Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 19:01 

U mnie szeroko pojęta muzyka techniczna oraz elektroniczna :591:

btw. czy są podobni słuchacze na tym forum , czy jestem jedynakiem :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 19:21 

ja tam ogolnie lubie muzyczke... ale niemam ulubionego stylu muzycznego choć nie powiem że słucham wszystkiego :) poprostu aby sie wyciszyc, uspokoić lubie wolniejsze rytmy a żeby się ożywić po np. cięzkim tygodniu pracy coś szybszego... muzyczki ktora doda mi energii, przy ktorej moglabym rowniez rozruszac swoje ciałko :P i oczywiście nie są to tylko piosenki na czasie :mrgreen:

stardust napisał(a):
btw. czy są podobni słuchacze na tym forum , czy jestem jedynakiem

a czy gdzies jest dostepna w necie twoja muzyczka :?:

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 09:05 

stardust napisał(a):
btw. czy są podobni słuchacze na tym forum , czy jestem jedynakiem :-D

mysle, ze sa... swojego czasu dosc namietnie sluchalem chlopakow z bbc radio1. Pete Tong, Judge Jules, Erick Morillo, Dave Pearce i muza serwowana przez tych dj'ow towarzyszyla mi wszedzie... teraz mam czas na chillout i ambient :P wiec toche spokojniej

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 10:25 

stardust napisał(a):
U mnie szeroko pojęta muzyka techniczna oraz elektroniczna

A jak szeroko pojmujesz ten gatunek muzyki? Bo tak jak Kinio wymienił kilku chłopaków zza konsolety to ja bym dorzucił kilku a raczej kilkuset w zależności od szerokości pojmowania ;)
Jeżeli muzyka techniczna to dla Ciebie taka, która nie ma nic wspólnego z klasycznymi instrumentami natomiast w wydźwięku do nich nawiązuje to naprawdę można by pisać i pisać. A jeżeli muzyka elektroniczna to taka, która wydobywa się z głośników syntezatorów, komputerów, procesorów dźwięku i wszelakiej maści elektronicznych "polepszaczy" (zmieniaczy) naturalnych dźwięków tradycyjnych instrumentów to myślę, że już w ogóle możemy nowy temat założyć :D To mój konik ;)

A tak BTW to ja chłonę obecnie nuty z nowej kompilacji "nu jazz cool" - jest fajowo :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 17:09 

Cytuj:
a czy gdzies jest dostepna w necie twoja muzyczka

Cyklicznie wystawiana jest na forach w polsce jak i europie , ze dwa leżą jeszcze na serwisie "mixupload.com" ale to starsze sety gdzie była fascynacja szybkim tempem

Cytuj:
swojego czasu dosc namietnie sluchalem chlopakow z bbc radio1. Pete Tong, Judge Jules, Erick Morillo, Dave Pearce

To już głównie starzy wyżeracze muzyczni ;) i rodzaj muzyki house jak i nie komercyjny
trance polazł w inną strone słuchaczy , bo muzyka przechodzi w tym okresie mutacje (electro , i wszystko co można z tym połączyć) także zostali już tak zwanie wypaleni , ale zawsze mają swoja starą gwardie słuchaczy.

Cytuj:
A jak szeroko pojmujesz ten gatunek muzyki?

bardzo szeroko :-) siedze w tym kupe lat i sam jestem dj'em i co jak dla nie których sama muzyka techniczna to nie tylko to co zna większośc pod pojęciem "techno,trance,house" takich katunków jest kilkadziesiąt , i mozna tu godzinami nie przerwanie dyskutować o gustach i możliwościach

btw. jak znajde wiecej czasu to bardziej się rozpisze :-D

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 18:35 

stardust napisał(a):
gdzie była fascynacja szybkim tempem

ooo cos dla mnie...
jak bedziesz mial cos nowego to zapodaj link...

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2006, o 12:33 

Więc wracając do tematu , twórczość muzyki technicznej jest dość głeboka i dla wielu ludzi nie zrozumiała , czyli jakieś tam plumkanie ,bass (potocznie zwany waleniem w garnek) i stopa melodyjna , otóz sprawa wyglada całkiem inaczej , muzyka techniczna jak i elektroniczna potrafi trafić do każdego odbiorcy , czy to jest słuchacz muzyki Rock czy Metal , musi poprostu otrzeć się o dzwięki jakie wpadną mu w ucho , co oczywiście nie jest takie łatwe przy takim wyborze jaki istnieje obecnie..

No i jak wspominałem w postach wyżej gatunki te nie opierają się jak kiedyś na kilka nurtów , teraz słuchacze są bardziej wymagający jak w latach choćby 90-tych gdzie królowało głównie już wymarłe "Rave" czy choćby "Hardcore" choć te drugie mocną stopą trzyma się w undergroundzie.

Przeciętny człowiek z muzyką elektroniczną spotyka się na codzień od reklam po nawet melodyjki w telefonie :-) , ale każdy dzwięk ma swoją nazwe nurtu , i odziwo nawet starzy wyjadacze muzyczni nie kiedy mają problem z okrśleniem.
Podam przykład kilku odmian jakie można spotkać w Polskich klubach:
Szeroko pojęty "House" dzieli się na odmiany :
-Progressive House (styl który ja preferuje oraz który gram)
-Electro House
-Fuky House
-Minimal House
-Disco House
-Tribal House
-Acid House (najstarszy nurt odmiany myzyki House)
-Tech House
-Deep House
-i wiele wiele innych , dodam że muzycznie można podejść do sprawy , po wysłuchaniu np. utworu że jest to choćby "Deep Minimal Acid House" także pole do popisu jest ogromne , a jest to tylko przykład jednego z najbardziej znanych nurtów muzycznych , ktróry jest okropnie młody bo powstał w latach 70-tych odziwo w USA (Detroid lub Chicago nie pamiętam dobrze) dlatego nie które dzwięki mają też swoją nazwe "Chicago house" itp..

W terażniejszym czasie Parkiety Klubów jak i dyskotek zalewane jest modnym dość ostatnio "Elektro House"
-Z komercyjnych bitów (Benny Bennasi) znanym kawałkiem z 2002 r. "Satisfacion"
-Mniej komercyjnych (Steve Angello) kawałków nie będe podawał bo jest ich sporo
-No i nie komercyjne , gdzie producentów też jest troche , i znani są bardziej grupie ludzi którzy siedzą w tych klimatach muzycznych...

Tak więc temat rzeka , i przedstawiłem wam choć jedną (House) odmiane muzyczną , jak by ktoś chciał poszerzyć horyzonty wiedzy polecam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/House

no i jak znajdą się jeszcze jakieś pytania z chęcią na nie odpowiem... :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2006, o 12:49 

no to się stardust rozpisał :mrgreen:
ja bardziej preferuje elektro house ale wczoraj posłuchałam sobie twojego starego 'coltona mixa' i bardzo mi sie podobało... teraz chciałabym usłyszeć coś nowszego...

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2006, o 19:18 

dzajant napisał(a):
no to się stardust rozpisał :mrgreen:
ja bardziej preferuje elektro house ale wczoraj posłuchałam sobie twojego starego 'coltona mixa' i bardzo mi sie podobało... teraz chciałabym usłyszeć coś nowszego...

Teraz w sieci z nowszych mixów to typowe spokojne dzwięki , bardziej ostrzej gram cyklicznie w sieciowym radiu "Hyperion" najbliższy secik będzie można posłuchać w wtorek (17.10) pozytywne pompujące electro house oraz funky house :wink:

btw. sądze że powinien powstać nowy temat dotyczący wyłącznie scenie technicznej i elektronicznej bo w tym temacie robi się mały OFF TOP , czyli wybiegamy poza temat , no chyba że ktoś ma inne zdanie na ten temat :-)

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2006, o 20:30 

stardust napisał(a):
najbliższy secik będzie można posłuchać w wtorek (17.10)

mniej wiecej o ktorej?z checia włacze to radyjko...
stardust napisał(a):
btw. sądze że powinien powstać nowy temat dotyczący wyłącznie scenie technicznej i elektronicznej

tez tak sądze... ale tym zajmie sie juz pewnie malgos

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2006, o 08:12 

plastikman, photek.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2006, o 13:44 

No ale ja czegoś nie rozumiem do końca. Piszesz stardust, o muzyce technicznej i elektronicznej. Sporo napisałeś w kontekście house-u. Dużą wagę przywiązujesz do aktualnych trendów w muzyce elektronicznej ale ani słowa nie napisałeś o tej prawdziwej muzyce elektronicznej. Prawdziwej w moim pojmowaniu. Muzyce która powstała wraz z zaistnieniem sprzętu elektronicznego i obecnie raczej zalicza się do gatunku New Age i mu pochodnym. Oraz co wiadome; nurty elektroniczne zaistniały chyba w każdym gatunku muzyki popularnej i alternatywnej.
Ale głównie mi chodzi o tą elektronikę zaklętą w dźwiękach jakimi raczą nas chociażby Vangelis, Kitaro, Mike Oldfield, Jean Michel Jarre (ekstremalnie i eksperymentalnie elektroniczny :P) ale także Pink Floyd, Klaus Schulze, Tangerine Dream ... etc, etc, etc ...

Myślę, że muzyki elektronicznej w żaden sposób nie można szufladkować i pisać o niej należy raczej jako wciąż ewoluującej i zmieniającej się wraz z trendami ale także z możliwościami technicznymi.

House jak najbardziej można zaliczyć do grona nurtów muzyki elektronicznej ale nie można go przedstawiać jako dominującego czy też podstawowego. Ja przynajmniej takie wrażenie odniosłem czytając twój topic. Nie mniej bardzo ciekawy, nawet do tego stopnia, że przysiadłem i pogrzebałem troszkę w necie. Poczytałem co nie co.

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2006, o 15:05 

Zajołem się bardziej współczesną kwestią , bo troche się boje nurkować w przeszłość zaczynając całe drzewo genealogiczne muzyki elektronicznej począwszy od artystów jakich napisałeś , choć pominołeś jednych dość znanych którzy są w czołówce tego drzewa "Depeche Mode" ;) nie samym J.M.Jarre człowiek żyje :-D więc sądze że powinniśmy pójść w strone przyszłości i zająć się współczesną muzyką ..

Jak napisał ShrekPL "Plastikman" czyli Richie Hawtin , i od tej postaci bym zaczoł , bo sądze że nie ma co się zagłębiać w dawne dzieje (no chyba że ktoś tego nie przerabiał, i potrzebuje więcej info) bo prawde mówiąc nowe pokolenie ma w dosłownym sensie "wyłożone na artystów starszej daty" choć zawsze będą mieli dla nich respekt , więc dlatego jestem za tym aby zająć się współczesną elektroniką .

Także ja osobiście zaczne od "Richie Hawtin'a" a zakończe na "Czesławie Niemenie" dla nie których moze się w pewnym stopniu dziwne spostrzeżenie zrobić odnośnie Niemena , ale miał swój wkład w muzyke elektroniczą dość ogromną w kraju jak i na świecie ,ale to już pózniej.

O Hawtinie spora grupa ludzi na świecie mogła usłyszeć gdy wraz z Cosimi zrobili muzyczną dramaturgie na otwarciu zimowych igrzysk olimpijskich :wink: i zostając oficjalnie drugim w historii DJ'em który swoimi dzwiękami otwiera olimpiade (1 oczywiście był Tiesto) Plastikman a.k.a. Richie Hawtin prezentuje minimalistyczne podejście do muzyki , gdzie od zawsze wyznaczał nowe trendy w muzyce elektronicznej prezentując na dwóch frontach , jako producent oraz jako Dj , na dość mocnych festiwalach choćby Belgijski "I love techno" niby gra techno (minimal techno) ale jego dzwięki odbiegają normą od standardowych korzeni , także śmiało mozna stwierdzić że w terażniejszym czasie muzyczny nurt minimal jest odpowiednikiem tego co J.M.Jarre promował oraz grał w latach 70-tych i 80-tych.

Jednym z nurtów który mocno trzyma się latami i nie narzeka na bolące go czasy jest Ambient który jest coś w stylu odłamem minimalu w łagodnym znaczeniu , są to dwa najbardziej znane brzmienia głównie ludności mieszanej czyli komercja i undergroun bo "New Age" jest chyba najbardziej komercyjym wydaniem muzyki elektronicznej , charakteryzujcym się słodkim, przyjemnym brzmieniem, skupionym na melodyjności i prostych i wyraźnych, acz delikatnych rytmach.

Osobiście sądze że nie ma co wnikać głębiej , bo co dla nie których może stać się to całkiem nie zrozumiałe , i nagmatwa tylko w głowach , bo mógłbym przetaczać jeszcze stwierdzenia o latach 80-tych w których powstał przełom czyli "MIDI" syntezatory itp.. które służą bardzo dobrze do dziś dzień .

No i osobiście powalam mit jak by ktoś sądził że muzyka elektroniczne nie ewoluuje , z roku na rok wymiera jeden gatunek aby nowy mógł powstać wystarczy że zmieni się w pewny sposób linia melodyjna i daje to już nowy efekt i nowe spojrzenie na dzwięk,wiele osób może zadawać sobie pytanie , przecież to jest ciagle to samo ?te same pykanie , te same podobne melodie ? i tu wielki wyznacznik , bo tak nie jest ,choć maszyny (syntezatory itp.) są odpowiednikami tych z dawniejszych lat tylko zostały odchudzone i polepszone to ciągle dają możliwości do tworzenia nowych dzwięków których praktycznie jest nie skończoność , także pomysłów nigdy nie brakuje.

No i na jakiś czas zakańczając pewne przesłanie , ciekawostka odnośnie Czesława Niemena o którym napisze kiedy indziej.
Prawie każdy słyszał o producentach "Chemical Brothers" , podpowiem że nagrali dość słynny kawałek "Hey girl , Hey boy" , dla ciekawskich polecam odnalezienia ich kawałka pod nazwą "The test" dość znany kawałek który doczekał się komercyjnego przesłania na cały świat wraz z teledyskiem , jest to utwór w którym zostały wykorzystane sample Czesława Niemena oczywiście poza jego zgodą , bo jak wiadomo autor nie doczekał się roztrzygnięcia sporu wykradnięcia mu muzyki.

Moża by było poruszyć tutaj kwestie mniej dla mnie znaną , czyli scene Rock'ową pomieszaną z muzyką techniczną jak i elektroniczną , sądze że chociaż ktoś po części zrozumie co napisze :-D starałem się mocno nie zagłębiać , aby nie było niejasności.
Jak by ktoś miał potrzebe mógłbym stworzyć małą prezentacje nurtów muzycznych z krótkimi samplami , tylko musiał bym znaleść miejsce na serwerze :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2006, o 15:18 

:) Myślę, że zainteresowanym nie namącisz. Bardzo ciekawe to co piszesz. Widać pasję w tym co robisz i o czym piszesz. Chciałbym usłyszeć ten twoj secik we wtorek - kiedy polować na niego i czy to jest to: http://84.40.195.145:8000 ?? I z tego co widze to 30 osób max - aktualne mam info?

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2006, o 16:43 

tomik_uno napisał(a):
:) Myślę, że zainteresowanym nie namącisz. Bardzo ciekawe to co piszesz. Widać pasję w tym co robisz i o czym piszesz. Chciałbym usłyszeć ten twoj secik we wtorek - kiedy polować na niego i czy to jest to: http://84.40.195.145:8000 ?? I z tego co widze to 30 osób max - aktualne mam info?

30 osób to było kiedyś :-D teraz na garba wezme więcej :-D no i skąd wytrzasnołeś ten adres?
i co do seciku to będzie miał korzeń komecyjny czyli podstawowa stopa house , na ambitniejszą muzyke jest za słaby birate jaki wypuszczam (56) ale tańce mile widziane ;)
dokładny czas 20-21 może dłużej ..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1