Witam, dorzucam jeszcze dwie fotki. Jedna (Grudziądzka) przedstawia konstrukcję drewniano-murowaną i trudno mi powiedzieć czy była taka od zawsze ale ze względu na jej oryginalność pozwolę ja dołączyć. Druga (Konarskiego) przedstawia werandę którą pamiętam gdy była jeszcze w oryginalnych "drewnianych" kolorach (i była chyba bez okien), żałuję że nie dysponuję taką fotką z przed kilku lat bo weranda wraz z całym budynkiem prezentowała się naprawdę ładnie. Odnośnie wystawionych już na forum fotek, jeżeli ktoś dysponuje dokładniejszymi zbliżeniami przedstawionych fotek to zapraszam do umieszczenia ich na forum bo "diabeł tkwi w szczegółach" a niestety część moich fotek nie oddaje piękna tych werand.
Christal napisał(a):
...Temat wydaje mi się na tyle bogaty, że z jednej strony można zabawić się w archiwizację tych elementów a z drugiej strony wydobyć z "brzydkiego Kwidzyna" to co jeszcze mogłoby być jego bezcenną ozdobą...
Uważam że pomysł Christal jest zajefajny i należy jak najszybciej wydobyć z ukrycia i uwiecznić piękno architektury która nas otacza. Mam na myśli elementy budowli które są ukryte za drzewami, w podwórkach kamienic czy niewidoczne, skryte wysoko na szczytach budynków. Myślę że w ramach "Piękno tracone" moglibyśmy uwiecznić i umieścić na forum takie elementy kwidzyńskiej architektury jak:
- kominy kotłowni (jest ich kilka)
- zegary na budynkach,
- balkony
- wieżyczki/baszty występujące na niektórych budynkach,
- rzeźbione elementy elewacji
- oryginalne, nieskażone przeróbkami budynki
- brukowane "kocimi łbami" ulice
- drewniane, metalowe elementy ogrodzeń, bram
- mosty i kładki
itp.
Może stworzyć dział gdzie moglibyśmy tematycznie umieszczać fotki ww. elementów architektury a także skonfrontować je z dostępnymi fotkami archiwalnymi czy zachowanymi wspomnieniami.
P.S.
Fakt że można jeszcze coś „obfocic” i utrwalić z otaczającej nas architektury nie oznacza że za jakiś czas to nie zniknie z krajobrazu miasta wskutek wyburzenia lub
Budslavsky napisał(a):
... zanim zostaną one pokryte oblicówką winylową, czy innym świństwem równie estetycznym...
Całej akcji sprzyja fakt że jest jesień która pozbawiła rośliności liści i ułatwia dotarcie z obiektywem do róznych zakamarków.
Pzdr.