Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, o 03:14 
Zbanowany

o widzę, że kolega zaczytuje się w Suvorowie - akwarium jest chyba najbardziej przystępną z jego książek i chyba najlepszą ;), a jeśli się spodoba to polecam Don`a DeLillo - najlepszy jest Underground - podobny styl, choć tematyka zupełnie odmienna, Collina Dundee`ego - Tutaj Hooligan jest wręcz arcydziełem wg mnie, Charles Stanhope - Conversations with Wellington (Lost Treasures) , Soldier of Sahabis, i co ciekawsze autobiografie - Malcolm X, Rudolf Höss - mimo krytyki ja uważam, za świetną pozycję. Najczęściej czytam publicystykę, historie, biografie itp - szczególnie lubię okres rewolucji przemysłowej w Angli, zmiany zachodzące po I wojnei światowej oraz historie monarchii i anglosasów jako takich - tutaj zdecydowanie najbardziej odpowiada mi styl jaki prezentuje Julian Barnes - albo troszkę bardziej naukowo Edward Ingram, Susan James w opozycji do Normana Davies`a - którego mimo wszystko lubię czytać ;). Jeśli chodzi zaś o Fantastykę - zdecydowanie stare SF - te obecne są jakieś takie - no, nie mogę się w nich połapać i sięgam coraz rzadziej - Arthur C. Clarke i "jego szkoła". Fantastyka - chyba nic ponad Tolkiena - ale to już każdy czytał. dobra, wystarczy odpływam już trochę w temacie.
miłej nocy.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, o 08:47 

canario napisał(a):
Z polityki / sensacji polecam pana Victora Suvorowa

Jeżeli chodzi o Suworowa to należy rozgraniczyć jego dwa nurty pisarskie.
-beletrystyczno-historyczny (Akwarium, Wybór, Kontrola, Złoty Eszelon)
-analityczno - historyczny (Lodołamacz, Ostatnia Republika, Żukow - Cień zwycięstwa, Specnaz itd).
Warto przeczytać wszystko, jednak w stosunku do wniosków Suworowa trzeba zachować minimum krytycyzmu.
Jakby co to mam wszystkie jego książki :grinka: .
Z bardzo ciekawych książek to szczególnie polecam Gaspar Weinberger "Następna wojna światowa"
Niezwykle celna i niestety częściowo, sprawdzająca się analiza hipotetycznych konfliktów światowych.

Porcellus :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, o 13:09 
Przyjaciel forum

Jak znam się na przyrodzie, to pewnie nasza nadworna Bibliofilko-historyczka Małgoś ma już tą pozycję a jak nie ma to wiem jaki zrobię Jej prezent :grinka:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, o 15:15 

Darek napisał(a):
ma już tą pozycję

ano ma już ten Rocznik :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2008, o 15:23 
Przyjaciel forum

malgos napisał(a):
Darek napisał(a):
ma już tą pozycję

ano ma już ten Rocznik :-)

To Jej nie zrobię :oops:

Tytuł: Prusy Zachodnie
PostNapisane: 3 września 2008, o 19:49 
Przyjaciel forum

Allegro jest wielkie :grinka: dzisiaj nadeszła następna książka, której nie umiem przeczytać i Magzeust mnie napiętnuje.

Dzięki naszemu Forum i Kongo wpadła w moje szpony, zobaczcie jak sympatycznie został potraktowany Kwidzyn bo trafił na okładkę.

Projekt książki pochodzi z 1959 roku wydruk z 1983 roku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, o 19:55 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Allegro jest wielkie :grinka: dzisiaj nadeszła następna książka, której nie umiem przeczytać i Magzeust mnie napiętnuje.

A co tam masz do czytania... 144 zdjęcia, są jakieś unikaty?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, o 20:06 
Przyjaciel forum

Z terenu samego Kwidzyna tylko cztery, ale z okolic jest dużo nawet z kanału Iława Elbląg właśnie trawię zawartość :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, o 20:40 

Darek napisał(a):
właśnie trawię zawartość

Ty molu książkowy. Mam nadzieję, że obrazki oszczędziłeś :-D

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, o 20:45 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
Ty molu książkowy.

Jakie to miłe dzisiaj, kiedyś nie byłem takim zwolennikiem czytania :grinka: acha i jeszcze foto-pocztówka do mnie leci ze schodami kawowymi, ale się porobiło :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, o 22:05 
A ja ostatnio przeczytałem:

"Gringo wśród dzikich plemion" - Wojciech Cejrowski: każdy kto pasjonuje się podróżami musi ją przeczytać. Humor i świeże podejście do tematu. (Kto czytał przygody serię "Tomka wśród... "? reka do góry")
"Winning znaczy Zwyciężać" napisana przez Jack i Suzy Welch - pierwszorzędna lektura dla ludzi pracujących - zarówno pracujących dla kogoś jak i zarządzających innymi ludźmi.

W kolejce leży druga książka Cejrowskiego (coś tam anakonda... akurat rodzina przerabia) a obecnie czytam - "Sztuka Wojny wg Sun Tzu i Sun Pin"... jeszcze leży i kurzy się książka o putninizmie i fsb ale nie mogłem przebrnąć przez pierwszy rozdział bo momentami czyta się jak Silmarilion Tolkiena (Aragorn syn Arathorna z rodziny takiej a takiej, która spokrewniona jest z rodziną taką a taką... ale nie z rejonów takich tylko innych... bo tamci to są spokrewnieni z Yeti a nie z Wielką Stopą... masakra).

Tytuł: Re: Prusy Zachodnie
PostNapisane: 3 września 2008, o 22:21 

Darek napisał(a):
(...) zobaczcie jak sympatycznie został potraktowany Kwidzyn bo trafił na okładkę.

Projekt książki pochodzi z 1959 roku wydruk z 1983 roku.

książka co jakiś czas jest wznawiana przez to wydawnictwo i co ciekawe Kwidzyn zawsze jest na okładce :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, o 19:43 

canario napisał(a):
ale nie mogłem przebrnąć przez pierwszy rozdział bo momentami czyta się jak Silmarilion Tolkiena (Aragorn syn Arathorna z rodziny takiej a takiej, która spokrewniona jest z rodziną taką a taką... ale nie z rejonów takich tylko innych... bo tamci to są spokrewnieni z Yeti a nie z Wielką Stopą... masakra).
- kiedyś się zacięłam, żeby poczytać "W poszukiwaniu straconego czasu". To dopiero była bajka - zdania ośmiokrotnie podrzędnie złożone :-D :-D .
A teraz sięgnęłam sobie do "Madame" Libery... no i muszę przyznać, że wydzielam sobie po kawałku, żeby na dłużej wystarczyło :-) Niesamowita książka...

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, o 21:09 
agniesz-ka napisał(a):
kiedyś się zacięłam, żeby poczytać "W poszukiwaniu straconego czasu".
Kiedyś też się zaciąłem na tę lekturę, by zaliczyć tzw. kanon. Nawet kupiłem, bardzo starałem się i nie podołałem. :-| Sprzedałem w antykwariacie.

A w twojej Bibliotece, gdy była jeszcze moją, to nawiedził mnie młodociany czytelnik i zadeklarował swój zamiar przeczytania całości ówczesnych zbiorów bibliotecznych. Pamiętam, że metodycznie realizował swój zamysł poczynając od półki z autorami na literę A, przy czym utkwiła mi w pamięci jego deklaracja, że pokona wszystkie regały aż do Żeromskiego, za którym podobno z rodzinnych powodów nie przepadał.
"Łykał" książki jedną po drugiej w takim tempie, że wątpiliśmy, czy nadąża z ich "przetrawieniem".
W przebywaniu w bibliotece był bardziej wytrwały ode mnie, bo ja potem zostałem "wystrzelony w kosmos" a on tam, w czytelni na ówczesnej 1 Maja, jak mi to opowiadano, zaczytany trwał.

Po latach zasłynął jako bezkonkurencyjny łowca nagród we wszelkich krajowych teleturniejach.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, o 21:21 

Budslavsky napisał(a):
Nawet kupiłem, bardzo starałem się i nie podołałem
- ja przeczytałam dwa pierwsze tomy... no było to swego rodzaju wyzwanie, i pewnie przebrnęłabym przez resztę... ale pomysłałam sobie w pewniej chwili: "No ale po co"? :oops: Sztuka dla sztuki... ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1