Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Foteliki samochodowe.
PostNapisane: 24 marca 2012, o 18:37 
Przyjaciel forum

Jakiś czas temu prosiłem Was o wzięcie udziału w ankiecie CASPER. Nie tak dawno nastąpiło podsumowanie projektu CASPER i EPOCH. To między innymi waszemu zaangażowaniu zostały zebrane dane, które będą pomocne w zapewnieniu bezpieczeństwa dzieciom w czasie jazdy samochodem. Dziękuję wszystkim którzy ankietę wypełnili.

http://fotelik.info/pl/news/projekt_casper_EPOCh_podsumowanie,288.html

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 marca 2012, o 19:58 
Przyjaciel forum

Fajnie, że mogłem cokolwiek pomóc, wszak ta pomoc będzie owocowała też dla mnie,a właściwie to dla moich brzdąców.

PostNapisane: 29 marca 2012, o 10:01 
Przyjaciel forum

Niedawno nasz forumowy kolega potrzebował pomocy w wyborze wózka i fotelika dla swojej nowo narodzonej córeczki. Wielu rodziców zadaje takie same pytania i szuka informacji w internecie, a tam zazwyczaj trafia na takie pseudo porady. UWAGA! Film zawiera błędy. Pytanie do forumowiczów. Co w tym filmie jest nie tak?

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 29 marca 2012, o 10:52 

Źle został zapięty fotelik w samochodzie. Pasy powinny iść za fotelikiem a nie przed.

PostNapisane: 29 marca 2012, o 11:38 
Przyjaciel forum

Ciepło, a nawet gorąco ;)

PostNapisane: 29 marca 2012, o 21:43 

Ja tu nie widze żadnych błędów

Nie jest to instrukcja " jak zamontować fotelik w samochodzie" .

Według mnie zapiął na szybko fotelik dla pokazania (każdy fotelik posiada instrukcje ) , każdy kto miał fotelik bez bazy wie ,że to nie jest takie proste i szybkie :razz:

PostNapisane: 29 marca 2012, o 21:48 
Przyjaciel forum

isia,
Skoro jest to filmik instruktażowy to powinno się zadbać o takie "detale" w końcu chodzi tu o bezpieczeństwo naszych najmłodszych.

PostNapisane: 29 marca 2012, o 22:00 

Patrząc tymi kategoriami to powinno sie wszystkie tego typu filmiki , nie mówiąc juz o gazetach typu mama i ja , (czy jakoś tak ;) ) wyeliminować .

Uwazam ,że film jest w miarę sensowny i nie zawiera błędu , bo nie ma tam wzmianki o montowaniu fotelika.

PostNapisane: 29 marca 2012, o 22:30 
Przyjaciel forum

isia napisał(a):
Ja tu nie widze żadnych błędów

Nie jest to instrukcja " jak zamontować fotelik w samochodzie" .

Według mnie zapiął na szybko fotelik dla pokazania (każdy fotelik posiada instrukcje ) , każdy kto miał fotelik bez bazy wie ,że to nie jest takie proste i szybkie :razz:

Pytanie tylko co chciał pokazać. Być może skutki nieprawidłowego montażu? Co do innych błędów. Twierdzenie że homologacja jest gwarantem bezpieczeństwa to wprowadzanie rodzica w błąd. Styropianowa podstawka też ma homologację...

Jeżeli ktoś pokazuje montaż fotelika to powinien to zrobić prawidłowo. Takie błędy często są powielane przez rodziców, którzy działają podświadomie. W sieci jest mnóstwo zdjęć, filmów, utrwalających błędne wzorce. Jest to tym bardziej niebezpieczne gdy twórcy takich "koszmarków" podpierają się autorytetem na przykład położnej. http://www.mamazone.pl/tv/film,3967,wyprawka-noworodek-poza-domem.aspx UWAGA! Film zawiera błędy

Cytuj:
Patrząc tymi kategoriami to powinno sie wszystkie tego typu filmiki , nie mówiąc juz o gazetach typu mama i ja , (czy jakoś tak ;) ) wyeliminować .

Uwazam ,że film jest w miarę sensowny i nie zawiera błędu , bo nie ma tam wzmianki o montowaniu fotelika.

Jak ja bym się cieszył gdyby takie głupoty zniknęły z netu;)
Jak to nie ma wzmianki a pan przekłada pas przez prowadnice w jakim celu? O tak dla rozrywki?

PostNapisane: 29 marca 2012, o 23:49 

Ogladając ten film nie skupiłam uwagi na zapinanie fotelika, dla mnie nie było to istotne : ot scenka pod lektora :wink: (zapewne "producent" nawet nie pomyslal ,że ktoś może nie przeczytac instrukcji , tylko bazowac na filmie :P )

Mam nadzieje ,że wiekszość ludzi także tak to odebrała.

Natomiast nie zmienia to faktu ,że dla dużej liczby młodych rodziców , you tube jest wyznacznikiem :?

Problem niestety nie leży w producentach takich filmików , bo oni z reguły chcą "dobrze " ale w odbiorcach ale to temat bez dna :?

PostNapisane: 30 marca 2012, o 07:53 
Przyjaciel forum

To właśnie na autorze treści ciąży odpowiedzialność za ich poprawność. W tym przypadku jest to szczególnie ważne bo dotyczy bezpieczeństwa. Błędy w filmiku o którym rozmawiamy są dość łatwe do zdemaskowania. Ale co wtedy gdy fakty mieszają się z fikcją tak jak w przypadku wypowiedzi położnej? Albo tak jak w tym zdaniu "Dobry sprzęt musi posiadać odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa oraz homologację, która jest dowodem udziału w testach przeprowadzanych przez niezależne organizacje konsumenckie (ADAC,ÖEAMTC, AA i ANWB). (...) Dobrą rekomendacją tego typu sprzętu jest też pozytywna opinia Instytutu Matki i Dziecka." Rodzic szukający informacji często nie jest w stanie rozpoznać co jest prawdą a co nie. To autor tekstu, filmu powinien zadbać o poprawność treści.
Polecam artykuł na ten temat http://fotelik.info/pl/news/internetowe-porady-warto-zachowac-czujnosc,269.html i drugi na temat filmów z testów zderzeniowych http://fotelik.info/pl/news/jak-odnosic-sie-do-filmow-z-crash-testow,273.html
Rodzice myślą o fotelikach jak o urządzeniach służących tylko do przewozu dziecka, zapominajac o ich głównej roli jaka jest ochrona dziecka podczas wypadku. Niestety spora grupa myśli o fotelikach jak o talizmanie chroniącym przed mandatem. Jest bo jest i nieważne jaki i jak zamontowany.
Fotelik służy do zapewnienia dziecku bezpieczeństwa podczas wypadku. Nie bójmy się takiego myślenia.

PostNapisane: 30 marca 2012, o 16:39 

Jak już wspomniałam wyżej , mam nadzieje , że większość odebrała te filmiki tak jak ja .

To jest przerażające jak społeczeństwo jest zacofane w erze you tube i różnorodnych poradników :(

W tym wypadku zgadzam sie z toba , obecnie młodzi rodzice zachowują sie jak gąbka i chłoną każda bzdurę.

Poruszyłes wazny temat

(Rodzice myślą o fotelikach jak o urządzeniach służących tylko do przewozu dziecka, zapominajac o ich głównej roli jaka jest ochrona dziecka podczas wypadku. Niestety spora grupa myśli o fotelikach jak o talizmanie chroniącym przed mandatem. Jest bo jest i nieważne jaki i jak zamontowany.
Fotelik służy do zapewnienia dziecku bezpieczeństwa podczas wypadku. Nie bójmy się takiego myślenia.)

Tego typu rodziców znam mnóstwo :|

Z moich obserwacji są to ludzie dla których liczy sie wszystko inne tylko nie dziecko , to sa tak zwani " niedzielni rodzice"
którzy wyjdą z dzieckiem na spacer po kościele , ubiorą w markowe ciuszki i rodzicielstwo odbębnione.

Pewna moja znajoma stwierdziła ,ze fotelik 0-13 jest jej nie potrzebny: po co ? można na rękach a szkoda słów :573:

PostNapisane: 31 marca 2012, o 05:47 
Przyjaciel forum

Cytuj:
To jest przerażające jak społeczeństwo jest zacofane w erze you tube i różnorodnych poradników :(

W tym wypadku zgadzam sie z toba , obecnie młodzi rodzice zachowują sie jak gąbka i chłoną każda bzdurę.

Między innymi z internetu. Sama więc widzisz jaka to trudna materia i jak ważne jest przekazywanie sprawdzonych, rzetelnych informacji.

Cytuj:
(Rodzice myślą o fotelikach jak o urządzeniach służących tylko do przewozu dziecka, zapominajac o ich głównej roli jaka jest ochrona dziecka podczas wypadku. Niestety spora grupa myśli o fotelikach jak o talizmanie chroniącym przed mandatem. Jest bo jest i nieważne jaki i jak zamontowany.
Fotelik służy do zapewnienia dziecku bezpieczeństwa podczas wypadku. Nie bójmy się takiego myślenia.)

Tego typu rodziców znam mnóstwo :|

Taka postawa często wynika z braku wiedzy lub niewłaściwego jej źródła a nie ze złej woli. Tutaj powraca jak bumerang sprawa śmieciowych informacji z internetu. Rodzicom bardzo ciężko zweryfikować pewne informacje, szczególnie jeśli fakty mieszają się z błędami i w dodatku poparte są słowem (pseudo) specjalisty.
Znam ludzi, również tu na forum, którzy poważnie traktują bezpieczeństwo swoich dzieci ale o niektórych sprawach po prostu nie wiedzieli. Właśnie do tych rodziców, jest skierowana akcja "Bezpieczny fotelik" w Kwidzynie.
Cytuj:
Pewna moja znajoma stwierdziła ,ze fotelik 0-13 jest jej nie potrzebny: po co ? można na rękach a szkoda słów

Może podeślij znajomą na forum, albo podpowiedz kiedy odbędą się najbliższe spotkania z rodzicami, albo pokaż jej film.

Czeska kampania społeczna "Nie myślisz zapłacisz" UWAGA! Drastyczne sceny.

PostNapisane: 31 marca 2012, o 15:26 
Przyjaciel forum

My tu gadu gadu, a TVN rozpoczął sezon fotelikowy. Nie rozumiem tylko dlaczego tak ważny temat jak bezpieczeństwo dzieci został zepchnięty do telewizji śniadaniowej, gdzie mówi się byle szybko i byle jak. No ale to tylko maje zdanie. A jakie są wasze wrażenia po obejrzeniu programu? http://dziendobry.tvn.pl/video/pani-gadzet-o-fotelikach-samochodowych,1,newest,40001.html

PostNapisane: 31 marca 2012, o 15:29 
W sumie to powinni tylko o tym mówić przez cały dzień ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1