Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, o 12:06 

No i sytuacja się nam wyklarowała do tego stopnia, że można już podjąć się formułowania końcowych konkluzji. Nie będą one jednak miały wagi ostatecznych orzeczeń, bo miejsce nie to i autorytet nie najmocniejszy. Mimo wszystko warto wziąć je pod uwagę.
Zanim do nich przejdę, przyznam, że miałem przypadkowo sposobność zamienić kilka zdań z Boczkowskim na forum Naszej klasy. Nawet prosił mnie o Oświadczenie dla służby zdrowia, jakie obowiązuje aktualnie Świadków Jehowy. Dałem mu je, bo przecież nie jest dokumentem tajnym i okazuje się je każdemu lekarzowi, czy pielęgniarce. Zapewne szukał dziury w całym.
Mimo, że nie doszliśmy do żadnego konsensusu, uważam tę dyskusję za pożyteczną, ponieważ spełniła swój zasadniczy cel. Pokazała, jak można daleko odejść od chrześcijańskich zasad pod wpływem zaskakujących wydarzeń i nadal uważać siebie za chrześcijanina. Cała historia rozwoju odstępstwa, pieczętowanego dla spokoju sumienia nazwą soborów, dowiodła, że pod przykrywką autorytetu można wszystko. Ciekawe jednak, jak ci ludzie wytłumaczą się ze swych decyzji przed Bogiem, który jest przecież absolutnym autorytetem. Np. kiedy spyta: „Czemu unieważniliście mój zakaz korzystania z krwi, który opieczętowałem moim duchem? (Mat.5:19) Przecież „życie ciała jest we krwi, a Ja dopuściłem ją dla was [tylko] na ołtarzu, aby dokonywała przebłagania za wasze życie, ponieważ krew jest przebłaganiem za życie. Dlatego dałem nakaz Izraelitom (Żydom; Rzym.2:29): Nikt z was nie będzie spożywał krwi. Także i przybysz, który się osiedlił wśród was (chrześcijanin z narodów), nie będzie spożywał krwi. (Kpł 17:11-12; BT)
To nie będzie kwidzownik, któremu na przekór można wciskać każdy przekręt i pozostaje mu jedynie bezsilne wpatrywanie się w ekran z wypisaną bzdurą i ciągłe wypisywanie cytatów z Biblii na forum, by chociaż ktoś wziął je sobie do serca. Wiem, że ta ignorancja, to wyraz wiary. W kogo, czy w co, nie próbuję nawet precyzować. To już rola Swórcy, który jako Bóg, osądzi to i odpowiednio zdecyduje. Jeżeli ktoś pomyślał teraz, że mu grożę, zapewne ma dużo na sumieniu i takich przypomnień nie może znieść.
Pozostaje jednak zawsze aktualna odezwa Boża do wszystkich tkwiących w niewoli fałszywych nauk:
Ap 18:4 ... Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli:
(BT)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, o 00:07 

"Skoro tych sześć tomów 'Wykładów Pisma Świętego' to praktycznie Biblia, tematyczny zestaw z tekstami dowodowymi w załączeniu, to możemy je bez wahania nazwać 'Biblią w porządkowanej formie', to znaczy, że nie są to zaledwie komentarze dotyczące Biblii, ale że jest to w istocie sama Biblia. Ponadto stwierdzamy, że ludzie nie tylko nie są w stanie ujrzeć plan Bożego na podstawie studiowania samej Biblii, ale widzimy też, że jeśli ktokolwiek odłoży na bok 'Wykłady Pisma Świętego', nawet po ich przeczytaniu, po zaznajomieniu się z nimi, po czytaniu ich przez dziesięć lat - jeśli je zatem odłoży na bok, zignoruje i przejdzie do samej tylko Biblii, to choćby rozumiał tę Biblie przez lat dziesięć, nasze doświadczenie wykazuje, że w ciągu dwóch lat pogrąży się w ciemnościach. Z drugiej jednak strony, jeśli ktoś przeczyta zaledwie 'Wykłady Pisma Świętego' wraz z przypisami, a nie przeczyta ani jednej strony z samej Biblii, znajdzie się w blasku światła w czasie tylko dwóch lat. Stanie się tak dlatego, że wejdzie w światło Pisma Świętego". (Strażnica z 15 września 1910, s.198, wyd. ang)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, o 01:19 

Cytuj:
Zanim do nich przejdę, przyznam, że miałem przypadkowo sposobność zamienić kilka zdań z Boczkowskim na forum Naszej klasy. Nawet prosił mnie o Oświadczenie dla służby zdrowia, jakie obowiązuje aktualnie Świadków Jehowy. Dałem mu je, bo przecież nie jest dokumentem tajnym i okazuje się je każdemu lekarzowi, czy pielęgniarce. Zapewne szukał dziury w całym

Kto to jest pan Boczkowski? Po co w ogóle ta informacja? Chwalisz się czy żalisz, że jakiś Twój kolega "szuka dziury w całym"?

Cytuj:
Pokazała (dyskusja_przypis mój), jak można daleko odejść od chrześcijańskich zasad pod wpływem zaskakujących wydarzeń i nadal uważać siebie za chrześcijanina. Cała historia rozwoju odstępstwa, pieczętowanego dla spokoju sumienia nazwą soborów, dowiodła, że pod przykrywką autorytetu można wszystko. Ciekawe jednak, jak ci ludzie wytłumaczą się ze swych decyzji przed Bogiem, który jest przecież absolutnym autorytetem. Np. kiedy spyta: „Czemu unieważniliście mój zakaz korzystania z krwi, który opieczętowałem moim duchem? (Mat.5:19) Przecież „życie ciała jest we krwi, a Ja dopuściłem ją dla was [tylko] na ołtarzu, aby dokonywała przebłagania za wasze życie, ponieważ krew jest przebłaganiem za życie. Dlatego dałem nakaz Izraelitom (Żydom; Rzym.2:29): Nikt z was nie będzie spożywał krwi. Także i przybysz, który się osiedlił wśród was (chrześcijanin z narodów), nie będzie spożywał krwi. (Kpł 17:11-12; BT)

Poważnie zaczynam podejrzewać,że za nickiem Kwidzownik kryje się pół Nadarzyna. Czasami potrafisz logicznie argumentować,ale czasmi tak jak tu dowalisz:
„Czemu unieważniliście mój zakaz korzystania z krwi, który opieczętowałem moim duchem? (Mat.5:19) gdy tymczasem ten test brzmi tak:
(19) Kto więc łamie jedno z tych najmniejszych przykazań i tak uczy ludzi, będzie nazwany 'najmniejszym' w odniesieniu do królestwa niebios. Każdy zaś, kto je spełnia i ich naucza, będzie nazwany 'wielkim' w odniesieniu do królestwa niebios.Mat.5:19
albo tu:
Dlatego dałem nakaz Izraelitom (Żydom; Rzym.2:29): Nikt z was nie będzie spożywał krwi. .Tymczasem ten tekst brzmi tak:
[i](29) Ale ten jest Żydem, kto jest nim wewnątrz, a jego obrzezaniem jest obrzezanie serca przez ducha, nie zaś przez spisany kodeks. taki ma pochwałę nie od ludzi, lecz od Boga. [/i]
To przecież kolejny fragment, który potwierdza,że chrześcijanin powinien "obrzezać" się duchowo,czyli przestrzegać zasad moralnych chrześcijaństwa,"nie zaś przez spisany kodeks", czyli przestrzegać rytualnych zasad prawa.

A na pierwszą część zacytowanego fragmentu odpowiem w taki sam sposób jak Ty:
Pokazała (dyskusja), jak można daleko odejść od chrześcijańskich zasad pod wpływem zaskakujących wydarzeń i nadal uważać siebie za chrześcijanina. Cała historia rozwoju odstępstwa, pieczętowanego dla spokoju sumienia nazwą "niewolnika wiernego", dowiodła, że pod przykrywką autorytetu można wszystko.
I co? Obie wersje są tak samo uprawdopodobnione. Jak się coś pisze to trzeba to udowodnić.Ty jak do tej pory nie odpowiedziałeś na kilka moich argumentów m.in. o warunkowości Dekretu Apostolskiego.

Cytuj:
Ciekawe jednak, jak ci ludzie wytłumaczą się ze swych decyzji przed Bogiem, który jest przecież absolutnym autorytetem. Np. kiedy spyta:

No właśnie ciekawe jak się wytłumaczą ci ludzie kiedy Król im rzeknie pokazując ofiary "polityki wstrzymywania się od krwi"Strażnicy:

(40) A król, odpowiadając, rzeknie im: ,Zaprawdę wam mówię: W jakiej mierze uczyniliście to jednemu z najmniejszych spośród tych moich braci, w takiej uczyniliście to mnie'. Mt 25:40

Cytuj:
Wiem, że ta ignorancja, to wyraz wiary. W kogo, czy w co, nie próbuję nawet precyzować.

W co? Przecież wiesz,że jestem Katolikiem.Nie mnie, a Boga obrażasz

Cytuj:
Jeżeli ktoś pomyślał teraz, że mu grożę, zapewne ma dużo na sumieniu i takich przypomnień nie może znieść.

Czy Ty sie dobrze czujesz? O co chodzi z Tym grożeniem?

Cytuj:
Pozostaje jednak zawsze aktualna odezwa Boża do wszystkich tkwiących w niewoli fałszywych nauk:
Ap 18:4 ... Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli:
(BT)

A to już jest podłość -wykorzystywać Pismo Św.do takich aluzji w stosunku do tych, którzy maja inne poglądy niż ŚJ.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, o 11:19 

", A to już jest podłość -wykorzystywać Pismo Św.do takich aluzji w stosunku do tych, którzy maja inne poglądy niż ŚJ"

Ten Pan jest na tym forum pod specjalna ochrona.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, o 11:25 

Czyżby ? :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, o 22:05 
Panowie. Dajcie już spokój. Każdy wybiera taką drogę jaka jest dobra dla niego. Jeden wybrał drogę Yehowy, Inny Yahwe, Inny Chrystusa, komuś imponuje Buddha, Jeszcze inny nie wierzy w nic.
Jako naprawdę ostatni mój post w tym wątku chciałbym podziękować Kwidzownikowi za wartościową dyskusję, dzięki której sprecyzowałem swój kierunek. Celu mogę nigdy nie osiągnąć, ale droga sama droga jest ciekawa. Skupmy się na budowaniu siebie i poprawianiu tego co możemy poprawić i niech już będzie cisza.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 18:11 

szpak napisał(a):
Kto to jest pan Boczkowski?

szpak napisał(a):
A tu jest link na którym można znaleźć historię "nowego światła",w sprawie krwi,które u ŚJ miga jak stroboskop.
http://watchtower.org.pl/...?showtopic=1186

Proponujesz czytać te paszkwile, a sam nie masz zamiaru ich nawet dokładnie przedlądnąć. Jeżeli tak jest ze wszystkimi twoimi odsyłaczami, również Biblijnymi, to miałem rację, by ci nie ufać. Twoje komentarze do ostatnio proponowanych przeze mnie wersetów do przemyślenia wyraźnie tego dowodzą. Jak kulą w płot.
Na dole tej pseudohistorii jest, kto to spłodził.

Załączniki:
boczkowski.JPG
boczkowski.JPG [ 3.16 KiB | Przeglądane 4039 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 18:26 

Jeśli to jest Twój kolega- pan Boczkowski, to moim zdaniem jest jednym z najlepszych specjalistów w dziedzinie transfuzji, ŚJ,biblii i wszystkich związanych z tym rzeczy jakich można spotkać w internecie.Jeśli nie przekonał Cię on to ja chyba też nie dam rady.
Ja się cieszę z tego, że jeśli kiedyś jakiś Świadek Jehowy,ktoś z jego rodziny np.dziecko (czego nikomu nie życzę)stanie przed koniecznością transfuzji i będzie miał wątpliwości to może ktoś mu powie ,że na tym forum może znaleźć argumenty za i przeciw.Zawsze można odnaleźć ten wątek i sprawdzić.
Choć moim zdaniem temat nie został wyczerpany.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 18:33 

szpak napisał(a):
Jeśli to jest Twój kolega- pan Boczkowski

Myślę jednak, że będzie dla ciebie lepszym kolegą, bo też jest pasjonatem transfuzji.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 18:36 

Dla relaksu odśnieżanie

Załączniki:
Sople.JPG
Sople.JPG [ 59.38 KiB | Przeglądane 4029 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 18:51 

Mirrr. Nie będę już ciebie nigdy przepraszał, bo można za to zarobić banera.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, o 19:30 

Z tego co wiem to jest członkiem Zjednoczenia Świadków Jehowy na rzecz Reform w kwestii Krwi. Kim Oni są?(cyt z oficjalnej strony)
Zjednoczenie Świadków Jehowy na rzecz Reform w kwestii Krwi to grupa różnych Świadków z wielu krajów. Niektórzy członkowie usługują obecnie jako starsi i członkowie Komitetów Łączności ze Szpitalami, albo też usługiwali w takim charakterze do niedawna. Prócz tego inni członkowie wywodzą się kręgów medycznych lub mają przyjaciół czy krewnych będących Świadkami. Wszyscy dobrowolnie poświęcają swój czas i energię na wspieranie działalności edukacyjnej prowadzonej na rzecz innych Świadków Jehowy i społeczności medycznej oraz zachęcają do poczynienia zmian w polityce Strażnicy odnośnie krwi.

Były ŚJ,starszy zboru, członek Komitetu Łączności ze Szpitalami.Link do listu jaki wystosował do zboru wyjaśniający przyczyny wystąpienia z organizacji.Dziwię się tylko, ze odpisujesz na Jego listy, bo z tego co wiem to taki odstępca ma przerąbane u Was i nie możecie z Nim rozmawiać.Więc można jednak nie skakać sobie do gardeł mimo różnych poglądów.
Może tak i my moglibyśmy mniej napastliwie ze sobą rozmawiać.Ja ze swojej strony obiecuje poprawę.W końcu uważamy się za chrześcijan i nie przystoi tak rozmawiać o tak ważnych sprawach.Inni sobie czytają i myślą:mówią o Bogu a tyle w nich niechęci... :-) Link

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, o 15:48 

Kwidzowniku napisałeś:
Cytuj:
Proponujesz czytać te paszkwile, a sam nie masz zamiaru ich nawet dokładnie przedlądnąć. Jeżeli tak jest ze wszystkimi twoimi odsyłaczami, również Biblijnymi, to miałem rację, by ci nie ufać. Twoje komentarze do ostatnio proponowanych przeze mnie wersetów do przemyślenia wyraźnie tego dowodzą. Jak kulą w płot.
Na dole tej pseudohistorii jest, kto to spłodził.

Jeśli masz jakieś zarzuty do historii Boczkowskiego to je przedstaw. Jestem zainteresowany, myślę, że nie tylko ja.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, o 11:20 

andrzej49 napisał(a):
Jeśli masz jakieś zarzuty do historii Boczkowskiego to je przedstaw.

Nie mam zamiaru polemizować z datami, czy związanymi z nimi, a przez Boczkowskiego tendencyjnie przedstawionymi zdarzeniami. Że są tendencyjne, podam na przykładzie:
"1988 – Ponieważ AIDS staje się ogólnoświatowym problemem, Towarzystwo często podaje to jako dowód na słuszność swojej doktryny i uzasadnia, że jego doktryna chroni Świadków Jehowy przed AIDS. Zwracają uwagę, że jakieś 10000 amerykanów cierpiących na ostrą postać hemofilii zostało nim zarażonych. Zapominają jednak wspomnieć, że te osoby zostały zakażone ponieważ były leczone czynnikami krzepnięcia VIII i IX, które znajdują się na liście dozwolonych przez nich środków od przeszło dziesięciu lat. Zatem stanowisko Towarzystwa nie chroni Świadków w pełni. Oceniamy, że tym sposobem AIDS zostało dotkniętych kilkudziesięciu Świadków. (Awake! z 8 października, s.11)"
Boczkowski z niepomierną satysfakcją pisze, że stanowisko Towarzystwa w sprawie czynników krzepnięcia VIII i IX nie uchroniło kilkudziesięciu Świadków od AIDS. Znający się na medycynie wiedzą, że owe czynniki krzepnięcia nie posiadają w obowiązującym składzie wirusów HIV. Nie "Towarzystwo" więc zawiodło, "ufając" medykom, że zdołają z krwi wyselekcjonować jedynie czynniki krzepnięcia, bez groźnych dla życia wirusów. Widać z tego, że medycynie nie można ufać, zwłaszcza w fazie jej nowinkarskich odkryć, co zrobił brat Clayton J. Woodworth w temacie szczepień. Tym bardziej, że choroba AIDS zaskoczyła świat medyczny, a najbardziej ludzi rozwiązłych seksualnie i narkomanów.

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, o 07:22 

Tosia napisał(a):
", A to już jest podłość -wykorzystywać Pismo Św.do takich aluzji w stosunku do tych, którzy maja inne poglądy niż ŚJ"

Ten Pan jest na tym forum pod specjalna ochrona.

Gdybym ciebie nie znał, to bym myślał, że możesz mieć rację. Wiem jednak, że wkraczasz w tych momentach, kiedy inni wyczerpali swoje możliwości. Nic nie wnosisz, a jedynie próbujesz niszczyć swymi zaczepkami. Każdy jednak pokazuje swoje oblicze, jak tylko umie najlepiej, tym bardziej, kiedy jest wirtualny. Mimo, że jesteś Tosia, nie każdy da się ulepić według twojego upodobania, jak Plastuś.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1