Drzwi nie są piękne ale z epoki marienwerderowskiej . Nie wiem czy budynek jeszcze stoi bo gdy w zeszłym roku robiłem to zdjęcie to stał opuszczony . Może ul.Długa 13 to pechowy adres.
Piotr_J Pomógł: 8 razy Wiek: 32 Dołączył: 10 Kwi 2006 Skąd: sam nie wiem
Wysłany: |4 Mar 2010|, 2010 09:19
Komin, dzięki za te zdjęcia.
Czy to nie jest dom, w którym mieszkał przez ostatnie lata Pan Prusiński - murarz?
Dziś właśnie przeczytałem Jego nekrolog. Zmarł 28 lutego w wieku 80 lat. Plądrowanie budynku zaczęło się trochę wcześniej, więc może był w szpitalu?
Państwo Prusińscy mieszkali przez długie lata na ulicy Długiej. Ich dom stał trochę niżej w kierunku Malborskiej, po drugiej stronie ulicy od tego powyższego. Dziś po siedlisku został jedynie stary sad.
Stare kwidzyńskie drzwi do budynków mają też swoją mroczna historię z czasów pobytu w mieście Armii Czerwonej. W wielu wspomnieniach powtarza się motyw rekwirowania przez sołdatów drzwi wejściowych za dnia, co zapowiadało ich bandycką wizytę po zmierzchu.
Zdarzało się odnajdywanie po paru dniach tych drzwi porzuconych z dala od domu.
Nie dalej jak dwa dni temu poznałem rodzinna historię, jak z domu na Żwirki i Wigury czerwonoarmiejcy najpierw zabrali drzwi a potem lokatora. Drzwi po paru dniach odnalazły się porzucone na Sztumskiej, ale lokator do domu już nie wrócił.
Drzwi ze Sztumskiej nie tylko reklamują poezję rzemiosła dawnych czasów, ale i prozę produktów współczesnych sklepów. Na marginesie można dodać, że u roznoszących reklamy nie ma szacunku dla niczego.
_________________ ... Dla niebogatych
są prognozy złe.
Piotr_J Pomógł: 8 razy Wiek: 32 Dołączył: 10 Kwi 2006 Skąd: sam nie wiem
Wysłany: |14 Lip 2010|, 2010 11:02
Cytat:
Jeszcze stoi, ale długo mu nie wróżę
Komin, wywróżyłeś. Ostatni z budynków starej zabudowy przy ul. Długiej (zachodnia strona) niedawno zakończył żywot w wyniku pożaru. Podpalenie prawie pewne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.
Strona wygenerowana w 0,99 sekundy. Zapytań do SQL: 22