Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: spisek żarówek
PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 07:34 
Przyjaciel forum

Uznałem iż skoro dotyczy to branży którą się zajmuję, powinienem się podzielić tymi informacjami.
O karterze żarówkowym wielkich znanych nam firm wiedziałem już dawno, jednak nigdy wcześniej nie natknąłem się na dokument, który by o tym mówił.
Ale już jest :) Temat postarzania produktu z pewnością tyczy się oczywiście do wielu produktów.
Ktoś może pomyśleć, że strzelam sobie w kolano? Chcę tylko uświadomić ludziom, iż kupując droższą, znanej marki żarówkę nie ma pewności, że będzie ona lepsza od żarówki mniej znanej firmy :grin: ale nie tylko o żarówki tu chodzi :D ;)

miłego oglądania :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: spisek żarówek
PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 11:58 

Wielka sprawa ,ale kiedy my to zrozumiemy ??? Po tylu latach głodu towarów . pozdrawiam ...

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 13:13 

Jakiś stary ten film. Teraz standardem jest 20 tys. godzin dla żarówek energooszczędnych. :)

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 13:18 
Coś w tym jest... Mam najtańszą azjatycką taniochę i mam te niby markowe. Padają tak samo i dużo częściej od tradycyjnych żarówek. Producenci zalecają, żeby nie włączać i wyłączać często energoszczędnych. To ja się pytam: jeśli ma dłużej świecić niepotrzebnie to co to za oszczędność? :|

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 13:23 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Teraz standardem jest 20 tys. godzin dla żarówek energooszczędnych. :)

Tylko czy to jest 20 tyś. godzin w warunkach laboratoryjnych czy w użytku domowym?

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 21:15 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Jakiś stary ten film. Teraz standardem jest 20 tys. godzin dla żarówek energooszczędnych. :)

Film został wyemitowany w listopadzie 2011.r wklejając go nie oczekiwałem dyskusji o żywotności żarówek, raczej to, jak postrzegany jest potencjalny kupujący, klient człowiek...
Fakt, film nie jest krótki, ale nie oglądając go do końca, lub chociaż połowy nie można zrozumieć przekaz celowego postarzania produktu nie tylko żarówek, ale pralki, lodówki, auta, i to jak się okłamuje ludzi w żywe oczy... :)

Ps. które świetlówki kompaktowe mają 20 000h żywotności ? :D chyba tylko żarówki LED ;) tak dla informacji żarówki led mogą mieć i 100 000 godzin, jeśli producenci by tego chcieli, w końcu latamy w kosmos :D

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, o 22:20 

Ja obejrzałem cały materiał 8) dlatego nie pisze o żarówkach , proponuje zmusić się do oglądnięcia całości . pozdrawiam ...

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, o 06:24 
Przyjaciel forum

Ja nie obejrzałem do końca, bo jeszcze nie miałem czasu ale w kwestii postarzania produktów powiem tylko tyle, że nauczony doświadczeniami swoimi i ludzi mnie otaczających staram się kupować rzeczy tanie. Nie kupuję na przykład kosiarki Boscha za 1000 tylko jakiś badziew za 150, bo ona też spełnia świetnie swoją rolę. Wiertarką za 29 zł kupioną w Tesco obleciałem remont całej 100 metrowej chałupy i jej otoczenia, pomagała jej wkrętarka za jakieś 50-60 zł z Biedronki. Posiadam wiele takich sprzętów, bo na taki mnie stać i nie jest żal jak się rozleci przy pracy. Wtedy wsiadam do auta, jadę do marketu i kupuje nowy. Sprzęt trochę większego kalibru czyli rtv i agd to już większy problem, bo mało jest dostępnych sprzętów niemarkowych. Kupując pralkę, bo oczywiście poprzednia super hiper fajoska spaliła się po 6 latach wybrałem model praktycznie najtańszy jaki był w sklepie i pasował mi gabarytami. Największy kłopot jest z samochodami, bo tu niestety działania producentów kosztują nas użytkowników spore pieniążki. Polecam lekturę http://vwszrot.pl/ .

Podsumowując, nie wierzę w żadne gadanie, że ta firma to robi super a ta robi źle. Tym bardziej, że najczęściej są to opinie z czasów gdzie sprzęt projektowali jeszcze inżynierowie, a nie ekonomiści i marketingowcy (świetnym pozytywnym przykładem jest firma Beko, o której wszyscy mówią że to jakiś złom, a sprzęty są lepsze i bardziej trwałe niż konkurencji).

Wszyscy, na każdym kroku próbują nas orżnąć, oskubać z pieniędzy czy to produkując "stare" sprzęty, czy to produkując oszukaną żywność. Niestety jedyne co nam szarym odbiorcom pozostaje to pogodzić się z takim stanem rzeczy, bo obawiam się, że nawet dobrze zorganizowana grupa aktywistów nie ma szans na rozwiązanie i przezwyciężenie problemu na taką skalę.

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, o 07:02 
Przyjaciel forum

Obejrzałem cały, bardzo ciekawy materiał. Od dłuższego czasu można zauważyć, że towary (zwłaszcza AGD) mają coraz to krótszą żywotność, zazwyczaj psują się po okresie gwaracji, nie sądziłem tylko, że to dotyczy nawet rajstop :/

PS
A moja pralka ARDO, pracuje 17 rok :grin:

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, o 07:28 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A moja pralka ARDO, pracuje 17 rok :grin:

Bo to są produkty prawdopodobnie jeszcze z tych czasów, gdzie można było trafić na dobry produkt. Moich rodziców Wiatka Made in ZSRR pracowała 25 lat i żeby było śmiesznie została zakupiona jako towar drugiego gatunku, bo rzekomo był uszkodzona. Przez 25 lat tej usterki nie udało się wykryć. Niestety pralka przegrała walkę z rudą (rdzą), która ją pożarła.
Ja w garażu mam radio (też z ZSRR), które prawdopodobnie jest starsze ode mnie (33 lata mam) a moja 6 letnia córka ma już drugie cd, oczywiście tym razem z supermarketu, bo poprzednie "markowe" przegrało konfrontacji (zaraz po upływie gwarancji) z 4-5 letnim użytkownikiem, który słuchał na nim może średnio 3 płyty z bajkami w tygodniu.

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, o 08:42 

Cytuj:
100 000 godzin, jeśli producenci by tego chcieli, w końcu latamy w kosmos :D

Zgadza się, tylko czy gotów jesteś zapłacić za taką LED-ówkę ok. 300 zł? :)

Mam w ofercie komponenty do wytwarzania zarówno świetlówek kompaktowych (mamy polskiego producenta w Toruniu), jak i LED-owych. Problemem, z którym boryka się producent, jest cena produktu końcowego i jego konkurencyjność na rynku.

Np. w świetlówce kompaktowej możemy zastosować kondensator elektrolityczny o żywotności 20 tys. godzin, lub np. 80 tys. godzin. Tylko kto kupi świetlówkę, która będzie kosztować 50% drożej od chińskich produktów Osram czy Philips. Co z tego, że świetlówka będzie miała oznaczenie o żywotności 80 tys. godzin, opatentowaną możliwość ściemniania dowolnym ściemniaczem itp., skoro konsument wybierze tańszy produkt, bo toruński producent jest mało znany na rynku?

Generalnie, jeśli chodzi o sprzęt elektroniczny, to żywotność produktu dyktują elementy użyte do jego produkcji. Gdybyśmy budowali np. telewizory oparte o komponenty certyfikowane dla potrzeb np. medycznych (systemy podtrzymywania życia), to taki telewizor mógłby pracować bez usterki pewnie 40 lat. Tylko czy chcielibyście zapłacić za niego 20 tys. złotych? Raczej nie. Dlaczego? Bo zdajemy sobie sprawę, że za 40 lat będą zupełnie inne technologie i nasz telewizor będzie jedynie eksponatem muzealnym.

Wymiana sprzętu elektronicznego na nowszy jest w tej chwili normą. Wyobrażacie sobie pracowanie na Waszych komputerach sprzed 15 lat? Drukowanie na Waszych drukarkach sprzed 15 lat? Ja nie.

Ważne, żeby elektro-złom nie trafiał do Afryki, tylko był poddawany recyklingowi na miejscu. W tej chwili tak właśnie się dzieje w UE.

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, o 19:22 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Wymiana sprzętu elektronicznego na nowszy jest w tej chwili normą. Wyobrażacie sobie pracowanie na Waszych komputerach sprzed 15 lat? Drukowanie na Waszych drukarkach sprzed 15 lat? Ja nie.
Ważne, żeby elektro-złom nie trafiał do Afryki, tylko był poddawany recyklingowi na miejscu. W tej chwili tak właśnie się dzieje w UE.

Piotr_J Film mówi o celowym postarzaniu produktu i zmuszaniu konsumenta, żeby kupował coś w brew jego woli !!!
i to mnie najbardziej zbulwersowało.
Usiłuje się nam wmawiać, że kupowanie wciąż nowych rzeczy, często nie potrzebnych jest cool i tak należy robić, co powoduje do zanieczyszczenia bogu ducha biednych słabiej rozwiniętych państwa w takiej afryce ;)
Chodzi też o to, że wszystkie artykuły mogą być i tanie i dobrej jakości, ale tak nie jest z powodu zwykłej chciwości jednostek, co prowadzi nas przeciętnych zjadaczy chleba do np kryzysu globalnego, bo jakiś zadufany koleś chce być na pierwszym miejscu FORBSA w tabeli najbogatszych ludzi na świecie.

Wciągu trzech lat musiałem wymienić 2 drukarki i nie znam powodu ich zepsucia się... choć nie przyszło mi do głowy aby kupować sobie nową, próbowałem je naprawić, ale usłyszałem że się nie opłaca, jestem potencjalnym naciągniętym klientem przez takiego producenta jak Hewlett Packard :smile:

Strefa czasowa: UTC + 1