszkam dość daleko. Jest mi lepiej niz kiedyś i pomyslałam, że moge sie troszke podzielic:) Nie...., nie wygrałam w totolotka, cięzko pracuje, ale wiem, jak to jest, jak nie ma sie na podstawowe produkty:) Uściślając - moge pomóc finansowo w podstawowych , codziennych problemach, nie jednorazowo - noooo... taka troszke opieka dluższofalowa. Tylko bardzo mi zależy, żeby to było faktycznie nie na przelew na winko dla pana Miecia... Nie mam pojęcia, jak to sprawdzic, nie mam takiej możliwości...., A tak jak pisałam - zostałam już raz naciągnięta...

PostNapisane: 11 sierpnia 2011, o 21:19 

ina67, nigdy, ale to nigdy nie dawaj pieniędzy moja droga :)
pomoc doraźna.

PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 14:07 

Podczas akcji MOTOMIKOŁAJE 2011 pomogliśmy dwóm rodzinom spędzić jako tako święta.
Informacje o nich dostaliśmy od Pani kierownik z MOPSU, więc GohaSamoHa zastanów się czasami co piszesz.
Zanim przekazaliśmy zakupione towary wpadliśmy z kontrolną wizytą do jednej i drugiej rodziny.
Po utwierdzeniu się, że adresy się nie pomyliły zrobiliśmy swoje i nie wydaje mi się, żebyśmy źle trafili.
Jeżeli ina chcesz poślę Ci na PW numer do Pani Bożeny i z nią się dogaduj co i jak.

Obrazek

PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 14:27 

GSXR, masz i nie masz racji... to forum dawno temu pomogło pewnej rodzinie... to było za czasów kiedy jeszcze nie wiedziałam o istnieniu e-kwidzyn.... za to doskonale znałam rodzinę... też namiar z MOPSu... tyle tylko, że ta instytucja nie bywa u tej rodziny... a szkoda, bo może to co dostają nie marnowałoby się, może dzieci nie chodziłby głodne... a rodzice częściej byliby trzeźwi...
wracając do tematu.... lepiej pomóc rodzinie o której ktoś nam powie, że jest im to potrzebne niż wziąć namiar z MOPSu i wywalić swoje ciężko zarobione pieniążki w błoto...

PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 14:45 
Łatwo powiedzieć a trudniej zrobić. Na kimś trzeba polegać, żeby wybór był w miarę obiektywny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1