Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wypożyczalnia samochodów w Kwidzynie
PostNapisane: 8 grudnia 2009, o 15:09 

Wpadła mi w ręce ulotka: Anroxcars - wypożyczalnia samochodów. Myślę, że to dobry pomysł na biznes, gdyż czasami zdarzają się sytuacje w życiu, że np. nawali nasz samochód, a musimy gdzieś jechać. Tym bardziej, że pociągi u nas kursują nie tak często.

To też jest dobra forma sprawdzenia samochodu przed zakupem swojego auta, np Octavii. Wypożyczamy, jeździmy z 2 dni i cała rodzina decyduje czy kupujemy Octavię, czy inny samochód.

Ceny mają przystępne i nie trzeba pożyczać samochodu, aż z Gdańska (jak to robi często mój kuzyn, gdy jest w Polsce).

Na ich stronie przedstawione auta ładnie wyglądają, ciekawe jak w rzeczywistości? Może już ktoś korzystał z ich usług?

Strona dla zainteresowanych: www.anroxcars.pl

Tytuł:
PostNapisane: 8 grudnia 2009, o 18:00 
Zbanowany

Prawdę mówiąc zainteresował mnie temat, ale...:

- Flota - bardzo ubogo to się prezentuje niestety.
- Ceny - jeśli ktoś posiada karty zniżkowe jakiejś sieci - to wychodzi dużo taniej

Zwrot pojazdu w miejscu oddalonym od siedziby WYNAJMUJĄCEGO o nie więcej niż 150 km – 500 zł
Zwrot pojazdu w miejscu oddalonym od siedziby WYNAJMUJĄCEGO powyżej 150 km – 1000 zł

Czyli potrzebujesz transport z lotniska i z powrotem - dodatkowe koszty - większość firm w trójmieście gratis podstawia i odbiera samochód z lotniska, a często nawet pod dom.
Ubezpieczenie - jeśli coś się stanie - to mimo polisy - i tak trzeba im płacić - w najlepszym wypadku przepada kaucja. Parkować możesz jedynie na parkingach strzeżonych! Nie ma żadnej informacji o możliwości wynajęcia fotelików, ewentualnych cenach - choć standardem są już darmowe foteliki dla dzieci. Zakładam, że nie limitów km - nie ma nic napisane - więc to jest plus.
Brakuje dokładnego regulaminu - koszt dodatkowego kierowcy, danych technicznych pojazdu i jeszcze raz ceny. Faktycznie - może to i dobry pomysł jeśli ktoś jest na miejscu i potrzebuje samochodu na kilka godzin/dni, ale wysiadając z samolotu - nadal lepiej skierować się do Hertza - ewentualnie którejś z mniejszych firm.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2010, o 20:04 

Rzeczywiście interesujący temat.Kwestia floty - nie sztuka wziąc auta w leasing, zadłużyc się i nie miec pewności że wszystkie auta będą generowały odpowiedni obrót (każdy wie ile kosztują raty leasingu przy nowych autach) i nie będą staly na placu i jak to zwykle bywa przy nowych działalnościach na "dziewiczym" terenie nie ma pewności odniesienia sukcesu.
Co do cen to porównałem z innymi wypożyczalniami (nie wszystkie oferują nowe auta) chocby w Trójmieście i oczywiście można wypożyczyc je tam oszczędzając 10-20 zł tylko czy to rzeczywiście opłacalne skoro po to auto trzeba tam najpierw pojechac,przywieźc a więc ponieśc koszty paliwa a także podróży po samo auto np pociągiem lub autobusem i czy to przypadkiem nie będzie więcej niż te kwoty które wymieniłem powyżej...?
Zwrot w miejscach oddalonych - jeśli po auto trzeba pojechac do miejsc oddalonych o tyle km ile Pan podał to trzeba liczyc nie tylko koszt przejazdu jednym autem w dwie strony z 2 kierowcami (drugi przecież wsiada do auta które trzeba odebrac z miejsca oddalonego) ale również koszt powrotu wypożyczonego auta oraz czas poświęcony na cały ten zabieg - zależny od odległości właśnie.
Uśmiałem się czytając informację że firmy z Trójmiasta podstawiają gratisowo auta na lotnisko - z Kwidzyna to 110 km a z Trójmiasta max 20 km w zależności od siedziby TRÓJMIEJSKIEJ wypożyczalni :-)Poza tym przeglądając stronę znalazłem informację że również jest możliwe gratisowe podstawienie auta na lotnisko i to nie tylko w Gdańsku ale również Bydgoszczy i Warszawie zależne od ilości dni wynajmu auta - zgodzi się Pan chyba że nikt nie podstawi auta za darmo jeśli będzie ono wypożyczone np na 1 dzień bo będzie to w ogóle nieopłacalne.
Nie znalazłem natomiast żadnej informacji o dodatkowym ubezpieczeniu oraz konieczności parkowania na parkingach strzeżonych - byc może zostało to zmienione.W usługach dodatkowych na stronie jest informacja o dodatkowym kierowcy,limicie km,czasie pracy tegoż kierowcy a także że z wyposażenia dodatkowego można wypożyczyc nawigację GPS.Co do fotelików to rzeczywiście nie ma żadnej informacji na stronie ale mam dzieci i wiem że są co najmniej 4 rodzaje w zależności od wieku oraz wagi i nie spotkałem się z ofertą jakiejkolwiek wypożyczalni (a często z takich korzystam podczas delegacji zagranicznych)która oferowałaby wszystkie ich rodzaje.
Wysiadając z samolotu rzeczywiście można pójśc od razu do wypożyczalni na lotnisku ale sam niejednokrotnie przekonałem się o tym że właśnie tamtejsze wypożyczalnie mają najdroższe ceny bo są "na miejscu" a stan techniczny ich pojazdów często pozostawia wiele do życzenia.Poza tym jeśli ktoś jest rzeczywiście zainteresowany wynajmem zawsze może przecież zadzwonic do samej wypożyczalni i rozwiac wszelkie wątpliwości.
Osobiście uważam że to dobry pomysł jako że nie ma żadnej wypożyczalni w żadnym z okolicznych miast (a z tego co wyczytałem wypożyczalnia ta oferuje możliwośc podstawienia swoich aut do tychże okolicznych miejscowości).

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2010, o 21:42 

@ ronniex, wyjdę teraz na kogoś, kto spędza czas na forum 24h/dobę i spotyka się z takimi postami jak Twój raz na miesiąc :D Nie żebym Ciebie od razu przekreślał, ale wchodząc na forum wypadałoby się najpierw przedstawić. Następną rzeczą, która mi podpada, to to, że zarejestrowałeś się tylko po to by pochwalić (swój/rodzinny/znajomego) biznes, odkopując ten temat. No i masz troszkę podobny nick do nazwy firmy :D

Niepodważalny fakt:
Cytuj:

Cytuj:
Post Wysłany: Dzisiaj 20:04

P.S.
To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie. Wiem, że zaraz odczytasz tego posta i będziesz zaprzeczał, ale ja już się wypowiedziałem, swojego zdania nie zmienię. Pozdrawiam.

Przepraszam wszystkich za OT. Zły dzień mam :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2010, o 22:00 

Witam.Interesuje mnie odniesienie do tego co napisałem a nie tego co kto myśli o mojej osobie.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2010, o 00:02 
Zbanowany

ronniex napisał(a):
Interesuje mnie odniesienie do tego co napisałem a nie tego co kto myśli o mojej osobie
To jeden z większych problemów na tym forum, ale do rzeczy:

ronniex napisał(a):
Kwestia floty - nie sztuka wziąc auta w leasing,
Jasne, że to spory wydatek i duże ryzyko dla przedsiębiorcy, ale klient może np jeździć tylko Focusami ( najpopularniejszy samochód w Europejskich wypożyczalniach), i z tego powodu udać się do konkurencji. Fakt, że są to nowe samochody to duży plus, a że jest ich mało - mnie jako klienta interesuje oferta a nie koszty wypożyczalni prawda?

ronniex napisał(a):
Co do cen
Te 20 zł to faktycznie niewielka różnica, szczególnie jeśli auto jest na kilka dni, ale... ...kto jedzie do gdańska po samochód, żeby jeździć nim 3 dni w Kwidzynie - tutaj wspomniana firma jest jedynym rozsądnym wyborem. Pokazane przeze mnie minusy są rzeczami które dyskwalifikują anroxc z pozycji osoby przyjeżdżającej do miasta.

ronniex napisał(a):
Uśmiałem się czytając informację że firmy z Trójmiasta podstawiają gratisowo auta na lotnisko - z Kwidzyna to 110 km a z Trójmiasta max 20 km w zależności od siedziby TRÓJMIEJSKIEJ wypożyczalni :-)P
Ja też się uśmiałem, bo prawdę mówiąc wysiadając na lotnisku i wypożyczając samochód zakładam, że na tym samym lotnisku będę go zwracał - więc jaki jest w tym momencie sens wypożyczania samochodu akurat z Kwidzyna.

Regulamin faktycznie trochę się pozmieniał od czasu gdy pisałem poprzednim razem, teraz wygląda ok, ale nie wczytywałem się prawdę mówiąc zbytnio.

Natomiast jeśli chodzi o usługi dodatkowe:

Limit km - jak zauważyłeś jest w usłudze - Usługa z kierowcą - czyli wynajmujemy auto z szoferem i stąd również ograniczenie do 8 godzin pracy. Większość wypożyczalni ma limity km - tutaj nadal tego nie widzę, co jak wspominałem jest plusem.

Nawigacja - ok standard, cen nie porównuję, bo nie wypożyczam a sam korzystam z innego syst. więc nie wiem czy jest dobry czy tylko drażni. :)

Foteliki - bardzo duży minus! Wbrew pozorom nie ma z nimi aż tak dużego problemu jak mogłoby się zdawać. Zasadniczo rozróżniamy 3 typy:
-niemowlęce - do 9 kg - większość rodziców podróżuje z nimi jako elementem wózka, więc nie ma potrzeby kupować.
- 9-18 kg - to są te głębokie foteliki w których może "leżeć" zarówno roczny maluch jak i 2-4 latek.
- booster seat - zasada jest taka, że jest to podwyższenie, często z dodatkowym oparciem i ogranicznikami po bokach. Mniej więcej od 4 roku - wszystko zależy od wzrostu i wagi dziecka, rodzice często dokupują nakładkę na pasy rezygnując później już z oparcia.

Ceny fotelików - porządne, solidne kupisz już poniżej 200euro - posłużą długo nawet w wypożyczalni. Najtańsze boostery są w sklepach już za przysłowiową dychę, więc nadal będę twierdził, że wypożyczalnia dała w tym temacie ciała. :)

ronniex napisał(a):
nie spotkałem się z ofertą jakiejkolwiek wypożyczalni (a często z takich korzystam podczas delegacji zagranicznych)która oferowałaby wszystkie ich rodzaje.
Polecam sprawdzić ofertę www.hertz.com - największa sieć w Europie - podczas rezerwacji określasz jaki fotelik Cię interesuje i taki dostaniesz.

Piszesz o największych cenach - bo na miejscu - ale jeśli korzystasz z nich często - dostajesz kartę rabatową, zbierasz punkty etc - więc wychodzi dużo taniej. Porównałem ceny ze znajomym - weekend (piątek wieczór, poniedziałek rano), ta sama firma, takie same samochody (roczniki 09 - przebieg około 40tys mil), w obu dwa foteliki etc - jeden samochód kosztował 140euro, drugi niespełna 90! Czyli różnica to bilety lotnicze dla rodziny. Piszesz o stanie technicznym - mniejsze wypożyczalnie często faktycznie stawiają Cię pod murem - bierzesz ten albo wcale, bo innego w tej klasie nie mamy, ale większa sieć nie ma takich problemów - raz miałem zastrzeżenia - czekałem dodatkowe 20-25 minut, w ramach przeprosin zaoferowali mi GPS bez opłat, nie skorzystałem (korzystam z własnego). Przy następnym wypożyczeniu dostałem podczas bookowania 7,5% dodatkowego rabatu. Lubię Hertza za kilka rzeczy - są najwięksi, prawie wszędzie, dobra obsługa i flota, do tego wychodzi na to, że są tani.

Też uważam, że to dobra inicjatywa/pomysł na interes, ale nie dla odwiedzających Kwidzyn. Mieszkasz w Kwidzynie i potrzebujesz samochodu - ok, odwiedzasz Kwidzyn - taniej dostaniesz na lotnisku.
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2010, o 13:17 

Ktoś wpadł na dobry pomysł z wypożyczalnią samochodów, myślę że ta firma ma szanse przetrwać :grin: Ceny też są spoko

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2010, o 21:55 

Witam ponownie.Zadzwoniłem dziś do wypożyczalni Anrox Cars i uzyskałem kilka odpowiedzi na nurtujące pytania chocby o limit km,na 1 dobę - wynosi on 350km co porównując z ofertami innych wypożyczalni które ustalają limit na poziomie 160-200-250 km jest całkiem przyzwoitą wartością (podobno taka info ma byc umieszczona w regulaminie lub cenniku) przynajmniej wg mnie.Oczywiście można znaleźc wypożyczalnię bez limitu km ale wtedy może się okazac że na czymś innym odbiją sobie ten aspekt.Ideałów nie ma.Kwestia wypożyczania auta na lotnisku przez osoby przyjezdne jest korzystniejsza przy wynajmie dłuższym niz 7 dni i tu zgodzę się z Panem że jeśli ktoś potrzebuje auta np tylko na 1-2 dni to może rozważyc ofertę firmy będącej "na miejscu" ale tu raczej wpływ na to ma położenie geograficzne Kwidzyna a nie przesadna żądza zysku (z tego co dowiedziałem się od właściciela to przy wynajmie Vw Passata a więc najdroższego auta we flocie jest możliwośc bezpłatnego podstawienia i odebrania z lotniska auta już przy wynajmie 3 dni i powyżej.Co do floty to oczywiście zgadzam się że klienta interesuje oferta ale myślę że jak na takie miasto jak Kwidzyn i okolice jest wystarczająca bo zapewnia auto w każdym segmencie i z pewnością nie może konkurowac z gigantami w tej branży oferującymi floty liczące dziesiątki czy setki aut.Firma działa podobno dopiero od niecałych 2 miesięcy więc raczej dopiero się rozwija (bada rynek) i foteliki mają również pojawic się w ofercie.
Apropos kart rabatowych to podobno dla stałych klientów również przewidziane są zniżki i rabaty więc kto wie czy oferta cenowa (wg mnie już dośc korzystna szczególnie jeśli wiem że praktycznie wszystkie auta są nowe) nie będzie alternatywą dla innych firm,również tej o której Pan wspomniał.
Ale i tak najciekawsze na koniec - podobno weszła teraz taka ustawa
czy prawo do tego że w razie kolizji drogowej kiedy odszkodowanie
dostajesz z OC sprawcy to oprócz odszkodowania masz prawo do wypożyczenia
auta z wypożyczalni na czas kiedy Twoje auto jest naprawiane z OC
sprawcy.To weszło na początku grudnia i mało kto jeszcze o tym wie a
same towarzystwa ubezpieczeniowe nie uświadamiają na razie swoich
klientów bo to dla nich dodatkowy koszt i rozpatrują podniesienie
składek na OC.W praktyce wygląda to tak że należy ustalic z
ubezpieczycielem jaki limit cenowy przysługuje za dane auto (bo raczej nie
np wypożyczenie BMW za naprawianego Fiata) oraz na jaki okres czasu można
wynając i wtedy klient płaci za wynajem wypożyczalni,wypożyczalnia natomiast wystawia
fakturę na podstawie której ubezpieczyciel przelewa środki klientowi za
poniesiony koszt wynajmu.Tego akurat nie wiedziałem ale dobrze wiedziec...Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2010, o 23:38 
Zbanowany

ronniex napisał(a):
limit km,na 1 dobę - wynosi on 350km co porównując z ofertami innych wypożyczalni które ustalają limit na poziomie 160-200-250 km jest całkiem przyzwoitą wartością

wspomniany Hertz - bez limitu km, w innych wypożyczalniach jest zazwyczaj 300, więc 350 to mimo wszystko dobry wynik. ( żeby nie wprowadzać innych w błąd - nie spotkałem się jeszcze z limitem 160 km!)

ronniex napisał(a):
Apropos kart rabatowych to podobno dla stałych klientów również przewidziane są zniżki i rabaty więc kto wie czy oferta cenowa (wg mnie już dośc korzystna szczególnie jeśli wiem że praktycznie wszystkie auta są nowe) nie będzie alternatywą dla innych firm,również tej o której Pan wspomniał.

Tu prawdę mówiąc konkurencja jest skazana na porażkę - rabaty wyrabiamy sobie tylko w jednym punkcie - u wspomnianej konkurencji - tych punktów są tysiące, więc i okazji do zbierania punktów więcej.

ronniex napisał(a):
Vw Passata a więc najdroższego auta we flocie jest możliwośc bezpłatnego podstawienia i odebrania z lotniska auta już przy wynajmie 3 dni i powyżej.
W gdańsku ten samochód kosztuje około 100zł mniej (dobę) - nie wiem czy też są to nowe auta - ale przy wspomnianych 3 dniach...
Nadal Anrox pozostaje opcją jedynie dla miejscowych.

- nadal twierdzę, że bez względu na pozycję firmy - foteliki powinny być bezdyskusyjnie! :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2010, o 17:05 

To nie błąd - ja spotkałem taki limit przeglądając oferty dziesiątek wypożyczalni.
Co do ceny 100 niższej to również z takową się spotkałem ale dotyczyła Passata B5 a nie B6...

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 23:11 

Sorry za odkopki ale czy ktos wynajal auto z anrox?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2010, o 21:13 

Uwaga na firme [wymoderowano]. z siedziba w Pszczynie. Okolo 2 miesiecy temu wypozyczylam od nich samochod BMW 7. Firma wystawila fakture, podpisala umowe a przy zwrocie samochodu protokol zwrotu. Wszystko wygladalo ok. Za samochod wplacilam kaucje 3500zl. Przy oddaniu samochodu firma zobowiazala sie do wplacenia z powrotem na konto kaucji nastepnego dnia rano. Po dwoch dniach, gdy pieniedzy dalej nie bylo, zadzwonilam do firmy. Zapewniono mnie, ze kaukcja zostala juz przelana na konto. Pojzniejsze tlumaczenia dotyczyly tego, ze ksiegowa zapomniala o przelewie, pieniadze zostaly kolejny raz wyslane I oczywiscie wysla mi potwierdzenie przelewu, ktorego nigdy nie dostalam… W pewnym momencie stracilam cierpliwosc o dopraszanie sie moich pieniedzy. Zadzwonilam kolejny raz do szefa tej firmy, pana [wymoderowano](musialam uzywac telefonow znajomych, bo mojego numeru od jakiegos czasu nie odbieral) i powiadomilam go ze w tym momencie to jest juz kradzierz i zamierzam to zglosic. On stwierdzil, ze jesli chce odzyskac pieniadze, to bede musiala wytoczyc mu sprawe w sadzie, a to przeciez tyle zamieszania, ze oczywiscie nie bedzie mi sie chcialo. Na zla osobe trafil, bo mi sie bedzie bardzo chcialo. Sprawa skonczy sie w sadzie. Dla firmyjest ona z gory przegrana. Mam wszystkie faktury, potwierdzenia wplat, maile, smsy i swiadkow. Strace tylko przez nich czas. Nie narazajcie sie na takie nieprzyjemnosci I omijajcie firme [wymoderowano]z daleka.

Jak już założysz sprawę i ją wygrasz to możesz wrócić na forum i próbować swoich sił w tym temacie
aha, no i pisz poprawną polszczyzną, bo to się strasznie czyta.
dopisał drosik

Tytuł: Re: Wypożyczalnia samochodów w Kwidzynie
PostNapisane: 7 listopada 2010, o 03:28 

Co do niektórych postów a propos wynajmu samochodu zastępczego to chyba najlepsze rozwiązanie to wynajem bezgotówkowy.

Sprawdziłem kilka firm ale chyba najlepsze podejście do tematu ma wypożyczalnia samochodów [....] w Warszawie.

Wynajem samochodów w tej firmie ogranicza się do podpisaniu kilku dokumentów - bez gotówki! Wypożyczyłem u nich Toyotę Avenssis z 2010 r. w zamian za mojego rozbitego Focusa z 2007 roku. Tu jest opisane wszystko: [...] Doskonałe jest to, ze wypożyczalnia sama sobie odzyskała kase z PZU!

Z wynajmu w [...] skorzystał mój kolega i także był zadowolony. Co prawda za BMW 3 z 1999 roku dostał jedynie Fiata 500 ale za to nowego. Podobno nic innego nie mieli w tym czasie bo zainteresowanie firmą jest duże.

Co najważniejsze podstawiają samochody w całej Polsce!

Dla zainteresowanych przesyłam link do strony [...]

P.S. m_oliveira jak się skończyła sprawa? Oddali kasę?

[Kolejne reklamy skończą się banem]

PostNapisane: 31 grudnia 2010, o 23:08 

Sprobowalem wynajac auto od firmy Exel w Gdansku, wszystko bylo umowione i nagle niecale 24h przed odebraniem auta telefon od Exel ze auta nie bedzie i nie sa w stanie zapronowac zastepstwa. Skorzystalem w takim razie z oferty Avis, miedzynarodowa firma specjalizujaca sie w wynajmie aut. Bardzo polecam

PostNapisane: 22 stycznia 2011, o 13:26 

Witam.
Ja sam jestem właścicielem wypożyczalni samochodów akurat z Łodzi.
Początki są zawsze trudne jak dla nowej firmy, ale później idzie coraz lepiej:)

Polecam swoja wypożyczalnie:
[wymoderowano]
działamy na terenie całego kraju!

Temat tyczy wypożyczalni aut w Kwidzynie. To nie słup ogłoszeniowy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1