Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Marek Grechuta nie żyje...
PostNapisane: 9 października 2006, o 14:23 

Jak pisze wp.pl
Cytuj:
Marek Grechuta nie żyje - poinformowało radio RMF FM. Artysta miał 60 lat. Nie podano przyczyn zgonu. Wiadomość o śmierci artysty przekazał jego długoletni przyjaciel, Jan Kanty Pawluśkiewicz. Razem założyli kabaret Anawa, który dość szybko przeobraził się w zespół muzyczny towarzyszący wokaliście na scenie.

Marek Grechuta urodził się 10 grudnia 1945 roku w Zamościu. Od najmłodszych lat uczył się gry na fortepianie. Ukończył I Zamojskie Liceum Ogólnokształcące im. Jana Zamoyskiego. Studia architektoniczne rozpoczął już w Krakowie. Debiutował w 1967 zdobywając drugie miejsce na Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie.

Po Anawie kolejnym zespołem była grupa WIEM (W innej epoce muzycznej), a w roku 1976 rozpoczął współpracę z Piwnicą pod Baranami.

Do najbardziej znanych piosenek Grechuty należą "Niepewność, "Dni, których nie znamy", "Korowód", "W malinowym chruśniaku", "Będziesz moją panią", "Tango anawa", "Nie dokazuj", "Wiosna ach to ty" czy "Gaj".

Razem z zespołem Myslovitz nagrał utwór "Kraków".

W 2001 roku otrzymał Złotego Fryderyka za całokształt pracy artystycznej.

Ukłon dla tego pana... bez zbędnych wirtualnych zniczy. Myślę, że jego twórczość to najlepsza pamiątka po nim...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2006, o 22:28 

a tak pisze onet.pl:

Cytuj:
Marek Grechuta nie żyje
W poniedziałek, 9 października, w wieku 60 lat zmarł Marek Grechuta. Wiadomość przekazał przyjaciel artysty, Jan Kanty Pawluśkiewicz.

Marek Grechuta należał do grona najwybitniejszych polskich artystów XX w. Był piosenkarzem, pianistą, kompozytorem, aranżerem, poetą i malarzem. Urodził się w Zamościu 10 grudnia 1945 r. Od dzieciństwa uczył się gry na fortepianie. Ukończył architekturę na Politechnice Krakowskiej. Na przełomie lat 1966/67 wraz z kolegą ze studiów, Janem Kantym Pawluśkiewiczem, założył kabaret o nazwie Anawa (od francuskiego en avant - naprzód), który przekształcił się w zespół muzyczny.

Marek Grechuta & Anawa debiutowali jesienią 1967 r. na VI Festiwalu Piosenki Studenckiej w Krakowie, gdzie ich "Tango Anawa" uznano za najlepszą piosenkę, a Marek Grechuta zajął drugie miejsce jako wokalista (za Marylą Rodowicz). Już pierwsza płyta Anawa - EP "Serce" - zademonstrowała niepowtarzalny styl artystów, nadających poetyckim tekstom neoromantyczną oprawą muzyczną. Występ na VII KFPP w Opolu (1969) zaowocował nagrodą TVP za utwór "Wesele". Wykonanie legendarnego "Korowodu" (1971) przyniosło Grechucie i zespołowi Grand Prix oraz nagrodę MKiS.

Po nagraniu dwóch płyt z grupą Anawa, Marek Grechuta rozpoczął karierę jako solista - towarzyszyła mu grupa WIEM (W Innej Epoce Muzycznej). Powstały dwa kolejne longplaye, po czym doszło do odnowienia współpracy Grechuty z Pawluśkiewiczem - jej owocem był musical "Szalona lokomotywa" do tekstów Witkacego. Fragment tego dzieła, hit "Hop szklankę piwa", przyniósł Grechucie kolejne Grand Prix w Opolu (1977). Od tamtej pory ponownie pracował sam, pisząc coraz więcej tekstów własnych - na występach towarzyszyła mu odmładzana i odnawiana formacja Anawa.

Grechuta nagrywał duety z Marylą Rodowicz (m.in. frywolny "Gaj" do słów Agnieszki Osieckiej) i Teresą Haremzą (m.in. "Muza Pomyślności"). Artysta poświęcił się następnie albumom tematycznym - stworzył muzykę do wierszy Tadeusza Nowaka (widowisko "Zapach łamanego w rękach chleba", wydane na płycie jako "Pieśni do słów Tadeusza Nowaka"), napisał także cykl "Śpiewające obrazy" (do własnych wierszy, inspirowanych znanymi obrazami). Razem z Krystyną Jandą prezentował widowisko telewizyjne "W malinowym chruśniaku" oparte na erotykach Bolesława Leśmiana. Skomponował również muzykę do licznych przedstawień teatralnych (m.in. "Otello", "Niebezpieczne związki") i filmów (m.in. "Tumor Witkacego").

Jest autorem piosenek dla dzieci oraz cyklu pieśni "Dziesięć ważnych słów" (1994) - inspirowanego dekalogiem "Wademekum moralnego", dedykowanego młodemu pokoleniu, w czasach kryzysu wartości. Album Grechuty, "Niezwykłe miejsca" z 2003 roku, to kolejny cykl tematyczny, którego kanwą były podróże artysty.

Marek Grechuta wystawiał prace malarskie na indywidualnych wystawach w kraju i za granicą. Wydał tomiki poetyckie: "Na serca dnie" oraz "Krajobraz pełen nadziei". Artysta zagrał epizodyczne role w dwóch filmach" "Polowanie na muchy" (reż. Andrzej Wajda) oraz "Tumor Witkacego" (reż. G. Dubowski) - sam jest bohaterem dokumentalnego portretu filmowego "Z pamiętnika mej duszy" (reż. P. Aleksowski).

Grechuta dał ponad trzy tysiące koncertów. Dorobek artysty zebrano w boxie "Świecie nasz" (2001), który pierwotnie ukazał się na 13. krążkach. W 2005 roku (w październiku) kompilację wznowiono. Do zestawu sprzed czterech lat dołączono ostatnią płytę "Niezwykłe miejsca" (2003) oraz album "Godzina umiłowania", zawierający nagrania archiwalne z lat 1967-1986, zarówno studyjne, jak i koncertowe, m.in. "Korowód (wersja radiowa)" czy "Historia pewnej podroży" ("Zakazane piosenki", Gdynia '81).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2006, o 14:31 

A ja od pana Marka zacząłem moją przygodę z poezją śpiewaną. Mam dla niego i jego twórczości bardzo duży szacunek.
Żal przminie a "dni których jeszcze nie znamy" nadejdzie wiele.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2006, o 08:49 

[*]

"...bedziesz na mnie czekać..."

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2006, o 13:08 

a "...w życiu piękne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.." [*]

Strefa czasowa: UTC + 1