Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2006, o 09:38 

Po raz pierwszy wypowiem się w tematach muzycznych, żebyście nie myśleli, że Porcellus ma dębowe ucho i w tematach muzycznych się nie wypowiada.
Właśnie wróciłem do siebie po koncercie (czyli do stanu normalnej używalności) bo z Gdańska wróciłem jakiś czas temu. Nie powiem jestem pod wrażeniem, chociaż mam cholerny niedosyt wrażeń ale to dopiero okazało się po koncercie.
Jak dla mnie za mało Pink Floyd za dużo Gilmoura, lecz w końcu był to jego autorski koncert.
Na początku koncertu przypomnienie najlepszego albumu wszechczasów „The Dark Side of the Moon”, Steve Di Stanislao niestety nie dorównuje Masonowi w grze na perkusji ale utwor „Time” w całości zabrzmiał ciekawie w lekko zmienionej aranżacji.
Niestety później był prezentowany album „On An Island” . Pomimo tego, że jestem posiadaczem tego albumu już od pewnego czasu i zdążylem się już z nim „oswoic” to jednak pomimo wspanialej gry muzyków z Filharmoni Bałtyckiej, Leszka Możdżera na fortepianie i Dick”a Parry”ego na saksofonie nie jest to muzyka na koncert pod gołym niebem. Świetnie by się tego sluchało w filharmonii lub w domu wciśnięty w fotel.
Nie mogło oczywiście zabraknąc „Shine On You Crazy Diamond” z płyty Wish You Were Here, szczególnie po niedawnej śmierci Syda Baretta, któremu ten utwór był poświęcony.
Łamał się głos Gilmorowi kiedy śpiewał, nie wątpię, że ze wzruszenia. Jednak w moim odczuciu zaśpiewał to jak nieodżałowany Felicjan Andrzejczak „Jolkę”. Ciekawostką było intro, oryginalnie grane przez Wrighta na syntezatorze Mooga, tym razem zagrane na kieliszkach z wodą.
Mocnym wejściem były fragmenty suity „Echoes” z albumu Meddle, Guy Pratt jest lepszy na basie niż stary Waters, to znaczy gra z lepszym „feeling'iem”. Zabrakło mi z tego albumu jednak
kompozycji „One of These Days”, która na pewno rozruszałaby publicznośc.
Flagowy utwór koncertowy Gilmoura „Wish You Were Here” pokazał niedostatki naszej publicznosci. Praktycznie zawsze śpiewany „wespół w zespół” razem z uczestnikami, niestety
tylko niektóre osoby były w stanie zanucic ten kawałek (tak dla przypomnenia):

So, so you think you can tell,
Heaven from Hell, blue skys from pain.
Can you tell a green field from a cold steel rail, a smile from a veil,
Do you think you can tell?

And did they get you to trade your heroes for ghosts,
Hot ashes for trees, hot air for a cool breeze, cold comfort for change,
And did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage?

How I wish, how I wish you were here.

We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year,
Running over the same old ground. What have we found?
The same old fears. Wish you were here!

Finałowy utwór „Comfortably Numb” z albumu The Wall, zresztą jedyny naprawdę gilmour'owski kawałek na tym albumie, gdzie pokazuje swoją niepowtarzalną technikę „slade” (moim skromnym zdaniem jedynym, który potrafi „podrobic” ten klimat jest Andy Latimer z grupy Camel).
David Gilmour nie jest szołmenem takim jak Waters i stąd może pewne znudzenie publiki i komentarze niektórych gości spodziewających się widowiska na miarę Jarre,a.
I to by było na tyle.

Pozdrawiam wszystkich

Porcellus

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2006, o 21:34 

A ja zaprezentuje tutaj niezadowoloną stronę - stronę ludzi, którzy wychowali się na tej muzyce. Piszę właściwie (raczej przepisuje, swój tekst) w imieniu ludzi, z którymi tam byłem, dla których Floydzi byli w młodości wszystkim, ja jednak podpisuję się obiema łapkami.

Cytuj:
Jako, że w zeszłym roku powstał temat o Jeanie, teraz nie może zabraknąć wątku poświęconego "głosowi i gitarze Floydów"...
Ach, topic sponsorują literki Ż.E.N.A.D.A.

1. Nie wiem kto odpowiadał za nagłośnienie, ale powinni go chyba powiesić przed publicznością (tą samą, z którą mi się udało porozmawiać podczas przerwy). Koncert był cholernie cichy, nie słychać było nic nawet z blisko sceny.
2. Basista - nie wiem, on chyba próbował udawać Flea z RHCP... nie wyszło. Rozumiem, Watersa się trudno naśladuje, ale po chvja próbował naśladować kogoś równie dobrego technicznie?
3. Perkusista - pan chyba grał do kotleta a ten koncert potraktował jako kolejną robotę.
4. Gitara rytmiczny - w ogóle nie z tej bajki
5. Po cholere wykonywano tam całe On An Island? Przecież ta płyta ma dwa dobre, nadające się na koncerty kawałki... Ach, orkiestra była fajna, bo jej słychać nie było.
6,7...999 - Gilmour - proszę pana, jeżeli ma pan problemy z głosem to chyba nie powinno się śpiewać takich arcydzieł jak Shine on You Crazy Diamond. To co on zrobił z tym utworem to jest kompletne żenua, najlepsze wstawki... wydukał...

Teraz wiadomo po której stronie jest duch Floydów. W końcu to Waters nagrał świetne Amused to Death a po tym koncercie śp. Barret się w świeżym grobie przewraca.

Shame on you crazy bastard, mr. (oh, pardon - sir) Gilmour...

Ach, ktoś tam powiedział, że jednak nieładnie mówić źle o głosie Gilmoura. Odpowiedź:

Cytuj:
Nie o to chodzi. Pół mojej bliższej rodziny wychowało się na ich muzyce, mówili to samo co ja. David ma ogromne problemy z głosem, zresztą było to widać po tym jak co chwila coś łykał. Znajdź sobie wykonanie Shine On You Crazy Diamond z tego koncertu i daj je swojemu tacie... To jest piosenka poświęcona wielkiemu człowiekowi - Sydowi Barretowi - żenada wykonać ją tak krótko po jego śmierci. A żeby nie było Gilmour miał ŚWIETNY głos... jeszcze na Division Bell. I na prawdę bardzo mi, pewnie i wielu fanom PF, żal, że karierę kończy tak, jak kończy. Olał publiczność? Organizacja zawiodła? Nieważne co, ważne, że pieprzy legendę i odgrzewa kotlety, czego Waters (chociażby świetnym Amused to Death, czy średnią Ca Irą) nie robi. Nie wierzyłem, że wrócę z tego koncertu tak zdołowany, miało być największe przeżycie w życiu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2006, o 08:19 

Ho, ho - calkiem mocne, choc nie twierdze, ze taki scenariusz nie mogl miec miejsca. Czekam na powrot kumpla, ktory specjalnie smignal z Wegier na ten koncert... moze to ktos z Twojej rodziny, bo wspominal, ze ma brata-maniaka Floyd'ow na wlasnej krwawicy wychowanego :grin:

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."
Special agent of FBI, Dale Cooper

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2006, o 09:05 

No cóż... ile ludzi tyle wersji :mrgreen:

Ja mam swoje zdanie i nie mam zamiaru z nikim się spierać czy ktoś wie lepiej ode mnie czy koncert był dobry czy do niczego. Mi się podobał i już a nie jestem dzieckiem wychowanym na PF. Jak dla mnie organizacja zła nie była, nagłośnienie nie najgorsze, Możdżera pomimo różnych opinii było słychać. Może komuś przeszkadzało że nie "waliło po uszach" ale dla mnie - uczennicy szkoły muzycznej to co było w zupełności starczyło - ja swoje usłyszałam (szkoła jednak wyczulone ucho pozostawiła :mrgreen: ) i kompletnie nie przeszkadzało mi że gdzieś tam zafałszował (przynajmniej nie z PB) albo pomylili słowa :lol:

Ten koncert pozostawił fajne wrażenia które będą tylko we mnie bez słuchania opinii krytycznych zawsze wiedzących lepiej "co autor chciał przez to powiedzieć" :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2006, o 09:13 

malgos napisał(a):
ile ludzi tyle wersji

.. i to dokladnie mialem na mysli :wink:

"Każdego dnia, raz dziennie,dawaj sobie prezent. Nie planuj tego. Nie czekaj. Niech się zdarzy. To może być nowa koszula,drzemka w fotelu, albo... dwie filiżanki dobrej, gorącej, czarnej kawy. Takiej jak ta."
Special agent of FBI, Dale Cooper

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2006, o 14:06 

U nas 3 grudnia (nie wiem gdzie) gra Natalia Kukulska - wiem, że to nie bardzo ambitna forma muzyki ale moja siostra cioteczna jest w jej oficjalnym fanklubie i być może mam info z pierwszej ręki ;d

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 00:02 

takie info jest na jej oficjalnej stronie:
Cytuj:
3.12.2006 Działdowo - Natalia wystąpi jako gość Dziecięcego Festiwalu Piosenki "Super Hit 2006".Koncert odbędzie sie w hali przy Gimnazjum nr 2 w Działdowie ul. Sportowa

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 08:02 

Bedzie czad :!: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 09:17 

juz nie moge sie doczekac!!! :)

ale mam nadzieje ze bedzie troche starego repertuaru w stylu "Puszek Okruszek"!!! :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 09:18 
Przyjaciel forum

Rylek napisał(a):
U nas

w
dzajant napisał(a):
Działdowie

:shock:

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 10:50 

No, ja tam nie sprawdzałem to nie wiem, ale
jarekm napisał(a):
Bedzie czad :!: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 11:02 

Rylek napisał(a):
moja siostra cioteczna jest w jej oficjalnym fanklubie i być może mam info z pierwszej ręki

Rylek napisał(a):
No, ja tam nie sprawdzałem to nie wiem

Może to zbyt błahy powód do tego aby się czepiać na poważnie ale zanim poda się informację do wiadomości
publicznej należało by najpierw potwierdzić jej prawdziwość, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 14:21 

KrzaQ napisał(a):
żeby nie wprowadzać nikogo w błąd

zwłaszcza takich fanów jak ja i Lord :-D

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 15:10 

Zapomieliscie o mnie ! :twisted:
Przygotowuje juz sobie stosowna kreacje !

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2006, o 16:27 
Przyjaciel forum

moge po Was zajechać po koncercie, bo niestety na samym koncercie nie moge być ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1