Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: sklep z wózkami dla dzieci
PostNapisane: 26 lutego 2012, o 16:32 
Przyjaciel forum

bowwer napisał(a):
No tak trójmiasto na pewno coś da się znaleźć. 200 km w dwie strony to 15 litrów benzyny 90 złoty wręcz. Pomyślę jak to zrobię z żoną, co do jednego się zgadzam chociaż trochę chcę na tym zaoszczędzić nie przepłacić :) a kupić porządny wózek i fotelik.

Teraz mi się przypomniało ;) 14 marca otwierają alfa centrum w Grudziądzu, jednym z najemców ma być Smyk. Jeżeli będzie to "duży" Smyk to będą wózki i foteliki.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 lutego 2012, o 19:11 

Będzie może trzeba tam skoczyć chociaż smyk wchodząc na stronę internetową wózki są drogie w porównaniu do allegro.

Smyk:
http://www.smyk.com/x-lander-x-a-energy ... emowlaka-p

allegro:
http://allegro.pl/x-lander-xa-2011-2w1- ... 00277.html

odpowiada mi ta wersja z allegro, wygląda na prawdę fajnie i efektywnie.

różnicy to chyba nie ma :)

PostNapisane: 29 lutego 2012, o 13:15 

X-lander odpada dziś oglądałem go w sklepie na deptaku. Firma TAKO i ESPIRO zrobiła na mnie duże wrażenie.

PostNapisane: 1 marca 2012, o 00:01 
Przyjaciel forum

Ja miałem na odwrót :) No ale każdy ma swój gust. Ciekawe są jeszcze wózki Roan, Navington (takie klasyki) i Implast. Ten pierwszy podobał się mi, żonie mniej, no i nie mieścił się w aucie. Druga marka, Nawington, istnieje od niedawna. To jedna z marek Deltimu, do tej grupy należy jeszcze Delti i X lander. Implasta prawie bym kupił ale nie było koloru, a za tydzień sklep został zlikwidowany (na rogu Targowej). A i brałem jeszcze pod uwagę Delti Cat, ale jakiś takiś mały mi się wydawał. Znajomi mają i chwalą za kompaktowe rozmiary i niską wagę. Fajnie mieści się w aucie bo ma składana gondolę. Jednak wózek jest dość niski i jak dla mnie był niewygodny.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 1 marca 2012, o 07:29 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ciekawe są jeszcze wózki Roan

Ciekawie to one może wyglądają, chociaż to też kwestia gustu (żonie się podobał, mi nie :D ). Miałem taki i właśnie się go pozbyłem. Ciężki, nieporęczny, a w mojej astrze kombi zajmował po złożeniu prawie cały bagażnik.
Moja starsza córka miała wózek wielofunkcyjny Deltim Voyager i był on zdecydowanie poręczniejszy, lżejszy, mniej upierdliwy przy składaniu, łatwiejszy do przechowania.

PostNapisane: 1 marca 2012, o 07:42 
Przyjaciel forum

No to teraz zamieszaliśmy chłopakowi w głowie ;) Ale tak to jest jak się robi zakupy przed nadejściem plagi... sory urodzeniem dziecka :D Człowiek jest zielony, pyta o radę, a tu każdy coś od siebie dorzuci. Przy wózku jest zamieszanie, a zobaczysz co będzie jak będziesz wybierał fotelik ;)

PostNapisane: 1 marca 2012, o 07:48 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Przy wózku jest zamieszanie, a zobaczysz co będzie jak będziesz wybierał fotelik ;)

Z tym nie będzie tak źle. Dałeś chłopakowi sporo lektury w temacie więc na pewno sobie poradzi, tym bardziej, że spełniających wszystkie wymagania fotelików jest dość mało. Ja jak 6 lat temu kupowałem to wiedzy w temacie nie miałem w ogóle, kupiłem co wydawało mi się dobre ale okazało się, że źle mi się wydawało.

PostNapisane: 1 marca 2012, o 10:09 
Przyjaciel forum

reflexes napisał(a):
(...)tym bardziej, że spełniających wszystkie wymagania fotelików jest dość mało.

Wystarczająco dużo żeby samemu dostać kociokwiku, a sprzedawcę zamęczyć na śmierć :570: :D :D :D

PostNapisane: 1 marca 2012, o 13:43 

Faktycznie ja już prawie decyzję podjełem co do wózka. Będzie to albo TAKO albo ESPIRIO. Fotelik czy nosidełko będzie raczej mniejszym problemem niż sam wózek. Do mojego małego auta wózek i tak by się nie zmieścił nawet najmniejszy 
Pod koniec marca dam znać na jaki wybór się zdecydowałem odnośnie wózka i nosidełka(fotelika). Co do wiedzy to zgadza się dużo jej pochłonąłem ale to dzięki wam i na pewno ona mi się przydała. Człowiek ma swoje gusta i guściki.
Dzięki.

PostNapisane: 2 marca 2012, o 00:14 
Przyjaciel forum

bowwer napisał(a):
Fotelik czy nosidełko będzie raczej mniejszym problemem niż sam wózek.

Ciekawe czy Twoje auto się z tym zgodzi, patrz moje przygody z fotelikiem i upartym Mondeo http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=67&t=7722&hilit=fotelik+mondeo&start=180 ;) Z tego co kojarzę masz Civica. Często w japońskich autach montowane są przełączalne zwijacze pasów. Bardzo przydatna rzecz przy montażu fotelika. Warto sprawdzić. Żeby się nie rozpisywać wrzucam link z którego dowiesz się co i jak http://moto.onet.pl/10048581,29,4,filmy.html?node=29

PostNapisane: 2 marca 2012, o 09:57 

Tak Civica :) Hm.. co do wózka to raczej rzadko lub prawie w ogóle go nie będę wkładał do auta. A co do nosidełka to chyba w każdym aucie zamontowanie nosidełka nie jest problemem, chyba że się mylę :)

PostNapisane: 2 marca 2012, o 11:03 
Przyjaciel forum

Z moich doświadczeń.
Nie jestem może jakimś zapalonym podróżnikiem, jednak od czasu do czasu zdarzało mi się "wyskakiwać" gdzieś za miasto z córką. Wtedy wózek pakowaliśmy do auta i w drogę. Noszenie maluszka cały dzień w foteliku 0+ (nosidło) nie jest dobre ani dla dziecka, ani dla noszącego. Jednak wsadzenie głębokiego wózka do bagażnika to niezły wyczyn. Przy tak małym dziecku nawet jednodniowy wypad za miasto to wielka wyprawa ;) Kiedy mała podrosła, tak około roku, kupiliśmy wózek parasolkę, która idealnie mieści się w bagażniku i zajmuje mało miejsca. Znaleźliśmy taki który rozkłada się na płasko (spanko) a jednocześnie jest mały. Wożę go cały czas w bagażniku i w razie niespodziewanych wypadów z córka, zawsze jest pod ręką.

Nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu.
A wbrew pozorom najwięcej problemów potrafią sprawić foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy, do których należą foteliki z grupy 0+, popularnie zwane nosidełkami ;)
Szczególnie jest to zauważalne w starszych modelach aut. Pasy bywają zbyt krótkie, mocowania zamków za długie, kąt i ukształtowanie kanapy nieodpowiednie. Problemy stwarzają też stałe zagłówki bez możliwości demontażu, jest to ważne w przypadku fotelików grup I i II/III. W miniwanach problemem może okazać się umiejscowienie górnej przelotki pasa, a nawet w przypadku baz do fotelików 0+ schowek w podłodze. Ten sam problem dotyczy większych fotelików z noga podpierającą. Czasami okazuje się że mamy całkiem fajne auto fotelik tez niczego sobie ale obie te rzeczy kompletnie do siebie nie pasują. Bywają przypadki skrajne gdy od razu widać że coś jest nie tak, ale czasami dla kogoś kto nie ma wiedzy wszystko wydaje się że jest ok, a tak nie jest. Fotelik jakoś da się zapiąć, ale jest niestabilny, umiejscowienie zamka w stosunku do skorupy fotelika grozi jego połamaniem i wypięciem pasa itd...
Widać to doskonale na przykładzie mondeo moich znajomych w którym montowałem fotelik. Znajomy zorientował się że baza nie pasuje, ale kompletnie nie wiedział co dalej. Na koniec okazało się że najlepszym rozwiązaniem będzie montaż na bazie.
Dlatego ważne jest aby przymierzyć fotelik do samochodu przed zakupem. Fotelik ma zabezpieczyć dziecko w razie wypadku, ale aby tak było musi pasować do auta i spełniać o wiele wyższe wymagania niż te które stawia homologacja.
No to teraz dosypałem do pieca ;) Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej polecam bezpłatny kurs e-lerningowy specjalnie przygotowany dla świeżo upieczonych rodziców dopiero stykających się z zagadnieniem bezpieczeństwa dzieci w samochodzie. Można zapisać się na tej stronie http://pierwszy.fotelik.info/info/

PostNapisane: 2 marca 2012, o 11:28 

Ale mętlik :( To teraz i wózek będę musiał przymierzyć do auta. Wózek raczej żaden mi się nie zmieści do małego bagażnika przecież ja tam mam może 200 litrów. Nosidełko tak będę musiał przymierzyć do auta, tylko czy tak można ze sklepu sprawdzić czy będzie pasowało?

PostNapisane: 2 marca 2012, o 11:42 
Przyjaciel forum

Spokojnie. Z wózkiem zastanów się czy będziesz z dzieckiem dużo jeździł czy nie. Jeżeli do tej pory nie jeździłeś zbyt wiele to raczej prędko się to nie zmieni tym bardziej z małym dzieckiem :) Podałem tylko swój przykład, ale każdy robi po swojemu :)
Co do fotelików to w dobrym sklepie zrobi to sprzedawca, zamontuje sprawdzi, doradzi. Ja kupowałem w 3mieście, byłem w 3 sklepach. W jednym obsługa miła ale kompletnie niekompetentna, chociaż fotelik przymierzyć mogłem. W pozostałych dwóch bajka. Kilka wybranych przeze mnie modeli zostało przymierzonych najpierw na fotelu pokazowym. Gdy zdecydowałem się na ten konkretny, mierzyliśmy w aucie. A nawet jeśli będziesz kupował w necie to gdy okaże się że coś jest nie tak masz 10 dni na zwrot towaru. co prawda za odesłanie płacisz ty ale koszt przesyłki jaki poniosłeś przy zakupie tez podlega zwrotowi. tak kupowałem pierwszy fotelik. Jak masz straaaaszny mętlik to złap mnie kiedyś w pracy, pogadamy tak na żywca, bo klikanie w necie... nie sposób powiedzieć wszystkiego :) Generalnie wszystko jest do opanowania. Poczytaj linki które ci zapodałem na temat wyboru wózka i fotelików, a na pewno coś tam dla siebie znajdziesz.

PostNapisane: 2 marca 2012, o 12:46 

OKI. Dzięki za rady.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1