Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Miejskie taksówki
PostNapisane: 9 kwietnia 2006, o 20:17 

Lubię czasem poprzeglądać archiwa naszych lokalesów i tym razem trafiłam na temat który swego czasu był bardzo "gorący" Otóż chodzi o czasowe podniesienie stawek za przejazd taksówkami w czasie zimy.

tu cytacik z prasy (Kurier Kwidzyński wyd. z dnia 14.02.2006):

Cytuj:
Dlaczego pani nas oskarża?

Kwidzyn. „Taksówkarze wykorzystali mróz, by podnieść ceny” – twierdzi radna
Taksówkarze są oburzeni wypowiedzią kwidzyńskiej radnej Elżbiety Barejki, która na ostatniej sesji zarzuciła im, że podczas najbardziej mroźnych dni o dwa złote podnieśli cenę za kurs.

-To wykorzystanie sytuacji. Wielu ludzi nie mogło rano uruchomić samochodów, bo był mróz. Musieli więc wezwać taksówkę, by dojechać do pracy – twierdziła radna.
Pytała też burmistrza, czy może interweniować w tej sprawie. Odpowiedź była oczywista:
-Nie mam wpływu na ceny kursów taksówek – powiedział burmistrz Andrzej Krzysztofiak.
Radny Mirosław Potulski uzupełnił: „To niewidzialna ręka rynku”.
Taksówkarze z korporacji Halo Radio Taxi 9669, którzy oglądali sesję rady miejskiej w telewizji kablowej, poczuli się dotknięci zarzutami radnej i wystosowali list do redakcji „Kuriera”.
-Nasze miejsce pracy to samochód. W bardzo niskich temperaturach silnik pracuje przez cały czas, aby w przyzwoitych warunkach i odpowiedniej temperaturze przewieźć o 6.00 rano matkę z dzieckiem do żłobka, czy kobietę w podeszłym wieku do lekarza. Nasze miejsce nie jest ogrzewane przez 24 godziny z pieniędzy Narodowego Funduszu Zdrowia (to aluzja do miejsca pracy radnej Barejki, która jest lekarzem – przyp. red.) – napisali m.in. taksówkarze.
Podkreślają też, że w Kwidzynie jest droga benzyna. Tym problemem zainteresowali się też radni i Kwidzyna i powiatu.
-To zmowa. Wystarczy pojechać do Grudziądza, by się przekonać, że tam jest taniej - twierdzi powiatowy radny Marek Szwangruber.
Starosta Leszek Czarnobaj zamierza zainteresować sprawą powiatowego rzecznika praw konsumenta. Burmistrz Andrzej Krzysztofiak wysłał pismo do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w którym sugerował, że kwidzyńscy dystrybutorzy umawiają się i jednocześnie wprowadzają podwyżki.
-Odpowiedziano mi, że, jak nikogo za rękę nie złapałem, to takie pismo mogę sobie w buty wsadzić – powiedział burmistrz.
(ad, jk)

I kilka zdań ode mnie:
Przede wszystkim nie uważam aby ktokolwiek wykorzystywał sytuację (tu mrozy), samochody na wodę nie jeżdżą, diesel nagrzewa się dość długo, ceny paliwa w Kwidzynie niskie nie są. Miałam możność niejednokrotnie w tym czasie skorzystać z usług jednej z firm. Pani dyspozytorka za każdym razem powtarzała iż "...w związku z panującymi warunkami i czasem świątecznym ceny przejazdów są wyższe...", po trzeciej takiej formułce zaczęłam wyrzucać z siebie jednym tchem "...proszę o taksówkę tu i tu, o tej i o tej godzinie i wiem o podwyżce..." :wink: Doskonale rozumiem kierowcę który chciałby usiąść przy kolacji wigilijnej z rodziną ale musi pracować, doskonale również rozumiem warunki w jakich taksówkarze musieli w tym czasie pracować. Każdy klient był od razu uprzedzany o podwyżce (przynajmniej w przytaczanej przeze mnie firmie), mógł zrezygnować, mógł dzwonić po innych i nie uważam iż trzeba było robić z tego taką aferę :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2006, o 20:33 

Taksówki w Kwidzynie to dla mnie zabawny temat, bo prawdę mówiąc nie wiem po co one są. Obszar jest przecież niewielki, spokojnie można przejść piechota, czy podjechać na rowerze, a zmęczyć się człowiek nawet nie może. :wink:
Z drugiej strony ceny (a raczej cena, bo z tego co pamiętam, była stała na obszarze miasta) są rozbrajająco niskie w porównaniu do Gdańska.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2006, o 20:56 

I miasto u nas mniejsze i ceny również więc raczej nie ma co tu porównywać :mrgreen: a poza tym niekoniecznie jest tak blisko... szczególnie dla osoby starszej lub kogoś w mnóstwem pakunków, czy zakupów.

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2006, o 20:26 
Przyjaciel forum

wiem ze temat stary, ale taksowki sa zawsze na czasie :)
corzano widzisz, gdyby taksowki byly takim zabawnym tematem to mysle ze nie utrzymalyby sie tak dlugo....to jednak jest wygoda...a pomysl o wracajacych w nocy z imprezy samotnych niewinnych dziewczetach :), mieszkajacych w dziwnych, ciemnych zakamarkach kwidzyna...te 6 zl mozna zainwestowac w bezpieczenstwo :) przyklady mozna mnozyc :) ja tam sie ciesze ze u nas w ten sposob taksowki dzialaja :) mysle, ze jakby stawka byla od km to mniej ludzi by korzystalo....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2006, o 20:48 

Właśnie ostatnio jak byłem kuzyni mi opowiadali o tej stawce tj 6 zł i w to nie wierzyłem - ale teraz już tak :)
U nas za taki kurs trzeba dać 15-20 zł

Ale są plusy Śląska ponieważ gdy u nas ropa ( na której jeżdżę ) kosztuje 3,80 to w Waszym mieście musiałem płacić 4,05 lub dalej 4,15

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2006, o 20:50 
Przyjaciel forum

Everlast napisał(a):
Ale są plusy Śląska ponieważ gdy u nas ropa ( na której jeżdżę ) kosztuje 3,80

ale u nas jest bardziej popularny olej roślinny :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2010, o 07:52 

orientuje sie ktos moze ile kosztuje taxi z kwidzyna do korzeniewa??/

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2010, o 18:01 
Przyjaciel forum

wodzu napisał(a):
orientuje sie ktos moze ile kosztuje taxi z kwidzyna do korzeniewa??/

Wystarczy zadzwonić pod pierwszy lepszy numer TAXI i zapytać. Odpowiedź błyskawiczna w przeciwieństwie do forum :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2010, o 18:21 
Przyjaciel forum

zawiozę za 8,89 zł. ;)

Strefa czasowa: UTC + 1