Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, o 09:11 

Cytuj:
Przetrwanie i Reprodukcja - zasada każdego żyjącego tworu na tej ziemi.
Zadbaj, żeby twoje geny przetrwały i zostały przekazane twojemu potomstwu

A reproduktor wie, że zwiększając liczbę potomstwa, zwiększa szanse na przetrwanie? Np. z jednego do tysiąca, szanse mogą wzrosnąć tysiąckroć. Tak widzę, że przy którymś dziecku, zapomina się o reprodukcji.....

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, o 09:42 

szpak napisał(a):
Ja takiego problemu nie mam Corzano.Ludzie,którzy biorą udział w dialogu ekumenicznym tez nie.

Może czytasz tylko prasę katolicką i dlatego tak uważasz. Poszukaj sobie wypowiedzi przedstawicieli kościołów protestanckich, a zdziwisz się ich opinii nt. dokumentu, o którym wspomniałem.
szpak napisał(a):
Więc może szukasz dziury w całym.Moim zdaniem Twój problem polega na ciągłym krytykowaniu.Wnieś coś konstruktywnego do dyskusji.

Czego oczekujesz? Wskazałem Ci konkrety, a Ty twierdzisz, że nie widzisz lasu, bo drzewa Ci zasłaniają. Nic na to nie poradzę.

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, o 15:51 

Ekumenia.
Chciałbym abyście zauważyli, że jest coś takiego jak Biblia Ekumeniczna.
Biblia Ekumeniczna - to pierwszy ekumeniczny przekład Pisma Świętego na język polski, wydany w 2001 roku.

W dniu 26 września 2001 roku (po sześcioletniej pracy) odbyła się uroczysta prezentacja całego Nowego Testamentu i Księgi Psalmów. Na pierwszej stronie, pod wersetem z Ew. Jana 1,14 "A Słowo ciałem się stało i zamieszkało wśród nas", podpisy złożyli przedstawiciele:
# Kościoła Rzymskokatolickiego,
# Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego,
# Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego,
# Kościoła Ewangelicko-Reformowanego,
# Kościoła Ewangelicko-Metodystycznego,
# Kościoła Polskokatolickiego,
# Kościoła Starokatolickiego Mariawitów,
# Kościoła Chrześcijan Baptystów,
# Kościoła Zielonoświątkowego,
# Kościoła Zborów Chrystusowych
# Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego

Powie ktoś, no proszę, wiadomo czyj podpis widnieje jako pierwszy....
A ja myślę, że trzeba wielkiej pokory aby się znaleźć na czele tej listy. Powszechnie znane teksty: Mk.9:35 czy Mk.10:31 aż proszą się by je wspomnieć.
A może się mylę?

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, o 22:22 

Ależ właśnie na tym polega dialog,że ludzie się kłócą, obrażają, przepraszają.Głęboki sens tego tkwi,Corzano,w tym, że Ci wyznawcy różnych religii chcą ze sobą rozmawiać.W każdym wyznaniu jest konserwa i są ludzie odważni.Wydaje mi się ,że potrzeba odwagi aby wystawić do konfrontacji swoje najgłębsze przekonania.Ryzyko zburzenia spokoju ducha jest wielkie.Jeśli więc tacy ludzie się znaleźli to niech im będzie wolno długo się zastanawiać,błądzić,każdą drogą docierać do prawdy.Jeśli to jest niemożliwe to można się dogadać w wielu innych sprawach-choćby wycofywac anatemy.To też krok naprzód.

W każdej rodzinie są ciotki ,które się nie lubią,obgadują,źle życzą.Ale w trudnych chwilach pomogłyby sobie-bo sa siostrami i maja wspólna matkę i jednego ojca.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 08:44 

szpak napisał(a):
W każdej rodzinie są ciotki ,które się nie lubią,obgadują,źle życzą.Ale w trudnych chwilach pomogłyby sobie-bo sa siostrami i maja wspólna matkę i jednego ojca.

Czytałeś DI? Gdzie jest ten "jeden ojciec" dla katolicyzmu i dajmy na to śaktyzmu?

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 22:23 

Tak,dzięki Tobie przeczytałem całe DI.
Chłopie!Ty ciągle szukasz różnic,a nie tego co jest konstruktywne.Nawet w przypadku tak egzotycznej religii dla mnie jak śaktyzm porozmawiałbym sobie z nimi o Trójcy Św.

Za Wikipedią cyt;Hinduizm uważa generalnie, że sprawowanie kultu tylko jednej formy osobowej Boga czy Bogini na "dłuższą metę" jest nieefektywne i wiedzie do patologicznych odchyleń u wyznawców. Dlatego przyjmuje się kult Bóstwa, Absolutu zarówno pod postacią Boga jak i Bogini oraz Boskiej Pary Rodzicielskiej. Ideowo chodzi o jak najlepsze zrównoważenie sił i energii subtelnych w człowieku, tak aby nie popadać w skrajności ani odchylenia czy fanatyzmy. Jest to jedna z przyczyn wielkiej tolerancji i swobody religijnej panującej w obrębie kultury panindyjskiej.

DI właśnie o tym mówi,że w każdej religii są odblaski prawdziwego światła,które w całej pełni świeci w katolicyzmie.Czego oczekujesz?Że Kościół powie, że jedyna prawda tkwi w innym wyznaniu?Przecież to nie o to chodzi!

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 23:14 
http://www.youtube.com/watch?v=6mmskXXetcg

Streszczenie Dla ludzi, którzy reagują alergią na sarkazm (inaczej - dobitny, cięty humor) lub nie bardzo rozumieją j. angielski (bo np. lepiej mówią po francusku lub łacinie) -

To w co wierzymy jest zależne od czasu i miejsca , w którym się wychowaliśmy.

To takie małe wtrącenie do szanownych zgromadzonych.
Ja wracam do mojej misji z pod znaku "Przetrwanie i Reprodukcja"

Wesołych Świąt Życzę. Nie zadłużajcie się za mocno przed końcem roku.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 07:44 

szpak napisał(a):
Chłopie!Ty ciągle szukasz różnic,a nie tego co jest konstruktywne.

Ja szukam różnic? To ja jestem autorem DI. A jeśli chodzi o konstruktywność, to katolicyzm pokazał jak świetnie konstruuje... stosy dla myślących inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 15:39 

Szpak napisał:
Cytuj:
W każdej rodzinie są ciotki ,które się nie lubią,obgadują,źle życzą.Ale w trudnych chwilach pomogłyby sobie-bo sa siostrami i maja wspólna matkę i jednego ojca

Dlatego dialog może wyglądać tak:
Cytuj:
Moim zdaniem Kwidzownik nie ma moralnego prawa wypowiadać się w kwestii religii dopóki nie przyzna,że jest członkiem niebezpicznej sekty

Równie dobrze może wyglądać tak:

Cytuj:
Jerozolima, 2000-03-23

Podajemy tekst pozdrowienia skierowanego do naczelnych rabinów Izraela podczas spotkania w byłej siedzibie Wielkiego Rabinatu Hechal Shlomo:

Wielce Czcigodni Naczelni Rabini!

Z głębokim szacunkiem odwiedzam was tutaj dzisiaj i dziękuję za przyjęcie mnie w Hechal Shlomo. Jest to rzeczywiście wyjątkowo znaczące spotkanie, które — jak ufam i modlę się — będzie prowadzić do wzmożonych kontaktów między chrześcijanami a żydami, mającymi na celu osiągnięcie głębszego zrozumienia historycznych i teologicznych związków między dziedzictwem naszych religii.
Osobiście zawsze chciałem zaliczać się do tych, którzy po obu stronach pracują nad przezwyciężeniem dawnych uprzedzeń i nad zapewnieniem szerszego i pełniejszego uznania duchowego dziedzictwa wspólnie podzielanego przez żydów i chrześcijan. Powtarzam, co powiedziałem z okazji mojej wizyty we Wspólnocie Żydowskiej w Rzymie, że my, chrześcijanie uznajemy, iż żydowska spuścizna religijna należy ściśle do naszej wiary: „jesteście naszymi starszymi braćmi” (por. Przemówienie w Synagodze Rzymskiej, 13 kwietnia 1986, 4). Ufamy, że naród żydowski uzna, iż Kościół całkowicie potępia antysemityzm i każdą formę rasizmu jako całkowicie przeciwne zasadom chrześcijaństwa. Musimy wspólnie pracować nad budowaniem przyszłości, w której nie będzie już antyjudaizmu wśród chrześcijan lub uczuć antychrześcijańskich wśród żydów.
Mamy wiele wspólnego. Razem możemy tak wiele uczynić dla pokoju, sprawiedliwości, dla bardziej ludzkiego i braterskiego świata. Niechaj Pan nieba i ziemi doprowadzi nas do nowej owocnej ery wzajemnego szacunku i współpracy dla dobra wszystkich. Dziękuję.
Tłum. Jan Jarco (KAI)

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 17:43 

Tak Corzano,szukasz różnic.A czemu miałoby służyć przypominanie stosów.Nikt przy zdrowych zmysłach nie pochwala tego.Co ma zrobić KK z tego powodu.Ma się rozwiązać bo rządziło Nim wieki temu kilku świrów?W porównaniu do tamtych czasów DI jest ogromnym krokiem naprzód.ŚJ np. uwazają,że wszystkie inne religie poza ich własną są dziełem szatana.

Andrzeju! Każdy dialog ma swoje granice.Mogę porozmawiać ze ŚJ na temat np.obchodzenia świąt Bożego Narodzenia,ale kwestia ratującego życie dzieci toczenia krwi jest poza dyskusją.Innym przykładem jest rozpylanie przez członków japońskiej sekty sarinu w metrze,albo ataki terrorystyczne Talbów.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 18:53 

Canario, napisał:
Cytuj:
To w co wierzymy jest zależne od czasu i miejsca , w którym się wychowaliśmy.

Niestety, nie jestem w stanie stwierdzić na ile dokładnie oddałeś myśl autora, ale.... No właśnie, może spojrzysz na to z tej strony.
Zapewne słyszałeś o Maryi, Matce naszego Pana. Jak myślisz w jakiej religii się wychowywała? W jakiej religii zeszła z tego świata? Słyszałeś o Piotrze, kim był, w jakim kraju wzrastał, żył, kim był u kresu życia? Słyszałeś o Pawle? Paweł mówi o sobie:
Dz22:2-6 BT
2 Usłyszawszy, że mówi w języku hebrajskim, uciszyli się jeszcze bardziej.
3 «Ja jestem Żydem - mówił - urodzonym w Tarsie w Cylicji. Wychowałem się jednak w tym mieście, u stóp Gamaliela otrzymałem staranne wykształcenie w Prawie ojczystym. Gorliwie służyłem Bogu, jak wy wszyscy dzisiaj służycie. 4 Prześladowałem tę drogę, głosując nawet za karą śmierci, wiążąc i wtrącając do więzienia mężczyzn i kobiety, 5 co może poświadczyć zarówno arcykapłan, jak cała starszyzna. Od nich otrzymałem też listy do braci i udałem się do Damaszku z zamiarem uwięzienia tych, którzy tam byli, i przyprowadzenia do Jerozolimy dla wymierzenia kary. 6 W drodze, gdy zbliżałem się do Damaszku, nagle około południa otoczyła mnie wielka jasność z nieba.

Tak, tak, to jest ten sam Paweł, autor sporej części Pisma Świętego. Ja sądzę, że wystarczy dobrze się rozejrzeć by stwierdzić, że i owszem, jest to jakaś myśl, tylko czy do końca prawdziwa.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 13:56 

Maszyna do produkcji manny http://www.geocities.com/humanizm_w_polsce/maszyna.htm

Ewangelia Marii http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/aurea ... daleny.htm

Ostatnio edytowano 18 grudnia 2008, o 14:00 przez Mirrr, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 17:48 

Mirr,zdecyduj się-kosmici czy Pan Bóg?

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 21:22 

Wszystko, tylko nie Pismo Święte!

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 18:48 

szpak sorry , ja zadaję pytania - odpowiedzi to domena Kwidzownika

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1