Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sport w mieście?
PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 07:23 

W tenisa gram sobie od roku. W zasadzie trudno to nazwać grą, bo bardziej robię to, żeby się poruszać. Wczoraj poszedłem po półrocznej przerwie rozpocząć sezon. I zdziwienie - podrożało. Było 10zł za godzinę, jest 12 (do 15.00 połowa stawki). W dobie kryzysu i powszechnych podwyżek na każdym kroku może to i nic dziwnego, ale .... Jakoś jesienią postanowiono zreanimować to, co od samego powstania kortów olano, a mianowicie nawierzchnię. Taka nawierzchnia, jaka jest na stadionie, wymaga okresowego "czesania". Robią to odpowiednie firmy biorąc bodajże 500zł za wizytę. U nas ani razu nikt się nie pojawił. Po paru latach jak zawezwano stosowną firmę chłop rozłożył ręce i powiedział, że on się roboty nie podejmie. Nawierzchnię próbowali wskrzesić konserwatorzy stadionowi - oczywiście bez skutku. Zawezwano więźniów. Więcej siedzieli i ściemniali niż robili, ale coś tam jednak ruszyło. Zrobili pół jednego kortu. I stop.
Sezon się zaczął. Ludzi gra w mieście sporo, więc już widzę tą walkę o miejsce na korcie. Jak się robi podwyżkę to powinno dać się coś w zamian, a nie zabierać.
Podobnie jest ze ścianką do trenowania. Tynk z niej odpada, na nawierzchni dziury, a jedyną formą naprawy jest malowanie. To tak jakby syfilis leczyć pudrem. Czy zrobienie tego porządnie jest naprawdę tak kosztowne, że miasta na to nie stać? Ręce opadają...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Sport w mieście?
PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 08:19 
Przyjaciel forum

Bo teraz w modzie jest Squash. Zbudowali Ci halę na której możesz grać w squasha, a Ty się czepiasz, że korty zdemolowane. :wink: :D

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 08:51 

Tenis to tenis.

Bocce dostały 20.000 zł, za zdrowy tryb życia. I gdzie tu zdrowy tryb. :)
A jakoś nie widać nic zmodernizowanego.

Ścianka dawno powinna być nowa. :)

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 12:09 

drzewko napisał(a):
Bocce dostały 20.000 zł, za zdrowy tryb życia.

CZAD !!!! Miałem okazję obserwować ten zdrowy tryb podczas jakichśtam zawodów, jesienią bodajże. Najważniejszym elementem dla zawodników był nalewak z browarem, a poźniej stoisko z grillem. Bardzo zdrowe.
Napisałem to, bo szlag mnie trafia, jak ktoś, kto ma się zająć jakby nie było naszym, wspólnym mieniem ma to w pompie. Dziś, u źródła w zasadzie, dowiedziałem się, że od 2006 roku na kortach w temacie podłoża nic nie było robione. Kilka firm było oglądać to, co zostało i poddali się, stwierdzili, że jedynym wyjściem jest zerwanie i położenie nowego.
W obecnej chwili na korcie pracuje 4 chłopa. Więźniowie. Szczotkami drucianymi wygrzebują piasek ale to jest syzyfowa praca. Poza tym w myśl zasady "nie ma pracownika z niewolnika" niespecjalnie im spieszno. Machnie taki ze 3x, poźniej 5 minut posiedzi, znowu machnie, znowu posiedzi. Po godzinie przerwa, bo przecież się należy, herbatę trzeba wypić, coś zjeść może... Roboty na jednym korcir (obecnie uczesanym w 40% mają zakończyć się do końca maja, pod warunkiem oczywiście, że nie będzie padać, bo jak pada, to się kort rozmazuje. Później ekipa weźmie się za drugi kort. Czyli jak znam życie, w tym sezonie na kortach będzie ciasno, oj ciasno.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 12:29 

Są też korty darmowe nad liwą ale tu też jest lipa bo koleś który rozwiesza siatki robi to dopiero chyba po 16-stej.Bynajmniej tak było rok temu.

PostNapisane: 18 kwietnia 2013, o 13:51 

Kapec to ja wiem.

Cała prawda.

Czego nie powiem o nawierzchni do kosza.

Strefa czasowa: UTC + 1