Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 13:58 

kwidzownik napisał(a):
Nie dziękuję, mam swoją wiarę!

Kwidzownik ja Ci już pisałam, że sam zamykasz sobie drzwi przed nosem, rozprawiałam o tym długo, więc nie miej do nikogo pretensji.
A tak poza tym, nie zmuszaj nikogo do tego aby otwierał Ci drzwi, wielu ludzi nie wpuszcza także Księdza na Koledę, pomimo, że uważają się za wierzących , i posiadają sakramenty św. Nikt nie robi z tego problemu.

Chcę to wpuszczam, nie chcę nie wpuszczam, to moja wola, nie odbierajcie jej ludziom, czasami odnoszę wrażenie, że pobieracie tzw. " prowizję" od ilosci osób.
Nie wiem, ale można tak to odebrać, Powiedz Kwidzownik, czy im więcej ludzi sprowadzisz na swoją wiarę, tym większą będziesz miał szansę na życie wieczne?

pS. tylko proszę o krótką jasną wypowiedź, bo tych Twoich "wypracowań" naprawdę nie chce się czytać, tym bardziej ,że czyta się je "trudno".
Pozdrawiam.

Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 19:38 
Przyjaciel forum

kama napisał(a):
czyta się je "trudno".

a czemu :?: :?: , ja nie mam problemu :D

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 19:59 
Oho widzę, że wątek doszedł to tzw. Forumowego Punktu Moebiusa. Czyli zataczamy koło i się powtarzamy... bo już nikt nie pamięta co było 30 stron wcześniej.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 22:49 

kama napisał(a):
Pozdrawiam.

Serdecznie dziękuję za pozdrowienia.
Kamo droga. Twoim postem położyłaś mi mój kawał, który tak pieczołowicie kleciłem. Gdybym miał ci go wyjaśniać, dołożyłbym się jeszcze do tego, co zrobiłaś, więc nie będę tego dalej ciągnął.

A teraz odpowiedź na twoje pytanie.
Zdarza się wśród głosicieli, że idą na ilość i przyprowadzają na Salę Królestwa rozmaitych "zainteresowanych", często nie tym najistotniejszym. Zależy nam jednak na ludziach, którzy przejęli się treścią Słowa Bożego, zwłaszcza tymi fragmentami, które wyrażają wolę Najwyższego. Z takich ludzi jest satysfakcja, że dali sobie szansę na życie wieczne. Jeżeli ktoś myśli, że w ten sposób uzależnia się od przewodzących zborem, to nic bardziej mylnego, bo tacy ludzie są do pomocy w osiąganiu możliwości wynikającej z Jezusowej obietnicy, a nie, jak w sektach, by zapanować nad życiem podopiecznego. Wolność chrześcijańska jest niepodważalna, na miarę świadomości.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 23:04 
A słyszeliście o Scjentologach? Jak ktoś uważa ŚJ za wkurzających to radze wam zgłębić temat Xenu i innych popierdułek wciskanych ludziom za grubą kasę. Podobno w Polsce już mają siedzibę...

Tytuł: Canario
PostNapisane: 19 stycznia 2008, o 20:55 

Po wskazanej lekturze....

Można się śmiać czytając Dz9:1-9 i twierdzić, że to efekt padaczki skroniowej.
Można żartować z opisu powołania Mojżesza 2Moj3:1-6 i twierdzić,że to działo się tylko w jego umyśle. Ale co powiedzieć o Danielu? Czytałeś w Biblii *Księgę Daniela*. Zetknąłeś się z proroctwami.Np:Dan9:23-27*70 tygodni*,a czy zastanowiłeś się jak się wypełniły?
Powiesz-proroctwa to bzdury.Masz prawo ale zauważ, że proroctw nie odrzucali nawet ludzie spoza narodu żydowskiego Mat2:1-11 a i wśród Żydów byli tacy,którzy poważnie je traktowali. Co powiesz o Symeonie? A zauważ jak to się stało, że znalazł się w tym miejscu-w tym czasie.
Łuk2:25-35.A teraz popatrz na*kapłanów i nauczycieli ludu*. Czy ich postawa nie przypomina tych,którzy dzisiaj je lekceważą? Oni również je znali Mat2:4-6 tylko co z tą znajomością zrobili? No i co powiedzieć o prorokach i proroctwach? Kontakt z Bogiem to efekt choroby, urojenie, marzenie czy real? Myślałeś o tym kiedyś w ten sposób?

PS Zauważłem,że napisałeś Bóg z dużej litery.Tym różnisz się od Mariusza i Kwidzownika (w
niektórych wypadkach oczywiście.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 09:54 

andrzej49 napisał(a):
Zauważłem,że napisałeś Bóg z dużej litery.Tym różnisz się od Mariusza i Kwidzownika (w
niektórych wypadkach oczywiście.

Widzę, że próbujesz się produkować kosztem innych, na siłę stawiając ich w złym świetle. To takie żałosne, kiedy próbuje się w ten sposób czynić sztuczne podziały, grając na ambicji. Ponieważ nie ma na naszym forum żadnego Mariusza, odebrałem tę wypowiedź, jako manipulację personalną przeciwko mnie. Przecież pisanie przy wszystkich bożkach bóg przez duże B, to politeizm, w wydaniu twojej religii również, jakbyś tego nie tłumaczył i filozoficznie kamuflował. Tylko dzięki relatywizmowi filozofii taki stan utrzymuje się po dziś dzień, a sprzeczności ukrywa się pod płaszczykiem tajemnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 11:07 
Z tymi proroctwami to wiesz... jakby się dobrze wczytać to z Moby Dicka można się dowiedzieć o romansie Billa Clintona i Moniki Lewinski - Nie moje porównanie, ale uważam za śmieszne :)
Nostradamus, Kod Biblii itp - przecież to jest tak napisane, że właściwie wszystko można tam wcisnąć.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 12:00 

canario napisał(a):
przecież to jest tak napisane, że właściwie wszystko można tam wcisnąć.

Czy też można wcisnąć, że życie na Ziemię przyleciało na komecie w formie aminokwasu? I to nie jest śmieszne, bo prawdopodobnie mogło tak być? Wiesz, Canario, jakie historie wymyślają podejrzani w areszcie przed rozprawą? Najgorsze dla nich to to, że te wszystkie wersje prawdopodobieństw wynikają z chęci usprawiedliwienia bezprawia i przestępstw. Myślę, że z pomysłami ateistów jest podobnie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 12:35 
Czyżbyś ZNOWU SUGEROWAŁ, że ateiści / agnostycy są niemoralni ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 13:05 

canario napisał(a):
Czyżbyś ZNOWU SUGEROWAŁ

Nie muszę. Historia tego dowodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 13:10 
Przepraszam cię bardzo... ale gdzie dowodzi ??
Najwięksi mordercy i ludobójcy w historii ludzkości byli właśnie wierzący. Hitler, Krzyżowcy, a teraz odłamy islamskich fanatyków.
Got mit uns... W imię Boga... Allah akbar...

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 15:12 

Taki temat nie prowadzi do niczego tylko robi wodę z mózgu, już nie jeden raz w historii ktoś chciał kogoś nawracać i przekonywać do swojej wiary z różnorakim skutkiem, według mnie wciskanie na siłę to jest totalny absurd ponieważ do wiary trzeba dojść samemu. Wiara nie jest biznesem nie można wykorzystywać akwizytorów którzy chcą Ci sprzedać towar (w tym wypadku religię). Ok można o niej opowiedzieć, pokazać jakie są jej cele, fundamenty ale nie sprzedawać. Człowiek inteligentny sam znajdzie źródło ukojenia duszy dla jednych jest to obcowanie z naturą dla innych spotykanie się w zborze, nie można komuś narzucać swojego sposobu odczuwania siły wyższej.

To jest następny wymysł kochanych amerykańów którzy jak zawsze chcą wywalić świat do góry nogami i narzucić swoją wizję, w Stanach są setki takich kościołów np. Scientologiczny, które są tak naprawdę stworzone przez jednego człowieka który niby dostał olśnienia. Zresztą jak można opierać się tylko na księdze która była zmieniana dziesiątki razy w zależności od potrzeb. Według mnie to jest typowo amerykański sposób przeniesiony na podwaliny religijne ... świat będzie piękny, wszystkie rasy będą żyć w zgodzie, dzieci będą się bawić z dzikimi zwierzętami to jak typowy Happy End w amerykańskim filmie. ( na początku koniec świata a później nieskończona sielanka).

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2008, o 19:48 przez Walter1944, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 15:21 
Przyjaciel forum

Walter1944 napisał(a):
według mnie wciskanie na siłę to jest totalny absurd ponieważ do wiary trzeba dojść samemu

Madrze prawisz Walterze, zgadzam sie w 100% i podpisuje sie pod tym zdaniem 4 konczynami. Szkoda ze nie wszyscy mysla tak samo ;)

[edit po chwili zastanowienia: Z drugiej strony jaki nudny bylby wtedy nasz swiat :-D]

Tytuł: Kwidzownikowi
PostNapisane: 20 stycznia 2008, o 16:06 

Chodzi o Mariusza Agnosiewicza, autora "Biologia przekonań".

Druga sprawa: Zanim napiszę, złożę deklarację: Jeśli chodzi o stosunek do Boga, Biblii czy religii, jesteś mi bardzo bliski. Napisałbym najbliższy ale nie wszyscy tak jednoznacznie ujawniają swoje poglądy na tym forum.

Sprawa B czy b.
Wyraźnie napisałem "w niektórych wypadkach"- O co chodzi?!
Proroctwo Izaj. 9;5 ...Bóg Mocny... Obaj mówimy, że się wypełniło ale zauważyłem jak odpowiadając (chyba Petrkowi74) swoją karkołomną argumentacją doprowadziłeś do... bóg Mocny... Nie można przecież o Jezusie pisać Bóg przez duże B. Moim zdaniem, gdyby tak się rzeczywiście stało (Bóg-bóg) byłby to dobry argument aby podważyć wypełnienie tego proroctwa ale chyba nie o to ci chodzi.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1