Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 25 stycznia 2014, o 15:50 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Polecam ten temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2603993
Panele fotowoltaiczne amorficzne można dostać w okolicach 200PLN/100W(obecnie ciężko znaleźć w takiej cenie-nie wiem czemu).
Trzeba niestety mieć bufor na noc w postaci akumulatora-tutaj polecam "zużyte" akumulatory z ciężarówek-mają zbyt mały prąd rozruchowy ale do pracy buforowej są całkiem dobre. Stelaż pod panele to cena złomu plus trochę spawania. Poza tym jeśli chcemy 230V AC to trzebaby kupić jakiś UPS z wyjściem sinus. Kontroler ładowania to już groszowe sprawy.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 25 stycznia 2014, o 20:47 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 czerwca 2007, o 18:07
Posty: 1327
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
electro_nick napisał(a):
Polecam ten temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2603993
Panele fotowoltaiczne amorficzne można dostać w okolicach 200PLN/100W(obecnie ciężko znaleźć w takiej cenie-nie wiem czemu).
Trzeba niestety mieć bufor na noc w postaci akumulatora-tutaj polecam "zużyte" akumulatory z ciężarówek-mają zbyt mały prąd rozruchowy ale do pracy buforowej są całkiem dobre. Stelaż pod panele to cena złomu plus trochę spawania. Poza tym jeśli chcemy 230V AC to trzebaby kupić jakiś UPS z wyjściem sinus. Kontroler ładowania to już groszowe sprawy.


Czyli pełna prowizorka, nie wiem czy takie rozwiązanie chciałbym zastosować w swoim domku. :)
Jeśli panele fotowoltaiczne miałyby być zastosowane w gospodarstwie domowym do oświetlenia jak i do zasilania innych odbiorników ( zmywarka,TV, lodówka, komputery,piekarnik,czajnik itp itd) kasa wyłożona na profesjonalną instalację nie spłaciła by się nigdy :grin:

_________________
> KTO PYTA NIE BŁĄDZI <


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 25 stycznia 2014, o 22:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lutego 2008, o 18:55
Posty: 2470
Lokalizacja: Gardeja / Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
aszastra napisał(a):
Czyli pełna prowizorka, nie wiem czy takie rozwiązanie chciałbym zastosować w swoim domku. :)
Jeśli panele fotowoltaiczne miałyby być zastosowane w gospodarstwie domowym do oświetlenia jak i do zasilania innych odbiorników ( zmywarka,TV, lodówka, komputery,piekarnik,czajnik itp itd) kasa wyłożona na profesjonalną instalację nie spłaciła by się nigdy :grin:


A myślisz, że Ci od profesjonalnej instalacji robią coś innego niż ta prowizorka? ;)

_________________
Od chwili tej aż do końca świata,w pamięci ludzkiej będziemy żyć: my, wybrańców garść, kompania braci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 25 stycznia 2014, o 23:31 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 marca 2007, o 15:13
Posty: 2651
Lokalizacja: 85% Røros 15% Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Prowizorka? Na tyle na ile sam ją wykonasz. Ja podałem najtańsze opcje-sam robisz wszystko. I w tym przypadku można liczyć na zwrot inwestycji pod warunkiem że zrobi to się z głową i wie się co się robi. Panele mają gwarancję 90% sprawności na 10 lat. Raz wykładasz pieniądze i nie martwisz się czy będą podwyżki czy jeszcze większe podwyżki(kiedy były ostatnie obniżki cen energii?)... Wbrew pozorom największymi odbiornikami w domu będzie kuchenka, suszarka do włosów oraz żelazko czyli urządzenia które używane są tylko sporadycznie(no może oprócz kuchenki). Przez większość dnia pobór mocy w domu to będzie kilkaset wat. W nocy przeważnie tylko oświetlenie i tu proponuje ledy lub świetlówki... Panele amorficzne działają całkiem dobrze nawet przy całkowitym zachmurzeniu (podałem link do tematu na elektrodzie) więc nie musisz się martwić o słoneczne dni... Oczywiście jeśli kiedyś się zdecydujesz na totalne odłączenie od ZE to backup w postaci taniego generatora jest jak najbardziej pożądany, ale jak już wspominałem przy przemyślanym projekcie wcale nie musi być potrzebny.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xnB1WMVJd68


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 01:03 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 8 marca 2009, o 16:30
Posty: 1542
Lokalizacja: Ziemia
Płeć: Nie wybrano
Przeczytałem kiedyś artykuł, że najbardziej energochłonnym urządzeniem w gospodarstwie domowym jest lodówka. Nie sprawdziłem tego w praktyce ale wydaje się być logicznym, że urządzenia o dużej mocy, takie jak kuchenka, czajnik elektryczny, mikrofala, czy żelazko używane dorywczo nie nakręcą nam licznika tak jak lodówka, która pomimo dużo mniejszej mocy pracuje "na okrągło".

http://www.energia.wse.edu.pl/data/uplo ... adnik2.pdf


Załączniki:
Nowy obraz mapy bitowej.jpg
Nowy obraz mapy bitowej.jpg [ 83.37 KiB | Przeglądane 2590 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 08:58 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 czerwca 2010, o 16:39
Posty: 644
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Fakt, opisywane rozwiązanie to prowizorka. W zeszłym roku byłem w Belgii i przyglądałem się typowemu rozwiązaniu problemu. Niestety żeby instalacja miała sens to trzeba nieźle zainwestować. Inwestycja zwraca się przez 10 - 15 lat, przy jakimś preferencyjnym kredycie. Znajomy przez ostatni rok miał dodatni bilans, więcej wyprodukował niż zużył. Gdyby była możliwość zastosowania nocnej taryfy (pranie i zmywanie) to czas spłaty instalacji z powodzeniem zmieściłby się w mniej niż 10 latach. Tam jest tak że energia którą wyprodukujesz jest kupowana po cenie wyższej niż ta pobierana z sieci. Niestety jest też chęć pobierania kasy za tzw. przesyłowe. Instalacja którą znajomy posiada to 16 paneli 300 watowych i inwerter, cena instalacji b. wysoka (belgijska). Rozwiązanie ogniwo - akumulator to ok. 40% strat mocy a po zastosowaniu UPS-a te straty są jeszcze większe. No i jeszcze jeden aspekt, te 100 wat na co by miało wystarczyć, może jakieś Led-owe oświetlenie - nic więcej.

_________________
AND


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 30 stycznia 2014, o 16:33 
Trzymając się blisko tematu.
Jakie używacie żarówki energooszczędne?
Możecie polecić jakiś konkretny model?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 30 stycznia 2014, o 16:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 października 2008, o 05:50
Posty: 2301
Lokalizacja: zza roga
Płeć: Mężczyzna
anduel, jakich paneli używa znajomy? Te 300W mnie zastanawia...Na naszym terenie jakoś mało to sensowne rozwiązanie... Raz słoneczko dwa temperatury...

_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 07:31 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2329
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Cytuj:
Jakie używacie żarówki energooszczędne?
Możecie polecić jakiś konkretny model?

Ja na przykład przy okazji remontu kuchni parę dni temu zakupiłem takie ledy http://allegro.pl/zarowka-gu10-24-led-4 ... 07894.html . 6 sztuk w mojej 14m2 kuchni spokojnie daje radę. Wczoraj widziałem takie "na oko" identyczne, też 24 diody na sztukę w Netto w cenie 35 zł za 3 sztuki.
W pozostałych świetlówki energooszczędne, raczej z tych tanich marketowych. Wszystkie dają radę. W salonie (21m2) mam 2x18w, mają kilka lat więc już trochę długo się rozgrzewają ale ogólnie świecą spoko. W akwarium (70l) 2x9w, u córki w pokoju (16m2) 4x9w - aż razi w oczy itd, itd. Z tego co pamiętam te co mam u córki to kupowałem w Carrefourze i jest to produkt marki własnej, 5-6 sztuk (dokładnie nie pamiętam) na jednym blistrze w cenie coś koło 30pln. W salonie mam z Leroy Merlina, też jakieś najtańsze, świecą chyba już ze 3 lata. Do akwarium kupowałem w Bricomarche. Mieli całkiem niedawno duży rzut tanich świetlówek. Niestety tam padają szybciej ale to przez "mokrą" atmosferę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 08:23 
Mam inny problem. U mnie świetlówki energooszczędne muszę zmieniać ok co najmniej raz w roku. Z opisów i reklam wynika, że powinny żyć kilka razy dłużej od tradycyjnej żarówki. Nie wiem z czego to wynika bo nie ma znaczenia czy montuję markowe czy marketowe. Czy coś nie tak z instalacją elektryczną czy po prostu pech?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 10:11 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
MACIEKZB napisał(a):
Czy coś nie tak z instalacją elektryczną czy po prostu pech?


Pamiętaj o jednej zasadzie, jak włączysz staraj się ich jak najdłużej nie wyłączać (częste włączanie i wyłączanie zabija je)
I bardzo ważna sprawa, czy napięcie zasilania ma 230V +/- 5%.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 10:19 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2329
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
U mnie cała instalacja wymieniona. Napięcia nie mierzyłem ale faktycznie jest tak, że jak zapalam teraz powiedzmy o 16 w salonie i akwarium światło to świeci się do minimum 22-23. W łazience na przykład mam tradycyjne ze zwierciadłem, bo włącza się je często i na krótko, a tradycyjne żarówki się nie rozgrzewają tylko do razu świecą całą swoją mocą.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 11:24 
Darek napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
Czy coś nie tak z instalacją elektryczną czy po prostu pech?


Pamiętaj o jednej zasadzie, jak włączysz staraj się ich jak najdłużej nie wyłączać (częste włączanie i wyłączanie zabija je)
I bardzo ważna sprawa, czy napięcie zasilania ma 230V +/- 5%.
Napięcie raczej mam stabilne, przynajmniej wtedy kiedy mierzyłem nie było niepokojących odchyleń. Natomiast z tym włączaniem-wyłączaniem różnie bywa :P


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 31 stycznia 2014, o 11:26 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
MACIEKZB napisał(a):
Natomiast z tym włączaniem-wyłączaniem różnie bywa :P



To Masz odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Prąd.
PostNapisane: 5 września 2014, o 19:18 
Cytuj:
Ja na przykład przy okazji remontu kuchni parę dni temu zakupiłem takie ledy http://allegro.pl/zarowka-gu10-24-led-4 ... 07894.html

Lekko odświeżę.
reflexes, a możesz pstryknąć fotkę,jakie te żarówki dają światło :?:
Ja się zastanawiam nad takim modelem:
http://allegro.pl/zarowka-led-e27-819-a ... 05137.html
Dadzą radę do salonu :?:
Potrzebuję aż 4 sztuki :razz:


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.