Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, o 20:45 

Cytuj:
Setki lat błędów administracji kościelnej zrobiło swoje, a dziesiątki lat ateizacji dokończyło dzieła.

Radzę się przyjrzeć błędom w swojej organizacji.
Najpierw miła podpucha , a potem złośliwość.[/quote]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, o 22:02 

szpak napisał(a):
Radzę się przyjrzeć błędom w swojej organizacji.
Najpierw miła podpucha , a potem złośliwość

Nie ma dymu bez ognia.
We wszystkim, czego się dotknie radykalizm, są ofiary niesprawiedliwości.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, o 19:25 

Cytat:
Apostoł Paweł, mówiąc: "Niechaj więc nikt o was nie wydaje sądu co do jedzenia i picia bądź w sprawie święta czy nowiu, czy szabatu." (Kol.2:17), dał do zrozumienia, że podział na zwierzęta czyste i nieczyste,oraz przestrzeganie świąt, nowiu, czy szabatów straciło sens w wyniku złamania Przymierza Prawa z Bogiem przez naród izraelski

To jeszcze raz :skąd ta interpretacja? Tylko nie mów , że z Dekretu Apostolskiego, bo te słowa odwołują Dekret.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, o 11:51 

szpak napisał(a):
skąd ta interpretacja?

Tak się zastanawiałem, jak ci odpowiedzieć. Nie to, żebym nie znał odpowiedzi na poruszany przez ciebie problem. Dylemat polega na tym, czy będzie to strawne, bo wiem jakiego pokarmu oczekuje twój duchowy żołądek.
Z jednym powinieneś się zgodzić, że apostoł Paweł nie stanowił opozycji wobec swych duchowych braci w Jerozolimie. Z całą też pewnością nie był antypapieżem, biorąc pod uwagę katolicki pogląd, że pierwszym papieżem był apostoł Piotr. Tylko bowiem ignorancja postanowień zawartych w liście do chrześcijan pochodzenia pogańskiego (DZ.Ap.15:19-21) narzucałaby pogląd, jakoby list do Kolosan anulował je. Wiadomo przecież,że to on rozpowszechnił wespół z przydzielonymi mu braćmi treść owego dekretu po chrześcijańskich zborach pochodzących z pogan (Dz.Ap.15:22,23). To jego argumenty pomogły tamtym chrześcijanom dać odpór atakom żydowskich chrześcijan, twierdzących, że zbawienie zależy od przestrzegania Prawa Mojżeszowego (Dz.Ap.15:1,2,5)
Ponieważ na pierwszy ogień zarzucali im brak obrzezania, Paweł w listach wykładał konieczność zaniechania tego zewnętrznego zabiegu na rzecz obrzezania serca, co podkreślił dobitnie w liście. Ujął to tak:
Rz 2:25. Obrzezanie posiada wprawdzie wartość, jeżeli zachowujesz Prawo. Jeżeli jednak przekraczasz Prawo będąc obrzezanym, stajesz się takim, jak nie obrzezany. 29. ... prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery. I taki to otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga. (BT)
Było w zgodzie z listem do greckich chrześcijan, a w sumie do wszystkich wyznawców Chrystusa. List przecież w słowach:
Dz 15:28. Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. (BT)
nie wyróżniał specjalnie słabych w wierze, jakoby mieli być nimi bracia pochodzący z pogan. Napisano tam, że wymienione polecenia są konieczne do wykonania. Chcę również podkreślić, że dotyczyły one tego, co robić, a nie, jakim być. Jakim być, było wszem wiadomo z wypowiedzi Pana Jezusa, który streścił całe Prawo (Kapł.19:18; Powt.Pr.6:9) słowami:
Mt 22:37. On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem.
38. To jest największe i pierwsze przykazanie.
39. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego.
40. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.(BT)

Tak też była wypowiedź Pawła w liście do Galacjan 5:14, a także wyraził o tym konkluzję:
Kol 3:14. Na to zaś wszystko /przyobleczcie/ miłość, która jest więzią doskonałości. (BT)

Cytuję wypowiedzi apostoła Pawła, by potwierdzić jego jedność duchową z Panem Jezusem, którą wyrazili apostołowie z Jerozolimy w słowach: Dz 15:28. Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, ... (BT)
ów Dekret był apostolski, całego grona apostołów i starszych z Jerozolimy, a nie samego apostoła Pawła. Nie jego więc rola odwoływać go. Gdyby otrzymał pełnomocnictwo w tej istotnej sprawie, musiałby się na nie powołać. Kiedyś, na jednym z biblijnych forów, zacytowałem poniższy zapis historyczny:
kwidzownik napisał(a):
Biskup Bambergu, Otton (ok. 1060-1139), znany ewangelizator, wyjaśniał nowo nawróconym na Pomorzu, że "nie wolno jeść nic nieczystego ani tego co padło, zostało uduszone czy ofiarowane bożkom, ani krwi zwierząt". (F.W.Barthold: Historia Rugii i Pomorza, 1840 r.)

Jeden z katolików tak mi odparował:
Sivis Amariama napisał(a):
Pojedynczy biskup to nie głos Kościoła...

Idąc śladem jego argumentacji i gdyby nawet przyjąć twoją wersję, jakoby Paweł anulował ów apostolski dekret, można powiedzieć, że pojedynczy apostoł, "to nie głos kościoła". Tym niemniej on i ty wysnuwacie niezgodne z rzeczywistością tezy, bo zakaz dekretu apostolskiego co do krwi obowiązywał (przynajmniej na piśmie) zawsze, nawet jeśli złamał go papież Innocenty VIII, co zostało opisane pod linkiem
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php ... &start=300 w poście z 27 listopada 2007, 07:40 p.t. Krew.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, o 20:02 
Cytuj:
Rozpoczyna się kongres świadków Jehowy
Koniec świata nadejdzie już wkrótce. Dlatego najwyższy czas zastanowić się, jak go przeżyć. Odpowiedzi na to pytanie będą szukać polscy świadkowie Jehowy, którzy szykują się już do dorocznego kongresu. Ich zdaniem, trzeba się śpieszyć, bo czasu jest niewiele.
Kongres odbędzie się w kilku miastach w całej Polsce. Podczas tegorocznych zgromadzeń świadkowie Jehowy spróbują znaleźć odpowiedź na dręczące ich pytanie: jak przeżyć koniec świata? Według wyznawców ze związku ten moment ma nastąpić już wkrótce i chcą być na niego przygotowani. Najważniejsze przemówienie dotyczące końca świata i jego opisów w Biblii zostanie wygłoszone w niedzielę.
Oprócz rozważań nad końcem świata, podczas zgromadzeń odbędzie się chrzest nowych wyznawców. W wierze świadków Jehowy chrzest przyjmuje osoba dorosła, która rozumie i akceptuje nauki doktrynalne. Sakrament polega na tym, że chrzczona osoba zanurza się w specjalnym basenie.
W Polsce żyje około 160 tysięcy świadków Jehowy. 31 stycznia 1990 roku zostali oni zarejestrowani przez MSWiA jako związek wyznaniowy o nazwie "Strażnica - Towarzystwo Biblijne i Traktatowe. Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy w Polsce" (Dziennik).

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, o 07:30 

Cytuj:
Wobec zapowiedzi koncertu, który ma odbyć się 15 sierpnia radny mazowiecki i przewodniczący Komitetu Obrony Tradycji Narodowych „Pro Polonia” zapowiedział krucjatę modlitewną.

Wezwał do odmawiania różańca i Koronki do Miłosierdzia, a także odprawiania Mszy św. polowej na Placu Bankowym, przed siedzibą władz miejskich, które wydały zezwolenie na koncert kontrowersyjnej piosenkarki.

Z prośbą o odprawienie takiej mszy Marian Brudziński zwrócił się do Kurii archidiecezji warszawskiej.

Moderator wydziałów duszpasterskich kurii, ks. Henryk Małecki zaznacza w odpowiedzi, że niewątpliwie każda słuszna sprawa będzie wspierana modlitwą kapłanów i wiernych. Po czym pisze: „Misją świeckich w Kościele jest obrona i godne prezentowanie słusznych racji, ale nie można Mszy świętej traktować jako formy protestu. Dlatego Wydział Duszpasterstwa nie udziela zezwolenia na tego typu działania” - kończy swoją odpowiedź ks. Małecki.

„Stanowisko abp. Kazimierza Nycza jest jednoznaczne, koncert Madonny w uroczystość Wniebowzięcia Matki Bożej jest bardzo niefortunną zbitką wydarzeń, tym bardziej, że artystka jest znana ze swoich antyreligijnych ekscesów – powiedział KAI ks. Rafał Markowski, rzecznik archidiecezji warszawskiej. – Jesteśmy gotowi wspierać każdą dobrą akcję modlitwą i działaniem, ale nie można traktować Mszy św. jako protestu przeciwko komuś, protest nie może przybierać takiej formy” – podkreślił.

Taki sam bełkot. Bo rozumiem, że raczyłes sobie dworować z przekonań Świadków.

Ostatnio edytowano 18 lipca 2009, o 08:29 przez rumpo9, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, o 08:08 
rumpo9 napisał(a):
rozumiem, że raczyłes sobie dworować z przekonań Świadków.
Jednak nie rozumiesz, bo tutaj wcale nie raczyłem, a zamieściłem tylko cytat informacyjny z "Dziennika" bez żadnego komentarza.
Do dworowania bardziej nadają się twoje ni w 5 ni w 9 pod moim adresem. Oj lubisz Ty mnie i jak widać twoje uczucie do mnie nie wygasa. Nie licz jednak na wzajemność. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, o 08:40 

Budslavsky napisał(a):
Jednak nie rozumiesz, bo tutaj wcale nie raczyłem, a zamieściłem tylko cytat informacyjny z "Dziennika" bez żadnego komentarza.
Ha, ha ale mnie ubawiłeś. Wiadomość sama w sobie jest komiczna i nie podlega ocenie. A w Twoje dobre intencje, jako propagatora dobrej nowiny nie wierzę.
Budslavsky napisał(a):
Oj lubisz Ty mnie i jak widać twoje uczucie do mnie nie wygasa.
Zejdż stopień niżej z narodowego katolicyzmu, to się zawiedziesz. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, o 07:18 

Dla porównania podaję informację o tym kongresie w ogłoszeniu zamieszczonym na podstawie informacji ze źródła Świadków Jehowy. (tu akurat odbywającego się w Zabrzu.Tematyka jednak ta sama, co w innych miastach)

Cytuj:
KONGRES ŚWIADKÓW JEHOWY O wyczekiwaniu końca świata

Świadkowie Jehowy o wyczekiwaniu przyszłych wydarzeń

W czwartek, 16 lipca rozpoczyna się czterodniowy kongres okręgowy Świadków Jehowy. Miejscem spotkania, w którym weźmie udział około 17 000 uczestników jest stadion Klubu Sportowego „Górnik Zabrze” przy ul. Roosevelta w Zabrzu.

Na kongresie, który przebiegał będzie pod hasłem „Czuwajcie!” omówione zostaną wersety biblijne dotyczące tego, co wiele ludzi określa „końcem świata”.

Kongres otworzy popołudniu w czwartek przemówienie zatytułowane „Dlaczego musimy czuwać?”. Sesję zakończy przemówienie kluczowe „Jak Jehowa pomaga nam zachowywać czujność”.

W piątek rano duża część programu będzie się koncentrować na życiu rodzinnym. Ponieważ Świadkowie Jehowy uważają, że rodziny muszą być przygotowane na przyszłe wydarzenia, trzy części programu zostaną skierowane bezpośrednio do mężów, żon i dzieci. Sesję popołudniową zakończy omówienie biblijnych słów z Listu do Efezjan 5:15 ‛baczcie pilnie’, które powinny mieć istotny wpływ na myślenie tych, którzy chcą osiągnąć w życiu prawdziwe powodzenie.

Program sobotni podkreśli, jak niebezpieczne może być obojętne odnoszenie się do przyszłych wydarzeń zapowiedzianych w Biblii. Szczególnie uzmysłowi to punkt w sobotę rano, kiedy to osoby studiujące wcześniej Biblię publicznie usymbolizują swe oddanie się Bogu poprzez chrzest. Przy tej okazji będzie można usłyszeć, co to znaczy zachowywać „trzeźwość umysłu” oraz być czujnym, o czym napisano w Liście 1 Piotra 5:8.

W niedzielę rano zostanie wygłoszony wykład publiczny zatytułowany „Jak przeżyć koniec świata?”, w którym mówca porówna powszechne wyobrażenia o końcu świata z tym, co na ten temat mówi Biblia. Wykład zwróci uwagę na biblijne wskazówki, dzięki którym będzie można znaleźć się wśród ocalałych. Szczególnym punktem programu popołudniowego będzie poruszający współczesny dramat „Twój brat był martwy, a ożył”, oparty na przypowieści o synu marnotrawnym.

Świadkowie Jehowy zapraszają wszystkich zainteresowanych do skorzystania z kongresu. Sesje programu rozpoczynają się w czwartek o 13.20, a w pozostałe dni o 9.20. Wstęp jest wolny, nie przeprowadza się żadnych zbiórek pieniędzy.

W całej Polsce odbędzie się 15 zgromadzeń w 13 miastach. Na całym świecie jest przeszło 7 100 000 Świadków zorganizowanych w ponad 103 000 zborów.

NIEDZIELA

Słowa z Księgi Habakuka 2:3 są myślą przewodnią ostatniego dnia kongresu: ‛Wciąż wyczekuj. Nie opóźni się’. Dynamiczna seria przemówień przed południem omówi dziewięć przyszłych wydarzeń zapowiedzianych w Piśmie Świętym oraz ogromne zmiany, jakie one przyniosą ziemi i ludzkości. Sesja poranna zakończy się wykładem publicznym „Jak przeżyć koniec świata?”. Punkt ten pozwoli zrozumieć, co znaczy koniec świata zapowiedziany w Biblii. Podkreśli także, jakie kroki muszą obecnie poczynić ludzie, by znaleźć się wśród ocalałych. Program popołudniowy rozpocznie współczesny dramat oparty na przypowieści Jezusa o synu marnotrawnym. Kongres zakończy się o 16.30.

źródło: Biuro Prasowe Strażnica-Towarzystwo Biblijne i Traktatowe

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, o 19:06 

I o co tutaj kruszyć kopie?

Obrazek

Ks. W. Zaleski w "Nauka Boża Dekalog" na str.199 (Poznań 1961) pisze:
Celem zasadniczym sabatu było podkreślenie, że jest to dzień Jahwe. Spośród wszystkich dni Jahwe wybrał sobie sabat, jako dzień "poświęcony Panu" (Wyjśc.16,27), "sabat jest Pański" (w.26). "Sześć dni robić będziesz.... ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego jest" (Wyjśc.20,10). "Sabat Pański jest we wszystkich mieszkaniach waszych" (Kapł.23,3). Dlaczego Pan Bóg zarezerwował sobie jako święty sabat? - dzień siódmy, a nie inny dzień? Mojżesz daje wytłumaczenie, że w sabat Pan Bóg odpoczął po sześciu dniach stworzenia.

Tak się zastanawiam czy w ostatnim przemówieniu "Czujnie wyczekuj dnia Jehowy" będzie chociaż słowo na ten temat?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, o 08:47 
Zbanowany

OT: Znalazłem w poczcie kilka tygodni temu identyczną ulotkę, nie spodziewałem się prawdę mówiąc, że wszystkie są identyczne. Jedyna różnica to język w którym jest napisana i zapewne pieczątka z adresem trochę inna, ale cała reszta kropka w kropkę :) Dotąd byłem przekonany, że każdy oddział, gmina ( nie wiem jak to nazwać [zbór]) sam opracowuje "prasę" i ulotki, ale widzę, że to tylko bezpośrednie tłumaczenia.
pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 16:12 

andrzej49 napisał(a):
Tak się zastanawiam czy w ostatnim przemówieniu "Czujnie wyczekuj dnia Jehowy" będzie chociaż słowo na ten temat?

Moim zdaniem nie pojawi się tam żadna z nauk autoryzowanych przez ks. W. Zaleskiego. No, ale cuda się zdarzają.

Dzień Pański w sensie ostatecznym nie miał być niedzielą, ani nawet sobotą, ponieważ Biblia ukazuje jego sens w daleko szerszym znaczeniu, niż tylko tak pojmowanym. Już wypowiedź apostoła Pawła daje o nim wyobrażenie inne, niż o dniu wypoczynku:
1 Tes. 5:2. Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy. 3. Kiedy bowiem będą mówić: Pokój i bezpieczeństwo - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą. (BT)
Nie bardzo taka interpretacja dnia Pańskiego przypomina wypoczynek po sześciodniowym tygodniu pracy.
Mimo, że sytuacja przedstawiona w tych wersetach przypomina to, co spotkało Żydów w związku z powstaniem przeciwko Rzymowi w 70-tych latach n.e., inny werset Pawła temu zaprzecza:
2 Tes 2:1. W sprawie przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa i naszego zgromadzenia się wokół Niego, prosimy was, bracia, 2. abyście się nie dali zbyt łatwo zachwiać w waszym rozumieniu ani zastraszyć bądź przez ducha, bądź przez mowę, bądź przez list, rzekomo od nas pochodzący, jakoby już nastawał dzień Pański. (BT)
Piotr apostoł potwierdza tę wypowiedź w liście 2 Piotra 3:10-13, uzupełniając ją w symbolikę, daleko odbiegającą od zdarzeń towarzyszących likwidacji powstania. Tutaj Paweł wiąże dzień Pański z przyjściem Pana, Jezusa Chrystusa, by zgromadzić wybranych wokół siebie. Pan Jezus zapowiadał ten czas w towarzyszących mu wydarzeniach, stanowiący znak tylko w niektórych sytuacjach przypominający koniec żydowskiej epoki. Można to skonfrontować z następującymi wersetami:
Mt 24:3. A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie i pytali na osobności: Powiedz nam, kiedy to nastąpi i jaki będzie znak Twego przyjścia i końca świata?
4. Na to Jezus im odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł.
5. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą. 6. Będziecie słyszeć o wojnach i o pogłoskach wojennych; uważajcie, nie trwóżcie się tym. To musi się stać, ale to jeszcze nie koniec!
7. Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. 8. Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści.
9. Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia. 10. Wówczas wielu zachwieje się w wierze; będą się wzajemnie wydawać i jedni drugich nienawidzić.
11. Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą; 12. a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. 13. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony.
14. A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec.
(BT)
Dzień Pański obszernie przedstawia Księga Objawienia. Jan apostoł, który ją spisał, wyznaje, że jej treścią jest właśnie dzień Pański, w którym w nadprzyrodzony sposób się znalazł:
Ap 1:9. Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa.
10. (Byłem w duchu w Pańskim dniu; Biblia interlinearna Vocatio) i posłyszałem za sobą potężny głos jak gdyby trąby 11. mówiącej: Co widzisz, napisz w księdze i poślij siedmiu Kościołom: do Efezu, Smyrny, Pergamu, Tiatyry, Sardów, Filadelfii i Laodycei.
(BT)
Treści, jakie zawiera Objawienie, daleko wykraczają czasem trwania poza jeden 24 godzinny dzień. Przypominają dzień Jehowy, jaki zapowiadali prorocy izraelscy (np. Izaj.60:19,20 - Obj.21:23). Tamten jednak dzień miał być konsekwencją zdrady, jakiej dopuścił się naród izraelski i co zakończyło się zburzeniem świątyni Jehowy Boga wraz z całą Jerozolimą. Niektóre zapowiedzi nie miały jednak jeszcze nigdy miejsca. Np. Ml 3:17. Oni będą moją własnością, mówi Pan Zastępów, w dniu, w którym będę działał, a będę dla nich łaskawy, jak jest litościwy ojciec dla syna, który jest mu posłuszny.
18. Wtedy zobaczycie różnicę między sprawiedliwym a krzywdzicielem, między tym, który służy Bogu, a tym, który Mu nie służy. 19. Bo oto nadchodzi dzień palący jak piec, a wszyscy pyszni i wszyscy wyrządzający krzywdę będą słomą, więc spali ich ten nadchodzący dzień, mówi Pan Zastępów, tak że nie pozostawi po nich ani korzenia, ani gałązki.
20. A dla was, czczących moje imię, wzejdzie słońce sprawiedliwości i uzdrowienie w jego skrzydłach. Wyjdziecie [swobodnie] i będziecie podskakiwać jak tuczone cielęta. 21. I podepczecie grzeszników, gdyż oni obrócą się w popiół pod stopami nóg waszych w dniu, w którym Ja będę działał - mówi Pan Zastępów.
(BT)
Jeszcze jedno. Od czasu zapowiedzi nie było jeszcze zmartwychwstania, które w cudowny sposób da świadectwo o obecności dnia odpocznienia Bożego.
Dn 12:13. Ty zaś idź i zażywaj spoczynku, a powstaniesz, by otrzymać swój los przy końcu dni. (BT)
Ap 20:12. I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów.
13. I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów.
(BT)

[ Dodano: 21 Lipiec 2009, 17:26 ]
magzeust napisał(a):
Dotąd byłem przekonany, że każdy oddział, gmina ( nie wiem jak to nazwać [zbór]) sam opracowuje "prasę" i ulotki, ale widzę, że to tylko bezpośrednie tłumaczenia.

Nie na darmo istnieje Ciało Kierownicze.
Zapobiega to przypuszczalnej radosnej twórczości osób o wybujałych emocjach.
Tym niemniej nawet wspólny wzorzec nie jest w stanie uśmierzyć ludzkiej wyobraźni i dowolności interpretacji, co cytatem zademonstrował Budslavsky.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 09:24 
Treść piosenki Duch Epoki, zespół Hunter

Cytuj:
Pogrążony nocą...
W swojej tajemnej pracowni, gdzie sam...
Zamykam prawdziwe usta, bo ja...
Posiadam WSZYSTKIE klucze...
I nie zwątpisz nigdy...
... w niekończącą się rzekę kłamstw...
... gdy prowadzą cię w otchłani, a ty...
... tego NIE ROZUMIESZ,,,

to, co będzie już nie będzie dobre tak, jak dobre było...

I nadejdzie PrzeStrach...
Twoje życie zapłonie, a ty...
... oszukany w szaleństwie NA ZNAK...
... otworzysz w sobie... CIEMNOŚĆ...

Głód się rodzi,
W noc w trup chleje...
Pan wnieWbiosie obraŻony...

Rzeź... trupy... rzeki czerwone od krwi!
Gdy u podnóża piramid nie zgadza się szmal!
Niebo dla tego, kto rozpęta piekło!
Piekło dla tego, kto nie wierzy w niebo TEGO...
... któremu od wieków i wieków WCIĄŻ BRAK!!!

... a jeśli Boga... NIE MA?
A JEDYNYM Szatanem jest TEN...
... który przekonał wszystkich, że ON...
... naprawdę istnieje...
Porozumienie Kłamców...
... u podstawy krzyża od lat...
... zabiło NIEWINNEGO by ON...
... PRZEJĄŁ NASZE WINY...

Wódz się rodzi... Zły w trup chleje...
Pan NIE PROSI - sługa KOSI!!!

Niebo dla tego, kto przejdzie przez oliwny gaj!
Piekło dla tego, kto zwątpi w JEDYNY sens słów!
Wielka nadzieja dla tych, którzy wierzą!
Wielka nagroda dla tych, którzy kłamią!
Piramidalna ściema w najlepsze wciąz trwa!
Rzeź... trupy... dzieci czerwone od krwi!!!
Gdy u podnóża piramid nie zgadza się stan!

(solo - Aka & Jelonek)

... lecz jeśli Bóg ISTNIEJE...
... i spokojnie czeka, bo ON...
... zrobi wam niezły kawał, gdy już...
... zapozna was... z... SZATANEM...
Podniesie się do życia...
... choć spoczywał jak martwy u stóp...
... Drzewa Wiecznego Kłamstwa I Łez...
... w NAOLIWIONYM gaju...

... to, co dobre już nie bedzie dobre tak, jak dobre BYŁO...

To szaleństwo trwa już tyle lat!
Otwórz oczy, weź głęboki wdech...
chcesz szukać Boga to zacznij od SIEBIE!
Bo oni NIE WIERZĄ, bo wierzą w CIERPIENIE!!!
Gdy w dole u stóp ich piramid nie zgadza się stan!
Rzeź... trupy... dzieci czerwone od krwi!
OTWÓRZ oczy...
PRZESTAŃ W KOŃCU ŚNIĆ!!!

Tytuł: Wolność kocham i rozumiem
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 16:31 

Nad każdym problemem staje zasępiony...
Każde zło innym, jest złem dla Niego.
Wierzy w ludzi, choćby w rezultacie pozostała ich garstka.
Nawet gdyby z kamieni trzeba było wywieść nowy ród.

Tacy zwykli, słabi, ale straszni, kiedy w zagrożeniu...
Irracjonalni, niekonsekwentni, potykający się przez własne ciała.
Czy to różnorodność? A może raczej niezborność.
Każdy wybiera, ale nie osiąga,
każdy wchodzi, ale nie dochodzi,
Każdy u schyłku, ledwo zaczął, na tym poprzestaje, udając zadowolenie.
Z czego się cieszyć ..., źe trochę lepsze, ładniejsze, większe, mocniejsze, bardziej straszne?
A kiedy znienacka pojawia się jeszcze więcej imponującego, powstaje metamorfoza. To, co jeszcze większe, jest gorsze, bo zagraża. Teraz ratunek w kłamstwie, szyderstwie, ośmieszaniu i fałszu. Relatywizm filozofii ma być najlepszą bronią.
Każdy słaby, więc każdy zły.
Każdy zły, więc nikt najgorszy.
Nawet Diabeł nie straszny.
Nawet Bóg ... nie potrzebny.
"Nie łapmy za poręcz, nie pierzmy bielizny, nie wchodźmy pod prysznic, bo to zrobiłoby z nas bogów. Przecież juz nimi jesteśmy"
"Nie czekajmy na Niego, to może nie przyjdzie, by pomóc wstać."
Czy w odwracaniu się od prawdy jest jej więcej?
Może w alkoholu więcej trzeźwości?
W narkotykach, rzeczywistości?
Wolności w kontenerze na śmieci?
Życia na placu boju?
Więcej ludzi, kiedy na cmentarzu?
Ile jeszcze bzdur musi się stać, żeby odkryto, że siłą nie skrzywdzisz niewinności, póki sama nie zechce ulecieć.
A każdy próbuje, że mu się uda, bo to musi być możliwe, by mieć argunent do wykrętu.
"Boże, dałeś mi i zaraz zabrałeś, zanim stwierdziłem, że to skarb. Chciałem zatrzymać, a uleciało w oparach chuci, w ciśnieniu pychy i pogardy do uczciwości. Takim mnie stworzyłeś, więc takim mnie masz."
Tylko, co odpowiesz, kiedy ciebie spyta:, „Czemu nie chcesz zawrócić?"
Nie, pod piramidę, nie do klęczek, na pewno nie w dyby niewoli.
Do prawdziwej wolności troszczącej się o wolność tych, którzy cenią twoją wolność.
Czy to za dużo? Poprzestaniesz jedynie na dbaniu o swoją? I tylko będziesz jej dochodził przemocą, gdy będzie zagrożona?
To nie jest wolność, bo taki zawsze był despotyzm. Nawet zbiorowy. Pod sztandarami rozmaitych demokracji i anarchii.
Być niewolnikiem wolności, to prawdziwa wolność.

Tylko taką wolność kocham i rozumiem.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, o 21:52 

Ks. W. Zaleski w "Nauka Boża Dekalog" na str.199 pisze:
Celem zasadniczym sabatu było podkreślenie, że jest to dzień Jahwe. Spośród wszystkich dni Jahwe wybrał sobie sabat, jako dzień "poświęcony Panu".

Chodzi o to, że ksiądz Zaleski zauważył związek między: Jahwe, sabatem a sześcioma dniami stworzenia a Strażnica jakoś tego nie zauważa. Dla mnie to dziwne bo w Przekładzie Nowego Świata teksty te brzmią:
2Moj.16:25
Wówczas Mojżesz powiedział: "Jedzcie to dzisiaj, gdyż dzisiaj jest sabat dla Jehowy.....
2Moj.20:10,11
Ale dzień siódmy jest sabatem dla Jehowy ,twego Boga (.....) Bo w ciągu sześciu dni Jehowa uczynił niebiosa i ziemię, morze i wszystko co w nich jest, a w dniu siódmym zaczął odpoczywać. Dlatego Jehowa pobłogosławił dzień sabatu i zaczął go uświęcać.
3 Moj.23:3
(....) Jest to sabat dla Jehowy wszędzie gdzie mieszkacie.
Izaj.58:13
Jeżeli (....) nazwiesz sabat niezwykłą rozkoszą, świętym dniem Jehowy (....) to znajdziesz niezwykłą rozkosz w Jehowie......

Pismo Święte jasno naucza, że "dniem Pańskim" przynajmniej jeśli chodzi o dni tygodnia jest zawsze sabat , a Ty, w swoim stylu, aby zamieszać, wprowadzasz zwrot "dzień Pański" z 1Tes.5:2, 2Tes.2:1 czy Obj.1:10 oznaczający eschatologiczny dzień paruzji Chrystusa i sądu. Twój problem polega na tym, że wszystko wrzucasz do jednego wora. Tak było z "prawem", tak było z "sabatem", tak jest teraz z "dniem Pańskim".

Jeśli chodzi o Obj.1:10. napisałeś:
Cytuj:
Dzień Pański obszernie przedstawia Księga Objawienia. Jan apostoł, który ją spisał, wyznaje, że jej treścią jest właśnie dzień Pański, w którym w nadprzyrodzony sposób się znalazł:
Ap 1:9. Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa.
10. (Byłem w duchu w Pańskim dniu; Biblia interlinearna Vocatio) i posłyszałem za sobą potężny głos jak gdyby trąby 11. mówiącej: Co widzisz, napisz w księdze i poślij siedmiu Kościołom: do Efezu, Smyrny, Pergamu, Tiatyry, Sardów, Filadelfii i Laodycei. (BT)

Oczywiście zgadzam się, że Obj. obszernie przedstawia "dzień Pański", jednak interpretacja jakoby Jan w nadprzyrodzony sposób rzeczywiście znalazł się w "dniu Pańskim" to tylko Twoje zdanie. Przeczytaj drugi i trzeci rozdział Objawienia. Czy Jan, będąc przeniesiony, mogłby tak pisać o kościele swego czasu?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1