Ooo! Temat ksiażkowy! A więc mamy na forum chyba wszystko
Bardzo lubię czytać i o dziwo w moim zaganianym życiu zawsze znajduję czas na to, aby zanurzyć się w światy kreowane na papierze. Ksiażki historyczne i taką tematyke poruszające, biografie, a z drugiej strony fantasy (bardziej chyba dark fantasy), czy nawet horror, choc w tym gatunku myśle, że wiekszosć została powiedziana/napisana, dużo jest gniotów, a takie wielkie nazwiska jak Masterton, czy King dawno się wypaliły. Poza tym jestem wiernym fanem
Ksina (K.T. Lewandowski) i wszystkiego, co dotyczy Suminoru. W tym miejscu należy wspomnieć o wybitnym dziele Tolkiena - Silmarillionie, które to wciągnęło mnie w cały ten świat fantasy razem z książkami Howarda, Wagnera, Smitha i Moorcocka.
Obecnie Czytam 3 książki:
-
Prusy. Dzieje państwa i społeczeństwa (Salomonowicz) - jedna z najlepszych ksiażek jakie kupiłem w tym roku zaraz obok...
-
Nekroskop (Lumley) - jak zobaczyłem, że wydawnictwo "vis-a-vis" wypuściło nowe wydanie, to od razu zgarnąłem 11 tomów za jednym zamachem z księgarskiej półki, bo szukać tego po bibliotekach (lub czekać na łaskawe oddanie jakiegos tomu przez czytelnika) jest ponad moje nerwy
-
Atlantyda Północy. Dawne Prusy Wschodnie na fotografii (Brakoniecki, Nawrocki) - moj prezent pod jodłę

Może cieżko tu napisać o
czytaniu tego albumu, ale pozycja ta poza fotkami zawiera opisy, zarys historii Prus Wschodnich oraz poezję - niemiecką i polską - odnoszącą się do Prus Wschodnich, Warmii i Mazur - bardzo ciekawa sprawa.