Kwidzowniku, napisałeś:
Cytuj:
Chodzi zapewne o przestrzeganie szabatów, jakie jest w Dekalogu. Ale zniosła je przecież wypowiedź Pawła, apostoła Jezusa Chrystusa:
16. Niechaj więc nikt o was nie wydaje sądu co do jedzenia i picia bądź w sprawie święta czy nowiu, czy szabatu.
17. Są to tylko cienie spraw przyszłych, a rzeczywistość należy do Chrystusa.
(Kol 2:16-17; BT)
No cóż, pewnie przed napisaniem nie doczytałeś tego siedemnastego wersetu a tutaj masz wyjaśnienie o czym mówi Paweł, Okazuje się, że nie mówi o codziennych pokarmach i napojach, nie oczyszcza tego co Bóg nazywa nieczystym ale mówi o pokarmach, napojach, świętach i innych postanowieniach SYMBOLICZNYCH, obrazujących Izraelowi "sprawy przyszłe" - zbawienie dokonane w ciele Jezusa Chrystusa.
Cienie rzeczy przyszłych
Pokarmy
a/ Baranek spożywany 14 Nisan
Od 10 dnia Nisan w każdym domu chowany był baranek /2 Mojż. 12:1-5/.
14 Nisan należało tego baranka zabić, krwią jego pomazać odrzwia domów by uchronić się od śmierci, a mięso / nie łamiąc w nim kości / należało upiec w ogniu i spożywać z przaśnymi chlebami i gorzkimi ziołami / 2 Mojż. 12:6-14.46 /. To Jezus jako Baranek Wielkanocny został zabity / 1 Kor. 5:7 / nie złamano Mu kości / Jana 19:31-36 /, a Jego krew oczyszcza i uwalnia od śmierci.
/ Hebr. 1:3; 9:14; 1 Piotra 1:10-19; 1 Jana 1:7 /.
Stary kwas jest symbolem grzechu / 1 Kor. 5:7 /, stąd przaśne chleby, z którymi spożywany był baranek, wskazywały dodatkowo na bezgrzeszność głównej ofiary baranka Chrystusa Jezusa - /1 Piotra 2:22/;
Każdy Izraelita obowiązany był spożywać baranka wielkanocnego /2 Mojż. 12:1-4/;
Jeśli więc ktoś umyślnie i dobrowolnie wstrzymałby się przed spożyciem go - miał być wytracony ze swego ludu /4 Mojż. 9:4-13; por. Hebr. 10:28/. Gdy jednak symbol baranka wypełnił się w ofierze Syna Bożego, Jezusa Chrystusa, nikt nie jest już obowiązany jeść paschalnego baranka. Dlatego właśnie ap. Paweł pisze “Niechże was nikt nie sądzi z powodu pokarmu”.
/Kolosan 2:16/.
b/ Pokarmy obowiązujące kapłanów.
Określona część ofiar, miała być spożywana przez kapłanów / 3 Mojż. 10:12-15/
Obowiązani oni też byli spożywać mięso ofiar za grzech / 3 Mojż. 10:16-17/, aby być nosicielami win i grzechów ludu;
Mojżesz gniewał się z powodu zaniedbania tego w pewnych okolicznościach i tylko wyjaśnienia Aarona, podającego szczególne powody tego, wstrzymały jego gniew /3 Mojż. 18-20/; Nosicielem grzechów ludu stał się na Golgocie Jezus Chrystus /1 Piotra 2:24; 2 Kor. 5:21/ i odtąd wszystko, co działo się w świątyni i w jej służbie zostało unieważnione /Mat. 24:50-51/. Tym samym
i kapłani, których między wierzącymi było wielu /Dz.Ap. 6:7/, nie byli obowiązani spożywać nakazanych pokarmów.
Dla nich również aktualne były słowa ap. Pawła: “Niechże was nikt nie sądzi z powodu pokarmu...”
2. Napoje
a/ Gorzkie zioła.
Wraz z mięsem baranka wielkanocnego i przaśnikami, Żydzi obowiązani byli spożywać napój sporządzony z gorzkich ziół
/2 Mojż. 12:8/. Było to postanowienie tak samo ważne, jak każdy szczegół tej ofiary wielkanocnej i bezkarnie nie wolno go było naruszyć.
b/ Napoje składane do ofiar świątecznych.
Uważne czytanie 28 i 29 rozdz. 4 Mojż. Wskazuje na znamienny fakt, że do każdej ofiary krwawej dodawano ofiary bezkrwawe: a/ mąka, b/oliwa, c/wino, /czyt. 4 Mojż. 28:4.5.13.14/. To również skończyło się z chwilą śmierci Pana Jezusa i od tego czasu nikt nikogo nie miał prawa za niezachowywanie tego sądzić. Wręcz przeciwnie: dalsze składanie ofiar byłoby lekceważeniem ofiary Pana Jezusa, szczególnie gdyby składane one były jako ofiara oczyszczająca i usprawiedliwiająca /pisze o tym wyraźnie List do Galacjan – czyt. 5:4/.
Judaizujący chrześcijanie usiłowali w początkach istnienia Kościoła wskazać na konieczność zachowywania wszystkich ustaw
i ceremonii zakonnych i wymóc to na wyznawcach Chrystusa. Ślady tego znajdujemy już w Dz.Ap. 15:1.5; i w Listach ap. Pawła, który bardzo walczył z tym przekonaniem, dowodząc,
że wszystkie ofiary zakonne były tylko cieniem wskazującym na dzieło Chrystusa i wypełniły się w Jego “ciele” /por. Gal. 3:24;5:4, Kol. 2:16-17; Hebr. 10:1-8; i wiele innych/.
W Liście do Kolosan tenże apostoł pisze: “Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju...” /Kol.3:16/.
3. Święta symboliczne
a/ Pascha /3 Mojż.23:5/.
To coroczne święto Izraela było dla synów tego narodu przypomnieniem dawnych wydarzeń związanych z wyjściem
z Egiptu. /2 Mojż.12:14.25-27/,
oraz było to symbolem przyszłych wydarzeń
– przelanie krwi Zbawiciela na oczyszczenie grzechów naszych /Hebr. 1:3; 1 Kor. 5:7/.
b/ Święto przaśników /3 Mojż.23:6-8/.
Następowało bezpośrednio po 14 Nisan; przez siedem dni nie wolno było nikomu spożywać czegokolwiek kwaszonego.
/3 Mojż.23:6-8/;
c/ Święto Pierwocin /3 Mojż. 23:9-14/.
d/ Święto Tygodni /3 Mojż. 23:15-22/.
e/ Święto Nowiu w siódmym miesiącu /23:23-25/.
f/ Dzień Pojednania /3 Mojż. 23:26-33/.
g/ Święto Namiotów czyli Kuczek /3 Mojż.23:34-36/.
Te wszystkie święta narodu izraelskiego są dla chrześcijan nieobowiązujące, gdyż spełniły się w Jezusie. W Jego życiu, śmierci i zmartwychwstaniu.
Sabaty.
Jeśli chodzi o sabat /tekst BG używa liczby mnogiej “sabaty”/, zaś inne przekłady liczby pojedyńczej. Tekst kieruje nas
do sabatów ceremonialnych, których było wiele, nie zaś do Sabatu Pańskiego, siódmego dnia tygodnia.
Bóg nazywa siódmy dzień tygodnia “sabatem Pańskim” /3 Mojż. 23:3/, w odróżnieniu od wielu innych sabatów, występujących z okazji licznych świąt w Izraelu.
a/ sabat w miesiącu siódmym, dziesiątego dnia tego miesiąca /3 Mojż. 16:29-31/.
b/sabat ziemi dla Jehowy /3 Mojż.25:4/.
Z braku czasu tylko dwa ale za to z NW
Tekst Listu do Kolosan 2:16, nie może być w żadnym wypadku używany jako usprawiedliwienie dla używających nieczystych potraw, a tym bardziej do walki przeciwko sabatowi jako pamiątce tygodnia stworzenia, o którym mówi 2 Mojż.20:8-11. Jedno z przykazań Dekalogu.