Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 09:04 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
Jeżeli będzie taka wola i pomożecie, to możemy powtórzyć E-kwidzyńską Kolej Drezynową.

A może zbudujcie własną drezynę. Piszę się od ręki jako wolontariusz przy jej budowaniu. Patrząc na konstrukcję urządzenia myślę, że koszty nie będą jakieś powalające. Mi kasy na to nikt nie da ale może stowarzyszenie jest w stanie znaleźć sponsora/ów i wdrożyć projekt w życie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 10:31 

reflexes napisał(a):
Mi kasy na to nikt nie da ale może stowarzyszenie jest w stanie znaleźć sponsora/ów i wdrożyć projekt w życie.

Powiem tak. Wszyscy wywodzimy się z Forum. Pojedynczy człowiek nigdzie nie może się przebić. Jako zorganizowani, możemy więcej. Po to właśnie stworzyliśmy Stowarzyszenie, aby razem robić coś fajnego.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 11:32 

electro_nick napisał(a):
Nowmir twierdzi ze może załatwic kola

Znam osobę, która posiada koła, ale ich nie sprzeda, bo też buduje drezynę. Trzeba by pochodzić po cegielniach, bo PKP woli oddać to na złom, niż sprzedać drezyniarzom.
Coś lepszego od tego co widziałem w zeszłym roku w Opaleniu jesteśmy w stanie zbudować. Najważniejsze, że mamy gdzie jeździć (Kwidzyn - Nowy Dwór Kwidzyński, Kwidzyn - Rakowiec).

Załączniki:
Opalenie 9.08.2009.jpg
Opalenie 9.08.2009.jpg [ 293.46 KiB | Przeglądane 6279 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 12:55 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
Po to właśnie stworzyliśmy Stowarzyszenie, aby razem robić coś fajnego.

Dlatego własnie rzuciłem taką propozycję. Jeżli znajdzie się kasa, ktoś kto ma wiedzę (a na pewno kilka takich osób jest w gronie forumowiczów) to ja jako osoba, która powiedzmy potrafi coś tam przyciąć, pospawać, poskręcać mogę trochę swojego wolnego czasu poświęcić i pomóc. Najlepiej by było do zimy zorganizować fundusze i materiał a w zimie maszynę zbudować. Na koniec w przyszłe Dni Kwidzyna zrobić "wodowanie" już własnej forumowej drezynki.
nowmir napisał(a):
Znam osobę, która posiada koła, ale ich nie sprzeda, bo też buduje drezynę. Trzeba by pochodzić po cegielniach, bo PKP woli oddać to na złom, niż sprzedać drezyniarzom.

Nie wiem, bo nie znam się na kolejnictwie kompletnie ale te koła raczej na skomplikowane nie wyglądają i myślę, że mam dostęp do osoby, która to może wykonać. Kwestia tylko jak wspomniałem wcześniej odpowiednich środków i materiałów.
nowmir, widzę, że jesteś obeznany w tamacie całkiem dobrze więc może znasz jakieś strony gdzie można znaleźć projekt takiej drezyny albo jakieś bardziej szczegółowie zdjęcia? Chciałbym rzucić okiem głownie na zawieszenie i przenisienie napędu z rąk na koła.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 16:48 
Z chęcia pomoge .
Ojciec jest swietnym tokarzem,wiec jak cos by było potrzebne to postaram sie załatwic. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 17:15 

Kurcze zaraz zaczną budować :-D
A gdzie miałaby ta drezyna parkować? Jakieś zezwolenia też trzeba mieć, opłaty są z pewnością.
Pamiętajmy, że tym razem to KCK jako główny organizator pokrył koszty wynajęcia drezyny, która jeździła w ramach naszego pomysłu, ale pod wspólnym szyldem Strefy Lokalnej Aktywności.
Póki co, znalazłam artykuł, wywiad z Tomaszem Piepiorą, od którego wynajęliśmy drezynę http://forum.westerplatte.org/index.php ... 111.0;wap2 Rzuci trochę światła na światek drezyniarzy :-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 18:50 
Przyjaciel forum

NOWY(L) napisał(a):
Ojciec jest swietnym tokarzem,wiec jak cos by było potrzebne to postaram sie załatwic. :-)

Mój też a dodatkowo ma sprzęt niezbędny do skorzystania z tych umiejętności. Ja też coś nie coś potrafię na tym ukręcić.
Rachel napisał(a):
A gdzie miałaby ta drezyna parkować?

To pewnie da się też załatwić. Może ktoś na forum ma za duży ogródek a może jakąś firmę z kilkoma metrami kwadratowymi zbędnego parkingu lub garażu.
Rachel napisał(a):
Jakieś zezwolenia też trzeba mieć, opłaty są z pewnością.

Na co pozwolenie? Na budowę czy używanie? W sumie to nie znam się na tym, nie wiem nawet gdzie takich informacji szukać. To pozostawiam fascynatom kolejnictwa. Ja deklaruje swój czynny udział w budowie no i może w pierwszym kursie po wodowaniu :grinka: .
Rachel napisał(a):
Pamiętajmy, że tym razem to KCK jako główny organizator pokrył koszty wynajęcia drezyny, która jeździła w ramach naszego pomysłu, ale pod wspólnym szyldem Strefy Lokalnej Aktywności.

No a jak będziecie mieli swoją to już te koszty odpadają. Dodatkowo jest to szansa dla stowarzyszenie i innych organizacji pozarządowych na zarobienie kilku złotych. Nic nie stoi na przeszkodzie aby takie wycieczki (podobne do np. spływów kajakowych) organizować za drobną opłatą.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2010, o 20:54 
Przyjaciel forum

jak znam życie to największy problem przy inicjatywie która trochę czasu zajmuje a która będzie miała kilku ojców to podział ewentualnych zysków-wszystko ładnie i pięknie dopóki robimy to dla idei, ale ja już też się nasłuchałem głosów żem jest frajer bo za darmo robię. Jeśli już się zdecydujemy na budowę, a jestem jak najbardziej za tym to trzeba najpierw albo podpisać jakieś umowy albo cokolwiek innego
co pozwoliłoby nam dogadać się ze sobą nawet jeśli okaże się że drezyna to żyła złota i magnes na niemieckich turystów...

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 06:13 
Przyjaciel forum

electro_nick napisał(a):
za tym to trzeba najpierw albo podpisać jakieś umowy albo cokolwiek innego
co pozwoliłoby nam dogadać się ze sobą nawet jeśli okaże się że drezyna to żyła złota i magnes na niemieckich turystów...

Ja tam wątpie, że aż tak może się to rozwinąć. Mi wystarczy jak ją nazwiesz moim imieniem :twisted: :grinka: :-P . No chyba, że zyski będą przekraczać milion euro rocznie to może upomnę się o swoje :piwo:

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 10:16 

Byłem. Przejechałem się. Do dzisiaj w łokciach mi strzyka :grinka:
Do rzeczy: pomijając doznania historyczne, które były dla mnie bezcenne (jechaliśmy odcinkiem linii, która swego czasu była jedynym połączeniem kolejowym między Gdańskiem a Warszawą), mam mieszane odczucia.
Mnie nic nie jest w stanie zniechęcić, ale znajomy, którego zaprosiłem na przejażdżkę, przyrzekł, że wykasuje mój numer z pamięci swojego telefonu :grinka:
Żeby zrobić z tego przedsięwzięcie komercyjne, należy przetrzeć szlak aż do Wisły, tam projekcja filmów dokumentalnych (za zeawoleniem, oczywiście) i fotografii i powrót, ale niestety po asfalcie (trzy "taksy" po 20 zeta).
Inaczej się nie da, bo co poczniecie, gdy na drezynę załadują się same niewiasty?

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 10:35 

rumpo9 napisał(a):
Inaczej się nie da, bo co poczniecie, gdy na drezynę załadują się same niewiasty?

Odpalimy pomocnika spalinowego i zajmiemy się zabawianiem niewiast. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 10:38 
Cytuj:
Odpalimy pomocnika spalinowego i zajmiemy się zabawianiem niewiast.
To już wtedy nie będzie drezyna tylko salonka :-D

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 15:24 

reflexes napisał(a):
nowmir, widzę, że jesteś obeznany w tamacie całkiem dobrze więc może znasz jakieś strony gdzie można znaleźć projekt takiej drezyny albo jakieś bardziej szczegółowie zdjęcia? Chciałbym rzucić okiem głownie na zawieszenie i przenisienie napędu z rąk na koła.

Znalazłem tylko coś takiego:
http://drezyniarze.pl/galerie/20100515/
http://www.drezyny.karpacz.pl/index.php ... =foto&id=5
http://fotogalerie.pl/galeria/rider21357
A jak ktoś ma odpowiednie fundusze to może sobie zamówić drezynę w Interlok Piła:
http://pila.interlok.info/Drezyny.htm

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 16:31 
Przyjaciel forum

nowmir napisał(a):
Znalazłem tylko coś takiego:

Trochę mało ale na podstawie tych zdjęć widzę, że n jest to (tak jak myślałem) żadne skomplikowane urządzenie. Da się to zrobić mając dostęp do podstawowych narzędzi i tokarki.
To jak???? Robimy????

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2010, o 20:00 

Witam
Czy budujemy?? oczywiście że tak,jednak sprawa nie wygląda tak prosto ,jak by się wydawało.Każdy z nas (chętnych do zbudowania "aparatu") posiada jakieś zaplecze, zarówno sprzętowe jak i materiałowe.Budowa takiej drezyny nie jest jakimś wielkim wyczynem ,ale (bo zawsze jest jakieś ale ) są niestety dwa schodki.
Schodek numer jeden- zbudoawć "aparat" tak ,aby bezpieczeństwo osób, użytkowników nie budziło jakichkolwiek uwag (to jest do zrobienia)
Schodek numer dwa- szlak?? czy jest jakaś osoba kompetentna która była by w stanie załatwic aby zbudowany "aparat "mógł jeździć po szlaku Kwidzyn - N. Dwór (to już trudniej będzie załatwić) .
Moja propozycja jest taka aby osoby chętne do pomocy przy budowie drezyny spotkały się w celu obgadania sprawy termin i miejsce do ustalenia
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1