beria napisał(a):
Mnie nie musisz zaliczać do tego "my"
Jest różnica pomiędzy dowodami, a niczego niedowodzącymi materiałami średniej, a raczej niskiej jakości, jest różnica pomiędzy faktami, a plotkami i tanimi sensacjami.
Ja wypowiedziałem się poważnie w tej materii kilka postów wstecz.
Rozumiem że nie podpisujesz się pod wklejkami z "juwenaliów z Torunia"
Chodziło mi bardziej o podjęcie tematu w sferze zagadki czy w sferze naukowej "jak to jest zrobione"
Wszyscy twierdzą, że są inne cywilizacje w naszym wszechświecie.
Skoro są, to nie wykluczone, że latają po "naszym" niebie

sam sobie zadaje to pytanie
Dlaczego więc niektórzy myslą, że skoro my nie potrafimy, nie potrafią też oni

i skąd ta pewność

Mój post był bardzo prowokacyjny, miałem nadzieje że zabiorą głos ludzie którzy naprawdę mają w tej kwestii coś do powiedzenia, w kwestii fizyki, chemii czy religii

a tu tylko prześmiewki i jaja
A ja natrafiłem na takie fajne urządzenie:
GES - Generator Efektu Searla (ang. Searl Effect Generator) rzekomo stworzony w latach 40.-60. XX wieku przez Anglika Johna Roberta Roya Searla generator wywołujący efekt tzw. diody magnetycznej, która była podstawą jego rzekomych urządzeń latających tzw. Wehikułów Odwróconej Grawitacji (ang. Inverse Gravity Vehicles - IGV) oraz generatora wolnej energii. SEG wg twierdzeń grupy badawczej Searla był pierścieniem składającym się z czterech warstw:
1. warstwy z ziem rzadkich np. neodymu,
2. namagnesowanej warstwy stali lub niklu,
3. warstwy nylonu 66 lub teflonu,
4. warstwy paramagnetyka aluminiowego lub miedzianego.
Według wcześniejszych doniesień np. raportu Gunnara Sandberga SEG miał być zbudowany w całości z materiału magnetycznego składającego się z proszków metalicznych wiązanych nylonem. Wokół pierścienia rozłożonych miało być 12 mniejszych rolek o podobnej budowie. Po specjalnym namagnesowaniu pierścienia i rolek oraz złożeniu układu ruch rolek wokół pierścienia miałby rosnąć do prędkości 250km/h zaś zjawisku towarzyszyć efekt antygrawitacyjny. Prędkość rolek Searl miał regulować radiowo.
Doświadczenia Searla zostały rzekomo potwierdzone eksperymentami dokonanymi w Rosji na początku lat 90. XX wieku przez Roszczina i Godina, jednak oprócz dostępnego w sieci artykułu napisanego w sposób przypominający artykuły naukowe oraz jednego patentu na urządzenie będące plagiatem SEG nie przedstawiono publicznie żadnych dowodów.
Załącznik:
300px-SEG_3D.jpg [ 15.94 KiB | Przeglądane 7954 razy ]
Wolna energia (ang. free energy, zwana też nieprecyzyjnie darmową energią) - ogólne określenie na pseudonaukowe teorie na rzekome pozyskiwania energii które według ich autorów posługują się:
• metodami kwestionującymi poprawność zastosowania niektórych, obecnie uznanych zasad fizyki do nowo-poznanych konfiguracji zestawiających w niestandardowy sposób znane zjawiska fizyczne lub
• metodami wykorzystującymi zjawiska jeszcze niedokładnie wyjaśnione.
Określa się ją często jako nową wersję perpetuum mobile, aczkolwiek większość badaczy traktuje tę dziedzinę jako poszukiwanie nowych, nieodkrytych i potencjalnie bardzo tanich w eksploatacji źródeł energii jak np. energia próżni. Z założenia takie metody wytwarzania energii mają być szeroko dostępne, bez ograniczeń licencyjnych czy monopoli (stąd określenie "wolna"). Określenie to szybko zostało wykorzystane i zanagramowane przez handlowców sprzedających lub umożliwiających dostęp do alternatywnych źródeł energii do postaci chwytliwego hasła "darmowa energia".
Kierując się tą ideą, stworzono szereg urządzeń o niepotwierdzonej naukowo skuteczności:
• baterie nuklearne Paula Browna
• Maszyna N
• silnik Adamsa
• silnik Johna Bediniego
• silnik P.M.M. (Permanent Magnet Motor)
• Generator Efektu Searla
• Thesta-Distatica - używana przez sektę Methernitha
• Orbo - wyprodukowane przez irlandzką firmę Steorn
• eksperymenty z zimna fuzją
Wolna energia jest także symbolem ruchu wynalazczego działającego na pograniczu nauki i fantazji, zaliczanego przez główny nurt nauki do pseudonauki. Inżynierowie i naukowcy zajmujący się wolną energią powołują się na fakty naukowe, takie jak efekt Casimira oraz wyliczenie dokonane w latach 60. XX wieku przez znanego fizyka Johna Archibalda Wheelera, że każdy metr sześcienny wszechświata ma gęstość energii odpowiadającą 1094 gramom materii (to 1014 razy więcej, niż cała materia wszechświata).[potrzebne źródło]
Teorie Spiskowe[edytuj]
Z ruchem wolnej energii związane są teorie spiskowe. Zwolnicy twierdzą że te urządzenia nie są dostępne komercyjnie, ponieważ badania nad nimi są zwalczane i tłumione przez koncerny paliwowe oraz lobby energii nuklearnej, a rządy nie chcą popierać tego typu źródeł energii, bo załamałoby to rynki finansowe. Fakty napędzające te teorie to: zamordowanie Eugene Mallove, wydawcy Infinite Energy, zwalczanie badań nad zimną fuzją przez ludzi powiązanych z eksperymentami nad 'gorącą' fuzją oraz rozbiórka podobno doskonale działającej wieży Tesli (Wardenclyffe).