Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jakich firm (usługi, handel) według Was brakuje w Kwidzy
PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 13:14 

martita725 napisał(a):
Multikino to jest dobry pomysł.W naszym kwidzyńskim kinie trzeba czekać miesiąc na premiere a niektórych filmów wogóle nie puszczają :(

Świetnie obrazowała to premiera filmu "Listy do M." w Kwidzynie odbyła się dzień po premierze w Polsce :) Kino wypełnione po brzegi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 13:23 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Świetnie obrazowała to premiera filmu "Listy do M." w Kwidzynie odbyła się dzień po premierze w Polsce Kino wypełnione po brzegi

Myśle, że kierownik kina to wie ale raczej marne są szanse na wcześniejsze uzyskanie filmów od dystrybutora.

PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 13:29 

reflexes napisał(a):
Cytuj:
Świetnie obrazowała to premiera filmu "Listy do M." w Kwidzynie odbyła się dzień po premierze w Polsce Kino wypełnione po brzegi

Myśle, że kierownik kina to wie ale raczej marne są szanse na wcześniejsze uzyskanie filmów od dystrybutora.

A ja myślę, że to kwestia $$$ ;) tylko nikt nie chce się dzielić, tylko po to, żeby zrobić dobrze szaremu plebsowi...

PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 13:51 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A ja myślę, że to kwestia $$$ tylko nikt nie chce się dzielić, tylko po to, żeby zrobić dobrze szaremu plebsowi...

Nie znam zasad dystrybucji filmów ale wydaje mi się, że od puszczania filmów tuż po ich premierze to $$$ się raczej mnożą a puszczanie filmów z miesięcznym opóźnieniem generuje straty.
Od kilku osób słyszałem, że na wspomnianym przez Ciebie filmie to przez cały tydzień było full. Chodząc na filmy, które pojawiają się u nas miesiąc albo więcej po premierze widzę kilka albo kilkanaście osób, bo odpadają ci, którzy byli w innym mieście albo ściągnęli z netu. Zakładając, że za wypożyczenie i tak trzeba zapłacić to bardziej się opłaca jak sala kinowa jest pełna i nie ma to nic wspólnego z robieniem komuś dobrze.

PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 14:44 

reflexes napisał(a):
Cytuj:
A ja myślę, że to kwestia $$$ tylko nikt nie chce się dzielić, tylko po to, żeby zrobić dobrze szaremu plebsowi...

Nie znam zasad dystrybucji filmów ale wydaje mi się, że od puszczania filmów tuż po ich premierze to $$$ się raczej mnożą a puszczanie filmów z miesięcznym opóźnieniem generuje straty.
Od kilku osób słyszałem, że na wspomnianym przez Ciebie filmie to przez cały tydzień było full. Chodząc na filmy, które pojawiają się u nas miesiąc albo więcej po premierze widzę kilka albo kilkanaście osób, bo odpadają ci, którzy byli w innym mieście albo ściągnęli z netu. Zakładając, że za wypożyczenie i tak trzeba zapłacić to bardziej się opłaca jak sala kinowa jest pełna i nie ma to nic wspólnego z robieniem komuś dobrze.

Oczywiście, ale pewnie trzeba odpalić działkę $$$ dystrybutorowi, żeby mieć kopię w pierwszej kolejności. O tym pisałem.

PostNapisane: 2 grudnia 2011, o 09:39 

martita725 napisał(a):
Multikino to jest dobry pomysł.W naszym kwidzyńskim kinie trzeba czekać miesiąc na premiere a niektórych filmów wogóle nie puszczają :(

nie do końca jest to prawdą ostatni film Listy do M. była 11 listopada a w naszym kinie mozna było obejrzec film 11 listopada a potem jeszcze chyba przez 2 tygodnie to raczej doby wynik.

PostNapisane: 2 grudnia 2011, o 11:09 

pamietajcie że w kwidzynie nigdy nie bedzie takiego CH jak Buduja Alfe z grudziądzu bo w kwidzynie nie ma ludzi !juz wybudowali słynny CH tam gdzie carrefour i boksy stoja puste to samo przy ul 15 sierpnia przy wejsciu na deptak budynek stoi pustu tego duzo jeszcze jest kwidzyn jest za mały poprostu !Choć w Iławie potrafili wybudowac CH z prawdziwego zdarzenia ale jest jedno ale dobrze pomyślane ,jeszcze kwidzyn bu musiał zmienic te swoje Warszawski ceny i przezucic sie na asortyment bardziej lepszy a nie wchodzisz w kwidzynie do sklepu to pani za lady podaje ci z wielkiej łaski,Cena jak w Warszawie i towar szajsowaty i 2 pary butów do wybory tak do tej pory jest w kwidzynie więc jesli te 3 czynniki sie zmienią to bedzie dobrze :grinka:

PostNapisane: 2 grudnia 2011, o 11:39 
Przyjaciel forum

Cytuj:
pamietajcie że w kwidzynie nigdy nie bedzie takiego CH jak Buduja Alfe z grudziądzu bo w kwidzynie nie ma ludzi !juz wybudowali słynny CH tam gdzie carrefour i boksy stoja puste to samo przy ul 15 sierpnia przy wejsciu na deptak budynek stoi pustu tego duzo jeszcze jest kwidzyn jest za mały poprostu !Choć w Iławie potrafili wybudowac CH z prawdziwego zdarzenia ale jest jedno ale dobrze pomyślane ,jeszcze kwidzyn bu musiał zmienic te swoje Warszawski ceny i przezucic sie na asortyment bardziej lepszy a nie wchodzisz w kwidzynie do sklepu to pani za lady podaje ci z wielkiej łaski,Cena jak w Warszawie i towar szajsowaty i 2 pary butów do wybory tak do tej pory jest w kwidzynie więc jesli te 3 czynniki sie zmienią to bedzie dobrze

A z polskiego na nasz można prosić?

P.S. A tak przy okazji to czy u kogś z Was był ankieter z UG, prowadzący badania na zlecenie miasta, z zapytaniem o kilka planowanych inwestycji w mieście?

P.S.2 Z dość pewnego źródła otrzymałem informację, że rada mista planuje podjąć uchwałę zezwalającą budowę na terenie miasta sklepu wielkopowierzchniowego powyżej 2 tyś. m2. Podobno ktoś doszedł do wniosku, że czas to zrobić, bo ludzie i tak jeżdża i kasę wydają poza miastem.

PostNapisane: 2 grudnia 2011, o 12:43 

P.S.2 Z dość pewnego źródła otrzymałem informację, że rada mista planuje podjąć uchwałę zezwalającą budowę na terenie miasta sklepu wielkopowierzchniowego powyżej 2 tyś. m2. Podobno ktoś doszedł do wniosku, że czas to zrobić, bo ludzie i tak jeżdża i kasę wydają poza miastem.[/quote]

Może nie w temacie, ale zacytuje swoje słowa jakie umieściłem pod akcją kupuj u drobnych "rodzimych"/lokalnych sklepikarzy:

Cytuj:
Niby ok, ale czy nasi rodzimi drobni przedsiębiorcy zaczną dbać o miejscowego klienta? Czy klient może mieć prawo wyboru towaru, a nie zdawać się na to co jest akurat w tej chwili? Osobiście mierzi mnie stwierdzenie sprzedawcy "mogę zamówić". Zamówić to ja też sobie mogę idę do sklepu po to, żeby kupić a nie czekać aż ktoś zamówi. To tyle ;)

CH Stary Młyn stoi pusty, bo ceny wynajmu... dajcie spokój :)

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 18:47 

W Kwidzynie brakuje klientów a nie sklepów. Te oczywiście też mogłyby miec większy wybór. Ale skoro wszyscy na zakupy jeżdżą do Grudziądza i do Gdańska to nie dziwmy się sytuacji handlowców. Ponarzekajmy jeszcze ze Jabil sie z Kwidzyna wyniesie i nie będzie pracy. A może zamiast wywozic pieniądze z Kwidzyna sami też wpłyniemy na sytuację na lokalnym rynku. Tylko żeby coś zmienic trzeba samemu coś zrobic a nie wiecznie narzekac. I niedługo oprócz Biedronek, Lumpeksów i Borysów (to nie zarzut dla nich) w Kwidzynie nic nie będzie normalnie funkcjonowało.

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 19:04 
Cytuj:
Ponarzekajmy jeszcze ze Jabil sie z Kwidzyna wyniesie i nie będzie pracy

Już ty nie kracz,dobrze?
Cytuj:
żeby coś zmienic trzeba samemu coś zrobic a nie wiecznie narzekac

To się nazywa"czyn społeczny" i było bardzo popularne w poprzednim ustroju :lol: :lol:

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 19:17 

To się nazywa świadomośc społeczna.

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 19:51 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A może zamiast wywozic pieniądze z Kwidzyna sami też wpłyniemy na sytuację na lokalnym rynku.

Ale, że niby sugerujesz, że mam się kierować lokalnym patriotyzmem i udawać, że nie widzę jak lokalni przedsiębiorcy chcą ze mnie zedrzeć jak najwięcej?

Tytuł: Re: kwidzynski handel
PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 19:58 

klient napisał(a):
W Kwidzynie brakuje klientów a nie sklepów. Te oczywiście też mogłyby miec większy wybór. Ale skoro wszyscy na zakupy jeżdżą do Grudziądza i do Gdańska to nie dziwmy się sytuacji handlowców...

Że niby co?!
My jesteśmy winni temu, że musimy jechać do Grudziądza czy Gdańska po zakupy?
A może to wina cen w Kwidzyńskich sklepach, czyli samych handlowców?
Pomyśl chwilkę, to nie boli :evil:
Słaby wybór i wysokie ceny w kwidzyńskich sklepach zmuszają do jeżdżenia na zakupy do innych miast (można tez kupować w internecie) - to się po prostu opłaca!!

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 20:00 
klient napisał(a):
To się nazywa świadomośc społeczna.

Mhm.
Co ty nie powiesz.
Czekamy na Twoje konkretne pomysły świadomy obywatelu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1