Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 01:51 
Offline

Dołączył(a): 12 sierpnia 2011, o 01:44
Posty: 2
Płeć: Nie wybrano
Z kąd w Kwidzynie mamy prąd założyłem sie o flaszkę że wiekszośc prądu daje nam IP a kolega mi mówi że wiatraki (koło kwidzyna) dają nam 50% produ i kto ma racje?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 05:00 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Na pewno nie daje nam pradu ip, bo zuzywa wszysko co wyprodukuje, a czy wiatraki cos daja i ile procent to akurat ciezko byloby okreslic bo zalezy to od ?Dyspozytora mocy? Darek mnie sprostuje na pewno-on zna ten system od srodka.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 06:08 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2347
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Z tego co pamiętam to IP produkuje około 60% prądu zużywanego przez siebie a resztę kupuje jak każdy inny. Jakiś czas temu była mowa o uruchomieniu kolejnego generatora w IP, który miał zapewnić pełną samowystarczalność. Co w tym temacie się dzieje to już nie wiem.
Cytuj:
a czy wiatraki cos daja i ile procent to akurat ciezko byloby okreslic

Myślę, że coś dają ale na pewno nie będzie to 50%. Tych wiatraków jest kilka albo kilkanaście i jeżeli miałyby one faktycznie zapewnić 50% potrzebnej energii czterdziestotysięcznego miasta to raczej nie było by dzisiaj dyskusji o budowie elektrowni atomowej tylko w każdym możliwym miejscu rosły by wiatraki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 06:45 
Offline

Dołączył(a): 8 sierpnia 2010, o 21:01
Posty: 114
Lokalizacja: okolice Kwidzyna
Płeć: Mężczyzna
Najlepiej chyba wytłumaczy to Wikipedia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krajowy_Sy ... ergetyczny

Reasumując, nie można jednoznacznie powiedzieć skąd mamy prąd.
Jednocześnie w takim samym stopniu można powiedzieć , że mamy prąd z Turoszowa, Kozienic czy IP albo nawet ze szwedzkich elektrowni atomowych poprzez podmorskie połączenie systemów elektroenergetycznych Polski i Szwecji ( http://www.pse-swepollink.pl/ ).

_________________
Cyniczny hedonista


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, o 07:01 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Prąd to mamy jak włączymy odbiornik; żarówkę, pralkę itp. IP nie jest producentem i dostawcą energii elektrycznej. Energię Kwidzyn czerpie z magistrali państwowej poprzez sieci PSE.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Mam pytanko o prąd?
PostNapisane: 13 sierpnia 2011, o 19:43 
Offline

Dołączył(a): 12 sierpnia 2011, o 01:44
Posty: 2
Płeć: Nie wybrano
Ok dziekówka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.