aszastra napisał(a):
1- a ja chciałbym aby nasze władze zbyt dużo pieniędzy nie wtapiały w nasz zamek ( od tego jest ministerstwo kultury )
Jeżeli miasto przejęłoby zamek, to także dostawałoby z ministerstwa kultury odpowiednie fundusze na jego utrzymanie. Ale żeby zrobić z niego atrakcję turystyczną, która przyciągnie wielu turystów, to trzeba zainwestować w ciekawe ekspozycje, ciekawe imprezy na zamku itd. Mamy przykład zaraz za Wisłą, w Gniewie, jak to może funkcjonować

Ale obawiam się, że jak w przyszłym roku będą wybory, to zamek znów stanie się "kiełbasą wyborczą"

aszastra napisał(a):
2-a ja chciałbym aby nasze władze za bardzo nie wtapiały pieniążków w linię kolejową z Kwidzyna do Prabut bo to bezsensowne
Ty uważasz, że bezsensowne, ponieważ dla Ciebie, jako kierowcy ważniejsze są drogi miejskie
i powiatowe. Ale ja uważam, że jest sens uruchomić to połączenie, najlepiej z jednoczesnym wybudowaniem przystanków osobowych przy Jabilu
i IP. Takie połączenie umożliwiłoby wielu mieszkańcom Prabut dojazd do pracy (Jabil znów przyjmuje, a
i jeszcze parę firm w Kwidzynie jest), do szkół, do urzędów, a Kwidzyniakom np. podróż w kierunku Warszawy czy Olsztyna przez Prabuty, bez nadrabiania drogi przez Malbork lub Grudziądz.
I zarówno na naszym forum, jak
i na innych portalach, już wiele osób się opowiadało za przywróceniem połączenia Kwidzyn-Prabuty