Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Załatwiamy sprawy w urzędzie
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 23:56 

Około miesiac temu byłem w starostwie przerejestrować samochód, nastałem się w kolejce kilka godzin. W końcu doczekałem się i zdązyłem przed zakończeniem urzędowania.
Dostałem dowód rejestracyjnny tzw. "miękki". Z wpisem kiedy mam się zgłosić po ten "normalny".
W wyznaczonym terminie poszedłem znowu. Dokumenty te odbiera się w pokoju obok niż ten w którym byłem poprzednio.
Spytałem kto ostatni i ustawiłem się w kolejce.
Na drzwiach widnieje napis " odbiór praw jazdy" i "odbiór dowodów rejestracyjnych".
Czekałem cierpliwie, od momentu mojego ustawienia się w kolejce do chwili gdy wyszedł petent minęło 40 minut - tyle zajmuje wydanie dokumentu ! Potem weszły jeszcze dwie osoby i ja.
W pokoju urzędasów na każdym biurku stoi tabliczka , na pierwszym "wydawanie praw jazdy" , na drugim "wydawanie dowodów rejestracyjnych" , a na trzecim nie doczytałem bo było za daleko.
Kolejka jest jedna , nikt nikogo nie pyta czy wchodzi po prawo jazdy czy po dowód rejestracyjny, w pokoju jest zawwsze jeden petent , bo wchodzi się pojedyńczo.
Jedna pani pracuje a dwie pozostałe symulują , ze pracują - czekają na swoich klientów.
Moim zdaniem to jest chore. Dowodu rejestracyjnego nie odebrałem bo jeszcze nie był gotowy , wyznaczono kolejny termin. Czeka mnie znowu kolejka .
Ot, polska rzeczywistość
Ciekawe kiedy nastąpi cud ? I będzie normalnie

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 00:35 
Przyjaciel forum

A dlaczego mieli się spieszyć? Nie mieli Twojego dowodu, więc nie musieli :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 00:42 

Och, ja też kiedyś dostawałam szału kiedy jeszcze "powiat" urzędował na Warszawskiej. Załatwiam sprawę z wyrejestrowaniem samochodu, upał jak cholera, pot leje się z każdego, śmierdzi czosnkiem, w głowie się kręci, ludzie wściekli, kolejka zakręcona jak świński ogonek a jedna z pań o godz. 10 wstaje, bierze zawinięte w papierek kanapki i robi sobie półgodzinną przerwę :evil: :evil: Jestem z natury baaardzo spokojnym człowiekiem ale w tamtym momencie niewiele brakowało do przekroczenia cienkiej, czerwonej linii szaleństwa. Nie mogła sobie pani odpuścić "śniadanka" widząc co się dzieje... :roll: :?: :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 00:46 
Przyjaciel forum

No widzicie. Ja to miałem intuicję rozstając się z pojazdem :D
Ale... będę musiał pójść zmienić dowód osobisty :(

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 01:08 
Zbanowany

odnośnie śniadania - fakt, może to zdenerwować, ale wątpię, czy ktoś jej zapłaci za przepracowaną przerwę śniadaniową ;) a przerwa rzecz święta :grinka:

Odnośnie dowodu osobistego - ja żałuję, że zmieniłem - bo i z jakiej racji? tracisz 2 dni robocze żeby odstać w kolejkach swoje, około 20 złotych na fotografie, kolejne 20 lub 30 złotych kosztuje wyrobienie tegoż do niczego nam nie potrzebnego dokumentu a i tak za rok będzie trzeba zmienić, bo wchodzą dowody biometryczne(sic!). Dlaczego państwo nas zmusza do wydawania pieniędzy na taką bzdurę? Co dwa miesiące mogą sobie wymyślać coś nowego a my będziemy musieli za to płacić. To im zależy na tym abyśmy je mieli, więc dlaczego sami za nie nie zapłacą?

Odnośnie dowodów:

- należy stawić się osobiście - zarówno po odbiór jak i złożenie wniosku - w gminie która wydaje ów dokument - ergo człowiek mieszkający za granicą musi się pofatygować ;)
- cena - 30 złotych
- okres oczekiwania na dowód - 30 dni
- następnie należy powiadomić fiskus o zmianie dokumentu - teoretycznie może to zrobić za nas urząd wydający lub ZUS - jeśli pobieramy renty, emerytury itp - ale podobno to bardziej teoria niż praktyka ;)

Teraz doczytałem, że jako rezydent innego kraju mam możliwość posiadania dowodu a nie obowiązku - ale jeśli posiadałem stary zielony to bezwarunkowo muszę go wymienić - paradoks? Zresztą chcąc wymienić prawo jazdy też muszę posługiwać się dowodem.

i perełka na koniec:

"Odnosząc się do kwestii rodzaju kary, jaką zagrożone jest wykroczenie polegające na uchylaniu się od wymiany dowodu osobistego, informacje te reguluje art. 55 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tj. Dz. U. z 2006 r., nr 139, poz. 993 z późn. zm.), zgodnie z którym kto uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego podlega karze ograniczenia wolności do jednego miesiąca albo karze grzywny."

pozdrawiam i życzę miłego stania ;)

Ostatnio edytowano 18 stycznia 2008, o 01:21 przez magzeust, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 01:17 

magzeust napisał(a):
i tak za rok będzie trzeba zmienić, bo wchodzą dowody biometryczne(sic!). Dlaczego państwo nas zmusza do wydawania pieniędzy na taką bzdurę?

Bzdurą jest to, co wypisujesz. Nowy dowód jest ważny 10 lat i w tym czasie nie ma obowiązku jego wymiany. To, że wejdzie nowy wzór nie unieważnia dokumentów wydanych wcześniej.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 01:25 
Zbanowany

w takim razie dlaczego zmuszono mnie do wymiany starego zielonego dowodu który miał jeszcze sporo lat ważności? Stary dokument był ważny póki jego stan umożliwiał sprawne posługiwanie się tymże. Mój był w idealnym stanie - garażowany - a jednak okazało się, że trzeba zmienić.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 05:56 
Z tego co wiem to będąc zagranicą nie musisz posiadać dowodu a tylko Paszport.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 07:41 

magzeust napisał(a):
w takim razie dlaczego zmuszono mnie do wymiany starego zielonego dowodu który miał jeszcze sporo lat ważności?

Ustawa reguluje czas ważności zielonych dowodów więc nie chrzań, że miał jeszcze sporo lat ważności. Twój na pierwszej stronie miał pewnie jeszcze napisane Polska Rzeczpospolita Ludowa. Szkoda, że nie można zmienić w ludziach PRL'owskiej mentalności tak samo łatwo jak PRL'owskich dowodów osobistych, chociaż i z tym jest problem, bo jak sie okazuje PRL'owska mentalność wciąż nie pozwala rozstać się zielonymi książeczkami kilku milionom obywateli.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 07:47 
Przyjaciel forum

magzeust,
Odnośnie dowodu osobistego - ja żałuję, że zmieniłem - bo i z jakiej racji?
Najważniejsze że nie wymieniłeś książeczki partyjnej, to się wyczuwa :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 13:23 
Zbanowany

@KrzaQ - chyba trochę mnie przeceniasz - jestem marudą - ale jeszcze nie tak starym. Po prostu pamiętam co mi powiedziano przy otrzymaniu dowodu. PRL`owska - mentalność - tutaj zaprotestuję, bo moja krytyka to zazwyczaj krytyka tych właśnie przyzwyczajeń wyniesionych z PRL.
Odnośnie "ustawa reguluje cza ważności" Skąd wiesz, że w czerwcu nie będzie nowej ustawy, nowelizacji, poprawki lub rozporządzenia - które wymusza zmianę dowodu i ogranicza ważność 10 letnich plastików? Nie wiesz, a kierując się doświadczeniem jakie wynieśliśmy ze starych dowodów - wszystkiego można się spodziewać.

@Darek - Nie, partyjnej nie zmieniałem - mało tego nie miałem i nie zamierzam posiadać jakiejkolwiek. Ale patrząc na losy naszej lewicy i ich wymian książeczek partyjnych - źle na tym nie wyszli a wraz w wyprowadzeniem sztandaru wszyscy z nich nagle zostali szanującymi demokrację i pluralizm liberałami którzy "zdają sobie sprawę, że bez gospodarki nic się nie uda" może to te książeczki tak blokowały ich umysły? Ja boję się blokady i dlatego nie będę miał możliwości wymiany...

@canario - Tak poza terenem RP to paszport jest Twoim dowodem tożsamości, ale wracając do kraju - nawet na kilka dni - chcąc cokolwiek załatwić w większości urzędów nie respektują go jako uprawnionego dokumentu. Państwo nadal traktuje emigrantów jak emigrantów a nie "pracowników w delegacji" - a duża część z nas właśnie tak chciałaby być postrzegana. Zobaczcie jak częstą sytuacją jest pracujący ojciec za granicą a matka z dziećmi w Polsce - on teoretycznie powinien posługiwać się paszportem - bo nie ma obowiązku posiadania dowodu ale chcąc załatwić cokolwiek wraz z matką w Polsce - w której de facto mieszka - musi już sięgnąć po plastik. Ja po prostu nie rozumiem idei posiadania dowodów osobistych i przymusu płacenia za takie fanaberie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 19:45 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
nie zamierzam posiadać jakiejkolwiek

a czy w Dublinie jest jakaś Polska partia :?:

Ostatnio edytowano 18 stycznia 2008, o 20:25 przez drosik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 20:03 
Partii nie ma ale jest coś lepszego - Kilka polskich Pubów :) Nie ma ch... we wsi... tzn mocniejszej siły uderzeniowej jak po zamknięciu pubu o 2giej rano nasi niedopici rodacy :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 07:59 

magzeust napisał(a):
Odnośnie "ustawa reguluje cza ważności" Skąd wiesz, że w czerwcu nie będzie nowej ustawy, nowelizacji, poprawki lub rozporządzenia - które wymusza zmianę dowodu i ogranicza ważność 10 letnich plastików? Nie wiesz, a kierując się doświadczeniem jakie wynieśliśmy ze starych dowodów - wszystkiego można się spodziewać.

I dalej marudzisz. Stare książeczkowe, dwudziestostronicowe dowody osobiste obowiązywały od mniej więcej 1949 (ustawowo od 1945) roku i przez ten czas dwukrotnie przechodziły zabiegi liftingowe. Raz była to zmiana formatu wraz z niewielkimi modyfikacjami treści i rubryk, za drugim razem zamieniono PRL na RP i dodano orła w koronie. Nigdy wcześniej, w wyniku wprowadzanych zmian w DO nie było akcji obowiązkowej wymiany posiadanych dokumentów. Można więc powiedzieć, że książeczkowe dowody obowiązywały od ponad 60 lat.
Racz mnie uświadomić skąd bierze sie w tobie obawa o nowy dowód (o ile go już posiadasz) i o jakie doświadczenia z lat ubiegłych się powołujesz twierdząc, że okres ważności aktualnych plastików będzie krótszy niż nominalne 10 lat?
Gadasz tylko po to żeby gadać? Wieszasz psy na wszystkim co zostawiłeś w kraju. Możesz czuć się jak "pracownik w delegacji", jesteś jednak emigrantem i nic tego nie zmieni. Dobrze Ci na obczyźnie i lepiej tam pozostań bo tutaj będziesz tylko przeszkadzał tym, którzy chcą coś zrobić i zmienić. I nawet nie wiesz jak się cieszę, że IRA zawiesiła swoją działalność zbrojną bo byłbyś świetnym kandydatem ze swoimi frustracjami i wiecznym niezadowoleniem.

A tak w temacie, żeby nie było, ze kasztanię. Rejestrowałem ostatnio swoje autko i byłem świadkiem identycznej sytuacji, kiedy to spośród dwóch pań siedzących w pokoju, w którym odbierane są dowody rejestracyjne i prawa jazdy pracowała tylko jedna a na korytarzu stała spora kolejka. Po prostu wstałem, wystawiłem głowę i zapytałem "kto po prawo jazdy"? i sam poprosiłem pana, który tam czekał. Kobitka zrobiła wielkie oczy ale nie odezwała się ani słowem. Facet odebrał "prawko" a pani poprosiła go aby zawołał kolejną osobę :)
Nie omieszkałem zaproponować, aby panie poprosiły o przezroczystą szybę w drzwiach. oczekujący na korytarzu mogli by widzieć czy mogą wchodzić bez ryzyka, że zostaną zbesztani przez opryskliwa panią Bożenkę, siedzącą zaraz przy drzwiach...

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 08:25 
KrzaQ napisał(a):
Rejestrowałem ostatnio swoje autko ...
i opisał zdarzenie w urzędzie. Moja praktyczna wiedza byłego "biurokraty" i kierownika kilkudziesięcioosobowego zespołu pracowników urzędu potwierdza skuteczność metod KrzaQa w przezwyciężaniu urzędniczej arogancji. Na nic zdadzą się tu nawet zabiegi przełożonych, gdy petenci pozwalają traktować się jak stadko baranków przez jakąś wszechwładną panią Dziunię. W urzędzie spotyka nas takie traktowanie na jakie pozwalamy jego pracownikom.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1