Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwiatki PKSu
PostNapisane: 13 września 2010, o 18:20 

Nie znalazłem ogólnego tematu na temat PKSu, a myślę, że się taki przyda. Zjawiskowa strona internetowa naszego przewoźnika, futurystyczny stan techniczny autobusów (nie ma to jak zepsuć się w środku lasu z samego rana i czekać na inny autobus, bomba!), kapitalny pomysł wprowadzenia kart magnetycznych, które w znaczący sposób przyspieszyły wsiadanie pasażerów, zwłaszcza w ulewny deszcz (pomijam fakt, że można by wprowadzić takie czytniki przy wszystkich wejściach w autobusie, nie tylko z przodu), non-stop rosnące ceny biletów, to wszystko czyni Powiślańską Komunikację Samochodową w Kwidzynie jednym z najbardziej rozchwytywanych przewoźników w regionie. Nie mogę zrozumieć jedynie dlaczego nie ma biletów studenckich? Ostatnio jechałem rano do Gdańska i kierowca zaskoczył wszystkich stwierdzeniem, że nie ma biletów studenckich i najprawdopodobniej nie będzie. Po co w takim razie jest mi legitymacja szkolna, która uprawnia mnie do zniżki na przejazd? 18 zł do Gdańska? Nie uważacie, że to lekka przeginka? Myślę, że ktoś z dużym kapitałem śmiało mógłby otworzyć firmę przewozową na większą skalę i wygryźć PKS.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2010, o 18:48 

Oraz baardzo pomocny ''pan'' a raczej chłopak w informacji, poprostu prostak i cham, w stosunku do Kobiety, a tego nie akceptuje. Do autobusu wsiadam średnio raz na pół roku, i naprawdę słowa uznania dla tych którzy zmagają się z tym środkiem lokomocji częściej niż ja. Autobusy podmiejskie, a szczególnie dwa autosany wyglądają fatalnie, podobno luksus jazdy w nich również, niczym wygląd.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 14:29 

Heheh o czym wy piszecie w ogóle. Studiuję w Olsztynie zaocznie, żeby w niedzielę wrócić do domu dojeżdżam najpierw do Prabut (bo do Kwidzyna pociągiem jechałbym 5 godzin albo dłużej) i co w Prabutach? Po godzinie 21.30 nie ma autobusów, bynajmniej tak było w poprzednim semestrze, pomijam brak rozkładu jazdy na przystanku przy dworcu od co najmniej 2 lat. Człowiek jest skazany ściągać kogoś z samochodem żeby wrócić do domu. Z PKS'ów korzystam tylko z przymusu.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 14:31 
Przyjaciel forum

A te autobusy co odwożą prabuckich pracowników kwidzyńskich firm z Kwidzyna Prabut to nie wracają na noc bazy w Kwidzynie :?:

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 15:16 

BombeL1916 napisał(a):
Po godzinie 21.30 nie ma autobusów

Niestety, następny i ostatni jest chyba o 23:00. Wcześniej to jedynie około 21 systemowym można dojechać do Kwidzyna. drosik, wracają na pewno, właśnie ten o 23 już zostaje w Kwidzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 16:37 

Tak wraca o 23, ale komu chciałoby się czekać prawie 2 godziny? Zwłaszcza w taką zimę jaką mieliśmy w tym roku. PKS to śmiechu warte i tyle.

Tytuł: Re: Kwiatki PKSu
PostNapisane: 7 stycznia 2011, o 17:40 

Czy ktoś orientuje się może jak to w końcu jest z tymi większymi ulgami na PKS? Obowiązują tylko na imienne bilety miesięczne czy na jednorazowy przejazd Kwidzyn-Gdańsk też powinny obowiązywać?

PostNapisane: 8 stycznia 2011, o 10:25 

kiedyś jeździłem pks'em, 4 lata do szkoły, ulgi dla uczniów były respektowane tylko w wakacje na trasie Prabuty-Kwidzyn, nie wiem jak na innych. Co do stanu technicznego pojazdów, staraj się usiąść tam gdzie nie kapie :D. nie współczuję tym, którzy dojeżdżają do Kwidzyna, będą mieli zabawne wspomnienia. ceny biletów są uzależnione od ceny ropy. co do firmy konkurencyjnej-pewnie, że by się przydała alternatywa. póki co jest śmiesznie :). a co do strony internetowej pks'u kwidzyńskiego i wyszukiwania w niej połączeń-można zrobić zbiórkę charytatywną na profesjonalny portal informacyjny, bo póki co mam wrażenie, że została stworzona dla żartu :]

PostNapisane: 8 stycznia 2011, o 12:30 

Ostatnio czytałem jakiś wykaz ulg w autobusie. Poseł i senator - 100% ulgi, a ja kur** do Gdańska nie mogę pojechać chociaż z 37% ulgą. Jedna, wielka żenada.

PostNapisane: 8 stycznia 2011, o 14:03 

Hollow napisał(a):
Poseł i senator - 100% ulgi...

Ciekawa ulga. Czy posłowie jeżdża autbusami?

PostNapisane: 8 stycznia 2011, o 22:33 
Jedyne wyjście. Kupić własne auto. Ja tak zrobiłem i mam w nosie PKSy i PKP. Drożej, fakt ale wygodniej.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, o 07:22 

w autobusie pewnie dalej masz 18 zl do gda a pociag masz 8,67zl z prabut a z kw pewnie 8zl:D na pytanie jak sie dostac na pociag poranny do prabut? odp autobusem:D albo ktos ciebie moze podwiesc to tylko 20 min samochpodem i w gda jestes 7:40

PostNapisane: 9 stycznia 2011, o 08:56 

Niestety taka jest prawda o połączeniach z Prabutami. Od około 5 lat jeżdżę po żonę do Prabut. Najśmieszniejsze jest to (wtedy jeszcze nie było roszady z kursami pociągów), siedzę sobie w aucie i obserwuję pewną sytuację. Widzę światła pociągu z zakrętu na "pętli prabuckiej" wyłania się autobus... Autobus dojeżdża na przystanek otwiera i zamyka drzwi i jedzie dalej. Żadna osoba nie wsiadła, pociąg przyjechał na peron może 30/40 sekund później niż autobus. A za chwilę chmara studentów na przystanku próżno szuka rozkładu jazdy (rozkład jazdy już co prawda jest, ale autobusów nie ma o "właściwej porze") Gdzie tu biznes? O co tu chodzi?
W dobie ekologii ile paliwa zostanie spalone przez autobus i załóżmy (10) samochodów które muszą przyjechać?

Ciekawe jak będzie się miała sytuacja po następnej zmianie rozkładu. Może niedługo poprostu będzie trzeba wogóle zrezygnować PKS i PKP. Możnaby tu przytoczyć słowa "nasz klient nasz pan", ale u w/w przewoźników chyba to nie funkcjonuje. Na szczęście żona ma jeszcze pół roku studiów i męczarnia się zakończy. Nie wyobrażam sobie jeżeli miałbym zawozić ją co tydzień do Olsztyna... powodzenia dla wszystkich którzy muszą się męczyć z tą sytuacją.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, o 11:52 

Bloszek od 3 lat mam ten sam problem. Dojazdy do Olsztyna są strasznie ciężkie, a o zgraniu PKS i PKP nawet nie wspomnę. W niedziele wieczorem niemożliwym jest dojechanie do Kwidzyna jeżeli nie ma się własnego transportu.

PostNapisane: 9 stycznia 2011, o 12:31 

Widocznie kwidzyński PKS myśli tylko lokalnie, nie interesują go skomunikowania rozkładowe z pociągami. To mniejszy powinien dostosować się do większego.

Zależy jeszcze kto ma jakie wymagania, dworzec PKP w Prabutach jest ogrzewany i otwarty do godziny 22, więc jestem w stanie czekać tam na autobus nawet godzinę bez wydzwaniania do domu żeby ktoś przyjechał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1