Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: motorówki i skutery
PostNapisane: 26 lipca 2007, o 19:26 

Spokojne jeziorko, z rezerwatem ptaszków na jednej z wysepek, kilka kąpielisk i las. Już niedługo to wszystko można będzie zobaczyć tylko w ksiązkach historii przyrody. Sprawa, którą poruszam dotyczy jeziora Kucki w Jaromierzu. Mianowicie kilku miłośników sportów wodnych (chociaż cisną mi się na usta zupełnie inne słowa) znalazło sobie miejsce do zabaw. Zakupione za granicą skutery wodne są różnego stanu technicznego. I ja nie mam ochoty kąpać się w oleju i smarach, ani słuchać warkotu zatartych silników. Oburzające jest również to, że wspomniane jeziorko nie jest przystosowane do tego typu zabaw, ponieważ nie ma wyznaczonych bojami kapielisk ani stref do pływania sprzętami motorowymi. Dlatego apeluję aby każdy kto może w tej sprawie pomóc sprawił, żeby wypoczynek w tej miejscowości znów stał się przyjemny i bezpieczny.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 14:33 

Hi.

Wypoczywam nad tym jeziorem od blisko 20 lat i jeszcze kilka tygodni temu myslalem, ze jezioro jest objete "strefa ciszy". Jak sie okazuje - nie jest (formalnie). Malo co mozna z tym zrobic (formalnie) - mimo tego uzytkownicy spalinowych zabawek obiecali nie naprzykrzać sie zbytnio wypoczywajacym tam ludziom - jak sie to skonczy ? Zobaczymy ;)

Jak bede mial jakies konkrety to dam znac tutaj.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 19:41 

Cytuj:
Jak bede mial jakies konkrety to dam znac tutaj.

Daj znać, będziemy o tym pisać i dyskutować.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, o 23:46 

z tego co wiem to doszlo do spotkania wlascicieli dzialek z amatorami sportow wodnych.
generalnie sprawa wylada tak:
ktos kiedys (za PRL) uchwalil ze na jeziorze kucki bedzie strefa ciszy ale w dzisiejszej rzeczywistosci ten akt nie ma mocy prawnej i z tego co wiem to specjalisci od ochrony srodowiska nie maja przeslanek do tego aby podtrzymac tak decyzje
dltego motoroki plywac beda a jeziorko stanie sie plama oleju i przy okazji zdarzy sie jakis wypadek

Tytuł: Re: motorówki i skutery
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:36 
rodzyneek napisał(a):
Spokojne jeziorko, z rezerwatem ptaszków na jednej z wysepek, kilka kąpielisk i las.

Gdy od 1966 r. zacząłem spędzać wakacje nad tym samym jeziorem w Polnie to i kąpielisk jeszcze nie było. Dookoła jeziora były tylko: kleczewski pałac z koloniami grudziądzkiej "gumówki", naprzeciw rybaczówka, parę chałup w Jaromierzu i leśniczówka Malinowskiego w Polnie. Przy leśniczówce stały 3 domki ze sklejki wykorzystywane wakacyjnie przez rodziny:
- pierwszego nadleśniczego kwidzyńskiego
- -''- dyrektora ZEM
- -"- dyrektora "Mazur".

"Wżeniłem" się w jeden z tych domków i co roku spędzałem tam długie, bo akademickie wakacje, aż przeniosłem po latach domek do Klasztorka.
Wspomnienia znad jeziora z tamtych lat to już trwała nasza rodzinna legenda, której nam nikt nie zabierze.
Pływaliśmy łodziami wiosłowymi i kajakami. Miałem też łódź z małym silniczkiem (pchaczem) ale nieczęsto odważałem się go używać, bo jezioro bywało prawie puste i może dlatego nie było odważnych do hałasowania.

Myślę, że tylko jakieś zorganizowanie się obecnych użytkowników znad jeziora może odwlec jego wczasowo-letniskową śmierć.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:42 

wielu wplywowych Kwidzyna ma tam letnie posesje i powstaje tylko pytanie po czyjej stronie sa?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:45 

Budslavsky napisał(a):
Miałem też łódź z małym silniczkiem (pchaczem) ale nieczęsto odważałem się go używać, bo jezioro bywało prawie puste i może dlatego nie było odważnych do hałasowania.

Wówczas samochodów na polskich ulicach też było mniej :!:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:49 

jarekm,
jest to koszt naszej cywilizacji ale koszty nalezy minimalizowac

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 00:58 

rodzyneek napisał(a):
ale koszty nalezy minimalizowac

bez jakiejkolwiek wątpliwości podzielam Twoje zdanie w tej materii :!:

Ale jaka na dzień dzisiejszy jest alternatywa dla motorowodniaków z naszych okolic :?:

rodzyneek napisał(a):
ktos kiedys (za PRL) uchwalil ze na jeziorze kucki bedzie strefa ciszy

Ku mojemu zadowoleniu wówczas było to respektowane (że bardziej obyczajowo aniżeli ustawowo to już inna kwestia).

Tytuł: Re: motorówki i skutery
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 05:45 

[qył
Cytuj:
o. Dookoła jeziora były tylko: kleczewski pałac z koloniami grudziądzkiej "gumówki", naprzeciw rybaczówka,

Pamiętam rybaczówkę , mój ojciec, zapalony motorowodniak " wodował" tam swoją motorówkę z doczepianym silnikiem . Pamiętam wyprawy na drugi brzeg do gumówki .

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 09:34 

Po spotkaniu, o którym pisał rodzyneek doszły mnie słuchy i tu cytat : "że chyba raczej motorowodniacy przegrają", ale ile w tym prawdy to ja juz nie wiem :)
Podobno po wakacjach sprawą ma się zająć Rada Powiatu, a dotyczy to jeszcze 4 jezior w okolicy. A swoją drogą to dla motorowodniaków alternatywy (przynajmniej narazie) nie ma. Bo przypuszczam, że obojętnie na którym jeziorze będą chcieli pływać zawsze znajdzie się ktos kto ma tam domek i sobie nie życzy ich obecności.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 10:05 

Niech sobie popływają po Wiśle tam nie powinni nikomu przeszkadzać, no i nie będą mieli przed kim szpanować

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 10:55 

krzyzak napisał(a):
Niech sobie popływają po Wiśle tam nie powinni nikomu przeszkadzać, no i nie będą mieli przed kim szpanować

dokładnie tak bo na tym to głównie polega :grinka:
Też jestem motorowodniakiem i za cholerę nie mogę zrozumieć co za przyjemność jest z pływania od brzegu do brzegu :roll: Większe akweny owszem... ale takie małe jeziorka :?: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 13:29 

malgos napisał(a):
dokładnie tak bo na tym to głównie polega

Nie koniecznie :!: Jeśli kilka lat temu nabyłem domek nad jednym z jezior w naszej okolicy, a dzisiaj stać mnie ażeby kupić sobie skuterek wodny, to co mam zrobić :?: Kupić domek nad większym akwenem :?: Koszt zakupu skutera to nie to samo co koszt budowy lub zakupy domku nad większym akwenem tylko dlatego, że kupiłem skuter. Więc plywam tam, gdzie mam domek.

PS
Powyższe to tylko takie moje gdybanie, bo nie mam domku nad jednym z pobliskich jezior, no i oczywiście skutera również nie posiadam. Jak chcę się wyszaleć to korzystam ze sprzetu motorowodnego rodziny i znajomych na jeziorze Jeziorak.

Ostatnio edytowano 28 lipca 2007, o 13:35 przez jarekm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, o 13:30 

A po cholerę ci ten skuter :?: :grinka: :grinka:

edit: no i namieszałeś edytując posta :grinka:
Jeziorak to rozumiem, zawsze można wyskoczyć do Siemian na zimne piwko albo zrobić dłuższą wycieczkę do Iławy ale na naszych małych jeziorkach :shock: :grinka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1