Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świąteczne przyprawy
PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 14:04 
Przyjaciel forum

W dniu dzisiejszym w Polskim Radiu ogłoszono że Minister Rolnictwa Republiki Czeskiej wyraził zaniepokojenie i zadał pytanie odnośnie stosowaniu soli wypadowej w polskim przemyśle spożywczym. Podano także wielkość obrotu tą popularną przyprawą. Wobec znikomych zwrotów ze sklepów wydaje się że nasze służby mają to w .... głębokim poważaniu i prawdopodobnie skonsumujemy resztki tego złotego biznesu a firmy wąsatych hurtowników przerzucą się na coś innego co być może da im podobne zyski nie niepokojone przez nasz Sanepid i prokuraturę. Czesi z powodu popularności (taniości) naszych produktów spożywczych zgłosili problem do odpowiednich służb UE i oczekują właściwej reakcji. Nasz nie rząd ma nas tak na prawdę w d..... Wiem że może nie w porę to napisałem ale kiedy jest w porę? Konsumując świąteczne białe kiełbasy, żółte sery i inne specjały miejcie się na baczności. Zalecany jest też umiar w jedzeniu i być może w innych świątecznych swawolach. Ja osobiście mam po wódzie coraz większy niesmak i ciągle się zastanawiam czy nie jestem czymś co jest dodatkiem do C2H5OH podtruwany. Wszystkich panów noszących wąsy przepraszam, ale tak jakoś polski szemrany biznesmen z wąsami mi się kojarzy. Wesołego Alleluja.

Tytuł: Re: Świąteczne przyprawy
PostNapisane: 10 kwietnia 2012, o 12:23 

Na temat cukru można by napisać to samo ( zmiotki , miałka ,odpadowa ..), z jednym haczykiem :
po Czarnobylu zarządzono , że sól spożywcza ma być jodowana .
Każda gosposia wie , że sól jodowana nie nadaje się do konserwacji warzyw .
Sam jestem ciekaw ,jak polskie gremia wybrną z tematu ?

PostNapisane: 10 kwietnia 2012, o 12:40 

anduel, skąd masz takie informacje na temat zwrotów ze sklepów?
Z tego co wiem, każdy sklep spożywczy w Kwidzynie został przez sanepid nawiedzony i przeprowadzono kontrolę jakości soli, zbierano informacje na temat hurtowników, od których dokonano zakupu soli itp.
Więc to nie jest tak, ze spłynęło to wszystko jak po kaczce.
Swoją drogą, nie uważam, że sprawa została załatwiona i jeszcze wiele takich "kwiatków" wyjdzie na jaw w ciągu kilku najbliższych lat.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 kwietnia 2012, o 15:09 

Lilith napisał(a):
przeprowadzono kontrolę jakości soli,

Tak? A skad takie info? Bo ja wiem tylko o tym, ze sanepid dostal liste zakladow, ktore mogly "oczyszczac" sol wypadowa i sprzedawac jako spozywcza. Z ta lista robili naloty na sklepy/firmy, aresztowali sol, z zakladow z listy i.... i tyle. Nikt nie przeprowadzal zadnych badan. U kolegi lezy 100kg zaaresztowanej soli a sanepid drapie sie po tylku teraz co z tym zrobic.

PostNapisane: 10 kwietnia 2012, o 17:45 

kapec, z tego co wiem, pobrano próbki do badań.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 09:17 
komentarz rysunkowy :

Załączniki:
420568_401206769892915_382053511808241_1752098_1511795725_n.jpg
420568_401206769892915_382053511808241_1752098_1511795725_n.jpg [ 19.95 KiB | Przeglądane 10701 razy ]

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 12:40 
Przyjaciel forum

Nie chodzi o sprzedawaną sól w spożywczaku, ta przeważnie jest warzona, czyli ok. Mam na myśli przetwory do których sól wypadową sypano tonami miesięcznie. A jak wiadomo dzięki "witaminom" grupy E-coś tam trwałość tych przetworów wynosi lata i część tej soli jeszcze będziemy długo konsumować na chwałę i pomyślność finansową szemranym biznesmenom. Takie przekręty powinny być wypalane rozżarzonym żelazem, po czymś takim ktoś kto kręci tego typu lody nie powinien się podnieść do końca życia a majątek jakiego się dorobił nie powinien się w żaden sposób uchronić przed egzekucją. Do tego potrzebne są decyzje polityczne ale dyskusja na ten temat na tym forum jest passe. Przykrym dopełnieniem tego przekrętu jest wiedza jaką prokuratura posiadała od lat i nic nie zrobiła w temacie. Smutne że o dobro konsumentów wyraża troskę Minister Rolnictwa Republiki czeskiej - tyle w temacie. :569:

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 15:55 
Jeszcze tylko drobne uzupełnienie, czym jest owa sól.
„Sól wypadowa” to nie jest jakiś gorszy gatunek soli jadalnej, lecz jest to związek chemiczny powstający jako odpad technologiczny i produkt uboczny przy produkcji nawozów i tworzyw sztucznych.
Problem polega na tym, że ta „sól” dopuszczana do posypywania dróg, produkcji farb i do garbowania skór, przez lata miała także zastosowanie w produkcji wędlin i przetworów mięsnych, w piekarniach i mleczarniach (m.in. krajowego potentata na rynku mleczarskim).
Sanepid stwierdza, że nikt od tego nie umrze, a co najwyżej będzie miał sensacje żołądkowo-jelitowe i to ma uzasadniać utrzymywanie w tajemnicy nazwy producentów i ich wyrobów zawierających ów dodatek drogowo-garbarski. W przeciwnym razie narażono by na znaczne straty "oszczędzających" na zakupach soli producentów żywności. Bez szczegółowych analiz wiadomym jest, że stanowią oni w większości lobby wspierające (ze wzajemnością) jedną z partii rządzącej koalicji.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 20:03 

anduel, skoro jest passe, to dlaczego zakładasz ten temat?
Myślę, że jeszcze wiele takich "kwiatków" wyjdzie jeśli chodzi o żywność.
A osądzaniem producentów żywności też nie wychodziłabym zbyt daleko, dlatego, że część z nich mogła być ofiarami przekrętów producentów soli, którzy wypadową sprzedawali jako sól spożywczą. Dlatego zbyt szybkie osądy mogłyby kogoś skrzywdzić i zrujnować jego działalność.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 20:24 
Przyjaciel forum

Lepiej przyjrzyjcie się temu co jemy legalnie np syrop glukozowo-fruktozowy masowo dodawany do jogurtów, napoi, ciastek itp. Powoduje nadmierne tycie i sprzyja cukrzycy a z owocami (fruktami) niewiele ma wspólnego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 20:33 

bitabob, ale o tym mamy możliwość przeczytania na etykiecie, a na np. mięsie nie masz napisane "peklowane za pomocą soli wypadowej". Także to nie jest to samo.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 21:35 
Przyjaciel forum

Wiem że nie. Ale tak jakoś ruszyło mnie po sensacjach opisywanych w postach anduel. Jest afera z solą wypadowa to fakt, służby działają, to też nie podlega dyskusji i doszukiwanie się tutaj teorii spiskowvch jest trochę na siłę. Chodziło mi o to że większość z nas na co dzień nie zastanawia się nad tym co je a w tym wypadku nagłe larum i oskarżenia wobec służb i licho wie kogo że zataili prawdę i nic nie robią... To tyle w tym temacie.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, o 22:11 
Przyjaciel forum

bitabob napisał(a):
Wiem że nie. Ale tak jakoś ruszyło mnie po sensacjach opisywanych w postach anduel. Jest afera z solą wypadowa to fakt, służby działają, to też nie podlega dyskusji i doszukiwanie się tutaj teorii spiskowvch jest trochę na siłę. Chodziło mi o to że większość z nas na co dzień nie zastanawia się nad tym co je a w tym wypadku nagłe larum i oskarżenia wobec służb i licho wie kogo że zataili prawdę i nic nie robią... To tyle w tym temacie.

Tak jak napisałem, jest w pytkę służby rzeczywiście działają, prokuratura wie o procederze od 2008 roku, społeczeństwo wpieprza ten syf a cwaniaczki dalej kombinują. Martwi się tym nie nasze ministerstwo i alarmuje unijne służby, rzeczywiście możemy być spokojni i do tego jeszcze to przekonanie że producenci przetworów nic nie wiedzieli o procederze. Trzeba mieć idiotyczne zaufanie do ludzi którzy na fałszowaniu żywności i nie tylko dochodzą do majątków. Mamy najbardziej skorumpowany system kontroli rynku, nawet organizacje konsumenckie nie maja nic do gadania, opór materii jest niebotyczny. Płacimy podobne ceny jak w Niemczech za wszystkie rynkowe produkty a prawie wszystkie odstają jakością i zawartością środków aktywnych (vide proszki do prania itp.). Wniosek jest następujący - można Polaków do woli walić po rogach bo nie ma kontroli rynku producentów. Zastanawia mnie niektórych zadowolenie ze stanu rzeczy i bezgraniczne zaufanie do służb sanitarnych, z doświadczenia wiadomo że wszystko się zamydli i ulegnie zapomnieniu.

PostNapisane: 13 kwietnia 2012, o 14:51 

anduel, co jako obywatel naszego kraju możesz zrobić, aby zniwelować korupcje na rynku i wzmocnić kontrolę sanepidu?
.... nic.
Także.. odstaw sól, najlepiej poświęć się głodówce i wtedy od soli nie umrzesz. Najwyżej z głodu.

Jest to ogromny problem, ale my, jako zwykli obywatele Polski, nie możemy bezpośrednio wpłynąć na jego rozwiązanie. Po to istnieją odpowiednie organy, by nas reprezentować i troszczyć się o nas. Brzmi to utopijnie trochę w przypadku Polski, ale tak powinno być.

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, o 18:37 
Przyjaciel forum

Parę postów wyżej napisałem ewidentną głupotę, okazuje się że sprawa jest znana od 2002 roku i co, i nic mija niemal 10 lat i interes kwitł sobie w tym czasie doskonale. Ponieważ tu koledzy zaczęli pisać trochę nie na temat, to pozwalam sobie przykleić link do artykułu:
http://biznes.onet.pl/czeski-minister-c ... news-detal

może to mało dla niektórych znaczące bo uważają ze lepiej pieprzyć niż solić, ale trzeba wiedzieć że nasz przemysł spożywczy jest już prawie jedynym eksporterem narodowym, bo co my jeszcze potrafimy no może jeszcze zbijamy nieźle palety.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1